Nie zapomnij zrobić unboxingu! Cały GOL czeka z niecierpliwością na relacje forumowego tech guru!
Nie zapomnij zrobić unboxingu! Cały GOL czeka z niecierpliwością na relacje forumowego tech guru!
The Return of the King
30% more performance with a 30% larger chip and 30% more power draw
what a technological marvel
W rasteryzacji może tak ale z wykorzystaniem technologii to jest to 70% szybsza karta
Dużo większe wrażenie robią na mnie te dwa filmiki wrzucone kolejno w 2015 i 2016 roku niż te twoje śmieszne korporacyjne materiały.
Rok 2015:
h ttps://www.youtube.com/watch?v=MGyaR2sSBkA
Rok 2016:
h ttps://www.youtube.com/watch?v=eKGqtZc-xsQ
No RTX5090 wpada na premierę, już Proshop powoli wrzuca oferty. Najbardziej chyba zainteresowany jestem tym "75% niższym input lagiem", ale MFG też nie pogardzę.
Nie mogę się doczekać testów. Ciekawi mnie co napiszą eksperci jeśli chodzi również o jakość obrazu.
No to jeśli jakościowo nasze oko nie wychwyci różnicy w obrazie czy też błędów graficznych to będzie pogrom.
-> a moze jest jeszcze gorzej. Ja nvidii po prostu nie wierze, dlatego czekam na niezalezne testy techpowerup jak zawsze.
Moj zenadometr tak mocno wyjeb...je poza skale jak widze co ten klaun wrzuca, ze pobiera prawie tyle samo pradu co erteiks hadeer pinctysiency.
Jeszcze zeby wrzucil jakies sensowne tech kanaly, prawdziwe recenzje czy cos w tym stylu.
Po co, lepiej wrzucic reklamy i udawac madrego.
Przynajmniej zalozyl sobie temat i nie rozjebie juz istniejacego i newsow. W sumie jest progres od ostatniego razu.
> Alex tworzy własny wątek
> Wrzuca wiadomości z wielu kanałów
> Wszystkie najnowsze informacje znajdują się przez to w jednym, autorskim wątku
Kogo boli dupa? Biedaków mentalnych xD
Bycie fanem takich korporacji jak Nvidia to jak bycie fanem Pfizer albo Moderny.
No jak ktoś ma RTX4080 i poniżej, to nie ma absolutnie żadnego powodu do zmiany - wg. samej NVIDII mówimy o wzroście wydajności rzędu 11-18%.
Jedynie RTX5090 właśnie ma jakiś rzeczywisty skok, bo NIBY do 33% wydajności, ot jak ostatnio, NVIDIA niepodzielnie rządzi w high-topie, a górne i średniaki ma już lekko olane (bo niestety AMD to wciąż nie zagrożenie, tylko przeciętny rywal).
Uuu czyli w rasterze 5070tka nie przebije nawet 4070super, ale ze względu na lepsze rt (które w sumie i tak nie m sensu na tej karcie) może w przyszłych grach być ciutke lepsza bo niestety rt coraz częściej będzie wymuszone
Smutne czasy nastały, rt było potrzebne jak świni siodło
Wygląda to niestety tylko na refresh poprzedniej serii, usprawniono rt i dlss, cała reszta stanęła w miejscu
5090 nie ma co liczyć bo ma kosmiczny pobór prądu, więc to żaden postęp
Tak Indiana miał rt, takie samo jak Residenty czy jakieś Callisto Protocol czyli takie znikome
7900xtx przebija rtx4080 i ogólnie Radeony dobrze sobie w tej grze radzą
Gdyby odpalić w grach jakieś konkretne rt (nie mam na myśli pt) to karty o wydajności 5080 i tak będą leżeć i kwiczeć :)
Przeciez w tych grach (jak Indiana) RT jest "wymagane" tylko dlatego ze w binarkach ktos zaszyl "if_RTX_not_detected -> kill_indy.exe".
