Poradniki do gier Kody i trainery Nowe poradniki Popularne Współpraca Nielimitowany dostęp
Pobierz Poradnik do Gry PDF, ePUB lub iBooks

Cooking Simulator - poradnik do gry

Cooking Simulator - poradnik do gry

Pobierz Poradnik do Gry PDF, ePUB lub iBooks
SPIS TREŚCI

Sprzęty i narzędzia kuchenne | Porady na start Cooking Simulator Cooking Simulator poradnik, porady

Ostatnia aktualizacja: 19 czerwca 2019

Cooking Simulator oddaje w nasze ręce pokaźny zasób realnych sprzętów i narzędzi kuchennych, z tego też powodu prezentujemy poniżej małą ściągawkę do czego służą i porady jak z nich korzystać. (więcej porad w dziale "Jak sprawnie pracować?")

1 - Sprzęty i narzędzia kuchenne | Porady na start Cooking Simulator - Cooking Simulator - poradnik do gry

Sprzęt kuchenny (idąc od strony lodówki):

  1. Blacha do pieczenia na wolnym ogniu - wszystko co pieczemy nie na oleju, opiekamy tutaj, używając szpatułki do obracania mięs (pamiętaj, by przypiekać mięsa z obu stron).
  2. Kuchenka Gazowa - uniwersalne narzędzie, gdzie będziemy zarówno smażyć, gotować i dusić.
  3. Piekarnik(i) - mamy dostępne 3; dwa główne, w kącie koło zlewu oraz jeden określany "zapasowym" pod kuchenką gazową. Warto je krótko nagrzać przed wykorzystaniem.
  4. Frytkownica - do prawidłowego wykorzystania wymaga koszyka do frytkownicy (do zakupu tam gdzie reszta narzędzi). Lewy przycisk napełnia frytkownicę olejem, prawy odsącza olej, przycisk na dole włącza i wyłącza proces smażenia. Podgrzewa szybciej
  5. Grill - wiadomo; I chociaż gra sugeruje, że "prawdziwy kuchmistrz używa jedynie szczypiec" szpatułka "robi robotę" dużo szybciej i sprawniej (mniejsze ryzyko, że mięso wyląduje na podłodze)
  6. Robot kuchenny - wykorzystywany do przygotowywania sosów, przecierów itp.; niewygodny do wykorzystania, przenośny blender (opisany ponizej) wydaje się znacznie wygodniejszy w obsłudze.
  7. Mikrofalówka - chociaż już w tutorialu przestrzegają nas, że "prawdziwy kucharz nigdy nie zniży się do korzystania z mikrofalówki" jest to jedyny sprzęt pozwalający "nieinwazyjnie" podgrzać jedzenie, które ostygło; Więcej informacji o tym poniżej, w sekcji "Jak sprawnie pracować?"
  8. Kontuar (ta wyspa na środku kuchni) - miejsce, gdzie odbywa się połowa naszej pracy (krojenie, doprawianie, kupowanie, układnie dań), warto je dobrze zorganizować (więcej w nast. sekcji)
2 - Sprzęty i narzędzia kuchenne | Porady na start Cooking Simulator - Cooking Simulator - poradnik do gry

Narzędzia kuchenne

  1. Radio - można puścić z niego kilka utworów z gry, swoje własne lub radiowe streamy internetowe;
  2. Laptop - można na nim sprawdzić statystyki naszej działalności, odblokować nowe przepisy, nowe zdolności i umiejętności (więcej o nich poniżej) oraz elementy do zmiany wystroju kuchni;
  3. Telefon - służy do zamawiania napraw uszkodzonego sprzętu kuchennego. Zgubiłeś telefon? Wystarczy kliknąć raz na podstawę od telefonu i dać mu moment na powrót na miejsce;
  4. Wyświetlacze LCD - wyświetlają informacje o przepisach (po lewej potrzebne składniki, po prawej co mamy z nimi zrobić; listę z wytycznymi można przewinąć patrząc na ekran i używając kółka myszki);
  5. Pudła - to po prostu przenośny sklep. Ustaw sobie jedno przy miejscu pracy;
  6. Noże - zastosowanie raczej oczywiste; Przy delikatnych ruchach w "dokładnej manipulacji" możemy też nimi poprawiać ułożenie części dań na talerzu.
  7. Patelnia - jedno z naszych głównych narzędzi pracy. Nie zapomnij użyć oleju lub pochodnych.
  8. Patelnia do Paelli - jeden z najlepszych "pojemników", a także patelnia pozwalająca smażyć kilka obszerniejszych dań naraz (co zazwyczaj nie jest wskazane, patrz rozdział [zalinkuj mnie]"Jak sprawnie pracować?"), oryginalnie wykorzystywana do bazujących na ryżu i szafranie dań kuchni hiszpańskiej.
  9. Patelnia grillowa -wrzucana na normalny palnik kuchenki pozwala przypiekać bez tłuszczu (taki pseudo-grill), kosztem sporo dłuższego czasu przygotowania mięsa. W realnym świecie raz, że smaruje się je tłuszczem (tutaj też możemy go w sumie dodać), dwa że przygotowywane w ten sposób mięso jest dużo zdrowsze od smażonego w normalny sposób.
  10. Szpatułka - jedno z najlepszych i najbardziej uniwersalnych narzędzi: proste i wygodne w obsłudze i w trybie kontekstowym praktycznie uniemożliwiające bolesne pomyłki; Używaj także do grilla!
  11. Szczypce - narzędzie służące do obracania mięsa na grillu. Niewygodne i problematyczne.
  12. Stoper - lub jak kto woli "timer"; można ustawić na nim dzwonek mający nas poinformować, że np. czas zdjąć potrawę z ognia; da się go ustawić z dokładnością do 10 sekund;
  13. Sitko -do odsączania wody z makaronów.
  14. Talerze - podstawowy sposób serwowania dań. Dania najlepiej serwować na tych największych.
  15. Tace do pieczenia - używane do pieczenia, ale z racji rozmiarów przydają się także w charakterze "pojemnika" na składniki i deski do krojenia (mało z nich spada ze względu na kształt i rozmiar)
  16. Gąbeczki - jedyny sposób, by czyścić wszystko, co nie leży na podłodze. Nie wymagają płynu (są domyślnie nasączone), nie trzeba ich czyścić ani myć.
  17. Mop - odpowiednik gąbeczek, tyle że do podłogi.
  18. Opalarka - teoretycznie powinna być używana do zarumieniania mięsa, ale przynajmniej w "earlygame" nie ma żadnego zastosowania poza ułatwianiem destrukcji w naszej pięknej kuchni.
  19. Wiadro - dużo mniej wygodna wersja mopa, a także narzędzie, które możemy używać z nim w tandemie. W praktyce nie udało nam się znaleźć dla niego praktycznych zastosowań.