Kuchnia (3) | Wystrój | Restaurant Empire poradnik Restaurant Empire
Ostatnia aktualizacja: 28 października 2019
Microwave Oven - tradycyjna mikrofalówka paradoksalnie nie odgrywa aż tak dużej roli w "Restaurant Empire" jak mogłoby się początkowo wydawać; z mojej obserwacji wynika, że przepisów, przy których jest wymagana jest o wiele mniej niż tych, do których potrzeba miksera czy nawet grilla; jeśli koniecznie chcesz z niej korzystać to zrób tak: pozostaw jeden piec i zatrudnij drugiego szefa kuchni a ten w wyniku braku przestrzeni zajmie się właśnie mikrofalówką na przemian z mikserem (ewentualnie grillem).
Ile postawić | Kiedy kupować | Kiedy nie kupować |
Na samym początku zabawy jest zbędna; dopiero gdy interes zacznie się rozkręcać możesz ją zakupić | Sam nie wiem czy jest sens ją kupować, tym bardziej, że na potrawy z tradycyjnego pieca mało kto tu narzeka; kuchenka nie jest tania w utrzymaniu - trzeba na nią wykładać 22,50 dolara (kosztuje 450 dolarów); stawiaj na własną odpowiedzialność :-) | Gdy goście nie narzekają na jakość oferowanych potraw i nie domagają się tych, do których kuchenka jest potrzebna; to już lepiej jest zdecydować się na drugi piec czy nawet mikser |
Indoor Grill - podręczny grill nie jest absolutnie konieczny do tego, aby mieć pod kontrolą najlepszą restaurację w mieście; co więcej, postawienie tego sprzętu nie zawsze musi oznaczać natychmiastowy przyrost gotówki; grill jest wymagany do przygotowania niektórych potraw, te tradycyjne go oczywiście nie wykorzystują; jeśli więc nie masz w swoim menu więcej niż dwóch-trzech potraw z grilla to nawet nie próbuj go kupować, bo będzie to oznaczało comiesięczne straty.
Ile postawić | Kiedy kupować | Kiedy nie kupować |
Tylko i wyłącznie wtedy gdy masz dużo przepisów na potrawy z grilla, wtedy zakup jedno takie urządzenie | Tak jak to napisałem wcześniej, gdy masz możliwość przygotowania kilku przepisów z jego użyciem; w przeciwnym przypadku będzie niepotrzebnie zajmował miejsce w restauracji; zawuaż, że jego miesięczne utrzymanie jest stosunkowo drogie - to aż 60 dolarów (kosztuje 1200 dolarów) | Gdy nie masz takich przepisów; wtedy lepiej jest wstawić w to miejsce jakiś stolik czy też po prostu pozostawić puste miejsce, aby nie zmniejszać przestrzeni wewnątrz kuchni |
Food Processor - typowy mikser to zarazem jeden z najbardziej potrzebnych sprzętów w kuchni; w "Restaurant Empire" jest on wykorzystywany do przygotowywania niemal wszystkich potraw z udziałem owoców i warzyw; powinieneś go koniecznie zakupić; musi być postawiony na Kitchen Table, w przeciwnym przypadku nie będziesz miał co z nim zrobić; na szczęście zajmuje tylko połowę stołu tak więc na drugiej szef kuchni może spokojnie przygotowywać swoje potrawy.
Ile postawić | Kiedy kupować | Kiedy nie kupować |
Gdy tylko będziesz mógł sobie na to pozwolić kup jeden mikser (tyle wystarczy) | Tak jak to wcześniej napisałem; gdy pojawi się możliwość przygotowywania specjalnych potraw z owocami i warzywami; nie jest tani (600 dolarów w zakupie, 30 w utrzymaniu), ale w przeciwieństwie do mikrofalówki czy grilla ta inwestycja szybko się zwróci | Gdy dopiero startujesz; wtedy w zupełności wystarczy sam piec; bardzo często jest tak (w kampanii), że dopiero w kolejnych scenariuszach pojawiają się przepisy wymagające miksera |
Dishwashing Machine - zmywarka obok pieca i stolików jest jednym z tych elementów, bez których nawet najtańsza restauracja nie może się obejść; zmywarka, w przeciwieństwie do zlewozmywaka, nie wymaga stałej "obsługi" personelu; w tej konkretnej grze jest ona wprost niezastąpiona a to dlatego, że czyści talerze w iście ekspresowym tempie; radziłbym dość szybko dokupić drugą zmywarkę i postawić je koło siebie tak jak to zostało przedstawione na screenie; dzięki temu Twoja obsługa nie będzie miała problemów z dotarciem do nich i ich obsługą.
Ile postawić | Kiedy kupować | Kiedy nie kupować |
Na początek jedna; gdy lokal zacznie się rozwijać dokup drugą i postaw ją obok już posiadanej | Pierwszą zmywarkę musisz mieć od samego początku; na drugą zdecyduj się po jakimś czasie a to dlatego, że jej utrzymanie kosztuje - co miesiąc będziesz musiał wyłożyć 75 dolarów a przy zakupie aż 1500; jest to jednak opłacalny interes ponieważ będziesz miał pewność, że klienci nie będą narzekali na jakość wyczyszczenia talerzy | Tyczy się to wyłącznie drugiej, nie powinieneś jej od razu kupować, bo możesz przez to zbankrutować; dopiero gdy goście zaczną pojawiać się masowo zdecyduj się na jej zakup |
Przypominam, że są to sprzęty wymagane do prawidłowego działania restauracji. Drobne wyjątki od tej reguły to grill i mikrofalówka aczkolwiek tyczy się to raczej tylko kilku pierwszych miesięcy prowadzenia biznesu. Prędzej czy później z nich też będziesz musiał korzystać.
Nie zapomnij o wybraniu odpowiednich tapet do kuchni. Dobrze by było gdyby pokrywały się one z tymi z toalet i właściwej restauracji.