Przepisy na potrawy z Wiedźmina trafią do książki kucharskiej
CD Projekt RED ogłosił książkę z przepisami na potrawy inspirowane światem Wiedźmina. Za opracowanie pozycji odpowiadają dwie rodzime blogerki kulinarne – Anita Sarna i Karolina Krupecka.
Zastanawialiście się kiedyś, jak smakują wiedźmińskie pierożki czy kanapki z kurczakiem, którymi tak ochoczo zajada się Geralt w Wiedźminie 3, gdy brakuje mu punktów życia, a zapasy Jaskółki są na wyczerpaniu? Jeśli tak, to z pewnością zainteresuje Was The Witcher Cookbook – ogłoszona dziś przez studio CD Projekt RED książka kucharska autorstwa Anity Sarny oraz Karoliny Krupeckiej, zawierająca osiemdziesiąt „pysznych i regenerujących przepisów inspirowanych światem Wiedźmina”.
Anita Sarna i Karolina Krupecka mogą być znane szerszej publiczności dzięki swoim blogom kulinarnym – Nerds' Kitchen i Witcher Kitchen. Panie dzielą się tam swoimi pomysłami oraz spostrzeżeniami na temat kuchni rodem z wiedźmińskich gier i książek. Linki do obu blogów zamieszczam poniżej.
Opis książki niesie obietnicę kulinarnej podróży od przydrożnych tawern po królewskie dwory. Kolejne dania mają być kwintesencją lokalnych i sezonowych składników, takich jak owoce z Białego Sadu czy ryby ze Skellige. Znajdziemy w niej także nieco mniej wykwintne, proste posiłki, które każdy wiedźmin jest w stanie przygotować na szlaku.
The Witcher Cookbook zostanie wydana nakładem wydawnictwa Ten Speed Press i zadebiutuje 25 października 2022 roku. Już teraz można jednak składać zamówienia przedpremierowe na tej stronie. Cena książki – liczącej 240 stron oprawionych w twardą okładkę – wynosi 35 dolarów amerykańskich, czyli około 146 zł (plus koszt przesyłki). Pozycja ma charakteryzować się pięknymi ilustracjami, lecz na razie żadna z nich nie została udostępniona. Na ostateczną wersję okładki również musimy poczekać.