Nie dlatego ze gra i silnik wymagaja raytracingu do renderowania obrazu czy obliczania fizyki. Ani nawet nie dlatego ze raytracing jest jakos szczegolnie wykorzystywany (bo jak napisal Last_Redemption, nadal jest znikomy).
Wiekszosc ludzi to ogarnia, tylko nie nasz forumowy, napedzany buzzwordami oraz ignorancja szpec od technologii (lol).
Z czego w 90 procentach gier nie widać żadnej różnicy, albo trzeba się z lupą przyglądać
Cóż za wspaniałą, nowatorska technologia
Z czego w większości ten RT gówno wart, bo różnica nie jest warta straty wydajności, co już wielokrotnie powtarzano. Na palcach jednej ręki można policzyć gry, w których RT robi robotę. Nawet HU zrobiło 40 minutowy filmik, w którym porównywało "różnice" w grach z RT i bez:
https://www.youtube.com/watch?v=DBNH0NyN8K8
Tl;dr znajduje się w 37 minucie filmu.
całkowicie się też z tym nie zgadzam
Tylko problem taki, że ani moje, ani Twoje zdanie nie ma ŻADNEGO znaczenia przy ocenach osób, które na tym zjadły zęby - czyli właśnie HU czy Digital Foundry.
Podsumowując
5080 będzie 20% słabszy od 4090
5070ti będzie 10% słabszy od 4080
5070 = 4070 super
Smialo można założyć też, że 20% lepsza wydajność dostaną 60tki czyli
5060ti =4070 zwykły
5060 = trochę lepszy od 4060ti
Podsumowując jeżeli kogoś nie interesuje rt (bo te karty i tak są zbyt słabe do prawdziwego rt, nie mówię tu o rt rodem z Dead Space czy Re4) to absolutnie nie ma na co czekać
Chyba, że ten dlss będzie taki cudowny wspaniały razem z tym generatorem klatek, ale gdybym miał kartę kupować ze względu tylko na takie bajery to sorry ale nie
Paradoksalnie rx9070 (XT) coś jednak na rynku może ugrac bo u nvidii właściwie nic się nie zmienia
to absolutnie nie ma na co czekać
Pamiętaj, że nie wszyscy mają RTX4XXX.
Jak ktoś ma RTX3XXX i mniejsze, to ta generacja jest znacznie lepsza, niż premiera RTX4XXX. Dla posiadaczy obecnej generacji nie ma co zmieniać (oprócz RTX5090 oczywiście, ta jak zwykle odjechała konkurencji), ale skok dla innych będzie ogromny.
Paradoksalnie rx9070 (XT) coś jednak na rynku może ugrac bo u nvidii właściwie nic się nie zmienia
No właśnie się nie zmienia - co dwie generacje orają AMD. GTX1XXX orały cenowo i wydajnośćiowo, RTX2XXX były porażką w obu. RTX3XXX cenowo i wydajnościowo zaorały AMD w każdym segmencie, RTX4XXX tylko w high-endzie. I znów wychodzi kolejna generacja, która cenowo zaskoczyła (przynajmniej po buzzie w necie), zobaczymy co AMD zrobi ale nie mam większych nadziei - i pewnie ponownie RTX6XXX będą w "tyle" za AMD.
Szczególnie, że NVIDIA ostro poszła w software - a DLSS i FG to najlepsze co mogło spotkać graczy, którzy grają w 4K, bo nie ma lepszego wygładzania krawędzi obecnie i bezstratnego (w tej rozdzielczości) upscalera obrazu. FSR nawet nie ma startu.
to właściwie pozwoliło na granie w 4K z PT w Cyberpunka bez tego mogłeś zapomnieć o PT i Cyberpunku jak i np. o Star Wars Outlaws z RT.
