Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Wirus - jak go usunąć?

19.05.2013 11:01
KubaMaxx
1
KubaMaxx
61
The Stig
Image

Wirus - jak go usunąć?

Siema. Jakiś czas temu złapałem wirusa, opiszę wam po krótce co powoduje:
Komputer bardzo długo się włącza, od momentu jak zniknie okno "Zapraszamy" muszę czekać ok. 5 min aż włączy się przeglądarka. Na starcie komputera się nie konczy - przez cały czas koputer jest zamulony, wolno działa internet jak i gry. Komputer mam wprawdzie stary, ale nigdy tak się nie zachowywał. Kolejnym objawem jest wyłączenie się Avasta (mam jakąś darmową wersję, a mimo to wirus weszedł i zrobił tak jak na screenie) nie mogę w zaden sposób włączyć Avasta, ani rozpocząć skanowania. Brat mówił, że miał podobny wirus, ale udało się to zrobić na trybie awaryjnym. Niestety mam klawiaturę USB, którą komputer czyta dopiero przy wpisywaniu hasła (brat ma laptopa) i nie włączę trybu awaryjnego. Pomożecie? Muszę się go jak najszybciej pozbyć bo jest strasznie uciążliwy.

19.05.2013 12:06
Toshi_
2
odpowiedz
Toshi_
175
Got sarcasm?

Czyli na takiej klawiaturze nie wejdziesz nawet do BIOSu? Bullshit...

19.05.2013 12:12
siwy346
3
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Na własną rękę możesz użyć tego programu:
http://download.cnet.com/Malwarebytes-Anti-Malware/3000-8022_4-10804572.html?part=dl-10804572&subj=dl&tag=button
(Zielony przycisk "Download now" rozpocznie pobieranie).
Pełne skanowanie wszystkich dysków.

Podejrzewam, że będzie trzeba ręcznie doczyścić resztki więc możesz pokusić się o logi, robisz je według tych zasad:
http://www.fixitpc.pl/topic/61-diagnostyka-ogolne-raporty-systemowe/
i dajesz tutaj(zakładasz temat):
http://www.fixitpc.pl/forum/38-dzia%C5%82-pomocy-dora%C5%BAnej/

Nie używaj programu Combofix.

19.05.2013 12:12
pecet007
4
odpowiedz
pecet007
178
~

jak ma komputer sprzed 10 lat to pewnie nie wejdzie...

19.05.2013 18:34
5
odpowiedz
zanonimizowany837203
17
Chorąży

Sformatuj komputer.

19.05.2013 19:09
Bezi2598
6
odpowiedz
Bezi2598
152
Legend

Avast to nie żaden antywirus tylko przyciągacz wirusów. Sam miałem wiele razy problemy z wirusami jak miałem Avasta. Odkąd go wywaliłem, to wszystko jest w porządku. Tylko windowsowa zapora i wszystko działa.

19.05.2013 19:24
7
odpowiedz
Lucyfer89
137
Lucek

@siwy346 [3]
"Nie używaj programu Combofix."
Mógłbyś wyjaśnić dlaczego nie?

19.05.2013 19:36
siwy346
8
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Mógłbym :)
CF to mocny program, za mocny, na problemy, jeśli ktoś prosi o pomoc związaną z wirusami to zdecydowanie nie należy mu go polecać bo w razie kłopotów sobie nie poradzi.
Po pierwsze:
http://www.fixitpc.pl/topic/7-dezynfekcja-narzedzie-combofix/?p=56
Po drugie widziałeś instrukcje do tego programu:
http://www.bleepingcomputer.com/combofix/pl/instrukcja-uzycia-combofix#forums
Samoobsługowy to on nie jest.

Po drugie jest niemal pewne, że jeśli mamy do czynienia z modyfikowanym Windowsem to Combofix go wyłoży.
Po trzecie po użyciu programu często trzeba nanieść poprawki specjalnym skryptem usuwającym, 90 procent ludzi polecających, nie potrafi tego skryptu napisać. Może się też zdarzyć, że coś pójdzie nie tak i będzie trzeba przywracać kopie rejestru(a tego też przecięty użytkownik nie zrobi).
Po czwarte jest wiele łagodniejszych alternatyw.
Każda osoba polecająca ten program niezorientowanemu użytkownikowi bez podania większych szczegółów powinna być karana banem.

Odwróćmy to: podaj mi choć jeden powód, że Combofixa należy używać. To, że Ty go sobie używasz w domowym zaciszu i nic Ci nie zrobił to nie znaczy, że wszyscy mają to samo środowisko i wszystko musi przebiegać tak sprawnie.

EDIT: Ponadto w internecie krąży zainfekowana wersja Combofixa i to takim mocniejszym wirusem(sality), ot taka wpadka jednego z serwisów i jest szansa(maleńka, ale jest).

19.05.2013 19:44
aope
👍
9
odpowiedz
aope
203
Corporate Occult

Sality, mmmm cudowna sprawa :D

Tak jak koledzy polecali: MBAM a dodatkowo od siebie dorzucę Emsisoft Emergency Kit + Kaspersky Tdsskiller (w sumie to ten trzeci powinien być pierwszym). Oczywiście skany wykonać w trybie awaryjnym.

19.05.2013 22:52
10
odpowiedz
Lucyfer89
137
Lucek

@siwy346 [8]
W którym miejscu napisałem, że używam albo polecam? Po co ten cały atak? Prosiłem jedynie o wyjaśnienie tego stwierdzenia, bo do tej pory bardzo często spotykałem się z zaleceniami do stosowania tego programu. Po przeczytaniu podanych przez Ciebie linków wiem, że całe szczęście to nie mi "radzono" jego używanie.

20.05.2013 15:57
siwy346
😊
11
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

Spoko, żaden atak, chciałem sprawdzić skąd u Ciebie wzięła się niepewność co do CF. Jeśli ktoś Ci z marszu na jakimś forum napiszę "użyj combofixa" bez uprzedniego zapoznania się z Twoim systemem to odpuść sobie takie forum.

20.05.2013 17:33
KubaMaxx
12
odpowiedz
KubaMaxx
61
The Stig

aope: Na klawiaturze USB nie wejdę na tryb awaryjny (chyba ze jest jakiś inny sposób?)

Sorki, ze dopiero teraz odpowiadam. Wczoraj ściągnąłem antywirusa AVG i przeskanowałem system (znalazło mi 8 błędów, w tym jeden trojan, które program usunął), uzyłem jeszcze opcji "Popraw Wydajność" w tymże programie. Niestety cały czas komputer od zalogowania włącza się 5 minut i dodatkowo zamula podczas uzytkowania.

20.05.2013 17:53
Bezi2598
13
odpowiedz
Bezi2598
152
Legend

Myśle, że ciężko będzie wyczyścić całkowicie komputer o ile w ogóle się teraz da. Najbezpieczniej byłoby zgrać sobie najważniejsze pliki i zrobić format.

Forum: Wirus - jak go usunąć?