Witam, mam takie pytanie bo nie ogarniam za bardzo czym się różni ten Win 10 >
https://www.mediaexpert.pl/systemy-operacyjne/program-microsoft-windows-10-home-oem-64bit,id-699422
od tego? >
To, że różni się ceną i nośnikiem to wiem, ale czym jeszcze? I który lepiej brać?
Bierz wersję na pendrive'a. Różnią się tylko tym i faktem, że ta pierwsza oferuje tylko 64 bity, a druga daje Ci możliwość instalacji wersji x86.
80zł róznicy. A jaka różnica pomiędzy 64bit a x86?
Bo 80zł niby nie wiele, ale nie wiem, czy ja wykorzystam w pełni możliwości tego droższego systemu.
Edit: x64 to oznaczenie systemu 64-bitowego.
x86 oznacza system 32-bitowy.
Po co mi system 32 bitowy?
Biorę tego tańszego, bo nie rozumiem sensu dopłacać za możliwość instalacji systemu 32 bit(czyli x86) skoro mój komp obsługuje 64bit.
A wersja OEM oznacza to, że system będzie na płycie? Tzn. jak kupię tego za 470zł to będę mógł z płyty zainstalować system czy trzeba pobierać czy coś>?
Czyli czy wezmę
czy tą wersję >
https://www.mediaexpert.pl/systemy-operacyjne/program-microsoft-windows-10-home-oem-64bit,id-699422 (470zł)
To normalnie obie z płyty ( tą droższą z pendrive'a) zainstaluję, różnią się TYLKO tym, że w przypadku ten droższej wersji mogę również zainstalować wersję 32 bit( x86) a w tej tańszej wersji tylko 64 bit tak? Dobrze rozumiem? Czy jest jeszcze jakaś różnica?
Edit: Licencja OEM przypisuje sie do plyty glownej, wersje BOX mozesz przenosic miedzy komputerami. Tak rzeczywiście jest?
Wersję OEM też można przenieść jak będziesz przykładowo zmieniał płytę główną. Klucz jest przypisany do konta.
Czyli jeśli nie będę używał 32 bit(x86) to lepiej brać tą tańszą wersję?
Ok zamawiam tą
https://www.mediaexpert.pl/systemy-operacyjne/program-microsoft-windows-10-home-oem-64bit,id-699422 .
Dzięki za pomoc.
Masz więcej niż 4Gb RAM? Jeśli tak to tylko 64bit.
To mój PC
i5 4460 3.2Ghz @ 3.4Ghz
, MSI B85 G43 ATX
, Crucial Balistix Sport 2x4Gb DDR3 CL9 1600Mhz
, WD 1Tb, SanDisk 120Gb,
GTX 960 4gb
Thermaltake Smart SE Modular 530W,
Gladius M20 Pure Black, DVD WriteMaster, Win7 64B
Jak masz 8Gb pamieci ram to bierz system 64bitowy, gdyz system 32bit widzi bodajze tylko 4Gb pamieci ramu.
Jak zależy na kasie to 64. 32-bitówki to już przeżytek. Aczkolwiek różnica w cenie wynika z tego, że jedna jest OEM a druga Home User. OEM zawsze będzie tanie, ponieważ cię ogranicza. Można to podobno ominąć jak będziesz na przykład pozbyć się starego kompa a zachować system ale będzie to wymagało kontaktu z helpdeskiem MS. Generalnie jak już płacić za system ponad 400 to nie OEM. Tą licencję można nabyć legalnie za sporo mniejsze pieniądze, a przynajmniej koło 200,-
A jeśli chodzi o samą instalację to jak to zrobić poprawnie?
Nie chcę zachować żadnych danych ani z HDD ani z SSD, na HDD miałem gry i inne rzeczy a na SSD tylko system.
Chcę po prostu ,,wyczyścić,, oba dyski i postawić świeżutki Win10 - co muszę zrobić? Po prostu włożyć płytę z win 10 i według instrukcji? Czy muszę formatować jakoś dyski (hdd i ssd) ?
Edit: Wersję OEM też można przenieść jak będziesz przykładowo zmieniał płytę główną. Klucz jest przypisany do konta.
Robił to już ktoś w praktyce? Zainstalować system i dopiero PO instalacji założyć konto MS czy PRZED ?