Łaaaaał, dwie gry (z czego jedna pod koniec generacji w sumie), rzeczywiście mega generacja. Samo FG to fajna technologia, ale właśnie - przy 4K, czyli de facto tylko przy RTX4090.
RTX4XXX to padło z wyłączeniem RTX4090.
Myślę, że może w tym być trochę racji, że jednak bedą zauważalne zmiany. Ostatnio kupiłem ps 5 pro i różnica do ps fat w grach jest bardzo duża. Na tv Sony a80 J gry wyglądają inaczej, mają więcej szczegółów i są w wyżej rozdzielczości.
No i dobrze widać jak robią ludzi w uja
2060 miało właściwie 2x tyle klatek co 1060
Potem nagle przyrost mniejszy, a przeskok 3060 na 4060 to już w ogóle śmiech na sali
Tym razem niestety będzie tak samo
DLSS 4 tylko dla najnowszych kart z 2025 roku gdzie połowa z tych gier wygląda gorzej niż tytuły wydane sprzed 2020 rokiem jak RDR2, Star Wars Battlefront lub nawet Ryse albo Crysis 3 2013 roku.
The Return of the powrót dojenia frajerów.
A Po co więcej fpsów w grach ja na RTX 3060 i tak ustawiam synchronizacje pionową czyli albo jest 60 fps albo 75 fps zależy w jakim odświeżeniu Ekranu żeby karta graficzna miała mniejsze obciążenie. RTX 3060 było warto wymieniać jak się miało GTX 1070 ale teraz już nie. Bo nie ma na razie takiej potrzeby indiana Jones chodzi na wysokich ustawieniach
FG w DLSS4 to największy bezsens, jakiś spotkał te karty. Poza tym kazdy geforce 16 gigowy z palcem w oku by sobie z nim poradził
O Boże, aż sobie ten wątek podwieszę by jeść popcorn czytając podniety Alexa nad kolejną generacją kart gdzie NV pluje graczom w twarz. No i oczywiście jak zagości u Alexa 5090 pod maską to spusty nad FGx4 i brakiem laga na myszce i w ogóle AI rzONdzi itd. :)
Czuję się mocno zawiedziony tymi wynikami. Tak jak wcześniej pisałem. Jedynie RTX 5090 ma sens. RTX 5080 musiałoby kusić ceną. Radeony do RT się nie nadają, a RTX 4080 i wszystko niżej w 4K są już za słabe. No chyba, że ktoś lubi schodzić z detali.
Nędza, ale w sumie tak jak się spodziewalem
Edit: z tego wychodzi że do 1440p najbardziej opłaca się 4070s
Pójdzie na tym niejedna gierka z tego roku na Ultra która i tak będzie wyglądać gorzej niż niejeden tytuł sprzed 2020 roku czy też trzeba będzie odpalić DLSS aby gra dobrze śmigała?
pfff. To użyj telefonu i zadzwoń do overclockers i innych sklepów które już mają dostępne zamówienia. Od 30 "masz możliwość" zakupu w sklepie nvidii.
Tożeś dowalił, bo akurat overclockers.co.uk wyraźnie ma na stronie, że preordery dopiero od 30 stycznia ->
Żaden poważny sklep wcześniej nie ruszy ze sprzedażą (i preorderami, bo kart pewnie braknie) wcześniej niż 30 stycznia.
https://www.tomshw.it/hardware/nvidia-rtx-5090-test-recensione
"W klasycznej rasteryzacji RTX 5090 jest średnio 28% szybszy niż RTX 4090"
"Wydajność RT w tytułach ze starą generacją klatek różnica pomiędzy RTX 5090, a RTX 4090 jest jednak znacznie bliższa temu, co zarejestrowano w rasteryzacji: średnio wykrywaliśmy + 25%."
