Witam serdecznie,
Poszukuje urządzenia które poprawiłoby jakość brzmienia głośników aktywnych po podpięciu pod TV lub ps4.
Posiadany sprzęt to Microlab solo 7c new. Głośniki podpięte pod Fiio D03 -> Soundblaster X-fi 5.1 Pro -> laptop. Przy takim podłączeniu jestem zadowolony z jakości w utworach i filmach. Głośniki robią dobrą robotę.
Jednak przy podpięciu do konsoli lub tv przy pomocy DACa dźwięk traci na jakości. Istnieje urządzenie, które mógłbym podpiąć pod tv i konsole i uzyskać możliwie najlepszą jakość? (Amplituner?)
Przy okazji tego wątku, będę też wdzięczny za sugestie co do lepszej zewnętrznej karty dźwiękowej. Z Microlaba chciałbym wycisnąć maks. możliwości.
Wezmę pod uwagę każdy sprzęt nie przekraczający wartości głośników?. Myślę że rozsądne jest maks 450 PLN?
Pozdrawiam, będę widzeczny za każdą podpowiedź ??
Ampli jest do pasywnych glosnikow. Ja mam tez solo 7c glosniki i ps4 slim bez wyjscia optycznego. Ja rozwiazalem to w ten sposob, ze puszczam to z tv na konwerter spdif->wejscie w karcie muzycznej analog (stara sb audigy 2 zs gold)->glosniki 7c. Jestem zadowolony z dzwieku. Gdy podpinalem konwerter bezposrednio do glosnikow to byla padaka. Basy do dupu i ogolnie bardzo plaski dzwiek.
PS. Widze, ze masz zew. sb i on ma Wejście liniowe: 1 x Złącze 3,5 mm typu jack .
Podpowiesz jak chłopu na miedzy jak to podpiąć i jakim kablem przy mojej konfiguracji?
Sprzetowo bardzo latwo bo po prostu wychodzisz z swojego fio na analogi ->przejsciowka z cincz na 3,5 mm jack->wejscie liniowe w twoim sb->ustawienie na karcie, zeby puszczalo z line in na glosniki . Problem jest taki, ze jak beda dlugie kabelki, dupna przejsciowka, nie wiem jak ta twoja dzwiekowa to mozesz miec slaby, zaszumiony dzwiek. Ja mam przy swoim zs 2 gold panel przedni i tam mam wejsc do wyboru. Te panele kupowali ludzie co to jakas muzyke tworzyli wiec jakos to dziala. Ja mam to bo mi zostala po jakims kompie. Sprobowalem i dziala ok. No, ale specjalnie nic nie kupowalem etc etc. A nie chce cie w koszty wpedzic, a efekt u ciebie moze byc mizerny wiec nie recze ze to ci sie sprawdzi.
Coś nie trybi jak powinno.. ;)
Poza tym, rozwiązanie wymaga stale podpiętego kompa.
Bump. Jakieś porady?
Nie masz jakiegoś wyjścia audio w tv? Spróbowałbym na twoim miejscu przejściówki jack 3,5mm na cinch i od razu do głośników. Sam polecam ampli z normalnymi głośnikami pasywnymi (mam od prawie pięciu lat Pioneer VSX-323 i Taga Tav-606(5.0) i jestem bardzo zadowolony).
No jeszcze nie widzialem takiej przejsciowki z spdif na cincz.....bo nie ma czegos takiego. Dlatego on wlasnie ma ten konwerter fio https://www.ceneo.pl/33088042 , ktory mu zamienia sygnal cyfrowy (spdif) na analog (cincz). Ja tez posiadam taki konwereter bo inaczej sie nie da. Poza tym nie ma znaczenia czy wyjdzie tym spdif z konsoli czy z tv.
CzykiRapmen no niestety masz 2 wyjscia
1. Zakup dac z wzmacniaczem. Firm nie podam bo tego jest miliony.
2. Jest tez cos takiego jak hdmi audio extractor. Jak mowi nazwa wyciaga sygnal audio z sygnalu co leci po hdmi. Czyli lopatologicznie polaczenie wyglada : TV kabel hdmi wychodzi z hdmi ARC (tv musi miec takie hdmi wyjscie) ->audio extractor->glosniki albo ta karta muzyczna i dopiero glosniki.
https://www.amazon.com/J-Tech-Digital-Premium-Extractor-Converter/dp/B00BIQER0E
Jak to sie sprawdza to nie mam pojecia.
@maciell Ja myślałem żeby wywalić Fiio D03 i połączyć normalnie tv analogowo(z tego co widzę to nawet tak w instrukcji piszą) Może źle zrozumiałem,: "Z Microlaba chciałbym wycisnąć maks. możliwości." Rozumiem, że ampli w tym głośniku jest tak słaby, że trzeba jeszcze ten dźwięk jakimś sprzętem poprawiać?
Pytanie jakiego, bo Fiio to też DAC. ;)
Podaj jakies propozycje, coś co wycisnie maks z Microlaba.
Po edycji posta teraz to ma sens.
Poszukam czegoś.
