1. W niniejszym wątku dyskutujemy o wspaniałym sporcie jakim jest piłka nożna, a także tematy poboczne znajdujące się w obszarze zainteresowań stałych rozmówców.
2. Nie zwracamy się do siebie w sposób obraźliwy.
3. Łamanie regulaminu forum i zasad kulturalnego współżycia może zostać zgłoszone w stosownym wątku administracyjnym.
4. Przedstawianie typów, prośby o rady w temacie obstawiania zakładów sportowych - niemile widziane. Od tego jest oddzielny temat na forum.
5. Rozmowy o wstępniaku, regulaminach i sznurkach będą ukrywane. Ustaliliśmy formę, jaka nam pasuje i się jej trzymajmy.
6. Po 300 postach zakładamy nowy wątek.
Dla poszukujących transmisji: http://www.wiziwig.tv | http://livefootball.ws | http://atdhe.ws/index.php | http://www.firstrow1.eu | http://soccer-live.pl/
Poprzednia część: https://www.gry-online.pl/forum/pilka-nozna-cz-573-madrycko-katalonskie-upokorzenie-maly-final-w/zec19593?N=1
Parę razy próbowałem przekonać się do Cafe Futbol, ale nie daję rady. Kołtonia nie da rady przetrawić; no takiej głupoty ustawa nie przewiduje.
I czego on tam ciągle na zapleczu szuka?
On oglada na monitorze program :)
Zgadzam się z napsterem, zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery! Jutro mam maturę z polskiego, wiem co mówię!
Najbardziej podobają mi się wpisy, które sugerują, że faulu w ogóle nie było, np. Traela. Owszem był, czy na czerwoną kartkę? Nie wiem, muszę obejrzeć powtórkę tej szamotaniny potem, tam mogły paść jakieś słowa i poszło.
<::: Luiz, sędzia i czerwo dla Rafaela.
A tak poza tym to mam na to wyj***, bo sezon się skończył, więc obecnie adrenalinę podają mi Byki i Pingwiny, a nie rezerwy MU vs Chelsea.
Przecież to idol kibiców United, Howard Webb. Koniec miłości? :(
Paudyn -> Nie było tam faulu? ;> To było tuż pod oczyma liniowej, a potem Rafael zaczął coś gadać do Webba przy przepychance. Myślę, że tam mogły paść jakieś słowa i to było kluczowe.
A nam bardzo sie podoba twoje wyparcie szyderczej symulki zawodnika chelsea, oby nie bylo nic z moralnosci na maturze
Po prostu denerwuje mnie, że przez postawę Luiza wypacza się postawę Rafaela, który ewidentnie faulował, a próbuje się go wyczyścić.
draco -> Był faul czy nie było? Symulka to udawanie faulu. Udawał, czy dostał?
I czego on tam ciągle na zapleczu szuka?
Patrzy czy jest w kadrze.
Cafe Futbol jest dobry ale tylko jak mają ciekawy temat i gościa, który ma coś interesującego do powiedzenia.
Ostatni odcinek był słaby bo skoncentrowany na licencjach dla klubów, gdzie sprawa powinna być prosta, czyli albo się spełnia warunki i gra dalej albo się nie spełnia i wypad do drugiej ligi. Nad czym tu debatować?
Tragiczne są tylko programy gdy prowadzącym jest Kołtoń, wtedy to nawet ja nie oglądam.
Skiter szowinisto! Czasem sędziuje jako liniowa w Premier League, częściej w Championship.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sian_Massey
W Sky Sports już beknęli za seksizm, m.in. Andy Gray.
denerwuje mnie, że przez postawę Luiza wypacza się postawę Rafaela
Napisz do Luiza, bo to tylko i wyłącznie jego zasługa...
Był faul czy nie było? Symulka to udawanie faulu. Udawał, czy dostał?
A jak ściągnę gościa do parteru za koszulkę, a ten złapie się za kolano/głowę, to udaje, czy nie udaje? Faul jest...
Obejrzyj jeszcze raz powtórkę, dostał w łydkę i tam się trzyma. Cała afera jest o to, że się Luiz zaczął śmiać - ale został kopnięty od tyłu bez piłki, a ty próbujesz jakoś zanegować ten faul...
[19] Nie każdy po faulu musi wpadać w agonię.
[16] Jest kobieca federacja ? Jest. To niech tam sędziuje.
Ty weź Skiter, mizoginie jeden, nie szalej, najlepsza liniowa na Wyspach.
