Jaki „return”? Przecież NV jest królem od kiedy AMD kupił ATI. Od 2006 staram się wypromować Radeona ale dominacja NV jest niemożliwa do pobicia. Co więcej zasługa „udupienia” ATI należy także w dużej mierze do Intela którego chwalisz. Bądźmy szczerzy / NV nie ma obecnie konkurencji. Ostatnim gpu które kupiłem z logo ATI był - już nie pamietam - to było gdzieś w końcu 2010 roku. Od tego czasu NV zdominowała rynek i jest tak do dzisiaj. Pomimo ze karty ati (tj. Amd) mam praktycznie za darmo, to z pensji kupuje zawsze NV, gdyż są nieporównywalnie lepsze.
Nie do końca masz rację, bo hd7xxx to były nawet lepsze karty od gtx6xx (ich następcy byli bardzo podobni u jednych i drugich więc też), a to był rok 2012
Problemy zaczęły się od Vegi tak naprawdę, później była tylko średnia półka, później brak rt/słabe rt
Jestem zdania że GTX 970 to była karta która zepchala AMD do defensywy
Co do wcześniejszych lat to ponoć Radeon hd2xxx czyli wielką porażka było jeszcze dziełem ATI
Radeony X były świetne i mocniejsze od gf, ale niestety spóźnione
Nie pisałem czy były lepsze czy też nie (owszem masz rację, ATI były naprawdę dobre) w przeszłości (2006-2010) tylko zwróciłem uwagę na dominującą pozycję NV na rynku oraz na fakt że obecnie są to lepsze GPU od tych które produkuje AMD.
Sam miałem GTX 970 (zmieniona z Geforce 750) pamiętam ten skok jakości i wydajności w Wiedźminie 3, od razu była różnica w działaniu, wyglądzie i FPS'ach :D i długo na niej siedziałem, potem nastąpiła zmiana na 2070 RTX.
Też grałem w wiedźmina 3 na GTX 980, później kupiłem GTX 1080 ale w samym TW3 już takiej różnicy (w porównaniu do 980) nie było (główną zaletą było cichsze działanie karty i niższa temperatura pracy). Też zmieniłem na RTX 2080 a później na 4080. Teraz czekam na 6080 gdyż w zbyt mało gier gram aby zmieniać co generację. W tym roku interesują mnie może 3-4 tytuły więc zmiana nie ma sensu. Niemniej karta z której najbardziej do tej pory byłem zadowolony to GTX 1080.
Wszysyttykiyey geforccy majaace cyfre 5 na poczatkyu w historii gaaningu byyly nniewypalem. Dziiwne, ze Wam to nie dalo nigdy do myślenia . Piatki powinno pomijac z automatu,a tu to juz dowod nr 3
FX tak
GTX 5xx były całkiem udane, bo poprawiły skopane 4xx (jedynie 460 było udane, reszta byla zbyt goraca i prądożerna), 580tka byla chłodniejsza, zarła mniej prądu i byla wydajniejsza od 480tki mimo tego samego procesu
Ale mi flashback zrobiłeś, seria FX to rzeczywiście była chała xd Serii 5xx nie pamiętam, ale pamiętam że 6xx było bardzo dobre, nawet niski model 660ti był dobry
Wybaczcie literówki, dopiero zauważyłem. Tak: pisząc dowód nr 3 miałem na myśli również FX'y. R 9700 miażdzył szybszego FX 590, a R9700 Pro to już go jeszcze dobijał. jeśli miało się szczęście i odblokowało poroki np takiego R9500 i przerobiło na 9700 Pro (a takich kart było od cholerę na rynku, zwłaszcza z 9500 na PRO i 9800SE na XT - tu można było zaoszczędzić nawet połowę kwoty karty), wówczas taki FX po prostu już nie istniał. Było to widać szczególnie w pierwszym Far Cry'u (jedynym prawdziwym), którego premiera zbiegła się na te karty.
Czy tylko mi się bardzo podobały tak wygladajace karty graficzne? Fajne byly te obrazki
Teraz wszystkie wygladaja tka bardzo nijako..
Śmieszne to jest to, że te karty graficzne są coraz to większe i pobierają więcej prądu.