W dość dużym uproszczeniu: zniesiono przywileje BOX-ów i zwiększono przywileje OEM-ów. To oznacza, że każdy posiadacz Windows 10 posiada licencję przypisaną do siebie oraz do urządzenia, na którym jest zainstalowana. Jednak zniesiono ograniczenie OEM przywiązujące licencję na Windows do danego sprzętu są zniesione. Można przenieść Windows 10 na inny komputer pod warunkiem deaktywacji systemu na poprzednim urządzeniu. Możemy więc:
- zainstalować taki system na jednej maszynie (fizycznej lub wirtualnej)
- po jego odinstalowaniu, można go zainstalować na innej maszynie tego samego właściciela
- można go odsprzedać innej osobie (o ile jesteśmy pierwszym właścicielem tak kupionego systemu, bo w wypadku systemu kupionego razem z nowym komputerem to nie my jesteśmy pierwszym właścicielem, więc nie możemy go odsprzedać, chyba że razem z tymże komputerem)
- zainstalować zarówno wersję 32-bitową, jak i 64-bitową (ale tylko jedną na raz)
Takie info znalazłem na forum PClab
Co tutaj jeszcze jest do dopisania? Wszystko znalazłeś w sieci, jedynie mogę dodać od siebie że mimo regulacji UE w sprawach systemów OEM i tak wybierał BOX bo jest mniej problemów. MS nie powinien, choć czasem lubi utrudnić komuś życie gdy zmieni komputer. W przypadku BOX takie problemy nie istnieją.
Debiutowałem na ikspeku i mam do niego duży sentyment , jakiś łatwiejszy w obsłudze mi się wydawał tym bardziej że ja w ogóle nie lubię zmian.
a czy pamięta jeszcze ktoś windows 98 czy chociazby XP , czy tu same dzieciaki na windowsie 7 wychowane....
Pamiętam czasy Windowsa 3.1 i jak bardzo zagrywałem się w Mortal Kombat III
Później długo długo nic i miałem XP ... to były wesołe czasy.
XP miałem strasznie długo. Nawet Visty nie miałem tylko dalej ciagnalem XP. Dopiero potem przeszedłem na 7 a teraz jadę na 10 po przesiadce z 8.1
konriiiiiiiiiii Ja tak przez mgłę pamiętam 95, na 98 śmigałem dosyć długo potem xp.
A co do tematu. podsumowując. Zamówiłem system WIN 10 HOME OEM 64 bit - widzę zdania są podzielone co do zmiany np. płyty głównej i aktywacji systemu, ale z tego co wyczytałem w necie nie ma z tym problemu, więc myślę, że będzie ok.
Ale nadal nie wiem nic w kwestii instalacji systemu. Oczywiście system chcę na SSD, obecny też mam na SSD - muszę w trakcie instalacji formatować SSD? Czy po prostu zainstalować Win 10 bez żadnych kombinacji?
No i co z dyskiem HDD? Nie chcę zatrzymać żadnych danych z niego, to co mam go sformatować czy jak?
Edit: Jeśli chodzi o aktywację po zmianie sprzętu to ja po przeczytaniu warunków licencji na stronie MS i przeglądnięciu kilku tematów na forach rozumiem to tak.
Jeśli konsument kupuje system WIN 10 ( czy to box czy oem) oddzielnie czyli ide do sklepu i kupuje Windowsa, następnie go instaluję na PC + zakładam konto MS ( czyli WIN 10 jest przypisany nie do płyty głównej tylko do konta MS) Więc bez problemu można go przenosić na innego PC ( lub po prostu kiedy wymienimy procka + płytę główną)
Znam tylko jedna rade, to taka by na czas instalacji win10 byl podpiety tylko 1 dysk,(reszte odpiac chyba, ze wylaczenie w biosie tez dziala) bo win10 tworzy mala ukryta partycje i jak jest wiecej dyskow to byly sytuacje, gdzie ta partycja szla na drugi dysk. Wtedy system nie wstanie bez drugiego dysku.
Ktoś to stosował? Ja mam 120gb SSD i 1 TB HDD oczywiście system na SSD chcę zainstalować, to nie wystarczy tylko wybrać gdzieś w opcjach żeby Windows poszedł na SSD?
Mam Win10 Pro zakupiony na ebayu za ok 100 zł. Nie ma z nim żadnych problemów zarówno przy aktywacji pierwotnej jak i przy zmianach hardware'u.
Jeszcze pytanie co do sterowników. Po postawieniu systemu muszę instalować sterowniki ( płyta główna, karta graficzna itd.)? Czy system sam to ogarnie?
Jeśli muszę zainstalować to w jakiej kolejności? Pierwsze chyba od płyty głównej?
Jeśli masz dołączone płyty ze sterami, to warto sprawdzić czy są tam bardziej akuratne niż te dobrane przez Windę.
MSI zawsze ma trochę swoich softów ułatwiających dostęp do poszczególnych czynności, więc płytę od mob'a zawsze warto w napęd wrzucić.
Jednym z programów powinien być Live Update, który ładnie Ci poznajduje aktualne sterowniki, programy, a nawet apdejt BIOSa.
Co do sterów od grafiki, to oczywiście pobierz te najnowsze ze strony nVidii.
Pozdro.
System już zainstalowany. Usunąłem partycje jakie były i postawiłem na nowo system na SSD a HDD mam czyściutki do gier itd.
