Z cyklu znalezione na wykopie: http://www.wykop.pl/link/1129887/podprogowe-reklamy-w-polsat/
Dzisiaj w filmie "Apocalypto" - reklama "Dove".
Myślicie że to fake?
[2] Właśnie o to chodzi, że jej nie "wcale" widać.
Ja obstawiam, ze to fake bo kto by placil za reklame, ktorej w ogole nie widac podczas ogladania tv.
Coś ostatnio oglądałem na tym szmacianym kanale i też mi tak mignęło. Tyle, że takie zabiegi zdaje się, są niezgodne z prawem więc mam nadzieję, ze to problemy techniczne, a nie celowo.
[2]
Ale wiesz o co chodzi w reklamie podprogowej?
IMO fake. Reklama jest za długo na ekranie. Prawdziwa podprogowa byłaby niezauważalna a tu ewidentne mrugnięcie widać. Poza tym w reklamie podprogowej użyto by zapewne samego logotypu marki na zdecydowanie większej powierzchni ekranu a nie mały napis na butelce...
Naprawdę sądzicie, że taka reklama działa? Badania, które miały potwierdzać jej skuteczność zostały sfabrykowane, powstało mnóstwo, które ją obaliły.
heh no nie pomyslalem na poczatku ale tez bym sie tak nie jaral. Jak juz kolega z 3 zasugerowal to sie domyslilem o co chodzi. Tak czy inaczej nie wierze w takie podswiadome cuda. Ja ogladajac 30 sekundowa reklame nie zapamietuje nazwy produktu i niech ktos mi wmawia, ze takie migniecie na mnie dziala tylko nigdy sie o tym nie dowiem :p
Browar Drinker --> Niekoniecznie fake. Może źle wykonana, może nieudolna, ale na moje oko to tak czy inaczej jest reklama podprogowa ;)
Mr-B-F :)) lepiej uwierz to dziala ale jest zakazane. Na szczescie bo bys w domu mial pare setek mydla Dove :)
Fajek. Nie w ten sposób się umieszcza reklamę podprogową. Przecież bez problemu można było odczytać napis Dove. Sęk w tym że prawdziwe treści umieszczane w ten sposób są nieuchwytne dla oka, choćby nie wiem jak się wpatrywać.
Belert -> Przecież to nie polega na tym że lecisz kupić parę setek mydła. Chodzi o to by stojąc potem przy półce zwrócić uwagę na produkt konkretnej marki - mimo iż wokół roi się od innych.
Jedno wiem napewno - ze jezeli to "coś" nie zostalo stworzone przez polsat to zal mi tworcy "zartu", video polaczone z podpisem pod nim podchodzi pod paragrafy.
No i wiem napewno ze nawet jak reklama podprogowa to i tak nie podprogowa, juz to polsat udowodni mając pare kancelarii prawniczych i budzet na to przeznaczony w dziesiatkach milionow. Po kilku latach sledztwa okaze sie ze to byl blad systemu spowodowany przez pole magnetyczne slonca oddzialywujace na marsa ktory rykosztem odbil to pole w naszą strone.
[15] jasne, że nie. Nie w czasach, gdy w co drugim domu jest sprzęt do nagrywania tv na hdd, przewijania w przód, tył, przeglądania klatka po klatce... Ktoś chciał sobie zażartować, a może mieć spore kłopoty ze strony Polsatu...
Jak to nie fake to będzie afera. Ciekawe czy to pierwszy przypadek, może w trakcie Trudnych Spraw i Pamiętników też lecą takie reklamy, tyle że lepiej ukryte.
Jak już to zostało napisane - reklama podprogowa jest niezauważalna dla oka i opiera się na samej nazwie/logotypie danej marki. Powoduje ona, że w sklepie wydaje nam się, że ten produkt znamy lepiej i coś nam świta, że już go widzieliśmy gdzieś w domu - jest to wrażenie tak jakbyśmy już danego produktu używali, nawet gdy go nie mieliśmy - uznajemy go za sprawdzony i bierzemy "ponownie".
Moim zdaniem jest to reklama wirusowa stylizowana na podprogową. Sporo osób to zauważyło i zaczęły się komentarze - zobaczcie - GOL, wykop i pewnie setki innych forum rozmawiają o polsacie i reklamie DOVE!
Wielokrotnie udowodniono ze reklama podprogowa nie istnieje. To czego nie widzimy nie działa na nas.
[21] -> To czego nie widzi Twoja świadomość, może być widziane podświadomie. Wielokrotnie to udowodniono. (odsyłam chociażby do Jamesa W. Kalata - Biologicznych podstaw psychologii, są tam opisane doświadczenia z obrazkami, które pokazywane były przez milisekundy i guess what, miały wpływ na autonomiczny układ nerwowy.)
[21] rany SoulCatcher, zastanow sie przez chwile. Skoro nie istnieje to czemu niby jest zakazana, hmm?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Percepcja_podprogowa
a tu masz w miare powazne opracowanie naukowe (zreszta zgodne po czesci z twoja teza, w Analizie wynikow)
Soulcatcher a nie przyszło ci do głowy, że w interesie wielu korporacji jest aby zakaz takiej reklamy zniesiono? Czymże jest wtedy dla nich sfabrykowanie dziesiątek badań w celu udowodnienia braku jej wpływu na człowieka. Oczywiście nie każdy jest podatny na przekaz podprogowy ale znaczna część ludzi owszem. Kilka lat temu w jakimś programie na TVN przeprowadzono eksperyment, puszczono kilkuminutowy materiał z przekazem podprogowym, był nim zarys zwierzaka, wplatany w obraz co kilkadziesiąt klatek filmu. Następnie pokazano na ekranie 5 czy 6 zarysów i poproszono o wybranie tego, który pierwszy przyszedł nam do głowy. Wiesz jaki fajny dreszczyk po plecach przeszedł jak na ekranie został ten obrazek, który wybrałem? :D
"To czego nie widzimy nie działa na nas."
To zdanie jest szczególnie zabawne w Twoich ustach.
[25] Bez kitu :D
Wczoraj jak pstrykałem po kanałach, to przypadkowo zostawiłem Polsat i właściwie oglądałem większą część filmu, włącznie z tym kawałkiem co w pierwszym poście jest.
Nic takiego nie zauważyłem.
Nic takiego nie zauważyłem.
Bo nic takiego nie miało miejsca. Całą sytuację sfabrykował jakiś troll, pewnie jakiś pijarowiec z Dove ;)
http://www.wykop.pl/ramka/1130235/wykop-znowu-dal-sie-zmanipulowac/
Bo nic takiego nie miało miejsca. Całą sytuację sfabrykował jakiś troll, pewnie jakiś pijarowiec z Dove ;)
Oni chcą żebyś tak myślał.
Nie zarobią na mnie. Nie oglądam Polsatu, a same reklamy ignoruję.
To czego nie widzimy nie działa na nas. - > tak jak taki np: tlenek węgla :) . Byłbym ostrożny w tego typu wypowiedziach jeśli mówimy o ludzkiej psychice