Po złożeniu komputera :
Płyta: asrock B450M Steel legend
Zasilacz: silentium Vero L2 Bronze 500W
Procesor: ryzen 5 1600
Pamięć: XGP ddr4 16gb 3200mhz
Karta MSI RX 570 Armor 4G OC
Zupełnie nie działają wentylatory nie włączają się po kilku instalacjach sterowników na nowym systemie , karta osiąga 90 stopni i nic, co może być przyczyna?
Proszę o pomoc.
Tak jak mirko81 mówi, u mnie przy władaniu karty w slot wypiąłem wtyczkę od wiatraka. Jeśli nie to można sprawdzić w msi afterburnerze, tj. wymusić np. 100% i zobaczyć czy ruszą.
Hm, wydaje mi się że to musi być coś z połączeniem wentylatorów do karty graficznej. Przy starcie u mnie zawsze startuje głośniej i zaraz cichnie. (Nie w moim kompie a w komputerach braci i tez w moim na starej karcie) Wcale a wcale nie ruszają? Niby wentylatory w tej karcie same się wyłączają gdy temperatury nie są wysokie ale skoro do 90 dobija to coś nie działa właśnie chyba fizycznie bo karta wtedy powinna sama wymuszać. Pobierz HW monitor i sprawdź czy karta chce włączyć te wentylatory. Powinno to być chyba gdzieś pod temperaturą (FANPWM chyba) w %. (Moja pasywna karta (przeróbka) GT440 cały czas pokazuje ile ona by chciała mieć prędkości wbudowanego wentylatora którego i tak nie ma bo jest przerobiona na pasywną. Jeśli będzie pokazywało pod obciążeniem że wentylatory chce włączyć to pewnie fizycznie a jeśli nie to pewnie coś ze sterownikami czy coś. W sumie to nie wiem bo nigdy nie wykorzystywałem tego programu w ten sposób ani nie sprawdzałem jak to dokładnie działa i pisze z moich obserwacji i domyśleń które mogą nie być trafne ale może warto sprawdzić? Albo jak wyżej piszą, spróbuj wymusić w jakiś sposób. Ewentualnie Może oddaj na gwarancję jeśli masz.
Niestety nic nie jest w stanie ruszyć tych wentylatorów. Próbowałem wszystkich opcji, chyba faktycznie pozostaje mi oddać ja na gwarancję. Szkoda i tak do końca nie chce mi się wierzyć żeby nowy sprzęt był uszkodzony. Dzieki
Ta moja rada to musztarda po obiedzie trochę, ale wieść niesie, że Armor to jeden z najgorszych RX 570. Jeśli wymienią Ci na działającego, to spoko. Ale może warto po prostu zwrócić (jeśli nie minęło 14 dni i kupowałeś online) i wziąć Gigabyte albo Sapphire? Pewnie ciut drożej, ale na pewno lepiej.
No niestety. Jeśli śmigła nie startują powyżej 60 stopni ani nie można ich przełączyć w stały tryb pracy to zostaje wizyta w serwisie
Zobaczymy co powiedzą w sklepie ale wezmę pod uwagę inna jeżeli będzie taka możliwość dziękuje za pomoc
Sprawdzałeś ustawienia karty w sterownikach? Domyślnie jest zaznaczona funkcja "0rpm" która wyłącza wentylatory jeśli karta jest nie obciążona i włącza je z opóźnieniem, odhacz tą opcję i zobacz czy zaczęło działać.
Zmieniałem te ustawienia kilka razy, próbowałem ustawić własną krzywa chłodzenia ale tez nie ma żadnej reakcji na te zmiany. Ciągle stoją w miejscu
Wiec karta jest najprawdopodobniej uszkodzona. Bo nie wiem co mogło by innego blokować prace wentylatorów. Oddaj na gw albo Zwróć.