Przymierzam się do kupna jakiegoś telefonu i w oko wpadł mi SE Xperia neo v. Za trochę ponad 5 stów można już go dostać i się zastanawiam nad kupnem owego modelu.
Posiada ktoś ? jakie są wasze opinie na jego temat ?
Wcześniej posiadałem xperie x10 ( dużą ) i neo v chyba jest lepszy. Więcej ramu, nowszy android ( 4.0 ? ) ale jak jest w rzeczywistości ? Warto brać ?
Z X10 nie warto.
A, nie doczytałem. Czyli tej X10 już nie masz? W takim razie za te 5-6 stów Neo jest ok, choć gorszy od X10.
Ja mam Xperię Neo V i jeżeli chcesz używać androida 4.0, to odradzam, bo działa tragicznie na tym modelu. Wysypywał przeglądarkę internetową, zacinał muzykę, wszystkie gry HD od Gameloftu nie działały i ogólnie cały system działał gorzej od 2.3.4 Neo V jest lepsza od X10, ale obecnie według mnie lepiej już wziąć jakiś lepszy wydajnościowo smartfon. Na 2.3.4 Neo V działa bardzo dobrze. Zależy też do jakich celów chcesz używać smartfona. Jeżeli do gier, to jak już wspomniałem Neo V nie jest demonem szybkości z racji posiadania jednordzeniowego procka i trochę przestarzałego już układu graficznego (Adreno 205).
Neo jest ok, choć gorszy od X10.
Bzdura. Neo V jest nowszy od X10 i ma nowszy model procka (ale też 1 GHz) oraz Adreno 205 (X10 200). Jedyna przewaga X10 nad Neo V, to ekran, bo ma 4 cale, a Neo V 3,7'.
To co w takim razie proponujecie w cenie do 600 zł z andkem ?
Można dostać coś lepszego za tyle floty ?
Xperia U - http://allegro.pl/sony-xperia-u-st-25i-i2691745503.html
Dwurdzeniowy procek, lepszy układ graficzny, ale ekran 3,5 cala, chociaż to już zależy od Ciebie, czy Ci to przeszkadza.
http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/5936/5351/0/0/ - porównanie Xperii U i Neo V.
Albo też Xperia Sola - http://www.mgsm.pl/pl/katalog/sony/xperiasola/ Ekran ten sam, co Neo V, bebechy te same, co w Xperii U i ma slot na kartę pamięci (Xperia U nie ma).
Dwurdzeniowy ? hmmm
Android tylko 2.3 oficjalny jest ? ;)
EDIT
Dennoss -> no dobra, ale jaki jest haczyk z tą xperią U ? Musi być jakiś mankament co wpływa na cenę. Jaki ?
4GB na pliki użytkowe, 2GB na aplikacje i 2GB na system.
to jest haczyk ? 2gb na aplikacje ? Ile na te 2gb upcham ? ;D
Dla wszystkich Xperii z 2011 (oprócz Play) i 2012r. jest oficjalna aktualizacja do 4.0.4, ale nie wiem, czy dla tych nowszych już wyszła aktualizacja, ale jeżeli nie, to wyjdzie.
wlodzix® haczyki są trzy z tym modelem:
1. obsługuje wyłącznie karty micro Sim, więc czeka cię konieczność wymiany u operatora ze zwykłej dużej karty na nową mniejszą
2. wbudowana bateria jak w Iphonie, nie masz do niej dostępu w razie jak padnie lub zacznie krótko trzymać czeka cię wysyłanie do serwisu w celu jej wymiany
3. mała ilość pamięci wewnętrznej z 8Gb masz dostępne 4Gb a kart pamięci ten telefon nie obsługuje;)
2. wbudowana bateria jak w Iphonie, nie masz do niej dostępu w razie jak padnie lub zacznie krótko trzymać czeka cię wysyłanie do serwisu w celu jej wymiany
A jakie jest prawdopodobieństwo, że takie coś się stanie ? ;)
Takie samo jak to, że padnie jakakolwiek inna część telefonu.
Takie jak w większości telefonów, przed upływem roku najpewniej będzie odczuwalny krótki czas trzymania baterii, szczególnie, że ten model i na nowej przy zwykłym używaniu trzyma góra 1,5 doby więc praktycznie ładuje się go każdego dnia co ma wpływ na żywotność baterii.
