Witam. Poszukuję telefonu w granicach od 400 do 500 zł. Grunt, żeby posiadał WiFi, dotykowy ekran, w miarę wydajną baterię, nie zacinał się miał i przyzwoity ekran. Zainteresowałem się HTC Wildfire i Samsungiem Wave S5330 II, ale im więcej czytam o powyższych modelach, tym bardziej się do nich zniechęcam. Byłem prawie zdecydowane na owego Samsunga, ale brak lampy błyskowej (!) w aparacie mocno mnie odstraszył. Ceny najlepiej z allegro. Oczywiście najlepiej, by był nowy, ale używane na kilkumiesięcznej gwarancji też wchodzą w grę.
Pozdro.
a po co Ci lampa błyskowa w aparacie? Istnieje jakiekolwiek zastosowanie dla niej w ogóle?
[2] - wiesz do czego służy lampa błyskowa? Najwidoczniej nie, skoro zadajesz takie głupie pytania.
W tym przedziale cenowym zainteresowałbym się Nokią 5800...Ale nie wiem czy ma lampę błyskową.
[3] CHodzi o to, że aparat w telefonie to jest do takich zdjęć na szybko(ja robiłem zdjęcia sprawdzianów, kartkówek, zeszytów do spiania, wiadomości na kartkówki, takie szkolne pierdoły), jak chcesz dobry aparat z dobrą lampą to kupujesz cyfrówkę a nie telefon...(chociaż fakt, że mam telefon z lampą błyskową ale nie przywiązuje do tego wagi)
[5] +1 :D
Mi dioda LED w telefonie częściej służy jako latarka niż flash w aparacie :)
2 --> Lampa błyskowa lub dioda, do wykonywania zdjęć w ciemnych pomieszczeniach, do których cyfrówki nie zabieram, klub chociażby. Wspomniany Samsung nie ma ani jednego, ani drugiego.
4--> Ta Nokia na pierwszy rzut oka wygląda w porządku, dzięki, zapoznam się bliżej.
Lampa oczywiście nie jest konieczna, ważne, aby było jakieś podświetlenie przy cykaniu fotki.
leem230698 --> głupia może być odpowiedź i często jest, pytanie, bynajmniej.
Kuba_3 --> a jaka jest przewaga diody led jako latarki, od ekranu ustawionego na max jasność? :) Jedno i drugie po ciemku rozświetli cały pokój :)
Connor_ CzykiRapMen --> rzecz w tym że to mity. Nie ma technicznej możliwości zrobić wysokiej jakości ksera jakąkolwiek komórką (choć jest to możliwe w dowolnej cyfrówce), natomiast zrobienie podręcznych, akceptowalnej jakości, czytelnych notatek tekstu, jest zawsze możliwe i całkowicie bezproblemowe bez lampy. (No chyba że ma się tylko światło świecy) Do tego celu wiec - całkowicie zbędny bajer.
Zdjęcia z kolei mające cokolwiek przedstawiać w 99% przypadków wyglądają lepiej bez lampy niż z lampą. Ta jest tylko czystym destruktorem dla obrazu i prawie zawsze zdjęcia z komórek wypalone diodą LED sa po prostu koszmarkiem. Podczas gdy w tych samych warunkach zdjęcia bez lampy, wyglądają bardzo często więcej niż akceptowalnie. Co prawda nad wyraz długi czas otwarcia migawki może powodować rozmycia postaci jeśli te ani myślą stać w miejscu, ale nawet to lepsze od masakry diodą.
nieporównywalnie bardziej warto zwrócić uwagę jak dany model odszumia zdjęcia na wysokich czułościach (w rozumieniu, jak wiele szczegółów traci) , telefony potrafią tu się różnic bardzo mocno. Lepiej na to spojrzeć, niż zwracać uwagę na taką bzdurkę jak LED :)
Nie mniej Wave II jest bardzo kiepskim telefonem, na pewno nie wartym swej ceny. Wildfire imho podobnie. A Nokia, to Symbian.
bump.
A moze nokia c6? Ja moja wyrwalem za 420zl. Swietny aparat 5mpx z lampa blyskowa, symbian i super klawiatura qwerty.
QamilekQ - symbian - od kiedy to zaleta? Nie kupuj tego szajsu, kolego.
siwy346- doszukujesz się Symbiana - gdzie?
głupia może być odpowiedź - ale ty kolego głupoty gadasz :]
Ty też!
Ponadto doszukujesz się Symbiana w sprzęcie, który go nie posiada(mowa o innym wątku, w której popisałeś się twoją wiedzą).
CzykiRapMen-> Jeśli zrezygnujesz z dotykowego ekranu na rzecz normalnego to o wybór będzie nieco łatwiej. Prosty przykład SE Hazel:)
Edit:
od kiedy to zaleta?
Skończ z tymi stereotypami, bo nie wiesz co mówisz, może Symbian to jest jakiś super wydajny system ale jeśli stawiamy telefon z nim obok takiego bez systemu to dla mnie atrakcyjniejszy będzie ten pierwszy. Ponadto mulenie występowało dawno, dawno temu, teraz nie chodzi on idealnie, ale jest lepiej niż kiedyś i w większości przypadków opinie użytkowników są nie uzasadnione. Nokia akurat dba o aktualizacje swoich telefonów i poprawia to i owo. Przykładem jest tu oprogramowanie Nokia 5530(po aktualizacji telefon zachowuje się bardzo przyzwoicie).
gt540
tylko też nie ma lampy
Polecam samsung galaxy ace (musiałbyś trochę dołożyć), ja swojego kupiłem za 510zł (dwutygodniowy) + przesyłka, jestem zadowolony, ma wszystko czego potrzebuje :). Sprawdź allegro, ostatnio dużo osób dostaje ten telefon przy przedłużeniu umowy i sprzedają od razu.
siwy346 - nie, tam w ogóle nie ma mowy o Nokii.
Z resztą, nie mam ochoty się kłócić, bo to nie zmieni wydajności Symbina.
A o jakim telefonie jest tam mowa?
Bo jeśli masz zamiar powiedzieć, że mówiłeś ogólnie to najpierw rzuć okiem na drugą część posta [12]- w tym wątku i wtedy kontrargumentuj.
Możesz też się bronić, że chodziło Ci o C5(którą to autor tamtego wątku wspomniał) ale nikt jej nie brał pod uwagę, raczej służyła małemu porównaniu klawiatury.
Nie odbieraj tego jako bym Cię jakoś dręczył, atakował czy coś w tym stylu, ale ja strasznie nie lubię niedomówień i tego rodzaju przekręcania prawdy. Oczywiście masz prawo do pomyłki/niewiedzy jak każdy.
Mi generalnie chodzi mi o to żeby zaprzeczyć jakoby każdy Symbian(nie zależnie w jakim telefonie siedzi albo i nie:P) to było zło, szajs i nie dało się tego używać.
siwy - nie no nie ma sprawy. Poza tym, to było już dawno i nie pamiętam, ale nie wypowiedziałbym się nie na temat.
Kończąc temat, uważam, że Symbian jest wolny i mało efektywny, jeśli jednak chodzi o wygląd i stylistykę, to już od Nokii N7 jest fajnie. Wydajność została ta sama.