:)
czyli sylwestra w Wałbrzychu nie będzie ... bo w sumie to będzie 1 stycznia, wtorek czyli dopiero od 6 będzie można się pobawić. a ja myślałem, że Grobelny jest zakręcony ze swoimi pomysłami i zmianami decyzji na temat oszczędności w Poznaniu :)
A alkoholem lipa bo np sklepy całodobowe przestaną nimi byc? Jeszcze gorzej lokale, moze zamkna puby i kluby od razu?
BTW nie dalo sie dac dluzszego linku?
Zwoje się w mózgu poprzepalały, ot co. To jest żenujące jak kilku ludzi może wpływać na życie innych, podobno żyjemy w wolnym kraju.
- Gastronomia do godz. 24 jest chyba wystarczająca. Nie jesteśmy Hiszpanią ani Włochami, gdzie zupełnie inaczej życie wygląda.
bitch please
Nikt nie powie, że jego interes istnieje tylko dlatego, że sprzedaje alkohol między godziną 1 a 4 rano albo żyje z tego, że sprzedaje chleb o tej porze - przekonuje Fila.
Nikt nie powie że to tego pana interes co jest interesem dla innych.
Na zamkniętych imprezach - na przykład weselach - będzie można się bawić najpóźniej do godz. 3
Tutaj to już nie wiem co napisać.
"Na zamkniętych imprezach - na przykład weselach - będzie można się bawić najpóźniej do godz. 3"
A o 3:05 na wesele robi wjazd specjalny oddzial Strazy Miejskiej, z gazem, armatkami wodnymi, i sprzetem do tlumienia zamieszek, i rozpedza gosci.
Dorwali sie do wladzy swietoj... i dbaja o dusze Polakow. Trzeba zwalczac rozpuste i pijanstwo. Panstwo mlodzi o 3 do lozka dzieci robic a nie sie bawic na weselu.
Niestety polityka zajmuja sie tylko malwersanci wszelkiego rodzaju pragnacy sie dorobic lub oszalali fanatycy pragnacy dbac o "moralnosc". I pozniej takie tego skutki sa, albo afery finansowe albo tego typu zarzadzenia idiotyczne.
To co odwalają w tym mieście to porażka jakaś... W sklepach już zbierają podpisy przeciwko tej ustawie, w sobotę widziałem takową listę w jednym ze sklepów, podpisów było bardzo dużo.
I naprawdę nie wiem komu przeszkadzają kluby otwarte do późna w nocy? Nawet w najpopularniejszym klubie (no, chyba można go tak nazwać) K10 aka KaTyń/Mordor nie było żadnego morderstwa od już bodajże 2-3 lat. I w nocy jest nawet względny spokój na mieście, a przynajmniej w mojej dzielnicy.
Osobiście już to widzę jak to wszyscy będą tego przestrzegać. Mhm, niedoczekanie urzędników. W jakim ja mieście mieszkam? Katastrofa jakaś...
Pozdrawiam wszystkich wałbrzyszan. Dacie radę i pozbędziecie się tej pseudouchwały, teraz Polska się śmieje, ale pokażcie siłę! ;)
Ktoś tych radnych wybrał, więc z całą pewnością realizują wolę ludu ( "na prośby mieszkańców, ...." ) Piękno demokracji w całej okazałości !
[13]Nie ma się z czego śmiać, wynik bardzo dobry. Teraz to najwyżej tylko jakieś pobicia, takie tam niegroźne sprawy ;)
spoiler start
No ale to jest klub do którego w 90% przychodzi patologia tego miasta.
spoiler stop
Czyżby sezon przeprowadzek się zbliżał? xD
i dobrze, koniec tej rozpusty!
Szkocki system mi odpowiada: alkohol od 10:30 do 22:00, w pubach i klubach chyba do 3. Kiedyś jeszcze było, że w niedzielę od12:30, ale teraz chyba jest tak jak w dni powszednie.
Pytanie poza tematem do mieszkańców Wałbrzycha; jak tam obecnie wygląda z pracą? Większość ludzi pracuje w sektorze usługowo turystycznym czy ostały się tam jakieś większe zakłady? Jak wygląda z bezrobociem? Interesuje mnie to bo zdarzyło mi sie jechać przez Wałbrzych...miałem odczucie jakbym jechał przez taki czarnobyl; brudno, smutno, wszytko sie sypie, ludzie na ulicy tylko piją.
Do tematu: problem w tym że Szkocja, Norwegia - kraje skandynawskie to panstwa niemal socjalistyczne ;-)
Spoko, Polak da sobie radę.Już kiedyś to przeżyliśmy. Pamiętamy, za czasów "jedynie słusznego ustroju" alkohol, w tym piwo, od 13ej ! Znów ruszą mety z gorzałą na wynos i na miejscu, Przyroda nie znosi próżni. Jedni stracą inni zarobią :)
Jak mapa pokazuje, Wałbrzych znajduje sie przy granicy- w górach, mnóstwo tam ośrodków wypoczynkowych -wystarczy wyjechać poza miasto o co 300 metrów ma sie jakieś pokoje, schroniska wyciągi narciarskie na zimę. Mamy tam Góry Sowie, sztolnie w Walimie, pozostałości po projekcie Riese, Zamek Książ no i Czechy.
Ale w turystyce nie chodzi jedynie o potencjał, ale głównie o promocję, bazę i strategię.
W Skandynawii jest chyba znacznie ostrzej. Czasy otwarcia sklepów i pubów są jeszcze bardziej restrykcyjne, ilość miejsc gdzie możesz kupić alkohol ograniczona do minimum, a ceny zniechęcają. Ogólnie dobra tendencja, rozsądek kształtuje się najlepiej zgodnie z koniecznością.
Dark Crow - Prym raczej wiodą usługi i turystyka. Bo z zakładów to co my tu mamy, kopalnie pozamykali dawno temu, została koksownia na Sobięcinie no i Strefa się ciągle powiększa więc tam też jest jakaś ilość miejsc pracy (Cersanit, Toyota, Faurecia i ostatnio dobudowali jakiś nowy kompleks ale co tam jest to nie wiem).
Bezrobocie jest, na takim Sobięcinie to wynosi podobno 20%. Kiedyś była to dzielnica górnicza gdzie mieszkali górnicy ale kopalnie pozamykali to się bieda wkradła tam spora. Większość młodych chce stąd jak najszybciej spieprzyć (w tym ja), bo nie ma tu prawie żadnych perspektyw. Ba, mamy niby Wałbrzyską Wyższą Szkołę Zarządzania i Przedsiębiorczości, ale raczej szkoda o niej mówić.
Gdyby komuś się chciało to mógłby tutaj ładnie zarobić na turystyce. W końcu regiony do okoła są naprawdę malownicze. Plus pozostałości po pracach III Rzeszy na tym terenie też są interesujące, pasjonaci mają tutaj naprawdę dużo do zobaczenia i zbadania.
To miasto mogłoby stanąć na nogi gdyby były pieniądze i władze miasta nie leciały ze wszystkim w ch*ja.