Gwarancja na nią wynosi 12 miesięcy więc wymiana będzie kosztować coś dodatkowo;)
Jeżeli będziesz używał tego telefonu jak każdy normalny człowiek, to nie padnie Ci żadna część telefonu.
szczególnie, że ten model i na nowej przy zwykłym używaniu trzyma góra 1,5 dnia więc praktycznie ładuje się go każdego dnia
Uroki każdego smartfona. Wszystko zależy od tego, jak będzie używał Wi-Fi, GPS'a, gier i wielu innych funkcji telefonu, włącznie z jasnością ekranu.
co ma wpływ na żywotność baterii.
Ja spotkałem się z twierdzeniem, że baterie w telefonach lubią być często ładowane i gorszy wpływ na nie może mieć bardzo rzadkie ładowanie, po długiej przerwie.
Denoss no nie wiem, miałem kilka smartfonów z Androidem i niestety nie zgodzę się ze stwierdzeniem o tym częstym ładowaniu i jego pozytywnych efektach, w tej chwili mam między innymi trzy telefony z logo zielonego robocika, ładuję je co 1-2 dni i w dwóch, akurat od Sony już mi krócej trzyma a kupowane były w lutym;) (Neo V i LWW).
Galaxy S2 jeszcze się trzyma ze swoją baterią;)
Gps praktycznie nie używam(włączam może raz na dwa tygodnie), jasność ekranu na poziomie 15-20% max, telefony zwykle w trybie 2G, synchronizacja wyłączona mimo, że mam pokaźne pakiety danych w abonamentach.
Ładowanie baterii nie powinno mieć żadnego wpływu na jej żywotność w okresie przynajmniej 2 lat. I nie ma znaczenia czy ładujesz codziennie, czy co 5 dni, czy rozładowujesz do pełna czy nie, czy ładujesz w południe, pełnię księzyca, albo dni parzyste. Jedyne co faktycznie może zaszkodzić baterii li-ion to dłuższe (powyżej paru dni) leżakowanie kompletnie rozładowanej baterii. Cała reszta to bujdy i mity na równi z formowaniem baterii li-ion czy wyjmowaniem baterii z laptopa kiedy pracuje na kablu.
Ja mam XPerie Neo V.
W miedzyczasie pojawił się upgrade systemu do Androida 4.0.
Bez problemów.
Gry działają - czy się zawieszają ? Bardzo rzadko - porównywalnie jak na HTC Desire Z z Androidem 2.3 - którego używam równolegle.
Bateria - jak to bateria, przy normalnym użytkowaniu codzienne ładowanie...
Z wad mogę wymienić obudowe, które chociaż śliczna - to ślizga się niesmowicie i łatwo telefon można upuścić. Dlatego kupiłem neoprenową nakladkę (jakies 20 pln) i jest ok.
Ekran świetny, wydajnośc ok.
Egoleech teoria czy praktyka?;)
Ja wspominane dwa modele od Sony używam na poziomie: ok 30 minut rozmów dziennie, 10-15 sms, internet 2G/wifi ok 30 minut i jeszcze przed powrotem z pracy mam poniżej 50% stanu baterii;)
Pierwsza kreska(100% naładowania) znika u mnie po około 10 minutach używania obecnie.
edit
Do Neo V polecam kupić kaburę, wtedy komórka dobrze się trzyma i co ważne nie palcuje(mam bordową i znać na niej każdy dotyk).
No dobra:
To czy za taką cenę ( do 600 zł ) warto kupić tego Sony Xperia U ?
Krótko i konkretnie ;D
@up
Nie
A co do tematu:
Posiadam SE Xperia Neo V od roku jak dla mnie telefon fantastyczny. Ktoś wyżej pisał, że "po aktualizacji Andka do 4.0 tel. się wiesza i gry HD od gameloftu nie działają" największa bzdura jaką słyszałem. Nic się nie zawiesza wszystkie gry działają niech autor postu nr.3 nauczy wgrywać się gry tak jak należy. Przymierzając się do kupna nowego telefonu (dotykowego i z Androidem) nie oczekiwałem nic wielkiego, a NEO V i tak przewyższył moje oczekiwania. Niektórzy mogą mówić, że ma mały ekran, jak dla mnie ekran jest wystarczająco duży, dobrze pisze się sms'y i fajna jest funkcja pisania bez odrywania palca. Bateria trzyma mi 2-2,5 dnia przy dzwonieniu, pisaniu sms'ów i graniu. Natomiast jeśli telefon tylko czuwa i zadzwonię lub napiszę 5 razy na dzień to trzymała mi 9 dni.