Oglądałem powtórkę, Luiz dostał w łydkę w ferworze walki o piłkę, po czym zrobił pad, jakby go Steven Seagal złapał za nadgarstek i wykręcił go o 180 stopni. Jest faul (którego nie neguję) i jest teatr (pad & symulka bolącej łydki), który Ty negujesz.
Czyli nie było faulu twoim zdaniem draco? Nie został kopnięty w łydkę, nie mając futbolówki? Faul był od tyłu na zawodniku bez piłki. Ty robisz z tego symulkę patrząc na zachowanie zawodnika po ewidentnym przewinieniu, które widać na powtórce. Luiz to jajcarz, może nie chciał się rozpłakać? ;P
Skiter -> Dobrze sędziowała, spalone łapała poprawnie. Co z tego, że kobieta?
W ogóle Skiter jako kibic United uważa, że faul był na czerwoną. Ja mimo wszystko mam wątpliwości mimo, że jestem kibicem Chelsea. Chociaż faul był ewidentny i decyzja o czerwone kartce też jest słuszna. Doskonale widać kopnięcie od tyłu zawodnika bez piłki, co widziała też idealnie ustawiona w tej sytuacji liniowa.
Największą aferę robi draco, który sam mecz ma w dupie i nawet go nie oglądał, ale szuka tylko powodu, żeby się dosrać.
negacja to postawowa cecha kazdego wyznawcy mou
ledwo go tam drasnal, a teatr odstawil pierwszorzedny, ale ty tego nie widzisz oczywiscie
Paudyn -> Nie pochwalam zachowania Luiza, nie rozumiem, dlaczego się roześmiał (może już nie wytrzymał? :D) i osobiście dałbym żółtą kartkę. Nie można jednak krytykować decyzji Webba o czerwonej kartce, bo też mógł ją dać w myśl przepisów i to uczynił. Przypominam też o przepychance, która miała miejsce po akcji. To też miało wpływ, jakby nie ta scysja, sprawa mogłaby wyglądać inaczej, bo kartka została pokazana już po tej szarpaninie.
Czym się pogrążam? Uważam, że David Luiz dołożył sporo od siebie. Uważam, że słuszną decyzją byłaby żółta kartka. Uważam, że sędzia się z tej decyzji obroni (tak wiem, ciągle to powtarzam). I uważam, że ta przepychanka była niepotrzebna i mogła mieć wpływ na reakcję Webba.
Sam mecz był toczony w przyjacielskiej atmosferze, wiadomo, że znaczenie miał tylko dla jednej drużyny i nikt tego nie roztrząsa - ani trenerzy, ani zawodnicy...
Ej no zajebał kopa Rafael a niektórzy jakieś teorie snują.
30 sekunda powtórki. Jeszcze jaki zamach zrobił. http://www.youtube.com/watch?v=oBj7znOFNu8
ogolnie zasada jest prosta moldasie, jak loon ci mowi ze pierdolisz to olej, jak ja ci to mowie to sie zastanow, ale jak koobon ci mowi ze pierdolisz, to znaczy ze pierdolisz :-)
Koobon uważa, co napisał wcześniej, że faul był na czerwoną kartkę, ja, że na żółtą - więc to chyba moja opinia jest tutaj "lżejsza" w tym momencie. ;)
Jaka żółta kartka ? To było celowe zaatakowanie nóg (a nie piłki) Luiza i to jeszcze od tyłu.
Racja, widać dodatkowo ten zamach na powtórce. W takim razie faktycznie czerwona była normalną decyzją, nie wiem, co próbuje tutaj zaczarować Paudyn, którego to śmieszy.
To, że dałem się strollować draco to już osobna kwestia. I tak już się sam pogubił.
Jako ze pewnie boiska poza tv na oczy nie widziales, to uwierz mi ze gdyby tam byl faul to by sie na pewno nie usmiechal
Oceniane jest to, co wydarzyło się na boisku, a nie jakie miny stroi zawodnik. Mógłby podbiec do liniowej i twierdzić, że nie został sfaulowany, ale nie ma to żadnego wpływu... Zastanawiam się, czy faktycznie trollujesz aż do tego stopnia, czy chcesz zanegować ewidentne przewinienie.
