No witam.
Nadszedł czas przedłużenia umowy z operatorem i wyboru nowego telefonu.
Telefon jest dla mnie narzędziem użytkowym- nie potrzebuję kombajnów z milionem funkcji i w kosmicznych cenach, tak więc z oferty wytypowałem dwa wymienione modele, jako "praktyczne w rozsądnej cenie" (czyt. najlepsze za 1zł).
Czego oczekuję:
-Jak największy wyświetlacz (Tu punktuje nokia- 3,7" vs 3,27")
-Jak najdłuższy czas pracy na baterii- słyszałem że Lumia 710 jest pod tym względem tragiczna... Nie wiem jak Ace.
- Szybkość działania (znowu plus dla nokii za znacznie szybszy procesor- 1,4GHz vs 800MHz)
-W miarę dobry aparat- na sytuacje kiedy nie mam przy sobie kompaktu.
Pierwsze porównanie jaki się nasuwa to systemy- użytkowników Androida 2.3 Gingerbread jest całkiem sporo, system sprawdzony, chwalony. Co z WP7? Ktoś ma z nim jakieś doświadczenia?
Najważniejszą dla mnie kwestią będzie tutaj funkcjonalność, szybkość działania i stabilność, bo programy których zamierzam używać (jakiś pakiet office, czytnik PDF...) znajdę zarówno w wersji na WP jak i Andka.
Macie jakieś uwagi odnośnie tych modeli? Doświadczenia z nimi związane?
Miał ktoś okazję porównywać je bezpośrednio ze sobą?
Na który byście się zdecydowali?
Osobiście nie mam żadnego doświadczenia z telefonami, które wymieniłeś. Natomiast znam kogoś kto posiada telefon Nokia Lumia 800. Chwali sobie, że śmiga szybko i się nie zawiesza. Wadą jest ponoć, że jeśli chcesz wgrać sobie jakąś własną muzykę, wstawić zdjęcia to nie ma siły, a musisz to robić przez Zune (darmowe). Inaczej się nie da. Ponoć nie ma też możliwości wymiany baterii. Z ciekawości zapytam, w jakiej jesteś sieci?
Ja polecam Samsunga.
Mam Samsung Galaxy Ace (GT-S5830i) i jeśli chodzi o baterie - bardzo dobrze trzyma. Co prawda to dopiero było pierwsza ładowanie i mam wyłączone dane pakietowe, ale w stanie oczekiwania telefon nie padł przez 10 dni.
Pierwsza zasada, ŻADNEGO Galaxy Ace, chcesz Androida to wybierz coś innego, ten model to stary rupieć którego pod żadnym pozorem nie powinno się kupować, chyba, że nie przeszkadza ci problem z brakiem wsparcia i coraz większą liczba niekompatybilnych aplikacji/gier oraz bardzo słabą wydajnością.
As 1 ma niestety bardzo ale to bardzo mocno przestarzały procesor Qualcomm 7227T na zabytkowej architekturze ARMv6 która odeszła do lamusa, dziś nawet najtańsze low endowe modele np Galaxy Mini 2 mają już ARMv7.
Problemów z korzystaniem ze sprzętu opartego na 6 jest bez liku, od powolności ich działania przez gigantyczną liczbę aplikacji oraz gier których nigdy na nim nie uruchomisz(np przeglądarki internetowe Firefox, Google Chrome, brak Flasha).
Procki ARMv6 są wolniejsze od ich odpowiedników z ARMv7 np 800MHz w Ace jest słabsze od 800MHz w takim Mini 2 a co dopiero mówić o mocniejszych procesora jakie są dostępne w niewiele droższym sprzęcie np Xperia Neo V(cpu Snapdragon S2 1 GHz która jest grubo ponad x2 bardziej wydajna od Ace).
Nawet Lumia 710 ma procesor oparty na ARMv7, a dokładniej mówiąc taki sam np jak Galaxy S+ czy Arc S czyli 1,4 GHz - 8255T Snapdragon S2).
Galaxy Ace nie dostanie również nowego Androida 4.0 więc zostaniesz ekhm..uziemiony. Sytuacja w świecie systemu Android zmienia się szybko, dziś 2.3 Gingerbread jest na topie, ale za kilka miesięcy się to zmieni, jak zawsze bywa przy kolejnych odsłonach OS z zielonym robocikiem w logo.
Oczywiście community tworzy tzw custom romy które pozwalają wgrywać nieoficjalne nowsze wersje systemu, ale niestety nigdy nie działa to tak jak oficjalna aktualizacja po drugie od Androida 4 sporo się zmienia i w związku z brakiem wsparcia dla ARMv6 pojawiają się problemy przy tych modelach(np brak wsparcia dla w pełni działającego aparatu, brak sprzętowego dekodowania filmów, YT z video niskiej jakości etc..).
Kup lepiej model Ace2 który ma już ARMv7, dwurdzeniowy procesor, więcej ramu oraz znacznie lepszy ekran(większy, wyższa rozdzielczość).
Modeli z Androidem miałem już kilka, Ace sprzedałem po niecałym miesiącu, bardzo rozczarowujący model za który zapłaciłem w sklepie niemal 1000zł, najgorzej wydajne pieniądze.
Ace_2005 --> Jestem w Plusie.
Ktoś jeszcze ma coś do dorzucenia od siebie na temat tych telefonów?
Dopiszę coś jeszcze bo mi umknęło w ostatnim poście.
