Sea of Thieves: Gotowanie Sea of Thieves poradnik, solucja
Ostatnia aktualizacja: 4 lipca 2020
W tym rozdziale poradnika do gry Sea of Thieves Gracz znajdzie wszelkie istotne informacje na temat gotowania - jak rozpoznać perfekcyjnie ugotowaną potrawę oraz co można zyskać po zjedzeniu takiego pożywienia.
Gotowanie w grze Sea of Thieves sprawia, że mięso oraz ryby zyskują na swojej pożywności, a tym samym przywracają więcej punktów zdrowia Twojej postaci. Co więcej, ugotowane ryby i mięso są szczególnie cenne dla spółki handlowej The Hunter's Call więc możesz na tym całkiem sporo zarobić. Ryby oraz mięso można ugotować bezpośrednio na statku (pod pokładem), a także w specjalnych kociołkach rozstawionych na większości wysp typu Outposts.
Jak gotować w Sea of Thieves?
Gdy uda Ci się złowić rybę lub upolować jakieś zwierzę możesz wrzucić mięso bezpośrednio do naczynia na statku lub przejść do jednego z kociołków, które można znaleźć na większości wysp. W trakcie przenoszenia surowego pożywienia uważaj, aby go nie skonsumować, bo obniżysz wtedy jego wartość odżywczą i cenę w sklepie. Po ułożeniu kawałka mięsa lub ryby w naczyniu musisz poczekać, aż zostanie poprawnie ugotowane i zdjąć je z ognia.
Fazy gotowania w Sea of Thieves
Każdy rodzaj mięsa lub ryb dostępnych w grze Sea of Thieves posiada określony czas gotowania, po którym zyskuje na wartości odżywczej, a także na swojej cenie w momencie sprzedaży do spółki handlowej The Hunter's Call. Poniższa tabela przedstawia czas gotowania każdego rodzaju mięsa w sekundach.
Rodzaj mięsa | Niedogotowanie | Ugotowanie | Spalenie |
Ryby | 30 sekund | 40 sekund | 80 sekund |
Ryba Trofeum | 80 sekund | 90 sekund | 180 sekund |
Mięso | 50 sekund | 60 sekund | 120 sekund |
Mięso Megalodona | 100 sekund | 120 sekund | 240 sekund |
Mięso Krakena | 100 sekund | 120 sekund | 240 sekund |
Na powyższym obrazku można zauważyć fazy gotowania Ryby Trofeum. Obrazek został podzielony na 3 części: ryba surowa, niedogotowana oraz dobrze ugotowana. Jak można zauważyć, dobrze ugotowana ryba nabrała brązowego koloru, a jej oczy zmieniły kolor z czarnych na białe i wtedy jest najlepszy moment, aby ściągnąć ją z ognia. Jeśli trzymałbyś tę rybę dłużej na ogniu, powoli zaczęłaby zmieniać swój kolor na czarny, a z naczynia zacząłby uchodzić czarny dym.
W trakcie gotowania ryb i mięsa musisz uważać, aby ich nie spalić. Spalone jedzenie jest znacznie mniej warte niż to dobrze ugotowane, a nawet mniej niż surowe. Owoców dostępnych w grze Sea of Thieves nie da się ugotować. Gdy wrzucisz owoc do gorącego naczynia po 10 sekundach całkowicie się spali, a Ty stracisz pożywienie.
Pasek zdrowia Renewal
Z ugotowanego pożywienia Twoja postać w grze Sea of Thieves może czerpać dodatkowe korzyści. Upieczone mięso lub ryby przywracają więcej punktów zdrowia niż owoce lub orzech kokosowy. Gdy postać zje dobrze upieczone mięso będzie także mogła skorzystać z dodatkowej mechaniki, jaką jest Renewal.
Renewal można potraktować jako dodatkowy pasek zdrowia, który został oznaczony ikoną czaszki. Gdy podstawowy pasek zdrowia postaci jest pełen, ale dodatkowo zje ona ugotowane mięso lub rybę, nadmiar zdrowia zostanie zdeponowany w dodatkowym pasku HP. Gdy postać otrzyma obrażenia, a następnie będzie przebywać poza walką przez 10 sekund, nadmiarowe punkty zdrowia automatycznie zaczną wypełniać zwykły pasek HP.
Różne rodzaje mięsa przydzielają odmienną ilość punktów zdrowia do paska Renewal w zależności od ich typu i trudności w przygotowaniu.