Co to jest ze gdy np. ide chodnikiem i slysze biegnacego z tylu psa to cierpną łydki, albo jak przeczuwam ze kolega mnie klepnie w plecy to mam ciarki na plecach w tym miejscu w którym przeczuwam uderzenie. czy to jakiś ludzki srodek przeciwbólowy?
Środkiem przeciwbólowym bym tego nie nazwał, ale mam coś podobnego. Może to jest coś w stylu tego, że niektórzy ludzie mrugają oczami, jak ktoś im machnie ręką przed twarzą, nawet wtedy gdy mają pewność, że nikt im nic nie zrobi.
nikt nie napisał z tego żadnej pracy naukowej? podejrzewam że to adrenalina
[4] Adrenalina na ułamek sekundy przez spodziewanym zagrożeniem, raczej na 100 % nie.
wlasnie nie wiem jak mam ten temat nawet wygooglować. jeśli nie adrenalina może robota neuronów
Masz pajeczy zmysl. Tylko uwazaj jak zaczniesz strzelac biala substancja.
organizm się przygotowuje do zagrożenia
Ludzki organizm potrafi wytwarzać bardzo skuteczne substancje o właściwościach przeciwbólowych – endorfiny.
Są to naturalne opiaty, czyli substancje zbliżone do opium, wytwarzane przez mózg i wywołujące efekt podobny do działania morfiny.
Odruchy bezwarunkowe, nerwy wykonują odruch przed powiadomieniem mózgu. Soulcatcher w pewnym stopniu nie masz racji. :)
snopek9 - w pewnym stopniu
Edit: W sumie to ma nijak do pierwszego postu. Cały czas miałem na myśli post [2]...
"Pobaw się" swoją prawą półkulą!
dvk -> jak 30 metrow za Toba ktos sie na CIebie patrzy, a Ty to czujesz i sie odwracasz to totez odruch bezwarunkowy?
Bo czytalem na ten temat kiedys i w tv jakis program widzialem i podobno nasz mozg jakos to potrafi odebrac, nawet z dalekich odleglosci, nie jest to jednak zbyt dobrze udowodnione :)