Widzę, że ci się bardzo nudzi w tej pracy. Masz, poczytaj sobie:
http://www.pzpn.pl/index.php/Federacja/Dokumenty/Przepisy-gry-w-pilke-nozna
Rafael robi zamach w momencie, kiedy piłka znalazła się w jego zasięgu, czyli za nogą Luiza. Nie przewidział tego, że David ją wypiętkuje i całość wygląda, jakby atakował gościa bez piłki. A gdyby chciał Luizowi zasunąć celowego kopa, to ani Luiz by się nie uśmiechał, ani Rafael nie byłby zainteresowany piłką, kiedy ta ucieka mu spod nóg. Zresztą była już nawet na ten temat dyskusja przy okazji zabicia RvP piłką w głowę i tam na filmiku ewidentnie było widać, że rywal jest zainteresowany trafieniem Holendra, a nie wybiciem piłki.
Niedługo czerwone będą rozdawać - tak jak w Hiszpanii - za zbyt mocne oddychanie i kartek w meczu będzie więcej, niż piłkarzy na boisku. Może innych to rajcuje, mnie nie.
EOT
Stra -->
nie chodzi mi o karę i faul, a o Twoje debilne tłumaczenie, vide Luiz to jajcarz, wziął to z humorem
mój post traktujący o kartce odnalazłeś, ale, jak to masz w zwyczaju, kompletnie pominąłeś część o fikołkach Luiza
i co ma do rzeczy kolor kartki? wszyscy próbują Ci wytłumaczyć, że Luiz koziołkował z premedytacją, a Ty opowiadasz jakieś dyrdymały o tym, że pokazałbyś żółtą
Paudyn -->
kurczę, nawet w lidze ministrantów, a co dopiero na poziomie PL, powinni wiedzieć, że w takiej sytuacji nie ma szans by nie trafić w nogi, co zawsze będzie faulem
atak od tyłu, nawet gdy piłkarz trafi w piłkę, traktowany jest jak przewinienie od kilku lat, nawet w Anglii
Paudyn -> Nie musisz się z tym zgadzać, ale nie możesz tej decyzji zanegować. Bo w myśl przepisów była poprawna. Trzeba też wziąć poprawkę na to, że Webb jak na angielskie standardy i tak jest sędzią stosunkowo "lekkim", chociaż nie zawsze.
koobon -> Nie pochwalam zachowania Luiza. Uważam, że David Luiz dołożył sporo od siebie. Tak napisałem i podtrzymuję.
koobon
Wydaje mi się (takie tam domysły), że Rafael chciał przy okazji nabić Luiza, kiedy uznał, że ten zgubił piłkę. Zamysł nie taki znowu głupi, niestety David okazał się szybszy i sprytniejszy.
Natomiast przy lidze ministrantów liga angielska wygląda jak gra dla wymoczków ;p
gdy tak oglądam powtórki to też nie wydaje mi się, by mu przydzwonił z premedytacją, ale cóż, zabulił gapowe; powinien był odpuścić, ale się trochę zagotował (bo to kogut) co pokazały dalsze wydarzenia
poza tym wydaje mi się (takie tam domysły), że gdyby piłkarze ManU jak małpy nie obskakiwali sędziego, sprawa rozeszłaby się po kościach
[40] Samo podejście Rafaela do Luiza zaraz po faulu mogłoby załagodzić sprawę według mnie.
koobon -> Chcesz żebym przyznał, że tłumaczenie było głupie? Tak, było. :P
Dobrze, że koobon też zwrócił uwagę na ten doskok do Webba, gdzie najbardziej pieklił się Giggs. Niepotrzebne i tylko pogarszające sprawę.
A Paudyn nadal swoje... :( W lidze ministrantów nie gwizdali nieumyślnych fauli? :P
Dobrze, że koobon też zwrócił uwagę na ten doskok do Webba, gdzie najbardziej pieklił się Giggs.
Co chcesz, może dostał kosza od żony łysego.
I okazuje się, że mamy w PL to samo co w PD (bo, że w Seria A to było wiadomo od dawna;) - aktorzenie i prowokowanie sędziego... kto by pomyślał? :)
Sorry Paudyn, ale czerwona jak wuj. To, że Luiz jest karykaturą zawodnika, to już co innego. Po Jona Terry jest moim drugim "ulubieńcem" z ekipy Niebieskich.
Ty weź Skiter, mizoginie jeden, nie szalej, najlepsza liniowa na Wyspach.
