Witam!
MAM jedno krotkie pytanie pojawily mi sie artefakty w battlefieldzie 3 dziwne kolory obiektow zielonie niebieskie rozmazane textury itp czytalem ze to przez za wys temp gpu..w grze ma lekko ponad 60..ale co sie okazalo cpu ma ok 90..czy jest to wina cpu i czy jest to za wysoka temperatura? dodam ze przez 3 lata komp nie byl czyszczony i nie byl "pastowany"..
90 stopni dla CPU to zdecydowanie za dużo.
Zmień mu pastę, wyczyść z kurzu, jeśli nie pomoże to wymień chłodzenie.
3 lata nie czyszczony komp? to jakbyś w silniku 3 lata oleju nie wymieniał człowieku...
chlodzenie ma standardowe... byl skladany w sklepie i nie kupowalem zadnego
czyli temp cpu jest przyczyna artefaktow?? bo gra zacinac sie nie zacina na b.wysokich ustawieniach..to oddac do serwisu czy odkurzaczem albo zimnym poiwetrzem z suszarki??
Artefakty mogą być tez przyczyną karty graficznej. Ale skoro nie czyściłeś kompa przez 3 lata to raczej wielkie nieporozumienie. Przypuszczam, że nawet sprężone powietrze nie pomoże. Najpierw cały kurz zbierz jakimiś wacikami.. ja tak robię jak jest zbyt dużo kurzu... a potem użyj sprężonego powietrza. W żadnym wypadku odkurzacza. Suszarki również nie bo takiego ciśnienia w suszarce nie osiągniesz..... chyba, że masz jakąś specjalną kosmiczną przy użyciu której głowę urywa. Kartę grafiki również radziłbym przeczyścić
czyli tylko serwis....
glupol ze mnie ze tegfo wczesniej nie zrobilem..ale chyba sprawa jest powazna bo mam taka obudowez kilkoma wiatrakami dla bajeru i opne od oporu tego kurzy nie ruszaja sie <lol>
Otwórz sobie obudowe powykercaj wiatraki , wyczysc je , nastepnie usun kurz z wnetrza obudowy. Do czyszczenia najlepiej urzyc pedzla i odkurzacza badz sprezonego powietrza.
90 stopni na Cpu to przesada , ale chyba na C2Q i C2D takie tempertury bys nie osiagnoł bo te procki wyłaczaja sie przy 80*C , przynajniej tak jest u mnie.
mam wlaczona opere z forum i foobara i taka temp...znalazlem screen z p-rzed 3 lat i 40 stopni :(( dobrze ze nic sie nie spalilo jeszcze..
wlasnie wlaczylem tehgo nieszczesnego battlefuielda i temp przekracza juz 100 stopni
Rozumiem, że najpierw chcesz jeszcze wypróbować ile twój komputer przetrzyma bez czyszczenia, a dopiero potem jak go szlag trafi zabierzesz się za czyszczenie?
otworz kompa weź szmate i czyśc, to nie szklanka, nie zbije się...przedmuchaj wiatraki, otworz budę w sumie to powinno schlodzic juz troche
wyczyscilem pobieznie jest ok 70...ale niechcacy wyrwalem kabelek od wiatraka na boku obudowy i za cholere nie wiem gdzie teraz go przypiac;/
To musisz wstawić zdjęcie kabelka i reszty i doradzimy gdzie powienien być jeśli będziemy w stanie
kabelek od wiatraka to raczej nie jest wielki problem, zostaw otwarta budę
a kabelek ten się wciska na plycie glownej w CPU_FAN lub NB_FAN lub inne takie oznaczenie
chcialem zrobic screena z gry zeby pokazac jakiego rodzaju dokladnie ejst problem ale czy pzrze fraps'a czy prt scr wychodzi czarny ekran takze nie wiem co jest grane;/