Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Słuchawki do 500-600zł ?

28.03.2012 21:56
1
fenfir
183
Generał

Słuchawki do 500-600zł ?

W zasadzie nie wiem od czego zacząć bo mam przynajmniej kilka pytań.

Pierwsze to czy do słuchawek tej klasy będę potrzebował wzmacniacza? Audiofilem nie jestem a na internecie różnie bywa z opiniami.
Podpiąłbym je do karty dźwiękowej X-fi platinum, na pewno lepsze od integry, ale czy to dobry sprzęt to nie wiem, także prosiłbym o radę czy starczą do takich słuchawek.

Dwa, słucham głównie rapu i muzyki klasycznej. Wiem, dziwne połączenie :) ale może polecicie mi coś co sprawdzi się w tych gatunkach.
Ewentualnie jakieś uniwersalne słuchawki o ile istnieją takie, które z każdym gatunkiem zagrają dobrze.

Trzy, powiedzmy, że te 600zł nie jest granicą. Zastanawiam się (o ile da się to w ten sposób określić) jaka będzie różnica między słuchawkami za 500zł a za 1000zł?
Głównie chodzi mi o to czy za dopłacenie np. tych 400zł otrzymam coś co będzie wyraźnie lepsze czy przy tej kwocie różnice są już małe i sprzęt dopiero o wiele droższy byłby wyraźnie lepszy w odsłuchu?

Na koniec może wspomnę o tym, że kilka lat temu miałem senki hd555 i dokładnie ich już nie pamiętam, ale grały przyzwoicie, czy przy kupnie np senków hd 380 pro usłyszę dużą różnicę?

Dzięki z góry za pomoc, każda rada się przyda.

28.03.2012 22:06
kubinho12
2
odpowiedz
kubinho12
117
kubiszubidubi

Z doświadczenia powiem, że tutaj jest dość mało udzielających się znawców. Nie mówię, że nie pomogą, ale spróbuj też na forum mp3.store.pl

28.03.2012 22:18
😉
3
odpowiedz
zanonimizowany722242
54
Senator

jaka będzie różnica między słuchawkami za 500zł a za 1000zł?
Taka jak między słuchawkami za 50zł a za 500zł.
Słuchawki do 500zł to słuchawki średniej klasy, słuchawki powyżej 500zł to słuchawki dla entuzjastów.

AKG K142 HD + dobra karta ze wzmacniaczem.
Tylko że nie wiem czy nadadzą się do klasyki, do rapu napewno.

28.03.2012 22:18
PrzemoDZ
4
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

HD 380 Pro to bardzo fajne słuchawki, które powinny dać sobie radę w preferowanych przez Ciebie gatunkach, a napewno w rapie, gdzie spora część utworów opiera się o bit z dominującym niskim pasmem.
Nie są też bardzo wymagające co do źródła, więc myślę że obejdzie się bez wzmacniacza do nich.

W podobnej cenie do tych sennów można też dostać Shury SRH440 których jestem posiadaczem, i które wg mnie w muzyce klasycznej sprawiają się jeszcze lepiej, jednak są to słuchawki bardzo analityczne- większość rapowych albumów jest niestety słabo zrealizowana, i w tego typu słuchawkach będzie to słychać- sam mam taki problem z większością metalowych albumów.

Dalej- postaraj się odsłuchać Audio-Technica ATH-AD500. Spokojniejsze, nastrojowe kawałki- po prostu miód dla uszu,ale w ciężkim rapie chyba nie dadzą sobie rady.

Bardzo ciekawą propozycją będą też AKG K601 które ze względu na swoją subtelność, muzykalność i fajny niski bas, powinny dobrze sprawdzać się w obu wymienionych gatunkach.
Są jednak bardzo wymagające co do wzmocnienia- nie obędzie się bez jakiegoś przyzwoitego wzmacniacza (koszt ~300-400zł).