Tymczasem na tym przechodziłem to --->
h ttps://www.youtube.com/watch?v=CaHtOISsLT4
Widze, ze wzgledem finalnej wersji brakuje jednej broni, ale grafika tez finalnie byla duzo lepsza
Śmieszne to jest to, że te karty graficzne są coraz to większe i pobierają więcej prądu.
Zasadniczo z jednej strony się w sumie zgadzam, ale z drugiej, myślę raczej, że rolę tych zwykłych, prostych kart przejęły zintegrowane.
Tymczasem karty graficzne na PCIe, też mogłyby się w ten model wpisywać gdyby nie musiały być tak żyłowane już w fabryce, ale znowu to doprowadziłoby do tego, że slajdy prezentujące nowe karty graficzne nie byłyby tak spektakularne :D
5080
Obstawiam ~15% szybciej w 4K raster/RT niż 4080S. Wariant optymistyczny.
Ale bieda. Jest ~ 15% w 4K, ale względem 4080.
RT ->
Czyli 5080 to tak na prawde 4080 TI. No to ceny 4090 nie spadną. Lipa. Zostaje zatem przy 4070 TI Super. Szkoda, bo w marcu chciakem zmienić
Zostaje zatem przy 4070 TI Super
Przecież to dalej niezła karta, sam siedzę na 4070 Ti i jak na razie większość gier praktycznie na full w 1440p i to w większośći bez DLSS'ów
No właśnie. Od czasów Indiany muszę z automatu ustawiać 1440p, a nie 4K, ale fakt, masz rację. Karta śmiga również w Spidermanie 2, ale jw - w 1440p
4080S jeszcze jakis czas temu mozna bylo kupic za 4,5k, kto to zrobil to zrobil deal zycia, kto czekał na nowe karty to sie okazał frajerem.
Teraz za 15% wydajnosci wiecej przyjdzie wybulic z 6k
Oby AMD z Radeonem RX9070 wjechało na pełnej bo rynek jest w beznadziejnej sytuacji, 5070 to tez bedzie padaka, bo bedzie ta sama wydajnosc co 4070S, a bedzie kosztowal wiecej XD
5080 baaaaardzo dużo brakuje do 4090. 5080 ledwo wygrywa ze zwykłą 4080, a z wersją SUPER byłoby jeszcze mniejsza różnica. 5080 to będzie dobra karta ale za około 4 tys.
Najgorsza premierowa Nvidii od wielu lat. Właściwie to nie powinno się tego nawet nazywać “nową generacją”.
Ten sam proces co w RTX 4xxx, jedyne wzrosty osiągnięto dzięki dołożeniu jednostek CUDA i zwiększeniu poboru mocy.
RTX 5080 w polskich sklepach wprowadzany za 6500-7000zł ma problemy z pokonaniem w rasteryzacji Radeona RX 7900XTX dostępnego w sklepach za 3700zł.
Przegrywać z nieudanym flagowcem sprzed 2 lat, to jest dopiero porażka…
Ale jest jeden plus bo szybko zrobi się tanio. Nikt normalny nie kupi takiego szrota i karty będą zalegać.
Bezsprzecznie jesteśmy świadkami najsłabszej premiery xx80 od bardzo dawna.
https://ithardware.pl/testyirecenzje/nvidia_geforce_rtx_5080_test_recenzja_opinia-38457.html
"Jak pokazałem na przykładzie Cyberpunk 2077, nowy generator klatek z opcją tworzenia do trzech na każdą wyrenderowaną istotnie zapewnia nawet ok. dwukrotny wzrost wydajności względem DLSS 3. Ale trzeba tu zwrócić uwagę na dwie rzeczy. Po pierwsze, ponieważ aż przez 75% czasu na ekranie mamy klatki generowane a nie renderowane, widoczność artefaktów związanych z działaniem MFG jest nieco większa względem DLSS 3. Po drugie, DLSS 4 nie jest magiczną sztuką, która np. z 30 FPS zrobi 120 FPS. Identycznie jak w przypadku DLSS 3, by opóźnienie systemowe było na dobrym poziomie, przed aktywacją generowania klatek musimy mieć minimum ok. 60 FPS. W efekcie, choć Cyberpunk 2077 z PT oraz DLSS 4 był teoretycznie grywalny w 4K, gdyż FPS wynosił w tych warunkach średnio ponad 100, to w praktyce nie bardzo, z uwagi na latencję, przez którą mysz dosłownie "pływała" przy jej ruchu. Żeby można było uskuteczniać takie ustawienia przy sensownym opóźnieniu, konieczne byłoby zredukowanie jakości skalowania obrazu do profilu wydajnościowego, co oczywiście trochę zredukuje jego szczegółowość. Innymi słowy, MFG to interesujący dodatek dla osób z monitorami o bardzo wysokim odświeżaniu, którym nie przeszkadza tradycyjny generator klatek, ale nie jest pełnowartościowy substytut czystej wydajności"
Ależ padaka, liczyłem na to że 5080 będzie deptał po piętach 4090 (wiadomym było że będzie wolniejsza, ale myślałem że ... no, trochę, i że czasem zawalczą łeb w łeb) a ta karta ledwo wygrywa z 4080SUPER. Za jedyną rozsądną średnią krajową.
