Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Samsung Wave II czy Galaxy Ace

01.07.2011 15:31
1
zanonimizowany185877
68
Legend

Samsung Wave II czy Galaxy Ace

Byłem w salonie Plusa i przywiozłem ze sobą te dwie komóreczki. Teraz muszę zdecydować się, którą wziąć dla siebie a którą sprzedać. Pani w salonie zachwalała Wave II i w ogóle, ale nie jestem przekonany do OS Bada. Z kolei Galaxy Ace ma Androida. Jak sądzicie, którą komórkę wybrać?

01.07.2011 15:33
quaku
2
odpowiedz
quaku
76
Generał

Mam Ace i polecam. Android jest przyszłością.

01.07.2011 15:38
QamilekQ
3
odpowiedz
QamilekQ
106
Wisła Kraków

Bada leży, android to przyszłość. Wybór raczej prosty - Ace.

01.07.2011 15:43
4
odpowiedz
zanonimizowany596363
18
Senator

ACE. Chociaż bada dopiero raczkuje...

01.07.2011 15:47
5
odpowiedz
The LasT Child
130
MPO GoorkA

Wave II jest naprawdę świetnym telefonem. Problemem jest tylko bardzo mała ilość softu na Badę. Na szczęście końca dobiega konwersja androida na Wave (ale dopiero I) i może już nie długo otrzymamy andka na WII.

01.07.2011 16:26
6
odpowiedz
zanonimizowany185877
68
Legend

Dziękuję za odpowiedzi.

Jeszcze jedna rzecz - możecie mi powiedzieć jaka jest największą przewagę ma Android nad Bada? Nie chodzi mi o ilość aplikacji, bo wiadomo nie liczy się ilość tylko jakość. Co ma android tak bardzo przydatnego czego Bada nie ma?

01.07.2011 17:18
DARKI
7
odpowiedz
DARKI
135
Lodzermensch

Choćby multitasking czyli możliwość uruchamiania wielu aplikacji jednocześnie(chodzą sobie w tle) na Badzie się nie da, mimo że tak podstawowa funkcja była w smartfonach Nokii z Symbianem już w 2003 roku:)
Co do ilości aplikacji oraz ich jakości na Badzie brak jednego i drugiego;)

01.07.2011 17:28
wojtul
8
odpowiedz
wojtul
52
Generał

Ja na twoim miejscu bym brał Wave II. Dużo, dużo lepsze bebechy ;P
BADA to nowy system, ale bardzo sprawny i szybki. Nie patrz tylko na system operacyjny.
Porównaj chociażby ekran: Wave ma zabójczy Clear LCD o rozdzielczości 800 na 480, a Ace 320 na 480. To duuuża różnica. Podobnie jest z prockiem: Wave ma nowszy Cortex A8 o zegarze 1 GHz, a Ace 800MHz.

01.07.2011 17:41
DARKI
9
odpowiedz
DARKI
135
Lodzermensch

wojtul no ba! Za to ile możliwości oferuje sobą taka maszyna jak Wave II z Bada na pokładzie:)
Można np cieszyć się z "przeglądania" stron na tej beznadziejnej standardowej przeglądarce, alternatywy brak, chyba, że się sięgnie po wersję Java która wygląda i działa tragicznie(jak widać Opera i większość producentów zlew ten system i nie uznaje jego istnienia;) )
Dokładnie taka sama sytuacja jest przy każdym innym zastosowaniu tego systemu za wyjątkiem dzwonienia i smsowania.
Polecam zajrzeć na największe polskie forum o Bada i poczytać sobie o radości ludzi z pojawiania się nieoficjalnej wersji Androida która można wgrać na Wave I i II, można by pomyśleć, że ludki zapomniały o swoim starym systemie i mogą przebierać w niemal nieograniczonych zasobach oprogramowania na Androida;)

Oczywiście model S85330 Wave II jest całkiem niezły sprzętowo i na pewno dużo lepszy w tym względzie od Galaxy Ace, tylko na co komu smartfon bez oprogramowania(Bada), przecież przez ten brak telefonu używa się jak zwykłą komórkę bez systemu.
Najlepszym wyjściem byłoby poszukanie nieco wyższego modelu od Ace;)

01.07.2011 17:44
wojtul
10
odpowiedz
wojtul
52
Generał

^^^ Już nie gadajcie, ze BADA taki bezużyteczny jest. Ten system dopiero się rozwija. Wiadomo, że Android jest dużo lepszy, ale porównywanie Wave II i Galaxy Ace nie ma sensu. Ja bym brał Wave, a jak coś z Andkiem to gdzieś cenowo na równi z Wavem.