Ironia losu... Ale +1. Generalnie może warto wprowadzić więcej pań do trzymania chorągiewki, bo jak widać mężczyźni dosyć szybko tracą wzrok na tej pozycji? ;/
[45] Divy chociażby Suareza są sławne na całą Europę, ale wiadomo jaki klub jest tego kolebką....więcej niż klub.
ta kurwa cale zlo z katalunii, co za debil, zalamuje mnie ta gimbaza watkowa, skitery i inne balsamisty
Uuu...ktoś tu dał się sprowokować, po prostu śmieszy mnie Twoje zdziwienie tym że w PL są symulki, chociaż tutaj takiej nie stwierdzono, poza tym to Real z Barca zapoczątkowały odwalanie teatru na boisku w dwóch aktach.
Tu się trzeba ze Skiter16 zgodzić... mało który symuluje tak nachalnie jak Di Maria :(
oj chlopczyku, poczytaj sobie o wloskiej szkole futbolu to sie dowiesz kto wymyslil i doprowadzil do prefekcji te wszystkie symulki, dajwy i biegania do sedziego...
oczywiscie propaganda loonowo-bullzajowa twierdzi ze wloski futbol to tylko cuda, ale historii sie nie oszuka
Tu się trzeba ze Skiter16 zgodzić... mało który symuluje tak nachalnie jak Di Maria :(
Sanchez i Alba mu dorównują. Ale jednak trzeba przyznać że Real też czasem niezły teatr odwala.
BlackBean - Sanchez strzelił wczoraj gola i zaliczył asyste, a Alba oprócz pierwszego gola zagrał naprawdę niezłe spotkanie :)
Sanchez strzelił wczoraj gola i zaliczył asyste, a Alba oprócz pierwszego gola zagrał naprawdę niezłe spotkanie :)
Nie mówie że są słabymi piłkarzami, tylko że symulują, a to jest różnica.
Nie chodzi mi o to kto to zapoczątkował ale o to że w GD zostały przekroczone granicę dobrego smaku i od tamtej pory o wiele większąuwagę zwraca na tego typu zachowania
BlackBean - Wczoraj nie symulowali :)
Skiter16 - Ostatnie parę GD było całkiem niezłych, bez dużego teatru.
Wczoraj nie symulowali :)
Nie wiem na ile prawdą jest to co napisałeś, bo meczów katalunii nie oglądam. Ale jeśli byśmy założyli że masz racje, to widze postęp w wykonaniu dwóch aktorów.
Jakbym wiedział, że ta awantura zatoczy takie szerokie koło, to bym się w ogóle nie odzywał.
Jakbym wiedział, że ta awantura zatoczy takie szerokie koło, to bym się w ogóle nie odzywał.
ta jasne, kto Cię nie zna ten Cię kupi
[60] mi chodzi oczywiście o kilka pierwszych GD od kiedy w Realu pojawił się Mou
oj chlopczyku, poczytaj sobie o wloskiej szkole futbolu to sie dowiesz kto wymyslil i doprowadzil do prefekcji te wszystkie symulki, dajwy i biegania do sedziego...
każdy widział, ale i tak warto przypomnieć http://www.youtube.com/watch?v=9ukFUEI5qz8
[66] +1
wezcie nastepnym razem jak bedziecie mieli napisac posta w okolicach poludnia to sie powaznie zastanowcie, zawsze o tej porze najwieksze burdy sa (a jak jest burda i cainoor, no wtedy to juz sie nie da czytac tego)
wrocilem po ciezkim dniu ciezkiej biurowej pracy, jest cos ciekawego czy 80 postow pierdzielenia?
Połowa to kajtowanie Moldasa, a reszta pierdolenie.
Loon -> Draco trollujący wszystkich dookoła, a mnie najbardziej. Coś w sam raz dla ciebie. :)
To ze nie potrafisz przyjac prawdy na twarz nie oznacza ze cie troluje
loon ---> generalnie dowiedzielismy sie dzis ze dla moldasa nie ma juz symulantow tylko sa zartownisie i psotnicy, a skiter o zjawisku symulki dowiedzial sie dopiero kiedy obejrzal gd, oprocz tego koobon odwiesil watek
nie ma bata, nie czytam, nawet Wasze streszczenie tego wszystkiego jest nudne
czytal juz ktos ksiazke o Del Piero? bo kusi, kusi...
czytal juz ktos ksiazke o Del Piero? bo kusi, kusi...
zamawiam w tym tygodniu
http://fanisportu.eu/demot/0_0_0_110843343_middle.jpg
http://www.famouscfc.com/wp-content/uploads/2012/07/chelseabr.com_.br-2.jpg
Głupie a śmieszy. Sam bym się dla Ewki podłożył. Natomiast samo zachowanie Luiza słabe i nie ma co tu więcej dodawać.
a wlasnie.
powodzenia stra (i mefek chyba tez zdaje sie?) na maturze jutro i w ogole.
ja to bym luiza oddal do zoo
jak mozna sie martwic matura z polskiego ktora nigdy nic nie dawala na normlanych studiach?