Fajny model biznesowy, wypuścimy jedną dobrą kartę (za 5-cyfrową kwotę) i serię takich które będą ledwo biły swoich 3-letnich poprzedników.
Pamiętam jak niektórzy sikali w majty przy wypowiedzi 5070 -> 4090 performance, nieźle Jensen odfrunął.
Wasz ruch czerwoni.
5080 nie jest złą kartą bo to dalej topka jeśli chodzi o wersje xx80 ale została źle wyceniona. Jak jutro sklepy wyskoczą z tymi cenami 7-8 tys to pęknę ze śmiechu. 5200 to max co można dać względem 4080 Super.
Był sobie rok 2012, wyszedł GTX680, był o 20% szybszy od poprzednika. Był sobie rok 2013, wyszedł GTX780, o 20% szybszy od poprzednika. Był sobie rok 2014, wyszedł GTX980, prawie 25% szybszy od poprzednika. Później 2 lata czekania (do 2016), ale 1080 poprzednikiem dosłownie wycierał podłogę (do 40% szybszy). To był progress.
Teraz wychodzi generacja po 3 latach czekania i trzeba mrużyć oczy żeby zobaczyć różnicę. Albo kupić kartę dla profesjonalnych grafików/bogaczy/ludzi skrajnie przeżartych konsumpcjonizmem.
Dla mnie to padaka. Btw. kupiłem GTX670 za 1300zł zaraz po premierze i myślałem że wydaję majątek :D W zajebistym kierunku idzie to hobby.
Jaką technologią? RT jest na tym samym poziomie co w poprzedniej serii, a MFG to plucie w twarz
MFG może mieć koszmarny input lag (jak gra 'natywnie' dipnie do 40FPS to input lag może sięgnąć 100ms+, czyli responsywność grania w 10FPS).
Nowy DLSS ma lepszą jakość obrazu, ale kosztem wydajności. Innymi słowy - lipa.
A to że kupisz to nie musisz nawet pisać, to jest oczywiste dla każdego kto siedzi dłużej niż 2 tygodnie na tym forum.
To prawda, ja nie umiem, ale oni tak: https://www.youtube.com/watch?v=B_fGlVqKs1k
Podsumowując:
Jak masz natywnie bardzo wysoki FPS to MFG jest bez sensu, bo jak masz 90FPS+ to gra i tak wygląda relatywnie płynnie, a przynajmniej nie masz wtedy klatek które psują image quality (w przypadku MFGx4 i wysokich FPS, wygenerowane klatki z artefaktami mogą nawet zastępować 'natywne' klatki).
Kiedy natomiast odpalisz grę z gigantycznymi wymaganiami i masz natywnie niski FPS, to MFG wprowadzi kosmiczny input lag (responsywność grania poniżej 10FPS), do tego wygenerowane klatki z artefaktami pozostają dłużej na ekranie więc cierpi image quality.
W skrócie (kradnąc komentarz z YT): technologia działa świetnie kiedy jej nie potrzebujesz, a do dupy kiedy jej potrzebujesz.
5090 wypada kosmicznie dobrze
Alex blagam napisz co bierzesz, bo ja tez tak chce.
