Witam . Otoz mam ogromny problem z dziedziny inzynierii programowania. Mam w projekcir zastosowac wzorzec projektowy Singleton. Projekt dotyczy firmy kurierskiej/ spedycyjnej. Ma ktos moze wiedze na ten temat, lub moglby pomoc? bo jestem w kropce i nijak nie wiem jak to zastosowac :(
nie wiem w jkaich przypadkach nalezy zastosowac ten wzorzec.
wiem ze ma byc w ten sposob ze dany obiekt wg singletonu ma miec szybkie odwolanie do siebie.
np cos w stylu printSingleton z metda print(), zeby kazda klasa mogla sie na szybko odniesc i np wydrukowac jakas fakture czy cos. dobrze rozumuje? Jak cos moge zlinkowac diagram klas naszego projektu jesli to by bylo pomocne.
Wzorzec Singleton dotyczy raczej utworzenia klasy, która będzie mogła mieć tylko jedną instancję (bądź - w szerszym zakresie - narzucone ograniczenie na liczbę instancji). Tzn. w systemie będzie istniał co najwyżej jeden obiekt tej klasy i wszyscy chcący zeń skorzystać będą się odwoływali właśnie do tego obiektu. Byłoby fajnie jakbyś wrzucił diagram tego waszego projekciku, bo tak na siłę wciskać gdzieś wzorce "żeby były" to trochę bez sensu.
Pierwsze co mi przyszło do głowy, to zastosowanie zmodyfikowanego singletona do ograniczenia liczby przyjmowanych zamówień.
Singleton ma zastosowanie, kiedy obiekt danej klasy fizycznie nie powinien występować więcej niż raz. Przykładem klas, które mogą być zaimplementowane jako singleton mogą być wszelkiego rodzaju klasy obsługujące configi (które w systemie będą występować globalnie).
Załózmy singleton zwracajacy lokalizacje paczki
public class Lokalizator
private static GdziePaczka gdziePaczka = null;
private GdziePaczka()
public static GdziePaczka getLokacja()
if (gdziePaczka == NULL)
gdziePaczka = new GdziePaczka();
return gdziePaczka;
public void gdziePaczka()
System.out.println("Paczka znajduje sie w " + gdziePaczka);
to ma byc cos w ten desen?;/