28.03.2012 22:28
5
odpowiedz
fenfir
183
Generał

Dzięki za rady, jeśli miałbym wybrać jeden gatunek to rap.

Pisałem o tym wzmacniaczu ponieważ generalnie nie chciałbym iść w tą stronę, nie che znowu ostro przekroczyć budżetu bo słuchawki za ~700zł + wzmacniacz ~400zł to jednak już sporo kasy.

A jak wzmacniacz wymagany to co do tych ~400zł? I jak to wygląda, czy wtedy ten wzmacniacz jest jakby między słuchawkami a kartą dźwiękową czy wtedy karta nie bierze czynnego udziału?
Czy można taki wzmacniacz schować w obudowie?
Jestem cienki w te klocki więc jakby ktoś opisał to w 2-3 zdaniach to byłoby idealnie :)

28.03.2012 22:50
PrzemoDZ
6
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Do 400zł, zamówisz Forum608 z dobranymi opampami specjalnie pod słuchawki z którymi będzie grał.
Inne fajne projekty to Holdegron H1, lub Moonlight.

Wzmacniacz wpinasz między źródło, a słuchawki, chyba że jest to to jednocześnie DAC ze wzmacniaczem, to sam staje się źródłem.

Mimo wszystko do HD380, SRH440, czy AD-500 (choć do tych już mniej) nie jest on wymagany- nie wpłynie aż tak znacznie na jakość dźwięku.
Jak będzie w przypadku k142? Nie wiem... nie miałem z nimi do czynienia, ale dość podobne K242, wzmacniacza wymagają.

28.03.2012 22:54
7
odpowiedz
zanonimizowany722242
54
Senator

fenfir
Lepiej bierz coś co nie wymaga wzmacniacza, masz przyzwoitą kartę dzwiękową więc nie powinno być problemów.

PrzemoDZ
Na jakiej karcie słuchasz Shureów?

28.03.2012 22:56
PrzemoDZ
8
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Egzek --> DAC FiiO E7.

28.03.2012 23:21
Viti
9
odpowiedz
Viti
278
Dziadek Pterodaktyl

ad1. zależy jakiej impedancji będą słuchawki, jak niskiej to przedwzmacniacz nie będzie niezbędny tylko mile widziany.

ad2. Każde ucho słyszy inaczej, stąd tak wielka mnogość słuchawek i głośników. Musisz sam odsłuchać kilka modeli - lepiej jednak miej sprecyzowane oczekiwania względem słuchawek - np. wierny bas, przestrzenność dźwięku, szczegółowość itd. jak się precyzyjnie określisz to sprzedawcy będzie łatwiej polecić wybrane modele. I nie zapomnij wziąć kilku ulubionych płyt do odsłuchu które wiesz jak by chciały ci brzmieć. Tylko nie mp3 bo możesz wylecieć na kopach z salonu audio. ;D

ad3. Jest słyszalna różnica, jak wielka to zależy. Ja np. slyszałem różnice w brzmieniu między AKG K240 Studio a AKG K501. Z miejsca wyklucz od razu modele zamknięte dla DJ, chyba że chcesz sobie ugotować ucho po godzinie Bierz pod uwagę tylko otwarte albo półotwarte. Może być tak, że te dopłacone 200zł będą warte zachodu a może nie usłyszysz różnic, to zależy od Ciebie.
No i jeszcze jedno, słuchawki muszą być wygodne. Nic Ci po zajebistym brzmieniu jak Cię bedą uwierać, będą mieć za twarde nausznice itd.
Dla mnie np. K501 były za twarde, teraz mam K240 Studio ale może niedługo przesiądę się na K701.

ad4 Wzmacniacz jest między kartą a słuchawkami, narzuca swoje brzmienie (szczególnie lampy) ale są też wzmaki jak najbardziej neutralne np. holdegron. Co nie znaczy, że nie puszczaja poleceń z karty.