Jeśli jeszcze chcesz coś wiedzieć na temat NEO V to pisz, a chętnie odpowiem. I polecam ten telefon bo to dobry model za nie duże pieniądze.
Nie
Dlaczego ?
Adam ->
teraz mnie właściwie bardziej interesuję Xperia U bo 2 rdzeniowy procek - świetny wyświetlacz, lepszy aparat, szybszy i aktu też będzie do andka
Egoleech teoria czy praktyka?;)
Jedno i drugie, albo po prostu to ja mam takie wybitne szczęście do baterii :P
wlodzix--> Jak nie przeszkadza ci ta, dość śmieszna w dzisiejszych czasach, ilość pamięci, to bierz U.
ok dość śmieszna, ale jak jest w praktyce. Ile jakich aplikacji w to mogę upchać ? Albo inaczej: skoro jest 2gb na aplikacje to ile mega zajmuję taka lepsza gra czy lepsza aplikacja ?
Te najbardziej zaawansowane gry zajmują po kilkaset mega, taki Asphalt 7 nawet 1,4GB.
No ale to skrajne przypadki, z resztą moim zdaniem większość tych gier jest beznadziejna. Przeciętna aplikacja zajmuje kilka-kilkadziesiąt mega.
Ale skoro wcześniej też miałeś Androida(X10) to chyba powinieneś wiedzieć jaką objętość mają interesujące Ciebie aplikacje, prawda? Angry Birds zajmują na przykład po około 20-30MB z tego co pamiętam. Jakaś aplikacja GPS z mapą Polski to pewnie 200-300MB. Skąd mamy wiedzieć jakich aplikacji będziesz potrzebował?
To rzeczywiście słabo z tą pamięcią...
Jakich aplikacji będę potrzebował ? Nic konkretnego - wszystko można wypróbować ;D
Jakbyś dorzucił nieco grosza można wybrać konkurencyjnego Galaxy Ace 2 z tej samej średniej półki.
Ekran o 0,1 cala większy od Neo V i o 0,3 od Xperia U.
Procesor dwurdzeniowy, dokładnie ten sam model co w U, tylko taktownie 800MHz zamiast 1GHz, za to ma więcej pamięci ram, wyjmowalną baterię i slot na karty pamięci a przy tym dostanie oficjalną aktualizację do Androida 4.1(Xperia chyba też, ale tutaj brak oficjalnego stanowiska producenta).
@Adam4912
Ktoś wyżej pisał, że "po aktualizacji Andka do 4.0 tel. się wiesza i gry HD od gameloftu nie działają" największa bzdura jaką słyszałem. Nic się nie zawiesza wszystkie gry działają
Największą bzdurę, to właśnie napisałeś Ty. Powiedz mi, czy używałeś wcześniej 2.3.4 na Neo V? Wystarczy poczytać na forum.android.com.pl żale ludzi, jak to telefon stracił na wydajności po aktualizacji do 4.0. Dla wyjaśnienia, co do tych ścin, to chodziło mi o oryginalnego launchera od Sony, który ledwo co się wyrabiał. I twoja kolejna bzdura, co do gier: Assassin's Creed HD - crash zaraz po rozpoczęciu walki, za każdym razem; Splinter Cell HD - to samo; Avatar HD - to samo; Asphalt 6 HD - artefakty na ekranie i spowolnione skręty samochodu, czyli niegrywalna; The Amazing Spiderman HD - po kilku minutach wywala do ekranu bez żadnego błędu.
Na 2.3.4 wszystkie te gry działają bez problemu.
autor postu nr.3 nauczy wgrywać się gry tak jak należy.
Oświeć mnie, jak wgrywać gry na androida, bo dotychczas robiłem to przez Google Play lub z oficjalnej strony gameloftu pobierałem .apk za opłatą.
@wlodzix®
Najlepiej byś wyszedł jakbyś dołożył 2 stówki i kupił Xperię Solę, ale jak nie dasz rady, to Ace 2 też może być dobrym wyborem, jeżeli znajdziesz ją w dobrej cenie. Minus braku slotu na kartę pamięci jest też taki, że jak byś chciał oddać telefon na gwarancję, to nie będziesz jak miał przenieść swoje pliki na komputer lub inny telefon.