Wybieranie przepisów, napoje (1) | Potrawy | Restaurant Empire poradnik Restaurant Empire
Ostatnia aktualizacja: 28 października 2019
10. Potrawy - wybieranie przepisów, napoje
Przyszła pora na jeden z najważniejszych elementów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania restauracji, czyli wybranie menu. "Restaurant Empire" nie zaskakuje żadnymi nietypowymi innowacjami. Jeśli więc radziłeś sobie z takimi grami jak "Pizza Syndicate" to nie powinieneś mieć tu żadnych problemów.
Zanim w ogóle wystartuję z jakimkolwiek opisem warto jest przy okazji zauważyć, że producenci nie przewidzieli możliwości wystawienia do oferty potraw "reprezentowanych" wyłącznie przez jedną flagę (państwo) jeśli prowadzi się restaurację pod inną "banderą" (nie można mieć na przykład potraw typowo francuskich w kuchni włoskiej). Jest to oczywiście logiczne, bo zyski były prawdopodobnie zerowe aczkolwiek blokuje to trochę Twoje pole działania.
Wśród dostępnych przepisów zdecydowanie przeważają te uniwersalne. Najlepiej jest korzystać z tych, które pasują wszystkim trzem państwom. Wtedy masz pewność, że obojętnie kto wejdzie do restauracji to i tak będzie mu smakowało :-) Po szczegóły odnośnie ustalanie cen potraw zapraszam do punktu dwunastego.
Tutaj zajmę się przede wszystkim WYRÓŻNIENIEM KILKU (nie wszystkich!) potraw, którymi powinieneś się zainteresować. Postanowiłem podzielić je na dwie grupy: typowo lokalnych, czyli takich, które sprzedaje się wyłącznie w jednym państwie oraz o zasięgu masowym. Postanowiłem wybrać po dwa najciekawsze przepisy z danego państwa i to takie, które są dostępne przez cały czas (jeśli rozgrywasz tryb Sandbox to na pewno się pojawią, w kampanii tak już niestety nie jest!). Dzięki temu uniknie się nieprzyjemnych nieporozumień. Niektóre przepisy zdobywa się po prostu losowo. Po szczegóły zapraszam do punktu jedenastego.
Druga tabela (większa) przedstawia po cztery najciekawsze przepisy uniwersalne reprezentujące daną kategorię.
Zanim jednak przejdziesz do ich przeglądania należy się jednak istotna uwaga. Poniższe potrawy są faktycznie najlepsze, ale TYLKO wtedy gdy przygotowuje się je z najlepszych składników, tj. bez ucinania kosztów. Proszę mieć to na uwadze :-)
Wszystkie najciekawsze potrawy zostały zobrazowane screenami.
DWA NAJCIEKAWSZE PRZEPISY LOKALNE - FRANCJA
Kategoria przepisu | Nazwa przepisu | Dlaczego warto w niego zainwestować |
danie główne | Beef Daube | potrawa ta cechuje się bardzo wysokim współczynnikiem jakości - aż 78 procent; wymaga tylko samego pieca; zapewnia dobre zyski - koszt przygotowania to 5,19 dolara, można ją sprzedać 3x drożej |
przystawka | Fried Duck Liver With Asparagus Tips | zdecydowanie najlepsza potrawa spośród tych, które mogą być serwowane tylko we Francji; dostępna także w kampanii; nie wymaga żadnych ekstra sprzętów; zapewnia zyski na poziomie 10-12 dolarów za każdy sprzedany posiłek |
DWA NAJCIEKAWSZE PRZEPISY LOKALNE - WŁOCHY
Kategoria przepisu | Nazwa przepisu | Dlaczego warto w niego zainwestować |
przystawka | Tagliarini With Artichokes And Shrimps | świetna potrawa jeśli dba się o wysoki prestiż lokalu; jej domyślny współczynnik jakości to aż 80% a można to przecież jeszcze zwiększyć jeśli tylko wpadnie się na odpowiedniego "nauczyciela" |
danie główne | Braised Pork With Garganell Al Pettine | nie dość, że potrawa sama w sobie ma Rating na poziomie 71% to na dodatek przy kosztach produkcji wynoszących niecałe dwa dolary można ją sprzedawać 7-8 razy drożej a przy pomyślnych wiatrach nawet więcej! |
DWA NAJCIEKAWSZE PRZEPISY LOKALNE - USA
Kategoria przepisu | Nazwa przepisu | Dlaczego warto w niego zainwestować |
danie główne | Lemon And Herbs Fish | Amerykanie nie mają za bardzo w czym wybierać, przeważają potrawy o Ratingu w okolicach 40%; wybrana przez mnie rybka charakteryzuje się dobrym współczynnikiem jakości (61%) oraz nieprzeciętnymi zyskami - około 12-13 dolarów na sztuce |
danie główne | Fish Burgers With Spicy Sauce | co prawda burgery charakteryzują się odrobinę niższym Ratingiem (59%), ale za to nie wymagają kuchenki mikrofalowej (ryba musi ją mieć); są też bardzo tanie w produkcji - około trzy dolary (można je sprzedać za 19-20 zielonych banknotów...) |
Uwaga! W przypadku potraw uniwersalnych nie wymieniłem zup ponieważ nie ma wśród nich przepisów, które miałyby powodzenie we wszystkich trzech krajach!