Postanowiłem kupić sobie jakiegoś taniego smartfona. Nie mam dużych wymagań, telefon będzie używany do: dzwonienia, sms i przeglądania internetu. I jeszcze jedna ważna rzecz: musi mieć dobrą nawigacje (niedługo czeka mnie kilka wyjazdów autem na dziki wschód Polski ;)) Zastanawiam się na dwoma modelami Nokii (z racji darmowej nawigacji) a mianowicie Nokia 500 i Nokia Lumia 610 Oba telefony wyglądają bardzo ładnie, 500 ma trochę mały ekran. Cena na Allegro do jakiej mogę się szarpnąć to 500 zł. Poradzicie coś?
jarekao --> z tych dwoch to raczej Lumia 610 - wiekszy ekran o lepszej rozdzielczosci, system WP zamiast martwego Symbiana. Jedyna wada to brak slotu na karte SD.
[2] Sony Xperia U trochę za droga i nie wiem jak z nawigacją. Wole wybrać jedną z Nokii.
[3] Kurczę bardziej skłaniałem się ku N 500. Lumia ma WP w wersji 7.5 i chyba jest dość ograniczony. O co chodzi z tym "martwym symbianem"? Wcześniej miałem standardowe telefony bez żadnych skomplikowanych systemów operacyjnych.
A w czym niby WP7.5 jest ograniczony? Oświeć nas.
610 bez dwóch zdań. Z tym "martwym symbianem" chodzi o to, że ten system został już przez wszystkich porzucony i nie jest rozwijany.
Właśnie nie znam się na tym. Lumie można chyba zaktualizować do wersji 7.8 Kurczę ciężki wybór a chciałbym coś zamówić w najbliższym tygodniu.
Na Nokie 500 nawet nie patrz, ten telefon to porażka. System działający w oparciu o GPU w telefonie BEZ GPU, teraz wyobraź sobie jakie są tego efekty.
610 jest ok.
Dobra dzięki za rady, wybiorę Lumie 610. Z pokrowcem i uchwytem na nawigacje powinienem zmieścić się w 500 zł.
Dziś poczytałem/pooglądałem recenzje różnych smartfonów i jeszcze się zastanawiam. Myślę nad Lumią 610 i Sony Tipo.
http://www.mgsm.pl/pl/porownanie/6275/5946/0/0/
Będę go używał do przegladania internetu i nawigacji w samochodzie. Który lepszy? Są jakieś darmowe sensowne i działające offline nawigacje na androida?
Najlepszą darmową nawigacją na androida jest Yanosik, ale nie jest on offline, do jego korzystania wymagany jest pakiet danych.
Darmowych sensownych offline nie znajdziesz nigdzie.
Zastanow sie nad doplaceniem kilkudziesieciu zlotych i kupnie sony xperia sola, ktory bije wyzej wymienione na glowe.
Mam wykupiony cykliczny pakiet na nielimitowany internet 150 mb na miesiąc a potem prędkość spada. Nie wiem ile może ściągać taka nawigacja. Ciekawe czy nie będzie problemu z zasięgiem na jakichś zadupiach.
Niby Nokia jest fajna ale ten Sony jest tańszy i mnie się bardziej podoba.
[11] Sony xperia sola odpada, nówka na allegro kosztuje ok 800zł. Mogę max wydać 450 bo będę też musiał kupić też pokrowiec, jakąś folie ochronną + uchwyt na szybę. Na grach i innych pierdołach mi nie zależy. Tylko dzwonienie, sms, nawigacja oraz przeglądanie internetu.
To sprobuj wyhaczyc samsunga galaxy s, najlepszy mozliwy wybor w tej cenie.
Znalazłem Xperie Tipo za 370 zł który ma gwarancje jeszcze na 23 miesiące. Wybiorę sie go obejrzeć. Cena jest bardzo zachęcająca.
U chinoli za ta kasę można dostać 2 rdzenie, 1gb ramu, w mairę wydajne komórki.
Nie będę się rozpisywał bo większość cyka i daje sobie spokój, także jakbyś był zainteresowany to szukaj temató w google z zte v970, newman n1, aliexpress, etochina i te sprawy...
Ale jak chcesz przeglądać internet to Tipo się do tego nie nadaje(mały ekran, mała rozdzielczość).