"Algorytm generowania klatek wykorzystuje także nowy model AI, który jest o 40% szybszy od poprzedniego i zużywa o 30% mniej VRAM. W związku z tym należy podkreślić, że ten model nie jest dostępny wyłącznie w RTX 50, ale pojawi się również w RTX 40"
https://www.techpowerup.com/review/nvidia-geforce-rtx-5090-founders-edition/
Prawie 100C na pamiątkach. W slabo wentylowanej obudowie i latem to bedzie dramat.
I ghosting jak w Matrix. Lipton o tym mowi.
zatem pod względem czystej wydajności Blackwell nie imponuje
Te słowa nie napawają optymizmem patrząc na to jak potężny jest 5090 i prawdopodobnie będzie za 4000 dolarów.
Ciekawią mnie testy 5080 no ale trzeba oczywiście poczekać.
Te słowa nie napawają optymizmem
Entuzjazm opadł? Niedawno pisałeś, że 5070 to lepsza karta niż 4090.
Słabiutko, bardzo słabiutko - tak jak pisałem 30% lepsza wydajnosc i 30% wiekszy pobor pradu
RT rozczarowuje, MFG lipne
Generacja totalnie do zapomnienia, pominiecia
Generacja totalnie do zapomnienia, pominiecia
Dokładnie i tak w tym roku raczej nie będzie żadnej gry która zaora dwie poprzednie generacje więc spokojnie będzie można wszystko ograć bez żadnych problemów.
Hogwarst to nie jest nowa gra
Widze, ze chcesz wywalic w błoto kase kupujac tą karte i bedziesz na siłe przekonywac jaki to cud nie jest.
Problem jest taki, ze to nie jest zadne cudo tylko ada pod inna nazwą xD
No rtx 4090 ma 54 max, a 5090 minimum, ale za to maksimum ma tylko 10 klatek wiecej XDD
To jest RTX 4090TI a nie 5090
Z dostępnością będzie najpewniej tragedia - taki Proshop wycofał (na Polskę) większość modeli RTX5090, zostawiając tylko najdroższą wersję ASUSa. Po kontakcie jedyne, co usłyszałem, to że nie wiedzą, czy w ogóle dostaną karty na rynek polski (szwedzki i niemiecki to niby pewność).
pamietam jak ludzie narzekali na serie 2, ale to jest nic w porownaniu do 5. Najgorsza seria jaka pamietam, ten 5090 to jest 4090ti i tyle. 5070 ma byc na poziomie 4070s, normalnie sprawdzaja jak daleko moga sie posunac z bullshitem. Jeszcze jakby zeszli z poboru mocy, ale wrecz przeciwnie, zwiekszyli zauwazalnie
No dobra, watek spoko. Otwieramy szampana - jaka premiera takie otwarcie.
https://www.purepc.pl/msi-geforce-rtx-5090-suprim-test-opinia-recenzja-wydajnosc
https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-5090-suprim-liquid/
Te nowe karty bardziej różnią się wizualnie, niż wydajnością. Według niezależnych testow skok wydajności w 5090 jest żałosny, bo nie przekracza 30%, a w tańszych kartach jest jeszcze gorzej.
Tak badziewnej serii nvidia jeszcze nigdy nie wydała.
No super, bo wrzuciłeś film, który tylko potwierdza moje słowa. W 4k wzrost wydajności srednio nie przekracza 30%, a w niższych rozdzialkach jest jeszcze gorzej.
Te sztucznie generowane klatki mogą sobie wsadzić tam, gdzie światło nie dochodzi, Nikt nie bierze tych statystyk na poważnie, bo nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością.
3090 do 4090 – skok wydajności : 55%
trochę więcej ->
raster bliżej 70%
RT bliżej 100%
No właśnie 2080ti wprowadziło rt, a tutaj poza guffnianym mfg, nie ma nic
Dlss 4 jest na wszystkich rtx
Pisales o 3090 vs 4090
Raster %
166 ma 4090
109 ma 3090Ti
97 ma 3090
RT %
203 ma 4090
121 ma 309Ti
109 ma 3090
A.l.e.X jest bogiem potrafi zatrzymać czas i w ciągu 24 godzin zrobić tyle czynności w tym oglądać te wszystkie filmiki które wrzuca gdzie dla zwykłego śmiertelnika to wszystko zajęłoby ponad 100 godzin.
