futurebeat.pl News Tech Mobile Gaming Nauka Moto Rozrywka Promocje
Wiadomość sprzęt i soft 20 lipca 2020, 09:34

autor: Bartosz Świątek

KFC wprowadzi do oferty kurczaka z drukarki 3D

Sieć fast-foodów KFC planuje wprowadzić do sprzedaży produkt bazujący na sztucznym mięsie wydrukowanym na drukarce 3D. Koncern podjął w tym celu współpracę z rosyjską firmą 3D Bioprinting Solutions.

KFC wprowadzi do oferty kurczaka z drukarki 3D - ilustracja #1
Pyszne, świeże, prosto z drukareczki.

W SKRÓCIE:

  1. koncern KFC podjął współpracę z firmą 3D Bioprinting Solutions;
  2. sieć fast-foodów chce wprowadzić do sprzedaży produkt bazujący na substytucie mięsa wydrukowanym na drukarce 3D;
  3. sztuczne mięso ma powstać w oparciu o komórki kurczaka i materiał pochodzenia roślinnego.

Sieć fast-foodów KFC planuje wprowadzić do sprzedaży danie (tzw. nuggetsy) wykonane z substytutu mięsa kurczaka wydrukowanego na drukarce 3D (za The Verge). Technologia ma zostać opracowana we współpracy z rosyjską firmą 3D Bioprinting Solutions. Celem jest odtworzenie klasycznego smaku KFC – koncern zapewni wszystkie potrzebne przyprawy i składniki (oczywiście poza tym, który w normalnej sytuacji jest najbardziej kluczowy).

Podstawą wydrukowanego „mięsa” mają być komórki kurczaka oraz materiał pochodzenia roślinnego. Technologia ma umożliwić wytwarzanie żywności w sposób przyjaźniejszy dla środowiska niż w przypadku normalnego mięsa drobiowego (popularyzację tego typu rozwiązań z pewnością docenią również same kurczaki).

Technologie biodruku 3D, początkowo powszechnie doceniane w medycynie, obecnie zyskują na popularności w produkcji żywności, takiej jak mięso. Szybki rozwój takich rozwiązań w przyszłości pozwoli nam na zwiększenie dostępności produktów mięsnych pochodzących z druku 3D. Mamy nadzieję, że technologia stworzona w wyniku naszej współpracy z KFC pomoże przyspieszyć wprowadzenie na rynek produktów mięsnych bazujących na komórkach - powiedział Yusef Khesuani, współzałożyciel 3D Bioprinting Solutions.

Warto odnotować, że KFC od pewnego czasu eksperymentuje z produktami wegetariańskimi (np. zamiennikiem mięsa od firmy Beyond Meat).

Technologia biodruku 3D ma olbrzymi potencjał zarówno w zakresie wytwarzania żywności, jak i we wspomnianej w cytacie medycynie – opracowywane są np. metody drukowania ludzkich organów do transplantacji. Niestety, obecnie proces druku jest bardzo drogi i powolny, co ma duże znaczenie dla wszelkich zastosowań tej technologii (przykładowo tkanki zaczynają ulegać degradacji, nim sztuczny organ zostanie ukończony, co uniemożliwia jego przeszczepienie – choć trwają prace nad metodą zamrażania drukowanego materiału).

  1. KFC – strona oficjalna
  2. 3D Bioprinting Solutions – strona oficjalna