Opowieść o dwóch restauracjach | Opis przejścia Pizza Connection 3 poradnik Pizza Connection 3
Ostatnia aktualizacja: 23 sierpnia 2019
W tym zadaniu naszym celem jest otwarcie drugiej restauracji. Wydzierżawiony lokal jest pusty a układ pomieszczeń nie do końca odpowiedni. Aby to zmienić wchodzimy do menu architekta i ustalamy układ lokalu jaki nam najbardziej odpowiada. Najlepszym układem jest po jednym pomieszczeniu na kuchnię, jadalnię i magazyn. Następnie musimy wyposażyć lokal. Na jadalnię warto wybrać duże pomieszczenie, ponieważ musimy w nim zmieścić minimum 4 stoły i 16 krzeseł. Urządzając salę jadalną zwróćmy uwagę na to, jakie grupy społeczne będą odwiedzać nasz lokal najczęściej. Według wykresu w godzinach popołudniowo wieczornych są to przede wszystkim nastolatki, turyści i robotnicy. Jeśli tego typu ruch będzie najczęstszy w naszej restauracji, warto postawić na styl nowoczesny, który w pełni zadowoli nastolatków, turystów i dodatkowo studentów, bądź prosty, który bardzo spodoba się robotnikom, nastolatkom w umiarkowany sposób ale za to turystom zupełnie nie przypadnie do gustu. Ja postawiłem na styl nowoczesny, ponieważ restauracja nastawiona jest na odwiedziny przede wszystkim osób młodych oraz turystów.
Naszym kolejnym zadaniem jest przygotowanie restauracji do otwarcia. Musimy obstawić w pełni trzy zmiany. Na początek zatrudnijmy po jednej osobie z każdego działu. Ustalmy godziny otwarcia w przedziale 12:00-3:00, ponieważ wtedy w naszej okolicy przebywa najwięcej potencjalnych klientów. Kiedy nasza restauracja będzie otwarta, musimy przygotować odpowiednie ceny. Aby zaliczyć ten etap, musimy podnieść ceny wszystkich produktów w menu tak, aby marża wynosiła ponad 50 %. Na suwaku najlepiej ustawić w okolicy 120%, po to, aby jak najszybciej wypełnić cel.
Trzecim etapem zadania jest osiągnięcie konkretnego poziomu sprzedaży a jest nim 55 porcji pizzy w drugiej restauracji. Mamy na to 48 godzin. W tym celu najlepiej zatrudnić dodatkowych pracowników i wyposażyć kuchnię w jeszcze jedno stanowisko. Najważniejsze co musimy zrobić to dobrze obstawić stanowiska zaopatrzeniowców. W momencie, kiedy pizzeria jest zamknięta, zatrudnijmy dwóch tanich pracowników, ważne, aby dostarczyli do magazynu jakikolwiek towar przed otwarciem. W godzinach szczytu najlepiej, aby pracowało 3 kelnerów, 2 kucharzy oraz trzech szybkich zaopatrzeniowców, którzy mogą dostarczyć dużą ilość towaru. Podczas tego zadania nie możemy sobie pozwolić na przestoje spowodowane brakiem składników, dlatego w szybkość obsługi warto zainwestować dodatkowe środki.