Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: wlanie benzyny do diesla

23.09.2011 00:23
Psycho16
1
Psycho16
140
Redhead Lover And User

wlanie benzyny do diesla

Robilem akurat porzadek w aucie i znalazlem fakturke za paliwo.... samochod jest na diesla (chevrolet lacetti)
I widze ,ze na fakturze widnieje benzyna - 4,3 l zatankowane...
Bylo tak zatankowane 17 wrzesnia - myslalem ,ze siostra strzelila taka gafe - lecz jak popatrzalem w ten dzien tankowalem JA.
No i teraz nasuwa mi sie dziwna mysl - jak tankowalem owe 4,3l - samochod byl juz na rezerwie - czyli tak jeszcze na 30-50km zostalo + owe 4,3l... no i co najlepsze - zrobilem okolo 100km na tej 'benzynie' samochod sie nie dlawil , wszystko bylo ok.

No i teraz pytanie - czy rachunek ktory otrzymalem jest lewy - wpisano benzyne przez pomylke czy rzeczywiscie mogl samochod na benzynie ujechac taki kawalek ?
ehh

23.09.2011 00:32
2
odpowiedz
zanonimizowany369854
46
Senator

Stanson jest specjalistą od takich rzeczy :)

23.09.2011 00:35
Psycho16
3
odpowiedz
Psycho16
140
Redhead Lover And User

jeszcze jutro sprobuje w mily sposob zapytac sie o nagranie z kamery ( o ile bedzie i czy udostepnia) - czy rzeczywiscie moglem wlac benzyne - w co wierzyc mi sie nie chce + to ,ze auto jechalo...

23.09.2011 00:38
4
odpowiedz
zanonimizowany144153
40
Generał

zupelnie mozliwe, ze jednak pojechales na beznynie. szczescie w nieszczesciu, ze tylko 4 litry - wylej wszystko (z filtra paliwowym wlacznie), zalej ON do pelna. czy bede konsekwencje - w skrajnym przypadku nie odpalilbys samochodu. to zalezy od konstrukcji silnika (np. pompowtryski sa czule na paliwo), ale o tym ci nie powiem; skoro nic sie jak dotad nie stalo, to nie powinno. dolej jeszcze miksola ewentualnie.

23.09.2011 00:41
Psycho16
5
odpowiedz
Psycho16
140
Redhead Lover And User

dodam ,ze od tamtego momentu ( ~ 5 dn) bylo auto juz tankowane lacznei za 150zl ON'em i w tym przypadku tez trzeba wylac wszystko ? razem z filtra paliwowego ?

23.09.2011 00:42
master53
6
odpowiedz
master53
100
Legend

Wydaje mi się, że benzyniak na ropie może i by przejechał, ale diesel na benzynie, gdzie w baku benzyna jest zmieszana z olejem w stosunku 1:1... to dość inwazyjna mieszanka dla nowoczesnych diesli.

23.09.2011 00:51
sikham
7
odpowiedz
sikham
65
Generał

gdybyś zatankował benzyne w stosunku 1:1 do ropy to silnik miałby bardzo widoczne objawy, TDCi nie jest tak czuły na punkcie benzyny w baku jak TDi VW na pompowtryskach

jeśli nie zauważyłeś żadnych dziwnych objawów to znaczy ze masz lewą fakture po prostu

23.09.2011 01:06
dave_mgs
8
odpowiedz
dave_mgs
85
Senator

Duża stacja czy mała? Ciekawe czy kto kombinacji z fakturami nie robił, chociaż w ten sposób to nie wiem czy się takie rzeczy robi. A, no i kup miksol.

23.09.2011 08:49
jasonxxx
9
odpowiedz
jasonxxx
154
Szeryf

Spuść paliwo, wymień filtr, zatankuj do pełna ropą, zapomnij o sprawie.

23.09.2011 08:55
MiniWm
😈
10
odpowiedz
MiniWm
242
PeaceMaker

Hehe tez kiedys zalalem z 5l :) przy placeniu sie zorientowalem, wystarczylo zatankowac diesla do pelna i :) i po sprawie

23.09.2011 09:19
Psycho16
11
odpowiedz
Psycho16
140
Redhead Lover And User

mala stacja , ale duzy ruch - stoi bezposrednio przy rozlewni paliw w bytomiu :)

'gdybyś zatankował benzyne w stosunku 1:1 do ropy to silnik miałby bardzo widoczne objawy' - objaw jak wspomnialem zadnych nie odczulem co bym zauwazyl w roznicy pracy silnika.
Ciekawi mnie tez co im da taka lewa faktura ?
Jako ,ze minelo te pare dni - to idzie sprawdzic czy rzeczywiscie wlane bylo Pb? z monitoringiem to mam czekac na wlasciciela(kierownika) gdyz wlasnie dzwonilem , jak sie okaze ze lewa faktura to bedzie ciekawie :D mimo tych paru groszy

23.09.2011 09:33
matchaus
12
odpowiedz
matchaus
172
sturmer

Miałem to samo co MiniWm. Zorientowałem się po wlaniu około kilku litrów :) (silnik cdti).
Zrobiłem identycznie - dolałem do pełna ropy (miałem praktycznie pusty bak) i pojechałem spokojnie do domu :)
(nic nie spuszczałem i żadnych filtrów nie wymieniałem)

24.09.2011 12:46
Psycho16
13
odpowiedz
Psycho16
140
Redhead Lover And User

kuzwa, gadalem z szefem - nagrania z monitoringu nie ma - jest bierzaco nadpisywane.
I kwestie faktury - wystawionej - powiedzial ,ze ciezko stwierdzic czy byla inaczej wystawiona... no zesz :D
Auto jezdzi - najwazniejsze, tylko ponawiam pytanie - idzie jakos fizycznie sprawdzic czy bylo wlane te paliwo ? owe filtry czy cos ? (przekazalbym znajomemu to by sprawdzil co trzeba) a moze na komputerze?

Forum: wlanie benzyny do diesla