Pozdrawiam
Dla potomnych:
Creative Soundblaster x-fi 5.1 pro działa z Ps4. Wystarczy podłączenie USB. Nie trzeba sterowników. Głośniki podłączone optykiem.
Witam. Też posiadam tego sound blastera i zastanawiam się jak to podłączyłes. Napisałeś że optykiem ale jak skoro i konsola i karta maja wyjścia optyczne?
Kartę wpinasz po USB do PS4. Z karty do tv optykiem.
Konsola wykrywa kartę automatycznie. Musisz tylko w ustawieniach audio ps4 poszperać i coś tam zmienić żeby był dźwięk. Już nie pamiętam co, ale była to prosta rzecz :)
Powiem szczerze tez nie rozumiem ... Karta muzyczna usb wpieta do ps 4 i podlaczona optykiem do tv ? po co? gdzie tu glosniki?
Zwlaszcza, ze karta ma wyjscie spdif i tv tez ma wyjscie spdif ...
Ja zrozumialem, ze wpioles ta karte sb na usb w port usb ps4 i ci ja obsluguje, glosniki masz wpiete po cinczach (analog) z ta karta...
https://pl.creative.com/p/sound-blaster/sound-blaster-x-fi-surround-5-1-pro
Z tego co tu widze to ta karta ma jeden spdif i to jest WYJSCIE. Telewizory tez maja tylko 1 WYJSCIE spdif. Wiec jak podlaczasz ta karte sb do tego tv optykiem to nie ma to prawa dzialac bo laczysz wyjscie dzwieku z wyjsciem dzwieku.I gdzie niby wpinasz te fiio skoro polaczyles sb z tv , a wiecej wyjsc spdif fizycznie miec nie mozesz. I po co to robisz skoro ps4 pro niby podaje ci dzwiek po usb na karte to przeciez wystarczyloby te glosniki juz do tej karty, zbedne byloby te fiio. Ogolnie cos masakrycznie mieszasz i bzdury tu wypisujesz.
Po to by mieć lepszą jakość dźwięku.
Między kartą SB a głośnikami jest jeszcze Fiio d03 oczywiście w celu konwersji.
https://pl.creative.com/p/sound-blaster/sound-blaster-x-fi-surround-5-1-pro
Z tego co tu widze to ta karta ma jeden spdif i to jest WYJSCIE. Telewizory tez maja tylko 1 WYJSCIE spdif. Wiec jak podlaczasz ta karte sb do tego tv optykiem to nie ma to prawa dzialac bo laczysz wyjscie dzwieku z wyjsciem dzwieku.I gdzie niby wpinasz te fiio skoro polaczyles sb z tv , a wiecej wyjsc spdif fizycznie miec nie mozesz. I po co to robisz skoro ps4 pro niby podaje ci dzwiek po usb na karte to przeciez wystarczyloby te glosniki juz do tej karty, zbedne byloby te fiio. Ogolnie cos masakrycznie mieszasz i bzdury tu wypisujesz.
Tak, wypisuje bzdury w celu wprowadzenia w błąd nieznajomych mi ludzi w internecie xD Jest parę opinii na forach, że SB działa z konsolą.
Dorośnij. Eot.
Najpierw piszesz to
Dla potomnych:
Creative Soundblaster x-fi 5.1 pro działa z Ps4. Wystarczy podłączenie USB. Nie trzeba sterowników. Głośniki podłączone optykiem.
Problem w tym, ze te glosniki nie maja polaczenia TOSLINK (optyczne), maja za to 4x RCA (cincze)
https://www.komputronik.pl/product/204845/microlab-solo7c-new.html . Olalem to bo stwierdzilem, ze blednie opisujesz jak sie podlaczyles.
Zawolany do tablicy przez kolege posiadajacego ta sama karte odpisujesz
"Kartę wpinasz po USB do PS4. Z karty do tv optykiem. "
No i tu sie robi mindfuck bo karta sb jak i telewizory maja tylko wyjscia TOSLINK. A ty tu piszesz o polaczeniu wyjscia z wyjsciem i , ze niby ci to dziala (czyli magia).
Co ja podejrzewam co zrobiles (moj domysl) :
Wpioles karte muzyczna sb po USB do ps4 pro( w ustawieniach audio ps pro ustawiles linear optical out) , z tej karty wyszedles z TOSLINK(optycznie) do tego FIIO, i z tego FIIO poszedles analogami na glosniki (cincz).
Playstation nie pozwoli na obsluge dac/karty muzycznej po USB
https://community.eu.playstation.com/t5/PS4/Unable-to-Connect-USB-DAC-to-PS4-Pro/m-p/25531754, ale przepusci/przetransportuje dzwiek cyfrowy TOSLINK
Tak naprawde w Twoim polaczeniu sie nic nie zmienilo poza tym, ze optykiem wychodzisz z karty sb. Karta ani nie wzmacnia , ani nie koryguje brzmienia tego polaczenia poniewaz tylko transportuje dzwiek cyfrowy. Czyli nic nie rozwiazales.
Za twoje gowniarskie zaczepki nie pozdrawiam.