Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Telewizor 42 cale do 1800zł ?

04.09.2014 20:53
DeVitoo
1
DeVitoo
119
Jedi

Telewizor 42 cale do 1800zł ?

Witam !

Jako, że dopiero wchodze w świat TV i jestem laikiem w tym temacie- szukam porady.

Zdaje sobie sprawe, że w tej cenie cuda nie dostane ale raczej średniaka, ale jakby tak wycisnąć maksymalnie z tej półki cenowej i wielkościowej co byście polecili, a przed czym przestrzegli? Do TV chciałbym podłączyć PS3 i czasem jakiś dobry film z wymagającymi efektami blueray.

Pozdrawiam, pomóżcie !

04.09.2014 20:56
marcin00
👍
2
odpowiedz
marcin00
105
Forumowy Wilk

LG 42LB650V

04.09.2014 20:57
3
odpowiedz
mckk
28
Senator

Napisz na hdtv.com.pl - tam ci lepiej doradzą.

04.09.2014 21:07
DeVitoo
4
odpowiedz
DeVitoo
119
Jedi

Marcin wlasnie tego LG dzisiaj ogladalem w media markt- a cos wiecej sie rozpsizesz? Masz go ?

mckk dzieki!

04.09.2014 21:31
marcin00
5
odpowiedz
marcin00
105
Forumowy Wilk

DeVitoo
a cos wiecej sie rozpsizesz? Masz go ?

Kupiony w ME za 1800+kamerka za 1zł.
Niedawno zakupiłem to http://www.3dmaniak.pl/62162/lg-47lb650v-wrazenia-opinie-i-specyfikacja/ (42" - 1800zł). LG wprowadziło webOS - nowe oprogramowanie dla TV.
TV sprawuje się świetnie. W teorii FLASHA nie ma, nie na wszystkich stronach mogę oglądać filmiki z okien, ale na pewnej stronce oglądałem TheWalkingDead bez żadnych komunikatów "TV nie obsługuje wtyczki flash" i na CDA nie było problemów.
Co do wielkości ekranu - grając na plejce siedzę na kanapie w odległości 5m i 42 cale są wystarczające(wręcz idealne). Możesz zaryzykować jeszcze z 47", ale 55 odradzam - będzie zbyt wielki(poza tym po co dopłacać kolejny 1000-2000 zł jeśli 42 cale wystarczą).
*
Jeśli będziesz chciał coś nagrywać musisz mieć dysk zewnętrzny 40GB - 2TB, na pendrive'a nie nagrasz. Do bezprzewodowego(funkcja MIRACAST) dzielenia ekranu potrzebujesz jakiegoś laptopa z prockiem Intela(osobiście jeszcze nie miałem okazji testować, ale chwalą to). Żadnych problemów z podświetlaniem(ale wiadomo - pół świata kupi taki sam model, a tobie jedynemu trafi się wadliwy egzemplarz), obraz ostry i wyraźny.
Żadnych zastrzeżeń.
Jakieś dodatkowe pytania?

*Przekopiowałem swojego posta z innego tematu :)

04.09.2014 21:36
DeVitoo
6
odpowiedz
DeVitoo
119
Jedi

Dzieki jeszcze raz.

Poczytalem troche na tamtym forum duzo osob proponuje : Panasonic 42AS600

Niezla cena wisi w sklepach internetowych takze sie zastanawiam

05.09.2014 16:25
7
odpowiedz
zanonimizowany343226
134
Senator

Wszystko fajnie ale nie gadaj bzdur, że 42 cale na odległość 5 metrów są idealne, a 55 to już za dużo. Bo tak się składa że 42 cale to ZDECYDOWANIE zbyt mała wielkość do grania z takiej odległości, właśnie przy tych 55 calach możnaby zacząć mówić o komforcie. Raczej wiem o czym mówię bo sam mam 42' i ~5m odległości.

05.09.2014 16:32
8
odpowiedz
fenfir
183
Generał

Kwestia gustu, ale ja mam tv 40cali oddalony od kanapy 2,5m i jest w sam raz, cienko widzę zwiększyć dystans x2. Z 5m to już mało komfortowo by się korzystało z tv.

