Bo ja tak :)
Robione iPhone’em 13 chwilę temu z północy Mazowsza blisko Kujaw
Są filary, niestety gołym okiem tak aż nie widać
Ta zorza wygląda jakby się sąsiednia wioska paliła.
Gęsty, w Skyrim masz super zorze (nawiązując do gier komputerowych). A jak sobie zmodujesz, to bomba. Polecam totalnie każdemu, kto lubi zorze. Moge dać Ci linki do tych modów, jakby coś. Wygląda bosko! Gra z 2011 wygląda bosko w 2025.
Ustabilizuj dobrze telefon, ustaw kilkunastosekundowy czas ekspozycji i takim iphonem mozna calkiem ladne fotki zorzy zrobic (z widoczna struktura i zawijasami, itd...).
Pamiętam jak kiedyś była kometa, wyjechałem jakieś 50 km pod Płock, bo niby było tam najmniejsze zanieczyszczenie światłem. Ale bardziej w stronę Warszawy, Białobrzegi itd. Coś tam się udało uchwycić, ale to jeszcze był iPhone X i Samsung Galaxy S9+, więc niestety jeszcze przed tą rewolucją pozwalającą na sensowne zdjęcia w nocy.
Jak się dobrze przyjrzeć, to widać ogon (środek zdjęcia, mniej więcej 1/3 wysokości od dołu)
A teraz mam teściów na zadupiu, to i niebo lepiej widać, będę się musiał latem pobawić, tutaj nocne niebo robione iPhonem 13 Pro.
To we wszystkich świętych na wsi pamiętam jak też leciał meteor czy co to tam było i akurat fotograf uchwycił, bo był zobaczyć jak się palą świeczki nocą.
https://youtu.be/pmvY7q15Gbg?si=m5oHjvhJJc8VQo41
Ładne zdjęcie. Aż przypomniał mi się kawałek Kaczki z nowej paczki - "Nad naszą wsią przeleciał meteoryt"
Loon wrzucil swoje zdjęcie nocnego nieba to ja pokaże co zrobiłem jakieś 2 lata temu.
Statyw, Galaxy S23 i długie naświetlanie + program graficzny żeby trochę podbić kolory.
Kawałek za miastem robiłem (mieszkałem wtedy w małej miejscowości więc nie trzeba było daleko jechać żeby uzyskać idealna ciemnosc).
jak pokazalem Twoje zdjecie chatowi gpt, to widzi tam nawet przelatujacy meteor, on generalnie dobry jest i widzi wiecej, tę moją kometę zobaczyl od razu, choc ja szczerze mowiac - gdybym nie wiedzial, ze tam jest - niczego bym nie zobaczyl
ogolnie teraz punkt wejscia do takiej zawodowej fotografii nieba, z mgławicami itd., nie jest jakis strasznie wysoki, 2-3k i mamy sprzet, ktory potrafi łapać odległe mgławice, nawet wystarczy obiektyw do zwyklego smartfona
ale duzo wiecej jest z tym roboty, obróbki itd., jak sobie pomyslalem, ze stad juz krotka droga do wstawania o 5.00 rano zeby fotografowac ptaki, to odpuscilem, choc ogolnie byloby to fajne hobby
O widzicie, zorza była, ale człowiek nie ma fejsa, insta i innych mediów społecznościowych to przegapił i teraz po fakcie się z gola dowiaduje...
Gammorin - Ja się dowiedziałem o 19 z jakiegoś astro shortsa na YT który przypadkiem sie wyswietlił