Alex - Amadeusz ci wlasnie wytlumaczyl i poparl zrodlem. Takie sa fakty, seria 5 to kaszana i tyle. Jak ma sie juz nieskonczona kase to wtedy wspolczynnik oplacalnosci nie ma znaczenia, wiec tobie sie 'oplaci' 5090, bo dla ciebie jest praktycznie darmowa, a jest szybsza od 4090 o 30%. Natomiast biorac pod uwage wycene to kompletna lipa. 5080 za drogi jak na wydajnosc +5% wzgledem 4080S. 5070ti ma szansze cos zawojowac jak bedzie za max 4500 w dobrej wersji bo to cos miedzy 4070tis a 4080S
GlaDOS - pewnie za dużego wyboru mniec nie będę ale ideal to Phantom albo ROG.
Nie wymiguj sie od odpowiedzi. Ja powaznie zapytalem.
BTW: Astral i Suprim jakos ogarniaja te 600W. Reszta to gorace i glosne kartofle. Gainward i Palit to ta sama stajnia, a Palit wypadl tragicznie pod wzgledem kultury pracy w tescie TPU. Nawet po UV cudow nie bedzie jezeli chcesz zachowac wydajnosc, ktora tak sie zachwycasz.
MFG może mieć koszmarny input lag (jak gra 'natywnie' dipnie do 40FPS to input lag może sięgnąć 100ms+, czyli responsywność grania w 10FPS).
hehe latency w grze SINGLE na poziomie gdzie zaczyna byc naprawde niekomfortowo np w takim WoW'ie, juz nie mowiac o bardziej dynamicznych tytulach. CO prawda kiedys sie gralo nawet z pingiem 200+, ale to bylo za czasow neostrady 512.
Nie interesowalem sie tymi nowymi techami za bardzo ale fajnie to opisales. I rzeczywiscie trudno sie nie zgodzic z konkuzja ze to jest zrobione tylko po to zeby dobrze wygladala na tych fikusnych wykresach. I na dzien dzisiajszy to jest tech, o ktory ani nikt nie prosil ani ktorego nikt nie potrzebuje. I ktory w sumie nie dziala (wtedy kiedy by sie przydala).
Fizyke mozna oszukiwac tylko do pewnego momentu.
Smiem twierdzic ze duzo gier multi bedzie poprostu niegrywalna z tym, bo to co widzisz na ekranie nijak bedzie sie mialo do tego co jest na serwerze i w logice gry. Zwlaszcza ze do tego latency, musimy dodac normalne latency sieciowe.
Mówiłęm jak testowałem MFG to były straszne artefakty. Amadeusz słusznie podsumował serie kart 5xxx i technologie tak naprawdę stworzoną dla biedoty dla najtańszych serii żeby ratować FPSy, a jarają się nią potencjalni właściciele 5090 którzy mają zamiar samodzielnie sobie pogarszać grafikę :D. A RT jest starą technologią z 2018 roku błagam jak jeszcze można się jarać takim 7 letnim starociem.
No i mialem racje :) kartofel
Ponad 2000 rpm niezalezenie od biosu, gpu ponad 80C, a pamiatki ponad 90C.
https://youtu.be/g-fB00wPTeQ?si=sRoM8sLZlxt8GaIe
Chciałem kupić nową GPU na premierę Avowed. Jedyny rozsądny wybór do 4k w najbliższych dwóch tygodniach to teraz 4080 super, ewentualnie 4070Ti super, ta druga nawet lepiej wyceniona względem wydajności.
Najlepszą opcją jest poczekać aż się ceny uregulują i zadebiutuje RX 9070 XT, ale to może potrwać miesiące.
Ogólnie to szanuję Nvidie za rozwijanie DLSSa i wprowadzenie MGS, dzięki temu ci ubożsi z niższymi modelami kart mogą grać w godnym klatkarzu w końcu po to stworzono tą technologię. Zaiste Seria 5xxx będzie świetna dla tych co lubią sobie zaoszczędzić pieniążka. Gorzej dla tych co kupują topowe modele dla natywnej, nieprzekłamanej grafiki, wtedy można powiedzieć że dla nich technologia stoi w miejscu :(
Z DLSS zgoda. Natomiast MFG (bo jak sądzę o to ci chodziło) to nie jest technologia dla uboższych graczy. Jedyny sens ma w momencie gdy bazowa ilość klatek już na starcie jest wysoka (co najmniej 60, a optymalnie powyżej 90).
