Witam. Posiadam laptopa Asus X53sv ( win 7 )- Asus Live Update powiada, że nie mam nic do zainstalowania bo wszystko ma aktualne ... na routerze ZTE nie miałem takich problemów
Co jakiś czas rozłącza mnie z internetem z powodu "brama sieciowa jest niedostępna" - kliknięcie na rozwiązanie problemu rzeczywiście rozwiązuje problem - chwilowo. Co w tym przypadku można zrobić ? W internecie podają różne rozwiązania - ustawianie ip ręcznie ( różne wersje ), reset routera, podłączenie kabla ...
Teraz np rozwiązywanie problemów wyświetlił komunikat " problem z kartą sieci bezprzewodowej albo z punktem dostępu " - co ciekawe takowe disconecty mają miejsce najczęściej jak odpalę jakąś grę online - League of Legends / Kotor / WoW
Postaw ten router nieco dalej, miałem to samo i pomogło :d
Nie masz wokół siebie jakichś innych sieci bezprzewodowych, np. u sąsiada? Może się kłócą między sobą, a z routerami tej marki zawsze były problemy.
Był chyba jakiś sposób na takie irytujące rozłączenia, ale nie mogę sobie przypomnieć jak to było. Postaram się znaleźć tę metodę.
Le up
Mój komputer aktualnie wykrywa 3 sieci bezprzewodowe ( w tym jedna moja ), więc całkiem prawdopodobne, że coś się gryzie z siecią sąsiadów
Okej - zmieniłem kanał z auto na 5 ... zobaczymy czy to coś da ...
Jeszcze jakieś propozycje rozwiązania problemu, gdyby to zawiodło ?
Najpierw sprawdź na jakich kanałach są inne sieci i daj na inny niz oni mają. Jak nie będzie działać to będziemy myśleć.
Może to będzie jakaś wskazówka - na pozostałych komputerach w domu taki problem nie występuje
Chociaż muszę przyznać, że ustawiałem kanał "na ślepo" - nie wiem jak posprawdzać na jakich kanał pracują inne sieci
No to sprawdź na jakich kanałach nadają inne sieci, bo jeśli na tym samym, to mogą się gryźć.
A co do [8], to jak dokładnie? Na innych komputerach połączonych przez wi-fi nic się nie rozłącza? Tzn. gdzie się rozłącza, a gdzie nie?
Właśnie nie wiem w jaki sposób to sprawdzić ...
Trzy komputery - laptop + stacjonarka ( zaraz obok routera ) + laptop piętro niżej
Podczas przeglądania sieci nie dzieje się nic - odpalam na laptopie ( tym zaraz obok routera ) jakąś grę online - a chwilę siada. Ponowne połączenie rozwiązuje sprawę do czasu ponownego włączenia gry
Chociaż teraz nawet przy pisaniu posta - rozłączyło mnie. Na pozostałych komputerach nic takiego nie ma miejsca