01.07.2011 17:49
DARKI
11
odpowiedz
DARKI
135
Lodzermensch

wojtul za bardzo to on się nie rozwinie z dwóch powodów:

1. Bada jest własnością Samsunga co od ręki ograniczy ilość modeli z tym systemem na pokładzie.
2. Samsung na konferencji kilka miesięcy temu zapowiedział, że stawia na Androida i Windows Phone 7, Bada będzie tylko uzupełnieniem. Na każde 50 nowych modeli smartfonów Samsunga tylko 5 będzie na Bada OS:D

Co do porównania to się zgadzam, to telefony z innych pólek, Wave II to dolna część wyższej a Ace to dolna część średniej.
Najlepiej sprzedać oba i kupić coś lepszego z Androidem, warto wykorzystać okazję, że Ace stoi wysoko z ceną(akurat jego cena jest wzięta z kosmosu i absolutnie nieadekwatna do jego możliwości)

01.07.2011 18:00
12
odpowiedz
Babiczka
107
Senator

Ja mam bade i wedlug mnie to bardzo dobry system. Ma wszystko co powinna miec komorka. System jest stabilny i szybki. Jakosc przemawia za Wavem. Kazdy sie jara aplikacjami na androidzie, ale radzilbym Ci sie zastanowic czy te tysiace aplikacji jest Ci tak bardzo potrzebne.

01.07.2011 18:13
DARKI
13
odpowiedz
DARKI
135
Lodzermensch

Babiczka, na Bade nie ma podstawowych aplikacji a co mówić o tysiącach, jaki jest sens posiadania smartfona skoro brakuje programów na niego, przecież od tego jest smartfon i system by móc z niego korzystać za pomocą dostępnych aplikacji, bez nich równie dobrze można nabyć każdy inny telefon bez systemu.
Co do jarania się to popatrz na forum Bada World(największe polskie forum o tym systemie), na wyposzczonych userów Bada OS jak się rzucili na soft po wgraniu Androida;)

Sam planowałem kupić Wave I po premierze, ale coś mnie powstrzymało(strach przed brakiem softu) a dziś cieszę się, dzięki temu kupiłem Galaxy S;)

01.07.2011 18:20
14
odpowiedz
zanonimizowany596363
18
Senator

Dokładnie taka sama sytuacja jest przy każdym innym zastosowaniu tego systemu za wyjątkiem dzwonienia i smsowania.

Yyyyyyyyyy, a do czego ma służyć telefon?

01.07.2011 18:34
Bart!
👍
15
odpowiedz
Bart!
53
Konsul

MajkelFPS--> klasyczny telefon rzeczywiście ma służyć do dzwonienia i SMS'owania, ale w tym wątku nie jest mowa o klasycznych telefonach, a o smartphonach. Tego typu telefony, służą do bardzo wielu rzeczy, dzwonienie i pisanie sms'ów to jest coś co ma byc i o czym się nie dyskutuje ;p Tego typu telefony mają służyć do przeglądania internetu, pisania maili, grania w gry, słuchania muzyki, mają też przejąć funkcje nawigacji, krokomierza itp. ;)

A co do tematu: tak jak pisze darki z tych dwóch jako smartphon lepiej sprawdzi się ACE, natomiast jako zwykły telefon Wave II
Chociaż na twoim miejscu sprzedałbym oba i kupił coś lepszego z androidem. Pomyślałbym może nad HTC Desire, Desire HD, może nad SGS'em

01.07.2011 19:08
😍
16
odpowiedz
zanonimizowany596363
18
Senator

grania w gry, słuchania muzyki,

Nie profanuj...

01.07.2011 19:13
👍
17
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

pomyslmy rozsadnie :D
masz za taka sama cene to wyboru telefon wart 600 zl i 800zl, wiec moja rada jest taka - nierz wave'a, sprzedaj i kup desire ktory jest lepszy od ace'a

01.07.2011 19:52
👍
18
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Sprzedaj oba i kup iPhone'a.

Forum: Samsung Wave II czy Galaxy Ace