Rano czytałem jak to Cyberpunka z najnowszym modem graficznym już można odpalić i serial jakiś oglądał w tym gra pewnie w inne gry i ogląda cały dzień YouTube.
ale DLSS 4 pogarsza grafike. Po co brać najlepszą karte graficzną i uruchamiać funkcje ratującą FPS poprzez generacje sztucznych obrazów? Ja zawsze w każdej grze pierwsze co robię to wyłączam tego paskudnego DLSSa FUJ! !!!!!
Dla mnie to wygląda tak, jakby anulowany RTX 4090 Ti dostał lepszy generator klatek i nową nazwę.
Raster ->
RT ->
4090 vs 5090
Srednia wydajnosc w rasteryzacji i RT ~30%, cena ~30% wyzsza, ~30% wiecej rdzeni cuda, ~30% wiecej vram, ~30% wiecej poboru mocy, ~30% wiecej halasu i ~30% wyzsze temperatury.
Ustawilem 4090=100%. Wyniki z PurePC
Raster ~30% ->
RT ~30% ->
Wiem, ze sa czasem wyzsze roznice, ale sa tez nizsze. Ja nie mam zamiaru klaskac uszami na taka wydajnosc i pobor mocy, a to wszystko za grubo ponad 10k, bo FE w cenie 10300 zniknie szybciej niz sie pojawi. Nvidia juz zadbala o to, zeby nie bylo ich za duzo na premiere. Goracy produkt doslownie i w przenosni.
Ja nie bronie 4090, bo krolem wydajnosci jest 5090, ale tez jakim kosztem. Tylko 5090 MSI Suprim Liquid ogarnia halas i temperatury. Ja nie mam rozowych okularow na oczach.
Current pricing. WTF?! Wykres z dupy.
Nie ma nowej 4090 FE to po pierwsze.
Po drugie 4090 FE w cenie 2000 funtów?! Wiemy na ile byla wyceniona 4090 FE w dniu premiery, a ostatnia cena 4090 FE na polskiej stronie nvidii to 7749 polskich zlotych.
5090 FE jest 30% drozsza niz 4090 FE i po co przeklamywac rzeczywistosc. Wiemy tez juz jak producenci niereferencyjnych kart odlecieli, bardziej niz przy premierze 4080 i 4090. Ceny Asusa sa doslownie "astralne".
Dla mnie aktualna sytuacja GPU to jakaś nieśmieszna parodia. W tej chwili nie mam pojęcia co kupić. Jestem zawiedziony.
Tylko czemu żaden z tych filmów nie przedstawia chociaż jednej ładnej i realistycznej gry?
Wiecie co tu nie gra? Wszystko. Uboga geometria modeli, brzydkie, nierealistyczne tekstury, skrajnie nierealistyczne oświetlenie, nieprawidłowa korekcja barw i ostrości. Efekt finalny jest taki, że wszystko wygląda jak kupa i jest irytujące w odbiorze.
Gracze mają zaburzone poczucie estetyki i są najbardziej podatną grupą na takie zabiegi marketingowe. Trochę przykre, że z branży gier zrobiła się taka sekta, bo technologie generowania obrazu nie mają znaczenia, jeśli coś jest zepsute u podstaw. No i myślę że większości graczom przydałoby się wyjście na podwórko, by zaznać prawdziwych, realistycznych bodźców.
Korporacje z Nvidią na czele to niezłą muszą mieć bekę z takich Alexów i tych wszystkich śmiesznych ekspertów.
Wychodzi "nowa" generacja kart graficznych, a te baranki cieszą się, że mają więcej klatek w grach sprzed 5-8 lat z odpalonym rozmydlaczem.