Galaxy Ace ma ekran 3,5 cala, ale niestety krucho z rozdzielczością bo to niestety jedynie 320x480, czyli o wiele za niska rozdzielczość do takiego ekranu, maksimum dla tej rozdzielczości aby obraz nie rozczarowywał to 3,2 cala.
Efektem tego jest bardzo słabej jakości obraz uzyskiwany na tym ekranie, Lumia dla odmiany ma 480x800 czyli standard jaki obowiązuje w telefonach od 3,3 cala w górę, dzięki czemu wszystko jest bardzo czytelne.
Do czego się to przydaje, ano szczególnie do czytania dokumentów/pdf, przeglądania www i poczty elektronicznej, przy rozdzielczości Ace na ekranie wszystko będzie ucinane lub zajdzie konieczność zoomowania obrazu aby być w stanie odczytać tekst co odbija się na komforcie używania.
Do wad Ace należy tak mała ilość pamięci ram, bo zaledwie 384Mb z czego dla użytkownika zostaje około 270Mb a do mało jak na Androida, teraz absolutnym minimum jest 512Mb(drogie telefony dostają 1 a nawet 2 Gb Ram).
Brak ramu, oznacza dodatkowe spowolnienia systemu, które szczególnie staną się odczuwalne gdy telefon będzie używany przez 2-3 miesiącem dodatkowo, Ace posiada również bardzo mało pamięci wewnętrznej której żadna karta pamięci nie zastąpi, ponieważ tak jak w PC wykorzystywanie ma podobne do partycji systemowej na której trzymane są różne dane, części aplikacji a także pliki tymczasowe (internet/dokumenty) a uwierz mi mała ilość jest bardzo odczuwalna.
Lumii nie mialem, a do niedawna uzywalem Spicy.
Ale polece ten wpis: http://jakubrusinek.pl/2012/07/android-wrazenia-po-pol-roku/ zgadzam sie z wiekszoscia nt. Androida na kiepskim sprzetowo telefonie.
Ace_2005 ---> Zune juz nie ma. Jest Xbox Music.
PrzemoDZ --> z tych dwoch ciezko wybrac zwyciezce... Ja bym bral cos na androidzie, nie wiem co plus ma do zaoferowania w dobrej cenie (moze Galaxy Ace 2 / SE Xperia Neo V / SE Live with Walkman).
WP7 to system bez przyszlosci, mikry zapowiedzial ze nie bedzie update z 7 na 8. A androida wspiera duza grupa wiec jesli producent sluchawki nie da nowej wersji to mozna wgrac moda.
Najważniejszą dla mnie kwestią będzie tutaj funkcjonalność, szybkość działania i stabilność
Mam Lumia 800 na WP 7.5 i szybkością działania i stabilnością bije SGS+ brata na głowę, jak się bawiłem SG2 to jego też. Zero doczytywania, wszystko szybko i płynnie. Nawet Iphony chodzą mniej sprawnie. I:
- Szybkość działania (znowu plus dla nokii za znacznie szybszy procesor- 1,4GHz vs 800MHz)
Kompletnie się mylisz, Lumie nie mają mocnych procków, a działają płynniej niż produkty Apple :)
To akurat niezwykle mocny punkt WP 7.5 - one są naprawdę szybkie. Mają sporo wad (wszystko przez Zune, brak katalogów, własnych dzwonków SMS etc.), ale do zwykłego korzystania są idealne, bo nic tak sprawnie nie chodzi.
jakiś pakiet office, czytnik PDF...
Office wiadomo jest, czytnik PDF od Adobe. Integracja ze SkyDrive i można pracować na dwa fronty :)
Jeżeli chcesz szybko działający telefon, to Lumia. Jak szukasz bajerów i rozbudowanej funkcjonalności i grzebania - coś na adroidzie.
Odkopuję, bo nieco zweryfikowałem opcje (Plus wprowadził nowe modele do oferty)
Teraz chcę wybrać spośród: Lumia 710, Samsung ACE 2, Sony Xperia Sola.
http://www.mgsm.pl/pl/katalog/nokia/lumia710/
http://www.mgsm.pl/pl/katalog/samsung/galaxyace2/
http://www.mgsm.pl/pl/katalog/sony/xperiasola/Sony-Xperia-sola.html
Teraz mam jeszcze większy problem- Xperia i Ace 2 mają procesory dwurdzeniowe.
Miał ktoś styczność z tymi telefonami?
Jak wygląda działanie Androida 4.0 (Xperia ma mieć aktualizację), w porównaniu do WP i Androida 2.3?
Szybsza będzie Xperia (2x1GHz, 512MB RAM) czy Ace 2 (2x800MHz, 768MB RAM)?
Jak to wypada w porównaniu do Lumi (1,4GHz, 512MB), biorąc pod uwagę zasobożerność Andka i WP?
edit: Zaciekawił mnie też LG Swift L7
http://telepolis.pl/telefony.php?id=2194#
Głównie ze względu na ekran 4,3, ale z resztą parametrów chyba nie ma co szukać przy powyższych, mam rację?
Ace z Xperia przegrywa w tym ze ma gorszy procesor i nie ma (i mial nie bedzie) androida 4.0. Takze moim zdaniem tutaj akurat wybor jest oczywisty.
Valem --> Czyli niższe taktowanie procesora w ACE2, nie zostanie zrekompensowane większa ilością pamięci?
Raczej nie bo nakladka zastosowana przez samsunga jest bardziej zasobozerna od tej od sony.