EDIT
Stra, nie odniosles sie do zachowania Pogby
http://www.101greatgoals.com/gvideos/paul-pogba-red-card-for-spitting-on-player-juventus-v-palermo/
blagam cie
the difference:
Na co mnie wklejasz zdjęcie randomowej laski w bluzie Milanu? Mam nadzieje, że to nie jedna z tych nieletnich goszczących na imprezach prezesa.
ja to bym luiza oddal do zoo
Żart czerstwy niczym obrona Liverpoolu i celny niczym podania jego pomocników. Jeśli chciałbyś być choć trochę zabawny to zamień zoo na cyrk.
uuu Macco kazdy kolejny wyraz [87] to coraz glebszy fail
a co do Stra jestem wzruszony, pamietam jak jeszcze wczoraj sypał kwiatki pod kościołem, a dziś abiturient :(
Gerrard 86%
Henderson 84%
Lucas 87%
Allen 90%
czyli nie jest tak zle
dzieki za rady
Coutinho -1000%
darek wolowski jak zwykle w formie, moze jednak niech pisze tylko o realu i barcelonie, skoro dla niego allegri ma na imie massimo
on to akurat biednie stoi z celnoscia, ledwo 72%, ale tak jak pisalem wczesniej - kluczowe podania wchodza mu jak zamrozona wyborowa
dla odmiany parowkowa parowkowa jest na glod
(Nie)dziękuję, aczkolwiek myślałem, że to będzie jakieś niesamowite ciśnienie, jak trąbią we wszystkich mediach - a w ogóle się nie denerwuję. Żadnym. :(
Valem -> Odniosę się jutro, nie martw się. :P
Bullz -> Jest jakieś inne zdjęcie tej fizjoterapeutki, oprócz tego? Bo nikt nie widział. ;>
Offtop dla fanów czikago bulzz - w pierwszym meczu rozjebali panienki z miami =]
miami to taka amerykanska gestochowa
[88]
Wszyscy się podniecają, a to na razie jedno zdjęcie. Owszem, słodka buzia, ale laska wygląda na strasznie chudą :>
zaden random
We are not sure if this news is accurate and frankly we don’t care. Given that the San Siro side are owned by serial perv Silvio Berlusconi this is entirely plausible.
:D
zamknij sie, po prostu sie zamknij...
nie mozesz zniesc ze w realu najladniejsza jest krystyna
[99] no fakt, cycka malo, ale jest naprawde sliczna! ogladales bullsow?
ps. gratki bullz, nic dziwnego ze w milanie ciagle kontuzje!
jak tam matura stra?
Ciężko coś powiedzieć po polskim, to w końcu tylko polski. Będzie dobrze, zobaczymy, jak przedmioty wybrane pójdą.
Straszny ostatnio czas albowiem Warrior pokazał nowy pierwszy komplet dla The Reds (całkiem fajny). Wprawne oko internautów wyłowiło trzeci komplet na pewnym filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=VCV-rgnxrgU&feature=player_embedded
A to oznacza ni mniej ni więcej, że koszulka wyjazdowa to: http://www.football-shirts.co.uk/fans/wp-content/uploads/2013/02/LiverpoolWarrior1314.jpg
Komentarz? ->
Mówiłem, że Adidas lepszy od Warriora, to Nikos tu kiedyś bronił, że tylko się kontrakt liczy. No to zamiast niemieckiej klasyki Liverpool ruszy w sweterkowym wzorze.
Wklejałem parę miesięcy temu. Chyba wszyscy się zgodziliśmy, że tylko jedno skojarzenie przychodzi na myśl.
---->
leza na tapczanie i sie nudza, rozpetajcie jakies pieklo, np. niech sie ktos ustosunkuje do tego, ze xavi wyglada jak nazelowany cygan-denzel
xavi wyglada jak nazelowany cygan-denzel
malo aryjsko skurwiel wyglada to fakt...
tu raczej nie bedzie kontrowersji, moze powklejaj memy z psotnikiem luizem to stra sie podkreci
mnie bardziej dziwi, ze stra nadaje na suareza, ze rasista, jak terry jeszcze gorszy, bo chroniony przez niesprawiedliwy i chory system
[106] domowe mi sie bardzo podobaja, wyjazdowke przemilcze, a trzeci komplet nie wyglada az tak zle
ciekaw jestem, jak te swetry beda wygladaly na pilkarzach w trakcie meczu, bo moze sie okaze, ze wcale nie jest fatalnie
Bullz nie jestes juz korposzczurem?
