Poradniki do gier Kody i trainery Nowe poradniki Popularne Współpraca Nielimitowany dostęp
Pobierz Poradnik do Gry PDF, ePUB lub iBooks

Restaurant Empire - poradnik do gry

Restaurant Empire - poradnik do gry

Pobierz Poradnik do Gry PDF, ePUB lub iBooks
SPIS TREŚCI

Ustalanie cen w menu | Potrawy | Restaurant Empire poradnik Restaurant Empire

Ostatnia aktualizacja: 28 października 2019

12. Potrawy - ustalanie cen w menu

Ustalenie odpowiedniego poziomu cen potraw znajdujących się w menu jest niezwykle ważne a to dlatego, że decyduje o comiesięcznych przychodach płynących z prowadzenia restauracji. Warto bowiem zaznaczyć, iż oprócz konkursów gotowania (zakańczanych zwycięstwem) oraz losowych sytuacji (na dodatek nielicznych) restauracja prosperuje tylko i wyłącznie dzięki sprzedawaniu przygotowanych potraw.

"Restaurant Empire" to gra, w której wszystko musi współdziałać. Jeśli więc zamierzasz prowadzić restaurację dla każdego to oprócz odpowiedniego wystroju (w tym przypadku najtańszego) musisz dostosować do tego poziomu ceny. Z kolei jeśli planujesz stworzyć ekskluzywny lokal, w którym ceny potraw zaczynają się od kilkudziesięciu dolarów to nie możesz zapomnieć o całej otoczce, czyli przede wszystkim wykwalifikowanym personelu i najdroższych sprzętach.

Poniżej zawarłem niewielką tabelkę, w której prezentuję na jakim poziomie powinny się kształtować ceny w zależności od różnych czynników. Uwaga! Czynniki z różnych działów się kumulują, czyli jeśli zadbasz i o personel i o wystrój lokalu to możesz podwyżki obu tych czynników zsumować i o tyle zwiększyć cenę wybranych potraw.

Czynnik

Wpływ na ceny

posiadasz najtańszy personel, który nie przeszedł żadnego treningu; klienci często się na niego skarżą

-10%

posiadasz najtańszy personel, który przeszedł miesięczne szkolenie (na poziomie 3000-4000 dolarów)

-7%

posiadasz najtańszy personel, który przeszedł intensywne szkolenie (na poziomie 8000-10000 dolarów)

0%

posiadasz najlepszy dostępny standardowo personel, który nie przeszedł żadnych szkoleń

-5%

posiadasz najlepszy dostępny standardowo personel, który przeszedł niewielkie szkolenie (do 5000$)

0%

posiadasz najlepszy dostępny standardowo personel, który przeszedł intensywne szkolenie (do 10000$)

+5%

posiadasz najtańszy personel, który przeszedł kilkumiesięczne szkolenie (kosztujące w sumie 20-25 tys. $)

+7%

posiadasz najlepszy personel, który przeszedł kilkumiesięczne szkolenie (kosztujące w sumie 20-25 tys. $)

+15%

0-1 gwiazdek jakości

-15%

1-2 gwiazdek jakości

-9%

2-3 gwiazdek jakości

-3%

3-4 gwiazdek jakości

+6%

4-5 gwiazdek jakości

+12%

posiadasz standardowe przepisy

-7%

posiadasz standardowe przepisy, które zostały nieznacznie ulepszone

-3%

posiadasz nowe przepisy

+5%

posiadasz nowe przepisy, które zostały nieznacznie ulepszone

+8%

posiadasz przepisy często poszukiwane przez klientów

+4%

dany przepis wygrał w konkursie gotowania

+5%

wybrane przepisy są gotowane przez szefa kuchni, który wygrał konkurs gotowania

+3%

wybrane przepisy są gotowane przez szefa kuchni, który wygrał kilka konkursów gotowania

+5%

klienci wysuwają wiele skarg

-5%

klienci wysuwają niewiele skarg

0%

klienci nie wysuwają żadnych skarg

+5%

Wszystkie współczynniki w stylu dekoracji czy komfortu wpływają na ilość gwiazdek jakości tak więc specjalnie ich tutaj nie podawałem. Moim zdaniem powinieneś zwracać uwagę tylko na nie ponieważ dopiero ilość gwiazdek przekłada się na ceny potraw. Nic nie da na przykład zakupienie najdroższych dekoracji i uzyskanie maksymalnej oceny na tym polu skoro cała restauracja jest oceniana o wiele gorzej.

Przy ustalaniu cen możesz zwracać uwagę na ilość talerzy znajdujących się na lewo od danej potrawy. Mają one mówić o powodzeniu danego przepisu. Niestety, bardzo często są to wskazania mylące. Zaobserwowałem to wiele razy podglądając zamawiane przez klientów potrawy. Okazywało się, że nawet pomimo tego, iż brała jest spora liczba osób (średnio co szósty-siódmy klient) nie przekładało się na to wskazania w menu. Podobnie jest z napojami. Radziłbym więc manualnie podglądać to co zamawiają klienci i to właśnie na tych przepisach skupiać swą uwagę.

pic. Obniżka - Ustalanie cen w menu | Potrawy | Restaurant Empire - Restaurant Empire - poradnik do gry
pic. Obniżka

Dobrym pomysłem jest wprowadzenie czasowej obniżki na potrawy z menu. Ustala się to na pierwszej stronie. Niestety, skoki odbywają się co pięć procent. Radziłbym więc od razu dać 10-15%, mniejsze wartości nie spowodują żadnej euforii wśród klientów. Obniżka powinna utrzymywać się przez co najmniej miesiąc. Obok reklamy jest to najlepsza metoda na zachęcanie klientów do zamawiania większej ilości przepisów (wszystkich).