Ale to są 2 różne gry pierwsza to RPG druga to taki przygodowowy akcyjniak. Obydwie będą goty w swoim gatunku.
Ja zagram w obydwie ale gdybym miał wybrać jedną to byłby to cp bo wolę dobre RPG.
I doubt you could even imagine it, but here's our goty
W moim prywatnym rankingu Last of Us nie ma szans. A tytuły branżowe i dziennikarskie kompletnie mnie nie interesują.
Rok jest bardzo dobry, chociaz dla mnie gra roku to jak na razie Control/RE2 i chyba się tutaj nic nie zmieni
Fajnie, ze pod koniec generacji wyjda dwie tak bardzo oczekiwane produkcje, poprzednia generacja zakończyła się z hukiem - wyszło Tlou/GTA V/BioShock Infinite - te 3 gry byly zdecydowanie najmocniejsze, a dalej chocby Tomb Raider, DMC, Metro Last Light, Batman Arkham Origins
Oby koniec PS4/Xone był równie dobry :)
W sumie to dla twórców największe ma znaczenie sprzedaz ale jeśli chodzi o nagrody to raczej stawiam na Naughty Dog, większe doświadczenie więcej genialnych gier a po ostatnim 'gameplayu' Cyberpunk to nadal niewiadoma.
Jeśli chodzi o popularność to The Last of Us 2 bez dwóch zdań, kolekcjonerka zniknęła że sklepów w parę godzin. Trailer 5 milionów w pierwsze dwa dni. Ale nie ma sie co dziwić, The Last of Us to już sporą marka przez hit jakim była pierwsza część. Cyberpunk 2077 jedzie na popularności CDP i Wiedźmina 3. Ale po ostatnim filmiku wielu graczy miało mieszane uczucia.
W sumie nie dziwię się że pokazują CGI na E3 bo gdyby pokazali Keanu tak jak wygląda na gameplayu to ludzie by beka trochę była.
Ciężko powiedzieć. Dla mnie prywatnie będzie to raczej TLoU II. Lubię dobre RPG ale jednak to dobra, gęsta i skondensowana fabuła jest tym co cenię sobie w grach najbardziej a póki co pod tym względem zdecydowanie stawiam na produkt Naughty Dog.
Jednak nie można nie zauważyć jak bardzo USA czeka na Cyberpunka a to jeden z najważniejszych rynków.
Pożyjemy zobaczymy, ja napewno zagram w obie.
to chyba oczywiste, że sprzedaż a co za tym idzie popularność większą będzie miał CP2077 i zgarnięte nagrody nie będą miały na to żadnego wpływu. TLoS2 to tytuł ekskluzywny, a CyberPunk multiplatformowy, więc koniec końców lepiej się sprzeda.
The Last of Us - 17M sprzedanych egzemplarzy
W3 - 20M sprzedanych egzemplarzy
ilość PS3 - 86M
ilość PS4 - 100M
ilość XBOX - 41M
ilość PC - ponad 600M
więc nie przesadzałbym z tą gigantycznie większą sprzedażą Cyberpunka 2020 vs TLoU2
dla porównania
GTA V - 100M+ sprzedanych kopii
RDR2 - 23M sprzedanych kopii
STALKER 2
edytka - kierwa, to wyjdzie najwcześniej w 2021 roku, a patrząc na obsuwy Cienia Czarnobyla (który się ciągnął z produkcją jak Duke Nukem Forever) to pewnie kolejną dekadę zejdzie.
w takim razie może... End State? Jedyny godnie zapowiadający się następca Jagged Alliance 2.
No chyba że na Switchu wyjdzie jakiś killer, choć jest na nim sporo świetnych tytułów to o GoTY już trudniej mówić.
jakbym miał do wyboru zakup jednej gry w 2020 to sam wybrałbym jednak The Last of Us 2 mimo całej mojej miłości do CDP.
The Last of Us Part 2.
Obie gry świetne zapewne, ale jeśli Tlou2 będzie lepszą wersją Tlou1 a na to sie zapowiada to nawet rockstar by poległ
Kto wygrał? W ilu kopiach się sprzedały oba tytuły? Swoją drogą jeszcze numery totka chcę, jeśli nie macie nic przeciwko.
Szczerze? Jak na razie to sobie możemy wróżyć z fusów. Jednak najważniejsze jest to, że zajadłej konkurencji zyskamy my gracze bo zgadywać można, że oba tytuł w przyszłym roku zamiotą rynek i nikt nie odpuści.