Matura chujowa mega opór, Żeromski i Orzeszkowa, dwa najgorsze gówna jakie są w kanonie, a jak ktos sie czul nieszczesliwy to w bonusie dostal Baczynskiego. Wspolczuje
btw, obrzygaliście mnie tymi koszulkami liverpoolu, coutinho dostanie od niej zeza (juz ma, hehe)
myslalem, ze ibra i pique
[117]
oczywiscie, ze jestem, ale francuzi teraz wolne maja wiec nie dzieje sie absolutnie nic
To gdzie Bullz robi, w Canal+ czy w jakichś winach? :P
Bullz -> Nie dam się sprowokować. :( Suarez teraz będzie mógł gryźć ludzi w swetrach odpowiednich do swojego poziomu, niech się cieszy.
Loon -> Mnie tam pasowało Przedwiośnie, nie narzekam. Zresztą i tak liczą się rozszerzenia, tutaj byle zdać. Zobaczymy jak będzie, to nie koniec świata. :)
Bull chociaz wie dla kogo pracuje, ja to nie bardzo, niby mowia ze sa z holandii ale wygladaja podejrzanie ala xavi ;-)
Stra, matma tez rozszerzona?
Oby nie, z logiką u niego kiepsko
Zgadzam się. Ciekawe, czy próbowałby się powołać na klauzulę sumienia, gdyby do jego gabinetu wpadł Luiz Adriano.
Stra, twój hejt na Suareza i Liverpool jest tak żałosny jak te dzieci z devilpage (czy tam manusite, jeden uj).
Ponoć Chelsea ma wywalić ponad 20 baniek/wymienić z dopłatą de Bruyne'a na Schurrle? Jeśli tak, to Leverkusen zrobi interes życia. Jeden z bardziej przecenianych zawodników bundesligi, który błysnął w kilku meczach sezon temu i jedzie na opinii reprezentanta niemiec. Jak typa oglądam to widzę drewno klasy Mullera, tylko bez tych wszystkich goli, asyst i umiejętności ustawiania się.
Nie zapominaj, że ktoś (chyba Loon) zakupił tego jegomościa w CM i okazało się, że w lidze angielskiej zdobywa on sezon w sezon tytuł króla strzelców :D
Nikos -> Chciałbyś mieć "kolegę"-rasistę, który w każdej chwili może cię ugryźć? To ciekawe. Ja wolałbym się izolować od psycholi. ;)
draco, Sizalus -> Podstawowa. W ogóle straszny jest rozrzut w rekrutacjach, bo rozszerzona może się przydać np. do Łodzi i Olsztyna. Z kolei fizyka daje opcje w Szczecinie i Wrocławiu. I tak ze wszystkim, miszmasz.
Paudyn -> Ja humanista? Na jakiej podstawie? :P W życiu, ścisłowiec od zawsze. Przecież nawet II wojny nie znam dobrze, prawda? :( A co do Luiza Adriano, to jakbym został psychiatrą, to na pewno z chęcią bym go przyjął. ;)
Loon -> Nie, jest dobrze. ;) W ogóle to byłeś jednym z pierwszych roczników nowej matury?
Wiem, ale nie czuję się humanistą, bo w ogóle nie pasjonuje mnie język polski, a historię czy WOS to lubię poczytać hobbystycznie. Niemniej staram się pisać poprawnie ortograficznie i składniowo, bo to akurat uważam za ważne. :P
No tak, bo humanizm to polak, wos i historia.
Dzięki humanizmowi możesz studiować medycynę chłopie, czasem warto jednak przysiąść fałd i trochę poczytać.
Więcej niż klub, hehe.
Żeby na nowo rozpętać wojenkę zarzucam linką, pod którą jest wiarygodne uzasadnienie dlaczego Luiz się śmiał.
http://www.chelsealive.pl/n-33095-luiz-tlumaczy-powod-swojej-wesolosci-w-meczu-z-united.php
Edit:
Ponoć Chelsea ma wywalić ponad 20 baniek/wymienić z dopłatą de Bruyne'a na Schurrle?
Jeśli Chelsea faktycznie wymieni de Bruyne'a na Schurrle to kolejny raz wyjdzie na frajera. Do Niemca nic nie mam bo i niewiele wiem na jego temat ale Kevina widziałem jako przyszłość obrony londyńczyków.