05.09.2014 16:37
marcin00
9
odpowiedz
marcin00
105
Forumowy Wilk

Specjalnie poszedłem do garażu po miarę i zmierzyłem odległość - 4,2m; masz rację że przesadziłem z tym, że 55" to za dużo, ale ty przesadzasz, że właśnie przy tych 55 calach możnaby zacząć mówić o komforcie mam te 42" i śmiało mogę powiedzieć, że 42" to dobra przekątna przy 4-4,5m, a przynajmniej nie jest za mała.

09.09.2014 07:17
10
odpowiedz
majek85
9
Centurion

Proponuję ten Lg:
http://www.skapiec.pl/site/cat/3319/comp/10117464
Dobre parametry tak wiec obraz powinien być dobry.
Ma również smart tv i 3d. O ile sama z tego drugiego nie korzystam ( może raz obejrzałam film w tej technologii na początku jednak nie jest to tak wygodne) to w przypadku smart tv korzysta się codziennie - bardzo przydatna sprawa .
Sama posiadam trochę nowszy model jednak mój był droższy.
Ten też wydaje się ok.

09.09.2014 09:40
11
odpowiedz
Miloszek_16
114
Kiślawa

Skąd wy te odległości bierzcie, jak miałem 40 cali to musiałem siedzieć półtora metra od niego a i tak kiepsko się grało, zmieniłem na 60 i owszem film się ogląda super z tych 5 metrów ale jak gram, to muszę siedzieć co najmniej 2,5 - 3 metry od tv bo inaczej nie ogarniam.

09.09.2014 09:42
12
odpowiedz
zanonimizowany880836
99
Konsul
Image

Rownież nie mam pojęcia skąd te odleglosci...

edit: tabelka od sony.

09.09.2014 10:28
snopek9
13
odpowiedz
snopek9
213
Pogrubiony stopień

Bo ludzie kupuja tv 42 cale i mysla, ze zlapali sroke za ogon. potem sie okazuje, ze na dobra sprawe to minimum to 60cali.
Ja mam 50 i niestety to jest za malo, ogladam z 3,5-4m.

14.09.2014 16:57
DeVitoo
14
odpowiedz
DeVitoo
119
Jedi
15.09.2014 11:34
DeVitoo
15
odpowiedz
DeVitoo
119
Jedi

Popołudniowy up!

15.09.2014 11:48
malyb89
16
odpowiedz
malyb89
186
Demigod

http://obywatelhd.pl/

Zapytaj też tam :) Osobiście polecam teraz LGki bo mają naprawdę porządne matryce w rozsądnych cenach. i w telewizorach i w telefonach. Jak pisał marcin00, wprowadziło na telewizory nowy OS, który sprawuje się świetnie. Rozejrzyj się też za Philipsem. Niby zawsze miał dobre panele, ale nigdy jakoś się w Polsce nie przebił do masowej świadomości. Niedawno oglądałem u kumpla film z włączonym Ambilightem. Do tamtej pory uznawałem takie ficzery za zbędne dodatki podnoszące ceny paneli. Ale już wiem, że będę chciał kupić takiego Philipsa z Ambilightem. Może nawet w wersji 2.0 :)

15.09.2014 12:56
17
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Też mogę polecić tego LG 42LB650V. Telewizor ma wszystko co powinien mieć TV Full HD. Kanały TV wyglądają tak jak powinny, ale to żaden sukces, bo DVB-T, NC+, CP czy kablówki stosują agresywną kompresję i czy matryca jest przeciętna, czy z górnej półki i tak różnicy nie będzie.
Nie mogę narzekać też na filmy BR. Trudno mi porównać jakość obrazu z innymi TV, bo akurat instalowałem ten TV w drugim domu i jest to jedyny TV w tej lokacji na chwilę obecną.