Podczas instalacji sterowników od płyty głównej wyskoczył jakiś błąd ( czytałem w necie że stery msi z win 10 tak nieraz mają) udało mi się zainstalować sam chipset z płyty. Potem jeszcze pobrałem z neta najnowsze stery do mojej płyty ze strony msi i je zainstalowałem. Od grafiki sterowniki też najnowsze mam.
Ogólnie system się zaktualizował, założyłem konto microsoft itd. Ale mam kilka ptań:
1) w związku z tym, że stery od płyty na początku nie działały to mam poinstalowane sterowniki poza kolejnością ( podobno najpierw od płyty głównej się instaluje) czytałem też że system sam wykryje i zainstaluje sterowniki w razie co. Na szybko zainstalowałem Fortnite i wszystko działa, żadne błędy nie wyskakują, program np. hw monitor normalnie wykrywa wszystkie podzespoły ( płyta główna, procek, karta itd) także wszystko chyba jest dobrze?
2) Druga sprawa to antywirus, ile wątków w necie tyle opinii, jedni mówią, żeby instalować dodatkowy antywirus, drudzy mówią, że ten systemowy wystarczy, jak w końcu z tym jest? Poprzednio miałem ładnych parę lat darmowy Avast i byłem zadowolony nie sprawiał problemów.
3) Są jakieś opcje w systemie, które muszę powyłączać? Coś co np. obciąża niepotrzebnie kompa czy coś? Aktualizacje cały czas mają być włączone czy jak?
1) wszystko jest ok. To jest preferowana metoda ale raczej nie w 100% wymagana.
2) sam używam Avasta i nie mogę narzekać
3) z tym niestety nie pomogę,bo się nie orientuję. Jednak aktualizacje ZAWSZE powinny być włączone.
Możesz poguglować, czy są jakieś sposoby na zwiększenie wydajności kompa, poprzez wyłączenie czegoś, tak jak np. aero kiedyś w przypadku Win7.
Choć wydaje mi się, że Twoja maszyna powinna ładnie śmigać.
failed to load hardware monitor driver this program must run as administrator https://forum-pl.msi.com/index.php?topic=12329.0
To byla pierwsza opcja na ktora wpadlem ale tez nie dziala. Probowalem nawet osobno kazdy plik setup otworzyc to tylko jeden dzialal od chipsetu.
Jak chodź trochę uważasz na to co robisz w sieci, to Malware Bytes + Windows Defender wystarczą w zupełności.
Czyli Windows Defender ( ten co instaluje się z Win 10) + Malware Bytes ( właśnie go zainstalowałem) wystarczą?
Czytałem gdzieś, że trzeba by było też wyłączyć Jave i Flasha - mam google chrome i zakładka plugins nie działa, czemu?
Tak, to Ci w zupełności wystarczy. Po prostu jak klikasz w jakiś link albo wchodzisz na nieznaną stronę, to zastanów się dwa razy czy to bezpieczne. Jak już koniecznie chcesz, to możesz zainstalować jakiegoś darmowego antywirusa, ale takie programy obciążają procesor i są ogólnie zbędne, jeżeli pilnuje się tego co się robi. Sam od kilku lat nie korzystam z żadnego antywirusa i w tym czasie mój komputer nie był ani razu zawirusowany lub podatny na ataki. Co jakiś czas używaj MB do pełnego skanowania systemu, tak profilaktycznie. Co do Javy i Flasha to nie wiem, natomiast to są technologie raczej już zapomniane przez świat komputerowy. Google Chrome nie używam więc nie odpowiem.
Witam, mam pytanie otóż kupiłem wczoraj wersje cyfrową gry Wiedźmin Edycja Rozszerzona ( tutaj w sklepie na gry-online za 4.50zł) Fajna cena.
Gra się pobrała, ale wyskakuje komunikat gdy chcę ją włączyć :
,, Nie można kontynuować wykonywania kodu, ponieważ nie znaleziono obiektu d3dx9_35.dll. Ponowne zainstalowanie programu może rozwiązać ten problem,,.
Czy to chodzi o to, że nie mam dx9? Obecnie mam zainstalowany dx12 więc chyba nie mogę instalować dx9?
Pomoże ktoś?
możesz.
ściągnij dxwebsetup , powinien ważyć około 300kb. potem program sam sprawdza i aktualizuje brakujące dll.
pamiętaj ze przy instalacji należy odznaczyć wszystkie ptaszki bo ci dodatkowe paski wyszukiwania zainstaluje w przeglądarkach.
ten sam problem był po aktualizacji WOT'a jakies 2-3 lata temu. niby każdy miał dx9.0c ale brakowało bibliotem w systemie
jest kilka wersji tego na stronie microsoftu. prubuj wszystkie do skutku. poprostu po odpaleniu musi ci sciagnac pliki. jak tego niezrobi to próbuj inny dxwebsetup ze strony.
on sie powinien nazywać end time user run time czy jakoś tak.
Zrobiłem tak jak radziłeś i wszystko działa, sporo plików się pobrało i zainstalowało Wiedźmin działa i wszystko jest cacy. Dzięki.