Potraktowałem to w kategoriach czysto szkolnych. Sam chyba przyznasz, że przez zdania typu "nie umiem matematyki, jestem humanistą" jakie (niestety) często można gdzieniegdzie usłyszeć doprowadziły do dewaulacji tego pojęcia. :)
Oczywiście, że mam wielki szacunek do osiągnięć np. da Vinciego. Swoją drogą to piękne, że humanizm tak świetnie prosperował we Włoszech. Tak jak i najlepsza piłka. :)
I jeszcze nie wiem, co będę studiował. Spokojnie i bez nerwów, na szczęście matura to nie wyrok, zawsze można spróbować ponownie. ;)
[139] z czegokolwiek by sie nie smial - ja nie widze w tym nic zlego czy niesportowego; w ogole cala ta sytuacja wydaje mi sie calkiem zabawna :P
Do Niemca nic nie mam bo i niewiele wiem na jego temat ale Kevina widziałem jako przyszłość obrony londyńczyków.
Dobra, tylko że de Bruyne to ofensywny pomocnik :D.
Stra, trochę mnie zabiłeś postem [136] :D
w oczekiwaniu na finał, tzn do 25 V zamierzam młócić w Strongholda Crusadera - jaka ta gierka jest miodna
ja jestem BVB, wszyscy przeciwnicy na mojej drodze to kolejne wcielenia Hoenessa i Bayernu
tlumaczenie luiza jeszcze bardziej zenujace niz jego teatrzyk, ale to norma
szkoda abidala, myslalem ze jeszcze z sezon pociagnie
Na moim obecnym sejwie wygląda to tak jak na obrazku - nieźle ale bez jakichś fajerwerków.
draco nie mow na mnie polprodukt, ostatnio robilem flashowy test iq (ten ktory chcialem wyslac matrixosowi) i mi wyszlo 145, troche mnie to dotknelo, bo przez caly zycie wierzylem w to, ze mam 180, ale zakladam, ze test byl ograniczony, no i komentarze pod nim brzmialy przewaznie "mam 98, to dobrze czy zle?", wiec jednak jestem jednostka dosc wybitna, a nie polproduktem
co zreszta dobrze wiecie
czasem tylko musze przypominac
U mnie w FM-ie Schurrle mialem na liscie kontaktow, ale pechowo zawsze mialem mocno obsadzony srodek pomocy, a to pozycja gdzie mozna trzymac smialo do 32 roku zycia, ale poszedl do Chelsea i tam gral nawet niezle, choc bez rewelacji
odpiszcie cos bo mysle, ze Was oniesmielilem
mea culpa, pomylilem z Wernerem Schulte, tez z Leverkusen
Jesli o Schurrle chodzi to niestety nie mam wgladu w jego rozwoj, widze tylko stan na dzis i pracowitosc 19 rokuje dobrze, choc duzo przed nim pracy, na lewej pomocy z dosrodkowania 10, technika 12 w mojej taktyce nie mialby czego szukac, ale jak mowie - rokuje dobrze, dobre atrybuty fizyczne jak na ten wiek
Niestety, w wieku 27 lat wspomniane przez ciebie ważne atrybuty dalej ma na słabym poziomie. Pochwalić można jedynie za niemieckie cechy takie jak agresja, determinacja, pracowitość i wytrzymałość. Wykańczanie akcji jak na napastnika też takie sobie.
Ja trenowalem United mniej wiecej w tamtym okresie i na moich skrzydlach szalal Rodriguez z Kolumbii oraz Fisher (Fischer?) z Danii, o wiele lepszy wybór
A w srodku Eriksen. Podatny na kontuzje, ale kazdy kontakt z pilka zamienial w asyste
Koniecznie pilnuj Lea Ashtona jesli masz w juniorach, to bedize gwiazda. No i w defensywie mialem wtedy duet Papadopulous i Phil Jones, tez solidna ekipka.
Czepiacie się. Pomyliłem go z Brumą. Jedn i drugi ma nazwisko na literę 'B' więc miałem prawo :P
W tym sejwie akurat trenuję Milan. Wyzwanie nieco większe niż United ze względów finansowych. U Diabłów po spłacie wszystkich kredytów zarząd co roku daje ponad 200 mln Euro na transfery więc szybko można stworzyć zespół nie do pokonania.
