Z racji tego, że na forum prawnym nikt nie potrafi udzielić mi odpowiedzi na moje pytanie, zapytam was.
Obecnie odbywam w jednym miejscu staż z urzędu pracy. Chciałabym w tym roku zostać członkiem obwodowej komisji wyborczej na wybory prezydenta. Mam pytanie. Czy mogę być w takiej komisji? Czy jeśli w niej będę to czy stracę zasiłek stażowy i zostanę wykreślona z urzędu pracy na jakiś tam okres wynikający z przepisów? Bo wiem, że dieta, którą dostaje członek takiej komisji nie jest ani opodatkowana ani ozusowana, ani nie wlicza się w dochód i jest traktowana jako dieta za wykonywanie czynności społecznych. No i nie podpisuje się przy tym żadnej umowy. Oczywiście pytałam w swoim urzędzie pracy o tą sytuację, ale panie nie potrafiły mi udzielić stosownej informacji. Grzebały po przepisach ale nic nie znalazły niestety. Próbowały mi wmówić, że to będzie osiągnięcie dochodu z innego źródła, ale wg przepisów tym innym źródłem jest właśnie umowa o pracę, zlecenie, dzieło, kółka rolnicze. No ale to nie jest żaden dochód. Tym bardziej, że wybory są w niedzielę, więc w żaden sposób nie będzie mi to przeszkadzało w odbywaniu stażu, który jest od poniedziałku do piątku.
W mojej umowie były zapisy ogólne, że mam przestrzegać programu stażu, ile dni wolnego za jaki okres mi się należy, zwolnienia lekarskie, na ile staż, gdzie, jak, za ile miesięcznie, do kiedy lista obecności, do kiedy wypłata,co w przypadku przerwania stażu z mojej winy, winy tego u kogo staż odbywam plus ile mam czasu na przyniesienie umowy o pracę, jeśli coś takiego będzie miało miejsce.
To może inaczej - zasiłek Ci przysługuje dopóki spełniasz kryteria bycia bezrobotnym. Będąc członkiem komisji nie podejmujesz zatrudnienia, nie uzyskujesz dochodu itd więc nie tracisz statusu bezrobotnego, nie widzę powodów dla jakich miałabyś stracić zasiłek
Jeżeli dostaniesz za to PiTa to jest to dochód.
http://prawo.rp.pl/artykul/728313.html
EDIT:
Coś takiego ci znalazłem:
Zdaniem Państwowej Komisji Wyborczej stażyści którzy są członkami komisji wyborczych nie muszą na ten czas wyrejestrowywać się z urzędów pracy a tym samym przerywać rozpoczętych staży. Opinia taka została wyrażona w „Wyjaśnienia Państwowej Komisji Wyborczej z dnia 21 maja 2003 r. w sprawie członków obwodowych komisji do spraw referendum”. Czytamy w niej, iż „Państwowa Komisja Wyborcza wyraża opinię, że osoby bezrobotne (zarówno pobierające zasiłki dla bezrobotnych, jak i pozbawione tego prawa) będące członkami obwodowych komisji do spraw referendum nie muszą wyrejestrowywać się z urzędów pracy. Wejście w skład komisji obwodowej nie stanowi zatrudnienia, ani podjęcia innej pracy zawodowej Członkowie komisji wykonują jedynie czynności związane z pełnieniem obowiązków społecznych i obywatelskich, za wykonywanie których otrzymują diety. Nie są one dochodami w rozumieniu ustawy z dnia 14 grudnia 1994 r. o zatrudnieniu i przeciwdziałaniu bezrobociu (Dz. U. z 2003 r. Nr 58, poz. 514).”
W 2014 roku też byłam w komisji i nie dostałam żadnego pita. Zresztą kiedy zgłaszałam swoją kandydaturę jak i na spotkaniu w urzędzie miasta pani sekretarz powiedziała, że z tytułu diety nie wystawia się pitów, bo ani nie są odprowadzane składki zus ani skarbowe.
Ten artykuł też czytałam :) ustawę o promocji zatrudnienia również i nie znalazłam tam nic, co by mogło świadczyć przeciw. Wolałam napisać, bo jednak jakieś uczucie niepewności jest.
Za pełnienie funkcji członka komisji wyborczej przysługuje dieta która nie podlega opodatkowaniu.
Jeśli podpiszesz umowę cywilno-prawną, to wtedy będzie przerwanie stażu i wtedy zostajesz wyrejestrowany na 4 miesiące plus ewentualny zwrot kosztów badań o ile dany PUP ci za nie zapłacił (albo coś innego - zależy co pisze w umowie podpisanej przez PUP i organizatora stażu). Natomiast jeśli nie ma podpisywanej takiej umowy, to spokojnie możesz uczestniczyć w komisji wyborczej, bo to jest dieta, i jak pisano wcześniej - nie podlega ona opodatkowaniu.
Witam , mam pytanie dotyczące właśnie komisji wyborczej , jeżeli mam zwolnienie lekarskie na dziecko czy mogę być członkiem komisji ?