Ciekawy jest system operacyjny. Choć TV startuje błyskawicznie, to sam system przez kilka minut jest mułowaty, musi po prostu wczytać dane do pamięci, potem działa bardzo płynnie, choć bliżej mu do Androida niż iOSa pod tym względem.
Obsługa pilotem jest niezbyt wygodna. Wszystka da się zrobić, ale interfejs został stworzony pod specjalny pilot ze wskaźnikiem jak Wii Remote. Ustawianie listy kanałów jest okropne, szczególnie jak ktoś podłączył TV Sat i trzeba się przebić przez kilkaset kanałów, albo uporządkować beznadziejne listy NC+, czy CP.
Jest jednak na to sposób! TV obsługuje klawiatury, myszy i pada od X360. Po podłączeniu myszy nawigowanie jest bardzo przyjemne i ustawienie listy kanałów czy inne ustawienia stają się banalnie proste.
Do codziennego użytku tj. przełączanie kanałów, przeglądanie youtube, ipli, a nawet od biedy korzystanie z przeglądarki internetowej pilot jest w zupełności wystarczający.

Kolejną kwestią jest 3D. W modelu mamy tanie pasywne 3D. Zaletą tego rozwiązania są tanie i lekkie okulary, a także brak migotania. Wadą jest to, że z bliska na TV widoczne jest coś na wzór scanlines. Jednak już z odległości ok. 2 metrów dla przekątnej 42" przestaje się je dostrzegać.
Samo 3D to naprawdę świetna technologia. Problemem jest niewielka ilość treści. Avatar na BR wygląda po prostu obłędnie. Inne filmy kręcone w prawdziwym 3D też wyglądają dobrze. Niestety większość filmów to dorabiane/oszukane 3D i to widać na pierwszy rzut oka. Taka sama różnica jak sztuczny dźwięk 5.1 w filmach i prawdziwe 5.1 w grach używających ostatnich wersji EAX.
Sytuację ratują gry. Testowałem wersję trial Tridef i gry takie jak Burnout Paradise, FarCry3, Assassin's Creed 3, czy nawet Diablo 3 (same trójki miałem pod ręką:) ) wyglądają nieziemsko. Nawet dość sterylny Portal 2 zachwyca, szczególnie rekurencyjna głębia portali.
Dla kontrastu miałem Crysis 2, który ma natywne 3D, ale oszukane tj. gra rysuje wszystko na 3 planach. Tło, broń i HUD. Wydajność spada tylko o 3-5% po włączeniu tego 3D, ale to jest takie 3D jak w oszukanych filmach. W przypadku tridef czy nvidia 3DVision spadki wydajności sięgają nawet 50%, ale nic w tym dziwnego, bo trzeba wygenerować 2x to samo, co oznacza 2x tyle draw calls <- największego wroga PCtowej architektury.
Myślę, że Mantle by błyszczało w trybie 3D, bo tam spadki byłyby góra 25% z racji ogromnych optymalizacji draw calls.

Z wad należy wymienić bardzo nierówne podświetlenie LED. Może trafił mi taki egzemplarz, ale wydaje mi się, że ten model już tak ma. Jest to tylko widoczne na ciemnych scenach i mi ogólnie to nie przeszkadza. Równomierne podświetlenie to musi mieć monitor, gdy pracuję w programach graficznych, a nie TV.

W ogólności polecam ten TV każdemu. Jako tani TV z funkcjami smart nic lepszego się nie znajdzie. 3D jest niejako bonusem i jeśli ktoś podłącza komputer, by sobie pograć na TV to posiadanie 3D w urządzeniu powinno być kluczową kwestią.

15.09.2014 14:42
marcin00
👍
18
odpowiedz
marcin00
105
Forumowy Wilk

Wszystka da się zrobić, ale interfejs został stworzony pod specjalny pilot ze wskaźnikiem jak Wii Remote.
Apkę na telefon ściągnij - sterowanie jest znacznie wygodniejsze.

22.09.2014 12:38
DeVitoo
19
odpowiedz
DeVitoo
119
Jedi

Likfidator ---> Rewelacyjna recenzja. Na takich wypowiedziach mi zależy najbardziej.

Dużo mi to dało i chyba faktycznie skusze się na tego LG. Dodam, że raczej tv nie będę podłączał, a bardziej playstation 3.

Dam znać jak kupie!

Forum: Telewizor 42 cale do 1800zł ?