Jeżeli stoję na skrzyżowaniu. Na pasie do jazdy prosto i skrętu w lewo. Jezdnia wielopasmowa Jak mam się zachować jeśli swiatło nademną jest koloru czerwonego, ale strzałka warunkowa jest koloru zielonego? Mogę jechać? Przepuszczam samochody jadące z przeciwka? Jak to jest?
Proszę o szybką i dobrą odpowiedz.
Pozdrawiam !!
Strzałka warunkowa do skrętu w lewo?... Jest coś takiego w polskim kodeksie drogowym?
Były dawno temu, ale zostały wycofane. W niektórych państwach wciąż funkcjonują. W Polsce nie.
W Polsce też funkcjonują strzałki warunkowe w lewo. Przykład? Warszawa, skrzyżowanie Jagiellońskiej z Ratuszową.
Jutro sprawdzę, bo ci nie wierzę, a mam po drodze. Jak oszukałeś, to masz wp****.
A faktycznie są, w takim razie złe informacje uzyskałem w czasie swojego toku nauczania. Google mówią, że są w pojedynczych przypadkach w Krakowie czy Gdańsku.
Jak mam się zachować jeśli swiatło nademną jest koloru czerwonego, ale strzałka warunkowa jest koloru zielonego? Mogę jechać? Przepuszczam samochody jadące z przeciwka? Jak to jest?
Strzalka warunkowa w samej swojej nazwie zawiera odpowiedz na to pytanie. Mozesz jechac, ale pod warunkiem ustapienia wszystkim innym pierwszenstwa.
Lookash
Na górnym sygnalizatorze zawsze była strzałka warunkowa do skrętu w lewo. Tak przynajmniej było przed budową metra. Jak jest teraz to nie wiem, bo już dawno tamtędy nie jechałem.
Pas do skrętu w lewo był w tym miejscu dzielony z torowiskiem. Tramwaje posiadały swój cykl sygnalizacji, kiedy to miały pierwszeństwo jako jedyne na skrzyżowaniu i mogły jechać w prawo lub w lewo. Wtedy też włączała się warunkowa strzałka do skrętu w lewo, aby udrożnić torowisko z samochodów skręcających w lewo.
Zakładam, że jeżeli warunkowa to musisz się tak samo zachować jak przy skręcie w prawo. Przepuszczasz tych którzy jadą z lewej i z prawej. Dopiero gdy masz wolny przejazd to możesz przejechać nie wymuszając pierwszeństwa.
Wysiak wyjaśnił wszystko, to jest pozornie zielone światło, tak naprawdę przejeżdża się kiedy inni też mają zielone, manewr skrętu w lewo jest znacznie bardziej niebezpieczny niż skręt w prawo, dlatego też jest tak niewiele skrzyżowań z warunkową strzałką w lewo.
Imo bezpiecznie byłoby je stosować tylko przy skrzyżowaniu z drogą jednokierunkową.
Jak mam się zachować jeśli swiatło nademną jest koloru czerwonego, ale strzałka warunkowa jest koloru zielonego?
Nie widzę tu różnicy między identyczną sytuacją kiedy strzałka jest w prawo. W sumie dość oczywiste, skręt warunkowy. Czyli możesz jechać, jak jest czysto.
Tak w ogóle to prawda, że Polska jest wyjątkiem, gdzie rozwiązanie strzałki warunkowej (w obie strony) w ogóle jest tak popularne? W innych państwach podobno to rozwiązanie stosowane jest bardzo rzadko.