Gdybyś zaprosił babcię albo dziadka przed ekranem monitora, telewizora albo kogoś kto kompletnie nie siedzi w grach ani trochę to by nie zobaczył różnicy pomiędzy dzisiejszymi grami, a takim Battlefield 1 z 2016 roku.
Gdybym się nie znał to byś pomyślał, że to Indiana sprzed paru miesięcy, a nie gra z 2016 roku --->
No niestety, nie ma szału. Ot, nowa najwydajniejsza karta, ale przeskok jeden z mniejszych między generacją. Sam MFG w sumie okazuje się strzałem w stopę - już w FG niekiedy widziałem artefakty, a przy MFG widzi się ich 3 razy więcej:
https://www.youtube.com/watch?v=B_fGlVqKs1k
Tak jak miałem brać na premierę, tak teraz się zastanowię. Jak mi się uda kupić to dobrze, jak nie - to żadnego żalu nie czułem, bo to w sumie nie jest RTX5090 tylko RTX4090Ti.
Masz całkowitą rację. Na tyle co testowałem mfg to strasznie pogarsza jakość grafiki i wprowadza artefakty. Cóż przynajmniej dobra technologia dla graczy z kartami typu rtx5010 jeśli jakaś gra nie utrzyma 60 fps
Na tyle co testowałem mfg to strasznie pogarsza jakość grafiki i wprowadza artefakty.
Nie testowałeś MFG, co najwyżej FG.
Cóż przynajmniej dobra technologia dla graczy z kartami typu rtx5010 jeśli jakaś gra nie utrzyma 60 fps
Nie, bo według testów jak nie masz na START co najmniej 60 FPSÓW, to MFG jest całkowicie do dupy.
Nie kłóćmy się bo co jednego jesteśmy zgodni. Jaka nie będzie nowa seria kart nvidii tak gry dalej będą miały grafike na poziomie gier sprzed 10 lat, więc obojętne na jakiej karcie się dzisiaj gra.
Just cause 3, wiedźmin 3, until dawn. Można wymieniać i wymieniać. Nawet tutaj pojawiły się filmiki potwierdzające że często nie widać różnicy miedzy rt on i off
Kilka listków w wyżej rozdzielczości, czy jakieś dokładniejsze odbicie nie czyni z danej gry od razu ładniejszej. Przemyśl to.
https://youtu.be/eMJf9K5D5aA?si=o9qr_3y5pkNjA6dl
5080 na nowych testach wypada fatalnie względem cena/wydajność.
Z kolei różnica w porównaniu do GeForce RTX 4080 SUPER (29 000 punktów w naszych testach) to również niespełna 13%, tyle że na korzyść GeForce RTX 5080.
Jak ktoś sprzedaje 4080 Super żeby kupić 5080 to powinien zasięgnąć porady lekarza.
Info prosto ze źródła purepc ->
Glados - nie bardzo rozumiem, przeciez akurat ceny 5090 na screenie to jak byk 12k a nawet wiecej
Takze kompletna amatorka po stronie purepc tym razem, zeby zapomniec ze w usa podaje sie ceny netto
Parę dni temu nawet wyciekł ceny z moreli. Doszliśmy do tego etapu, że sklepy wyeliminowały scalperów stając się nimi.
nie bardzo rozumiem, przeciez akurat ceny 5090 na screenie to jak byk 12k a nawet wiecej
Wyrwalem odpowiedz z kontekstu i dotyczyla MSI Suprim 5090. Generalnie chodzi o to, ze dopoki sprzedaz nie ruszy to nic nie jest pewne.
Glados - tak, ale napisal ze nie wierzy i obstawialby 12k, podczas gdy na screenie jest dokladnie 12k
Ok, artykuł jest z dziś:
a wypowiedz, ktora wkleiłem wyzej jest z 24.01. Wtedy purepc podal cene 11299 za Suprima 5090.