1. Czy jest możliwość mieć podłączone słuchawki i głośniki jednocześnie, nie tracąc przy tym na jakości dźwięku ? Taki switch. Czy jest może inny sposób ?
2. Moje słuchawki Creative HS-400 ulegają rozkładowi. Postanowiłem je wymienić. Służyłyby do sesji w Borderlands z kolegą, grania samemu ;d, słuchania muzyki (głównie metalowej) i rzadziej do miksowania muzyki (też głównie metalowej). Przez tydzień miałem AKG K27- cudo, niestety są daleko poza zasięgiem mojego funduszu. Myślałem nad jakimiś AKG (k77 czy k44) lub Sennheiserami (HD 201) lecz nie mają one mikrofonu :/ Znalazłem mikrofon Zalmana przyczepiany na kabel. Jak to się sprawdza ? Rozważałem także Koss-y HQ2. DO 150 ZŁ (+ - 20zł)
z 1. to chyba na zwykły rozdzielacz się zdecyduję, bo nie widzę innego wyjścia, choć średnio mi się ten pomysł podoba.
2. Dobra, nie będę się bawił w takie pierdoły i kupię sobie jakiś headset. Jaki polecacie max 150 zł ? Im taniej tym lepiej ;D Zastanawiam się nad Plantronicsami 377 lub 367. Czym tak właściwie się różnią ?
Plantronics Gamecom 367 to dobry wybór. 367 i 377 różnią się tym, że 367 nie mają takich dziurek po zewnętrznej stronie obudowy głośnika.
Skoro chcesz również słuchać muzyki to nie brałbym jakichś tam gównianych headsetów dla "pr0" graczy, tylko jak pisałeś na początku - normalne słuchawki + ten mikrofon Zalmana.
Z AKG do 150 zł warte uwagi są K512 i K514. To są te same słuchawki tylko 512 są otwarte, a 514 zamknięte. No i 512 są tańsze.
Niezłe są też Pioneery SE M390 i Cresyny HP500/600.
weneckie sidła- dobra, tylko czy takie słuchawki dobrze sprawdzą się w grach, bo zdałem sobie sprawę, że najwięcej będę w nich grał.
Do tej ceny kupisz Koss'y UR 40. Sam je mam i sprawują się świetnie zarówno w muzyce jak i w grach. Jedyny minus jest taki, że mają krótki kabel ( trzeba dokupić przedłużacz ) i obudowa jest dosyć delikatna ( ale za to są bardzo lekkie - wygodne ).
W internecie masz dużo recenzji na ich temat.
Mikrofon Zalmana doczepiany do kabla sprawuje się świetnie. Przeszkadza jak dla mnie mniej niż zintegrowany, i ma znacznie lepszą jakość dźwięku.
Czytałem wiele niepochlebnych opinii o tych Kossach, głównie z racji konstrukcji i średnio mi się podobają, prędzej byłbym skory do HD 201.
Taki szajsowy to ok. 3-5zł, a taki pozłacany to 10-15zł, tylko boję się o to że stracę na jakości dźwięku. Chciałem coś takiego, gdzie byłaby możliwość wyłączenia jednego urządzenia z poziomu panelu sterowania, ale nie znalazłem nic takiego :/
Kazdy dodatkowy element w torze dzwieku powoduje jakas utrate jakosci, pytanie na ile istotna. Skoro mowa o napedzaniu tanich sluchawek prosto z komputera, to przelacznikiem nie musisz sie stresowac, i tak nie zauwazysz roznicy.
Ja AKG K514 używam od ponad roku do słuchania muzyki i jest wporzo, aczkolwiek na początku było jak dla mnie za dużo basu. Do grania(i muzyki też, ale na komputerze) używam od dobrych sześciu/siedmiu lat Sennheisery HD212Pro, po prostu odjazd. Jesli o te AKG chodzi to warto dodać, że są półotwarte. Ja osobiście na te "otwartości" nie zwracam uwagi, ale wiadomo że tzw. zamknięte silniej oddziałują na uszy i szybciej męczą. Na koniec dodam, że o ile ja potrafię na nich słuchać muzyki przez czterogodzinną podróż, to mój brat skarży się na ból głowy już po połowie godziny(warto też dodać, że uważa również, ze mają zdecydowanie mniej basu niż nasze senki, a dla mnie jest zupełnie na odwrót. Paradoks taki).
IMAK- a próbowałeś ich kiedykolwiek w grach ? Dobrze wypadają ? A z tym basem to brat tak samo mi mówił z jego k271 mkII i też miały dla mnie dosyć dużo basu.