Natomiast na tą chwilę z obstawianiem jest o tyle problem, że o ile TLOU2 pod względem gameplayu pewnie będzie kopią części pierwszej to o jego sukcesie bądź porażce zadecydują klimat i fabuła. W wypadku CP z jednej strony niewiadomych jest więcej (klimat, fabuła, gameplay, kwestie techniczne) tak jeżeli TLOU2 potknie się na jakimkolwiek punkcie nie ma jak zrekompensować tego w innych. Jeżeli natomiast zrealizuje klimat i fabułę na poziomie co najmniej części pierwszej to nagród zgarnie więcej. Jednak tego nie dowiemy się aż do premiery.
Nie dajmy się zwariować. CDPR do topowego dewelopera daleko jeszcze. Trzy Wiedźminy i Cyberpunk, który jest niewiadomą, to ciągle za mało. Niech stworzą coś co nie bazuje na żadnej marce i niech to coś osiągnie sukces.
Zapewne obie gry będą świetne i chętnie ogram je na premierę, ale szczerze to dużo bardziej liczę na Cyberpunka. The Last of Us 2 to będzie kolejna gra od Naughty Dog - oczywiście dopracowana, z mocnymi postaciami i fabułą, ale z tą samą, lekko już czerstwą, rozgrywką (choć i tak taki survivalowy gameplay pierwszego Tlou był dużo ciekawszy aniżeli to co się działo w płyciutkich anczartedach). Klimaty cyberpunkowe są mi dużo bliższe i jeśli po prostu dostanę przysłowiowego Deus Exa na sterydach z jeszcze większą ilością interakcji, elementów RPG i złożonych mechanik, to chyba bezpiecznie mogę założyć, że będzie to moje GOTY na przyszły rok.
Wielkie starcie topowych developerów o Grę Roku nadchodzi
Jak myślicie Cyberpunk ma jakiekolwiek szanse?
Gdyby Cyberpunk wyszedł w tym roku (stosunkowo kiepskim jesli chodzi o mocne premiery) to Redzi by wygrali spokojnie, a tak może być duży problem żeby ograć Naughty Dog.
Żadna z tych gier nie będzie GOTY :D
Ale jak już je porównujemy to obawiam się że CDP może nie dowieźć tego CP na którego już teraz jest hype jak na mesjasza. Więc wcale się nie zdziwię jak TLOU2 dostanie więcej nagród ale popularnością i sprzedażą przegra.
come on, naughty dog to już od dawna solidna rzemieślnicza praca, gry od nich są w porządku, ale są mocno przereklamowane, zawołajcie jak wymyślą coś nowego
jarać się tym można było przy uncharted 2 bo dużo na ekranie się działo co było czymś nowym w grach komputerowych, a teraz na kim niby to ma dzisiaj zrobić wrażenie?
Cyberpunk bez większych problemów zarówno w sprzedaży jak i nagrodach branżowych.
A ta gra która wygra co dostanie? Gracze którzy wybiorą trafniej będą lepsi czy jak?
adam11$13 - akurat Cyberpunk będzie miał tyle wspólnego z Deux Exem że ... po pierwsze to Deux EX był nastawiony na opowieść spiskowo - polityczną w świecie nam znanym niedalekiej przyszłości gdzie dochodzą różne udogodnienia cybernetyczne. Sama gra była w głównej mierze nastawiona na spokój roztropność i przechodzenie głównie po cichu jednocześnie umożliwiając radosne tratata. Jestem jednak pewny że większość osób załatwiała sprawy po cichu. Druga kwestia to znana przyszłość wszystko jest znane + dodane pewne rozwiązania które obecnie dla nas są w zakresie sf ale przewidywalne. Cyberpunk 2077 to gra dużo bardziej nastawiona na akcje zresztą jak Wiedźmin III gdzie 50%+ core game to walka i tutaj będzie podobnie wręcz bliżej Cyberpunkowi nawet do tytułów takich jak Borderlands czy Destiny jeśli chodzi o walkę (czy ilość przedmiotów odpowiadających za nasz wygląd i styl) co oczywiście nie zmienia faktu że będzie można grać po cichu ale na tyle co już pokazano ciężar jakościowy jest tutaj odwrócony walka/po cichu względem Deux Exa. Pozostaje też świat czyli nieznana przyszłość, gdzie cybernetyka poszła tak daleko że każdy może być prawie że robotem, większość jest mocno zmodyfikowana i ulepszona dodatkowo w świecie analogicznych wtyczek i kabli. Poza tym w Cyberpunku liczy się styl i punkty ulicy i tutaj to jak o tobie mówią co robisz i czym bardziej jest to świrnięte jest to plusowane. Na pewno Cyberpunk też nie jest dark sf bardziej mu do disco sf jeśli ktoś w ogóle czuje tę różnicę. Więc nie ma żadnej szansy aby Cyberpunk był Deus Exem na sterydach bo to zupełnie inne gry w innej kreacji uniwersum.