Lokalizacja i wystrój restauracji | Poradnik na start | Pizza Connection 3 poradnik Pizza Connection 3
Miejsce Twojej restauracji ma znaczenie - dowiedz się, gdzie najlepiej otworzyć swoją pierwszą restaurację w Pizza Connection 3.
Ostatnia aktualizacja: 23 sierpnia 2019
Jednym z twoich zadań jest rozbudowa sieci pizzerii. W tym celu musisz co jakiś czas otwierać nową restaurację. Każda mapa oferuje szereg możliwych do wynajęcia lokali. Po kliknięciu na nie zobaczysz ich ogólne statystyki. Dowiesz się z nich jakie są koszty wynajmu lokalu [1] oraz przewidywany ruch w danej lokalizacji [2].
Jako iż początkowo dysponujesz ograniczonymi funduszami to najpierw lepiej jest inwestować w mniejsze restauracje, które nie specjalizują się w obsłudze konkretnej grupy społecznej. Koszty ich utrzymania są mniejsze, więc łatwiej będzie na nich zarobić. Pozwoli ci to zapewnić sobie fundusze na nową pizzerię oraz w zniwelowanie strat jakie początkowo może przynosić nowa restauracja.
Warto wybierać już restauracje w bardziej ruchliwych lokalizacjach. Do najlepszych lokalizacji zaliczyć można ruchliwe obiekty turystyczne jak np. wieża Eiffla w Paryżu czy różnego rodzaju fabryki. Koszty ich wynajmy będą znacznie wyższe. Dodatkowo będziesz musiał zatrudnić szybszą, a co za tym idzie droższą obsługę. Żeby twoja inwestycja przyniosła zyski musisz odpowiednio przystosować restaurację. Z racji specyfiki obiektów, przy których się znajdują dominuje w nich jednak grupa społeczna, do której potrzeb będziesz musiał dostosować swoją restaurację. Oznacza to, że będziesz musiał odpowiednio dobrać wystrój oraz menu, tak by jak najbardziej zadowolić daną grupę.
Każdą nowo nabytą restaurację musisz także umeblować, początkowo dostajesz małą ilość dostępnych mebli. Z czasem możesz wykorzystać badania, do odblokowania kolejnych. Każdy mebel reprezentuje jeden z czterech stylów: prosty, rustykalny, nowoczesny i klasyczny. Każda grypa społeczna gustuje w innym z nich lub w jakimś połączeniu.
W początkowych etapach rozgrywki, musisz więc eksperymentować z wystrojem, by zadowolić jak największą liczbę gości. W późniejszych etapach natomiast, gdy twoje restauracje skupiają się na jednej, dominującej w danej lokalizacji grupie, możesz pozwolić sobie na bardziej spójny wystrój.
?
Możemy sami urządzić naszą restaurację, wybierając interesujące nas wyposażenie z menu architekta. Do dyspozycji mamy zakładkę ze stołami, krzesłami, dodatkami oraz wyposażeniem. Jeśli nie chcemy tego robić na własną rękę, możemy także wynająć dekoratora wnętrz(1), który wg. Wytycznych przygotuje salę dla gości. Musimy wybrać dla kogo restauracja ma być przygotowana oraz z jakiego wyposażenia ma się składać(liczba gwiazdek". Cena za usługę różni się w zależności od liczby gwiazdek wyposażenia oraz grupy docelowej.
Warto również zainwestować w badania "Pizzacart", pozwolą on na zakup, małej i ruchomej pizzerii. Poza kosztami badań i zakupu, już w trakcje jej działania jej jedynymi wydatkami są koszty składników. Dzięki temu odpowiednio ustawiona, może ona przynieść spory zysk, który szybko zwróci początkowo zainwestowane pieniądze.