Te AKG raczej odpadają. Poczytałem parę recenzji i średnio mi się spodobały. No i, mimo że to i tak dosyć tanie słuchawki, to senki tańsze. Raczej będę brał Senki. Tylko jest jeden problem- w słuchawkach nie ma pilota, czyli nie będę mógł ich wyciszyć, a dźwięk z karty będzie rozdzielany po połowie na słuchawki i głośniki :/ Średnio mi się to podoba. Macie jakieś pomysły ?
Zawahałem się. Miałem kupować Sennheisery, ale jednak coś skusiło mnie do zobaczenia jeszcze jednego testu. Ostateczna decyzja. Dzisiaj kupuję. Nie ma bata.
Moi faworyci:
Sennheiser HD 201+ zalman głównie ze względu na cenę i to że do ok. 120-130 trudno o lepsze słuchawki.
KOSS SB49 bo ma mikrofon i dosyć dobre słuchawki, i ma potencjometr na kablu, na czym mi bardzo zależy.
KOSS HQ2 podobno jeden z najbardziej opłacalnych modeli zamkniętych dla graczy.
AKG K512+ zalman no bo AKG :D więcej chyba nie trzeba mówić
AKG K44
AKG K77
KOSS UR40
AKG K99
Raczej będę starał się wybrać z tych modeli, jednak jeżeli macie coś naprawdę zajebistego to możecie podać, ale proszę o konkrety, a nie "bo fajne".
Co można zrobić z tym rozdzielaniem dźwięku (ostatni post) ?
te senki sa dobre, mam je w domu. najwieksza wada to wlasnie niestety brak tego pilota, o ile przy muzyce az tak nie przeszkadza bo mozna winampem to regulowac, o tyle np przy grach jest z tym juz troche klopotow, ale defaultowo mialem to ustawione tak ze jest wszystko ok. ;)
btw ja mam podlaczone do kompa "na stale" i glosniki i sluchawki, a kiedy trzeba sciszam te pierwsze. nie wiem czy to obniza jakosc dzwieku? nie zauwazylem.
a nie uciskają, bo mój brat miał je kiedyś i sprzedał bo mu głowę uciskały (ma dosyć duże uszy i ogólnie głowę jak ja)
PS Wiem że jestem upierdliwy i 3 razy zmieniałem zdanie, ale proszę o pomoc :)
mnie nie uciskaja, ale ja mam w miare normalna glowe i normalnej wielkosci uszy. :P
Jak słuchawki uciskają to zawsze można je rozciągnąć. Nawet moje K518, które mają opinię prawdziwych imadeł, udało mi się po paru dniach doprowadzić do takiego stanu, że bez problemu wytrzymuję w nich kilka godzin.
Ale w przypadku 201 nigdy nie słyszałem o takim problemie.
Wyeliminowani: Koss-y i AKG K99
Raczej wezmę K77/K512 lub K44. Tylko pytanie: Czym się różnią ? I które najwygodniejsze.
To są te same słuchawki. K44, K66 i K77 zostały zastąpione przez K512 i K514.
Grają bardzo neutralnie i są wygodne (to takie typowe słuchawki do domu). Zależy jeszcze jakiej muzyki słuchasz, do rocka/metalu nadają się bardzo dobrze, ale IMO brakuje im trochę bassu. Jeśli lubisz dużo bassu to już lepszym wyborem byłyby choćby UR40. Poza tym te AKG stosunkowo trudno napędzić, więc przydałoby się coś lepszego niż integra.
No i K512 są otwarte.
Mam kartę creativa sb0410 i chyba wystarczy. Wezmę K44 bo są najtańsze. A z K512 to one są podobno zamknięte, a K514 półotwarte
A z K512 to one są podobno zamknięte, a K514 półotwarte
Tak, mój błąd.
Kupiłem K512 z mikrofonem zalmana. Najwygodniejsze słuchawki jakie miałem na uszach. Dźwięk wydobywający się z nich jest przepiękny. Opłaciło się dopłacić te parę złotych. Co do mikrofonu- strasznie wygodna sprawa. Zdziwiło mnie to że jest taki czuły i głośny. Szczerze polecam ten zestaw.
Co do rozdzielacza: niestety musiałem zrobić tak: rozdzielacz-przedłużacz-słuchawki, innego wyjścia oprócz tego przełącznika który jest na spryciarzach nie widziałem, może go kiedyś zrobię.
Dziękuję wszystkim, wiem że byłem upierdliwy. Jeszcze raz serdeczne dzięki.