Jutrzejszy (a właściwie dzisiejszy) dzień to nie tylko Euro i mecz Polska - Czechy.
O 3.00 rozpocznie się gala w której najlepszy polski bokser ostatnich lat i mistrz świata w dwóch kategoriach wagowych - Tomasz Adamek 45-2 (28 KO) zmierzy się z najlepszym amerykańskim ciężkim - Eddiem Chambersem 36-2 (18 KO). "Góral" ma na koncie dwie porażki - jedną w obronie mistrzostwa świata WBC wagi półciężkiej z Chadem Dawsonem, a drugą z września ubiegłego roku, kiedy walczył o mistrzostwo świata WBC wagi ciężkiej z Witalijem Kliczko. Chambers przegrał tylko z mistrzem świata WBA - Aleksandrem Powietkinem i mistrzem świata IBF, IBO, WBA, WBO i The Ring - Władimirem Kliczko.
Stawką będzie pas IBF North American i w praktyce status obowiązkowego pretendenta do walki o mistrzostwo świata tej federacji.
W Polsce transmisje przeprowadzi otwarty Polsat, a w USA publiczna telewizja NBC Sport. Dziś odbyła się ceremonia ważenia: Adamek 102 kg, Chambers zaledwie 91,6 kg. Video - http://www.youtube.com/watch?v=7qyaYG31fPA&feature=player_embedded
Będzie to walka uważanych kolejno za 4 i 5 pięściarza wagi ciężkiej, a oczy na nią skieruje cały bokserski świat.
PROMO 1 - http://www.youtube.com/watch?v=7lCp3H2qubQ
PROMO 2 - http://www.youtube.com/watch?v=mmUiSJrKIbs
Funky Polak oczywiście :) - http://www.youtube.com/watch?v=MBqUK8Xq7bQ
Adamek 102kg
Chambers 91kg
Najwyższy/najniższy skrajny wynik w karierze na wadze, ciekawe :)
Jeszcze mu nie dość ciężkiej po Kliczce? Pogodziłby się, że nie ma czego szukać w tej kategorii.
@Browar Drinker
Witalij być może we wrześniu stoczy swoją ostatnią walkę na stadionie olimpijskim w Kijowie. Wtedy zwolni się jeden pas. Taki Powietkin i jego "regularne" mistrzostwo WBA też jest w zasięgu.
Ale najpierw trzeba pokonać Chambersa, co będzie arcytrudne. Kompletnie nie wiem, jak Tomek chce to wygrać. Jego atutem jest szybkość, a mierzy się z kimś, kto jest jeszcze szybszy. To nie ma prawa skończyć się dobrze.
Powiem tak. Jezeli Polska wygra mecz z Czechami to polowa rodakow zapewne sie upije, wiec nie przewiduje wysokiej ogladalnosci ;P
Po co się interesować jakimś adamkiem jak jest Euro 2012. Pomóżmy naszym bo inaczej nie wygrają. JUTRO WE WROCŁAWIU O 20:45 WSZYSCY ZAŚPIEWAJMY HYMN POLSKI. POLSKA GÓRĄ!!! :-)
pyton712---> Tak.
AnitaWerner
Jakimś Adamkiem? Ty sobie chyba żartujesz. To jest najbardziej rozpoznawalny polski sportowiec na świecie, mistrz świata w dwóch kategoriach wagowych (półciężkiej i junior ciężkiej) i czołowy pięściarz trzeciej (ciężkiej), w której obecnie walczy.
Warto również zauważyć, że na ważeniu Chambers miał dres + coś pochowane po kieszeniach, więc wcale bym się nie zdziwił gdyby mieścił się w Cruiser.
To jest najbardziej rozpoznawalny polski sportowiec na świecie
Nie przesadzajmy..
Nie przesadzajmy...
To kto, jak nie on? Kubica nieaktywny, Radwańska odpada... nie widzę nikogo innego na to stanowisko.
up, niech wszyscy pamiętają o Góralu ;p
No to Tomek musi ratować honor Polski :)
TO NIE KONIEC EMOCJI DZIŚ!
Całe szczęście perspektywa walki wypompowała ze mnie sztuczne emocje i złudne nadzieje na wyjście z grupy. Walki Tomka zawsze mnie bardzo ciekawią i niesamowicie motywują do wstawania o świcie :)
Liczę na niewielkie zwycięstwo na punkty Górala.
up
Trener Chambersa - Bashir, śmieje się z przegranej Polaków --->
Jego mina po walce zmieni się o 180 stopni.
dobra, mam nadzieje ze przez postawienie na Chambersa sie troche odkuje za niepowodzenia z nasza grupa A
kolejny up
Niech nikt nie pójdzie spać! ;p
Pindera niedawno ppowiedzial ze wedlug rozpiski ktora otrzymal Adamek bedzie o 4.30
Mam nadzieje że Adamek nie oglądał meczu. Ja niestety chyba nie doczekam tej walki. Ide poczytać książke ale skończe ją pewnie przed walką i zasne.
Zostały minuty!
No i Bambo z jedną ręką nastukał Adamkowi. Emeryturka albo dieta.
Ale, że Adamek u siebie to sędziowie mu przepchnęli win.
119-101 LOL :D
NOWYM MISTRZEM IBF NROTH AMERICAN ZOSTAJE TOOOMAAAASZ ADAAAAAAAMEEEEK!!!!!!!!!!!
Adamek wyprowadził 2 RAZY WIĘCEJ CIOSÓW NIŻ CHAMBERS!
Adamek wyprowadził 2 RAZY WIĘCEJ CIOSÓW NIŻ CHAMBERS!
Celnych ciosów więcej miał Chambers. 152-134.
Czy wiesz jak się punktuje walki?
Chambers był skuteczny, ale większość czasu większości rund dominował Adamek i to dla niego szły pkt. Chambers pozwalał przez 3/4 starcia Adamkowi miziać się i tym zawalił.
Człowieku, jeśli zawodowy bokser mający aspiracje do mistrzostwa nie potrafi pokonać kolesia, który 11 rund walczy z zerwanym bicepsem to z czym do ludzi? Przegrał z inwalidą a sędziowie dali mu win.
OMG, czy To jego wina, że Chambers doznał kontuzji? Adamek to wygrał spokojnie. To, że Tomek zaprezentował się przeciętnie, to już inna sprawa.