28.03.2012 23:27
PrzemoDZ
10
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Viti -->
1. Impedancja o niczym nie świadczy- liczy się przede wszystkim efektywność. Poza tym znam wiele modeli słuchawek, uchodzących za mało wymagające, które po podłączeniu do wzmacniacza zmieniają się nie do poznania (na "+" oczywiście).

2. Z miejsca wyklucz od razu modele zamknięte dla DJ, chyba że chcesz sobie ugotować ucho po godzinie Bierz pod uwagę tylko otwarte albo półotwarte.

Bzdura. Siedzę w słuchawkach na głowie masę czasu i mimo że to konstrukcja zamknięta, nie narzekam na wygodę (jeśli chodzi o grzanie- dla wygody zmieniłem pady na te od wyższego modelu, ale to kwestia rozmiarów uszu a nie konstrukcji- tego że jest zamknięta).
Wszystkie typy konstrukcji mają swoje wady i zalety. Ja na przykład niejako musiałem poświęcić wielkość sceny, na rzecz izolacji dźwięku.

28.03.2012 23:40
11
odpowiedz
fenfir
183
Generał

Tylko jak to w praktyce wygląda w takim sklepie?
Przypuśćmy, że mają ze 2-3 modele, które mnie interesują, dadzą w spokoju potestować?
Nawet gdy nie będę miał od razu chęci kupować?
Nie wiem dlaczego, ale mam opory przed takim testowaniem w sklepie, zresztą żeby nie było tak, że w sklepie będzie fajnie grało a w domu karta muzyczna nie podoła i będzie klapa.

Najbardziej mnie w tym wszystkim frustruje brak możliwości przetestowania kilku słuchawek bez jak i z wzmacniaczem. Wątpię by jeden sklep miał wszystko na stanie i ochoczo poświęcił mi tyle czasu ile potrzebuję, choć mogę się mylić. Jakbym mógł posłuchać np. akg 701 z wzmacniaczem i porównać je np. do hd 380 pro bez niego to byłoby idealnie. Szkoda mi wydać 1500zł by okazało się, że te tańsze lepiej mi pasują.

Tym nie mniej dzięki jeszcze raz za rady, mam nadzieję, że uda mi się posłuchać ww modeli.

29.03.2012 00:01
kubinho12
12
odpowiedz
kubinho12
117
kubiszubidubi

Podobno w sklepach mp3store mają dużo cierpliwości do klientów. Chętnie bym skoczył np. do wawy i się przekonał, potestował.

29.03.2012 00:05
PrzemoDZ
13
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

W byle Media markcie, czy innym Saturnie nikt nie powinien robić problemów, o ile otwarcie pudełka go nie uszkadza (nie ma plomb, itp).

29.03.2012 00:07
14
odpowiedz
fenfir
183
Generał

Najbliżej mam do oddziału w Katowicach to może faktycznie tam się w weekend przejadę.
Nie wiem czy jest sens wysyłać maila z zapytaniem do takiego sklepu o możliwość testowania?

29.03.2012 00:12
PrzemoDZ
15
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

Upewnij się że wybrany oddział ma na stanie interesujące cię modele.
Z odsłuchem HD380 nie powinieneś mieć problemu, bo to popularny model. Gorzej z resztą.
Jak byś był z Krakowa, mógł bym Ci pożyczyć swoje do odsłuchu.

29.03.2012 00:14
Viti
16
odpowiedz
Viti
278
Dziadek Pterodaktyl

PrzemoDZ -> Impedancja o niczym nie świadczy Świadczy, bo jest to konkretna wartość fizyczna, efektywność jest w dobie marketingu życzeniowa.
Nie znam twojego przypadku, znam swój, więc się nie wypowiem. Poza tym nie pisałem dla ciebie tego tekstu.

fenfir -> Dobry sklep audio ma pokój odsłuchowy. Powinni dac potestować. 10 min na model wystarczy. Ta karta dźwiękowa podoła.

Forum: Słuchawki do 500-600zł ?