Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Podłączanie monitora do laptopa - laptop sam się wyłącza.

31.12.2012 19:08
dam12
1
dam12
60
mr. towel

Podłączanie monitora do laptopa - laptop sam się wyłącza.

Posiadam Asusa X202e z winsows 8.
Laptop ma i3 trzeciej generacji ze zintegrowaną grafiką.
Po podłączeniu laptop działa jakieś 20 min, po czym sam, bez ostrzeżenie się wyłącza.
Czym może to być spowodowane?
Matryca monitora ma 24 cale.

31.12.2012 19:34
😒
2
odpowiedz
rti768
14
Chorąży

hej a jak się zakłada forum napisz plis

31.12.2012 19:48
3
odpowiedz
zanonimizowany630227
10
Legionista

dam12,
Możliwe że się przegrzewa karta graficzna, sprawdź w everście ile ma stopni

rti768,
plis

31.12.2012 20:11
dam12
4
odpowiedz
dam12
60
mr. towel

Procesor - 86st C
co może pomóc?

31.12.2012 20:23
5
odpowiedz
zanonimizowany630227
10
Legionista

Laptopy mają "tradycję" do przegrzewania się, wtedy się wyłączają. Jedynie co przychodzi mi na myśl to kupno dobrej podkładki chłodzącej.

31.12.2012 20:29
dam12
6
odpowiedz
dam12
60
mr. towel

W ustawieniach miałem ustawioną min. pracę procesora na 100%, maks. też.
Karta graficzna: Max Performance
Może pomoże zmiana ustawień?

31.12.2012 20:41
PanSmok
7
odpowiedz
PanSmok
258
Legend

po pierwsze sprawdz w ustawieniach zasilania po jakim czasie bezczynnosc ze strony uzytkownika sprzet sie wylacza ( oszczedzanie energii ). W sumie nie sprecyzowales czy wylacza sie ZAWSZE po 20 minutach czy zazwyczaj po ok. 20 minutach. ( np przy ogladaniu filmu )
po drugie - 86 stopni dla lapka to cholernie duzo - obstawialbym ze sprzet sam zabezpiecza sie przed spaleniem - dlatego sie wylacza ( taka sprzetowa samoobrona ). Na pewno przyjrzalbym sie umocowaniu radiatora na procu, pascie przewodzacej, wentylatorowi i torowi przeplywu powietrza w lapku ( moze cos go blokuje - syf jakis czy co... )

31.12.2012 20:50
dam12
8
odpowiedz
dam12
60
mr. towel

Wyłącza się z powodu temperatury.
Technicznie - jest możliwość, iż licha HD4000 nie udźwignie 1920x1200
Edit:
Po zmianie Min procesora na 10% i GPU na Balanced temp +/- 75 st
Lapek jest nowy, oddać na gwarancję? :)

31.12.2012 21:30
9
odpowiedz
zanonimizowany630227
10
Legionista

Dalej za dużo, poodkręcaj różne różne części obudowy żeby miał większy dostęp do powietrza(tylko uważaj na plomby). Z tym odkręcaniem żeby dojść do radiatora może być problem, często dają plomby od środka. Jedynie co zostaje tylko podkładka chłodząca lub chłodzenie ciekłym azotem :D

31.12.2012 21:43
dam12
10
odpowiedz
dam12
60
mr. towel

Czyli to nie jest wada produkcyjna, tylko po prostu rzecz dla niego "normalna"?
Nie chcę uszkodzić plomb, więc nie będę go próbował w żaden sposób rozkręcać.
Ktoś może polecić jakąś dobrą podkładkę?

31.12.2012 22:54
PanSmok
11
odpowiedz
PanSmok
258
Legend

Jezeli sprzet jest nowy - zglos go gwarancyjnie. Po to ta gwarancja jest. NIC nie rozkrecaj. Podkladki chlodzace sa dobre do grzejacych sie ( game'ingowych ) lapkow. Nowy laptop NIE MA PRAWA osiagac takich temperatur.
Jezeli komp wylacza sie z powodu przegrzewania to ewidentnie cos z nim jest nie tak.

31.12.2012 23:06
dam12
12
odpowiedz
dam12
60
mr. towel

Czyli jeszcze raz - nie jest to wina wysokiej rozdzielczości?

31.12.2012 23:40
PanSmok
13
odpowiedz
PanSmok
258
Legend

rozdzielczosc ma sie do tego NIJAK.
to tak jakby telewizor przegrzewal sie wyswietlajac obraz w HD, a w SD byloby niby ok.

