Valhei: Mięso - jak ugotować? Valheim poradnik, porady
Ostatnia aktualizacja: 18 lutego 2021
Z tej strony poradnika do gry Valheim dowiesz się, jak przygotować stację do gotowania (Cooking station) oraz jak ugotować mięso.
W grze Valheim postacie muszą jeść, by zachować pełnię sił, a także, by uzupełniać brakujące zdrowie. W trakcie rozgrywki możesz znaleźć lub zdobyć wiele rodzajów pożywienia jak maliny (Raspberries) lub grzyby (Mushrooms), jednak najbardziej pożywne jest gotowane mięso (Cooked meat), więc warto wiedzieć, jak je przyrządzić.
Jak przygotować stację do gotowania?
Zanim zabierzesz się za gotowanie, warto najpierw zdobyć surowe mięso (Raw meat), które otrzymasz po pokonaniu np. dzika (Boar) czy sarny (Deer). Następnie rozpal ognisko i rozstaw nad nim stację do gotowania (Cooking station) - znajdziesz ją w menu budowania, w zakładce crafting. Warto zadbać o to, by ognisko było dobrze osłonięte przed deszczem i wiatrem - zbuduj mały daszek i postaw ścianki po obu stronach ogniska.
Jak ugotować mięso?
Podejdź do stacji do gotowania i umieść na hakach sztuki mięsa. Poczekaj, aż mięso zacznie charakterystycznie syczeć, dymić i zmieni swój kolor na brązowy - to znak, że zostało ugotowane i można je ściągnąć z ognia. Należy tutaj zaznaczyć fakt, że różne rodzaje mięsa wymagają innego czasu gotowania.
- Surowe mięso (Raw meat): około 20-25 sekund;
- Ryby (Fish): około 30 sekund;
- Ogon (Neck tail): około 20 sekund;
- Mięso Loxa (Lox meat): około 60 sekund.
Spalone mięso - czy jest przydatne?
Jeśli zostawisz surowe mięso na stacji do gotowania, a następnie o nim zapomnisz, stracisz wprawdzie wartościowy posiłek, ale za to zyskasz surowiec - węgiel (Coal). W świecie Valheim na szczęście nawet spalone jedzenie może się do czegoś przydać.