Wybieranie przepisów, napoje (2) | Potrawy | Restaurant Empire poradnik Restaurant Empire
Ostatnia aktualizacja: 28 października 2019
NAJCIEKAWSZE PRZEPISY UNIWERSALNE (PODAWANE WE WSZYSTKICH PAŃSTWACH)
Kategoria przepisu | Nazwa przepisu | Dlaczego warto w niego zainwestować |
na śniadanie | Salmon Wrapped Raoached Eggs | przygotowywany w mikserze a więc nie wymaga zbyt drogich sprzętów; wysoki Rating (72%); prawie 4 dolary zysku na sztuce |
na śniadanie | Cream Biscuits With Bacon And Roasted Onions | nie wymaga nic poza piecem; wysoki Rating (64%); około 3 dolary zysku na sztuce (jak na potrawę śniadaniową to dość dużo) |
na śniadanie | Creamy Scrambled Eggs With Smoked Trout And Green Onions | jeden z lepszych przepisów, nie wymaga nic poza piecem; nieprzeciętnie wysoki Rating (60%); zapewnia około 4-4,5 dolara zysku na każdej sprzedanej sztuce |
na śniadanie | Cinnamon Streusel Buns | moim zdaniem jeden z najlepszych przepisów w kategorii Śniadanie; wymaga wyłącznie miksera; zapewnia ponad 5 dolarów zysku na każdej sztuce; Rating na poziomie 58% a więc do zaakceptowania |
przystawka | Langoustines With Asparagus | bardzo wysoki Rating jak na przystawkę uniwersalną (67%); około 5 dolarów zysku na sztuce; nie wymaga nic poza sprawnym piecem |
przystawka | Mussels With Salmon Filling | kolejny dobry przepis; około 4-4,5 dolara zysku na każdej sprzedanej potrawie; wysoki Rating - aż 66%; wymaga tylko i wyłącznie pieca |
przystawka | Mixed Seafood Salad | wymaga co prawda Mixera, ale za to zapewnia ponad 4 dolary zysku; dobry Rating - 62%; cieszy się wysokim powodzeniem wśród klientów (kampania) |
przystawka | Seared Marinated Tuna With Black Olive Vinaigrette | skomplikowany tytuł a mimo to przepis nie kosztuje zbyt wiele; wyprodukowanie wymaga wyłożenia niewiele ponad 2,5 dolara, można go natomiast sprzedać za dolarów 13-14!!; wymaga tylko pieca, niezły Rating - 56% |
danie główne | Crispy Lamb Chops With Almond | bardzo przyzwoity przepis, który co prawda nie zachwyca swoimi parametrami (Rating - 48%), ale za to pozwala na osiąganie zysku na poziomie 10 dolarów przy każdym zamówieniu |
danie główne | Grilled Salmon Steak With Lemon Butter | przepis ten jest pełen przeciwieństw; z jednej strony razi niskim współczynnikiem jakości, z drugiej zaś zapewnia niemałe przychody na każdym sprzedanym egzemplarzu |
danie główne | Roasted Double Veal Chops | przyzwoity Rating - 48%; niskie koszty produkcji (nieco ponad 3,5 dolara) a także możliwość sprzedawania z 10 dolarowym zyskiem |
deser | Devil's Food Cake With Brown Sugar Buttercream | bardzo przyzwoity deser; charakteryzuje się najwyższym współczynnikiem Rating spośród przepisów uniwersalnych; nie wymaga żadnych dodatkowych urządzeń w kuchni |
deser | Sloe Gin Souffle With Mango | świetny przepis pod jednym względem - zapewnia zyski na poziomie sześciu dolarów; niestety, cechuje się bardzo niskim współczynnikiem jakości (42%); wymaga też miksera |
deser | Strawberry-Lemon Curd Tart | odrobinę lepszy przepis od tego, który znajduje się powyżej; zyski z jego sprzedaży są co prawda ciut niższe, ale ma za to lepszy Rating (48%); nie trzeba też mieć miksera ani żadnych innych urządzeń |
deser | Mocha Ice Cream Sundaes | moim zdaniem jest to najlepszy deser spośród oferowanych we wszystkich krajach; zyski na poziomie czterech dolarów za sztukę; bardzo przyzwoity współczynnik jakości - 56% |
Cinnamon Streusel Buns | Seared Marinated Tuna With Black Olive Vinaigrette |
Roasted Double Veal Chops | Mocha Ice Cream Sundaes |
Kilka słów należy się też serwowanym napojom. Nie bez powodu umieszczono je w zupełnie oddzielnej kategorii. To, które z nich mają być oferowane w menu ustalasz sam aczkolwiek tak naprawdę to wszystkie napoje są opłacalne. Nie ma takiego, który nie cieszyłby się powodzeniem i przez to przynosił straty. Jeśli tylko możesz to potwórz "fajki" przy wszystkich.
Osobną kategorię stanowią napoje alkoholowe. W przypadku gdybyś był zainteresowany ich sprzedażą musiałbyś uiścić stałą opłatę w wysokości 20000 dolarów. Musisz się więc solidnie zastanowić ponieważ z pewnością jest to niemała kwota pieniędzy. Autorzy gry w tutorialu podpowiadają, że wyskokowe trunki będą stanowiły podstawę zysków ze sprzedaży napojów. Nie jest to do końca prawdą. Otóż należy je rozgraniczyć na dwie oddzielne grupy: tanie piwa oraz luksusowe wina. W przypadku tych pierwszych sytuacja przedstawia się jasno: nie warto tylko w nie inwestować. Piwa wcale nie są sprzedawane tak często, większym powodzeniem cieszy się na przykład kawa. Zyski z niej to około 1,5 dolara za sztukę, piwo oferuje zaledwie dolara więcej. Sytuacja się zmienia jeśli masz zamiar zająć się prowadzeniem NAPRAWDĘ luksusowego obiektu. Jeśli nie masz pozwolenia na sprzedaż alkoholi to możesz być pewny, że prędzej czy później wymagający klienci zażyczą sobie, aby mogły one być dodawane do zamawianych posiłków. Wtedy nie masz odwrotu, no, chyba, że chcesz poddać się i stracić przy tym wierną klientelę...
Zyski ze sprzedaży win są już godne pozazdroszczenia. Bardzo często wynoszą one niecałe 10 dolarów za sztukę tak więc w zupełności zastępują tradycyjne potrawy, które w wielu sytuacjach są przecież przygotowywane przy poniesieniu znacznie wyższych kosztów. Tak więc podsumowując, warto jest zakupić pozwolenie na sprzedaż alkoholi, ale tylko wtedy gdy oprócz piw zamierzasz zaoferować swoim klientom coś znacznie bardziej luksusowego. Wszystkie dostępne napoje powinny się znaleźć w Twoim menu.