01.01.2013 14:37
dam12
14
odpowiedz
dam12
60
mr. towel

http://www.notebooktest.pl/recenzja/asus-x202e/strona/4
czytając tekst można wywnioskować, że wysokie temp. występują normalnie
PS. nigdy nie wyłączył mi się podczas użytkowania ekranu laptopa, a jedynie po podłączeniu drugiego

01.01.2013 16:10
PanSmok
15
odpowiedz
PanSmok
258
Legend

Nie wiem co mam napisac - wg mnie jezeli notek "normalnie" nagrzewa sie do 90 stopni i dla niego to "normalna" temperatura w stresie to ja osobiscie unikalbym takiego modelu bo wg mnie pracuje na granicy rozsadku. Moze komus nie do konca "wyszedl" projekt i w tej chwili producent robi dobra mine do zlej gry.
Nigdy nie interesowalem sie temperaturami osiaganymi przez notki - powyzsze zdanie to moje osobiste subiektywne odczucie oparte na "wydaje mi sie ze...". Moze takie temperatury to norma - moze nie.
Strzelam - podlaczenie zewnetrznego monitora i co za tym idzie ustawienie wyzszej rozdzielczosci na pewno dociaza troche grafike. TROCHE. Powinno w stopniu niezauwazalnym. Moze przy lapku zaprojektowanym bez rezerw temperaturowych roznica pojedynczego stopnia Celcjusza moze byc roznica pomiedzy dziala/ nie dziala... nie wiem. Jezeli tak jest - byloby to tylko potwierdzenie teorii o gownianym modelu.
Osobiscie wg mnie ( a mam pare lat doswiadczenia w pracy serwisowej ) rozdzielczosc wyjsciowa grafiki nie powinna miec zadnego wplywu na stabilnosc pracy sprzetu.
Ewentualnie zastanawialbym sie nad uszkodzona w jakis sposob grafika - w kompie stacjonarnym wlozylbym inna grafike i poobserwowal pare dni przy pracy w stresie czy problem sie powtorzy - przy lapku jest to nestety nierealne.
Moze jest "cos nie tak" z drugim wyjsciem grafiki ( wyjscie na monitor) co przy dluzszej pracy skutkuje wywaleniem sprzetu ( aczkolwiek samo wyjscie nie ma wplywu na grzanie sie grafiki ). Tu usterki mozna szukac tak po stronie grafiki jak i plyty glownej notka - ot - przeklenstwo ukladow wzajemnie zintegrowanych.
Mimo wszystko reklamowalbym lapka ( jezeli bylbym jego uzytownikiem ) jako powod podajac przegrzewanie sie przy pracy w stresie.
Ogolnie problem z cyklu dziwnych i ciekawych. Ciekaw jestem ciagu dalszego.

01.01.2013 18:02
dam12
16
odpowiedz
dam12
60
mr. towel

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
Jeszcze jedno pytanie:
Czy przed oddaniem lapka do serwisu konieczne jest wykonanie na nim formatu?

01.01.2013 18:24
PanSmok
17
odpowiedz
PanSmok
258
Legend

nie - ale licz sie z tym ze jezeli ktos w serwisie wpadnie na pomysl "przeinstalujmy system - moze to cos da" - to nikt nie bedzie patrzyl czy masz tam jakies dane itp - zaorza dysk bez kombinowania. Wiec jezeli masz na notku cos waznego - to skopiuj dane przed oddaniem do serwisu. Zawsze mozesz tez oddac kompa bez dysku ( o ile masz tam cos NAPRAWDE krytycznie waznego/tajnego/cennego. Aczkolwiek tej opcji nie polecam. Szczegolnie przy tak nietypowej awarii jak Twoja.

01.01.2013 20:48
18
odpowiedz
115
3 grosze

Zanim oddasz do serwisu możesz ściągnąć jakiegoś Linuxa na płytce (nowego, aby poradził sobie ze sprzętem - Knoppix, Ubuntu, KUbuntu ..) wystartować Linuxa z płytki, z podłączonym drugim monitorem (mam nadzieję, że Linux to wykryje), zobaczyć, czy objawy są takie same - tzn. czy się wyłączy lub zawiesi.
Jeśli Linux pójdzie i się nie zawiesi/nie wyłączy po czasie - będziesz wiedział, że to problem z systemem/sterownikami itp. (tzn. problem systemu będzie bardzo prawdopodobny), a nie ze sprzętem.

01.01.2013 23:40
dam12
19
odpowiedz
dam12
60
mr. towel

Niestety, stworzyłem obraz na USB, jednak nowe laptopy mają zabezpieczenia UEFI, próbowałem zmienić ustawienia biosu i jako pierwsze źródło rozruchu ustawiłem pendrive. Jednak po wybraniu w menu uruchomienie Ubuntu bez instalacji - wisi na czarnym ekranie i nic się nie dzieje.

01.01.2013 23:44
👍
20
odpowiedz
Zax_Na_Max
116
Bo Emeryt Znał Karate

Ja mojego obecnego laptopa odsyłałem również na gwarancję z powodu temperatury osiąganej przez grafikę.

Tylko u mnie po przekroczeniu pewnej temperatury laptop obniżał wydajność aby się nie wyłączyć. Okazało się (po wymianie past, czyszczeniu, reinstalacji systemu), że fabrycznie była uszkodzona karta graficzna. Po prostu wada.

Po wymianie grafiki wróciła wydajność i ludzka temperatura układów.

02.01.2013 00:52
dam12
21
odpowiedz
dam12
60
mr. towel

Dzięki, gdy tylko zdobędę jakiś przyzwoity dysk zewnętrzny i skopiuję wszystkie swoje ważne dane - komputer oddaję na gwarancję.

Forum: Podłączanie monitora do laptopa - laptop sam się wyłącza.