W innym przypadku potęgują się jej negatywne efekty (artefakty, efekt pływania kursora, responsywność nieadekwatna do obrazu).
Dlatego używanie MFG na słabszych układach graficznych jest mocno dyskusyjne.
Dodając do tego, że MFG nie ma kompletnie sensu w tytułach multiplayer okazuje się, że jest tak jak mówią uznani recenzenci (Hardware Unboxed, Gamers Nexus):
MFG nie sprawdza się zupełnie w przypadku użytkowników, którym mógłby pomóc, a najlepiej działa w sytuacji gdy jest właściwie zbędny.
I dlatego dość dziwne jest to, że osoby, które mają zamiar kupić 5090, zachwycają się technologią MFG. Jeśli ktoś ma 90-140 klatek/s i z własnego wyboru pogarsza sobie wyświetlany obraz, żeby mieć 200 i więcej k/s, to... ciekawe.
5090 nie jest targetowana dla graczy. To karta dla pro-sumerow i niewielkiej garstki hardwarowych ultra hardcorowców pokroju Alexa.
Jasne, pokazuje się wyniki o ile jest lepiej ileset klatek więcej będzie w 16k ale to marketing pod sprzedaż niższych modeli - które też będą miały dlss 4.
Dzis nowe sterowniki i kazdy dostanie refresh swojej karty.
I tak opłacałoby mi się przejść z 3080 na 5080 bo wzrost wydajności miałbym na poziomie 76% z tego co widzę. Jak cena będzie dobra tak do 6 za lepszą wersję to biorę. Jak zrobią wiochę i ceny podniosą na premierę to na spokojnie się poczeka nawet do wakacji.
jasne ze tak, ale lepiej 5070ti jak to jest niemal klon a ma byc niby duzo tanszy
W sensie jak będzie teraz tak, że wszyscy się rzucą na karty i będą trudno dostępne i drogie to prawdopodobnie doczekam się testów 5070ti bo też go brałem pod uwagę. Na chwile obecną to cena za 5080 zdecyduje bo przepłacać na pewno nie będę.
I uja z tego. Warte kupno były tylko te 5080 za 5199 ale nie chce bieda odyszyn. Poczeka się chwilę i te lepsze modele będą koło 6-stki.
ALEX kupiłeś swoją 5090?
Gdzie ty tam widzisz oszustwo? To jest preorder nowego modelu Razer Blade który ma rtx 5090.
A no tam, że nigdzie nie ma nawet mowy o jakichkolwiek wersjach mobilnych serii 5 (już nawet nie mówię o danych technicznych, tylko o braku jakichkolwiek informacji na temat tejże karty) a oni juz posiadają. Na pewno. Obstawiam, ze nawet jeśli coś takiego tam istnieje i ma tą nazwę (W co jestem w stanie uwierzyć Tylko ze względu na fakt, że napisał o tym PurePC), co z prawdziwym rtx-em m5090 nie będzie to miało raczej nic wspólnego
Nie posiadają, pisze jak byk: przedsprzedaż, wysyłka od 31 marca.
Jak ty to hydro robisz, że zawsze udaje Ci się wyjść na zwykłego ignoranta?
https://www.nvidia.com/pl-pl/geforce/laptops/50-series/
a oni juz posiadają
Ty rozumiesz co to jest przedsprzedaż? Czemu ty się przynajmniej 2 razy dziennie musisz kompromitować?
W tej chwili możesz kupić w preorderze AC Shadows. Czy to znaczy, że sklepy już ją mają na magazynie? Nie baranie.
Nie wiem, gdzie wy tam widzicie słowo przedsprzedaż Bo jakoś ja to mijam, ale najwidoczniej jestem ślepy
Nie wiem, gdzie wy tam widzicie słowo przedsprzedaż Bo jakoś ja to mijam, ale najwidoczniej jestem ślepy
Jesteś.
Zwracam honor w kontekście,że to przedsprzedaż, przy czym normalny sprzedawca takie treści wstawia w ogłoszeniu w samej jego treści ponieważ mało kto zwraca uwagę na daty poniżej ogłoszenia