Jak to z nimi jest ? Czy jest jakas niedroga a dobra, ktora mi zrobi dobry sok ? Czy tylko wyciskarki ? Bo najtansza wyciskarka w MM kosztuje prawie 1000 zl , a sokowirowki sa o wiele tansze, czy ktos moze posiada jakas sokowirowke i moze ja polecic ? Bo chcialbym sobie robic soki, ale nie bawiac sie w krojenie na male kawaleczki owocow i warzyw, tylko cale lub w wielkich czesciach wrzucac i mielic na sok.
Lubisz flaki ?
Pisz na temat albo GTFO.
Ja miałem kiedyś sokowirówkę, pamiętała czasy prlu, robiła pyszne soki z czego tylko się chciało. Co prawda trzeba wiele owoców/warzyw by zrobić sobie szklankę soku, a potem jest dużo czyszczenia machiny, ale smaku niczym się nie przebije.
Także polecam sokowirówkę jak najbardziej.
o, taką miałem:
maku niczym się nie przebije.
Potwierdzam. Kubusie i reszta tego może się schować.
Nie offtopowac tylko pisac opinie i polecac cos co jest dostepne w sprzedazy :P
Placuszki z cukini
Składniki na ok. 20 placuszków:
3 cukinie
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
4 łyżki tartego sera żółtego
sól
pieprz
1/2 dużego pęczka ziół mieszanych
Sos:
2 ząbki czosnku
400g jogurtu naturalnego
sól
1/2 dużego pęczka ziół
Wykonanie:
Cukinie umyć i zetrzeć ze skórą na grubej tarce. Posolić i odstawić na sitku na 15-20 minut, aż puści sok.
Zrobić sos: zioła opłukać, osuszyć, drobno posiekać wraz z czosnkiem i wymieszać z jogurtem. Posolić do smaku, odstawić.
Odcisnąć cukinię, dodać roztrzepane jajka, starty ser i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, a gdy masa będzie jednolita, dodać pokrojone zioła. Wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie, można dodać odrobinę mąki.
Placuszki nakładać łyżką na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową, smażyć na złoty kolor.
Podawać z sosem.
A da rade nim zrobic dobry sok ? Jesli tak to jaki bys mogl polecic ?
Z blendera wyjdzie sok, ale nie taki jak z kartonu tymbarku, lecz gęsty, bo w blenderze zmieli ci owoce na papkę, jabłko będzie jako tako dało się wlać do szklanki, z innymi owocami będzie gorzej. Zawsze można dolać wody, ale w sokowirówce rozcieńczać nie musisz :)
I ja rozcienczac nie chce, wiec blender odpada.
Jak chcesz po prostu wypić sok to sokowirówka jest spoko.
Jak chcesz, żeby w tym soku było pełno zdrowotnych witamin, mikroelementów i innego pożytecznego tatałajstwa to niestety sokowirówka odpada. Podczas wirowania wydziela się ciepło, które niszczy dużą część zdrowotnych elementów w soczku. Na jednym blogu (bardzo fajny był, ale linka nie mam :() o robieniu domowych soczków gość używał wyciskarki Matstone, na allegro kosztuje 790 zł.
Sam nie wyciskam, jednak interesuję się żywieniem i czytałem sporo informacji na ten temat.
Edit link do strony tego gościa, może być przydatna http://www.sokomaniak.pl/2010_05_01_archive.html
Wyciskarka czy sokowirówka - http://www.eujuicers.pl/pl/jak-wybrac-wyciskarke-soku
[10] Jadłem ostatnio, dobre sa:) Z czym je jesz ? Z chlebem czy jak ?
A jaki jest Twój budżet? Ja mam wyciskacz Boduma (ponad 300 zł w necie, ja zamawiałem ze stylowejzastawy.pl, bo najtaniej było). Wyciskacz robi lepszy sok, gęstszy, zdrowszy. Więc jak masz pieniądze to zainwestuj w wyciskarkę (oczywiście, o ile zamierzasz pić soki, a nie wyciągać raz na sto lat, chociaż ta Boduma ma ładny wygląd, więc u mnie stoi w kuchni na wierzchu).
szawaszewa - ale tne wyciskacz jest tylko do cytrusow, a ja chce do wszystkiego :)
Widze ze trzeba poswiecic 800 zl na wyciskarke jednoslimakowa, bo na dwuslimakowa 3500 :P
Ja mam taką[to w środku się samo kręci] i bardzo sobie chwalę. Trochę wprawy i sok robi się w sekundkę. W sam raz by na śniadanie wypić szklankę świeżego soku z pomarańczy.
No ale to tylko do cytrusów.