To prawda, ale znam Twój ból, bo przecież w 2018 przyszedłem do biednego i zadluzonego na 200 mln Interu. Ktos sie nawet smial jak wkleilem screena z 50 000 euro budżetu. Na szczęście szybko udało mi się wygrać Ligę Europejską, sprzedać Coutinho za spore pieniądze i zbudować solidny pierwszy team w oparciu o to co było, kilku młodych rezerwisów PSG z wolnego transferu i jeden hit do ataku ;)
Obecnie, po 10 latach i 5 pucharach mistrzow, Inter splaca zadluzenie, kazdego miesiaca wylacznie zarabia, zarabiam na kazdym okienku, a klub i prezesa F. Toldo przejelo bogate konsorcjum lokalnych przedsiebiorcow ;)
Ale to tez moja zasluga, nie tylko przez zwyciestwa. Jak ktos chcial kontrakt powyzej 120 000 euro to sprzedawalem, nawet pupili sprzedawalem gdy dobijali do 29 roku zycia, zeby na nich zarobic
Polecam Wigan - Swansea, włączyłem przypadkiem i świetny mecz. Akcja za akcję, wet za wet, już 2:2. Canal+ Sport. :)
Loon, piszesz o Coutinho tak dużo, że chyba podświadomie za nim tęsknisz.
macie trochę kultury na wieczór
http://www.youtube.com/watch?v=pvrgK5lskzE
http://chetkowski.blog.polityka.pl/2013/05/07/matura-z-polskiego/
Przebijam artykulikiem(pozdro koobon) i od razu pytam Strę czy on też zawiódł się na CKE??
Macco -> Nie zawiodłem się, bo wiedziałem, czego się spodziewać. Autor ma jednak sporo racji - to jest wszystko według schematów, nie da się tu działać po swojemu. Brak w ogóle jakiejkolwiek swobody. Mam nadzieję, że to jednak koniec mojej przygody z językiem polskim jako przedmiotem. :)
Kiedyś się trochę wstydziłem, jak czerpałem wiedzę o składach mniej znanych zespołów z FIFY, ale przy Loonie i jego FMie widzę, że czysta sprawa. :P
skonczylem bioshocka infinite i az musze napisac jak bardzo jestem rozczarowany faktem ze kolejna gra okazuje sie pretensjonalnym kupskiem (ok, moze nie kupskiem, ale serio, zakonczenie mnie po prostu zniesmaczylo)
Wszystkie gazety na wyspach piszo, że Ferguson kończy karierę :(
Oby to była głupia plota.
Dodatkowo na jego miejsce ma przyjść Moyes, a samo United wybierać pomiędzy CR7, Lewym i Falcao.
W sumie denerwuje mnie trochę, że młodsze klasy się teraz obijają, a maturzyści dyrdają od rana... Ale odrobimy w drugiej połowie maja i w czerwcu, nie? :D
napster -> On ma 71 lat, już dawno wiek emerytalny przekroczył. W nieskończoność ciągnąć nie będzie. :P
No sorry, ale jak jeden szmatławiec o tym piszę, to nikt tego nie bierze nie na poważnie, ale w tym przypadku wszystkie podłapały temat. Ostatnio wyszło, że Ferguson będzie zmuszony przejść operację biodra. Wielokrotnie powtarzał, że będzie trenował, póki zdrowie mu pozwoli, a ma już 71 lat.
Jutro ma być oficjalne oświadczenie w tej sprawie. Też mam nadzieję, że skończy się co najwyżej na opuszczeniu kilku spotkań, ale nie podoba mi się to szczerze mówiąc.
spoiler start
Taktyka Neutma
spoiler stop
Kiedyś się trochę wstydziłem, jak czerpałem wiedzę o składach mniej znanych zespołów z FIFY, ale przy Loonie i jego FMie widzę, że czysta sprawa. :P
Ale jaki jest problem, przeciez od poczatku gadalismy o FM-ie. Dziecko drogie, skup sie na tekscie czytanym, bo bedzie dzis krucho jak dostaniesz arkusz
kosik -> o Hitlerze tez czesto pisze, ale nie wiem czy tesknie (choc podatki byly nizsze)
a gdzie napisalem, ze tesknie
kolejny, mam nadzieje, ze bez matematyki dzisiaj
ale nie wiem czy tesknie
tesknota to uczucie laczone tylko z doswiadczeniami przezytymi osobiscie
Loon -> Chodziło mi o to, że zmieniłeś pozycję Schurrle, bo pomyliłeś go z jakimś typkiem z gry, który nie istnieje. Nie musisz się spinać od razu, ale dziękuję za dziecko, od razu się poczułem młodszy. :P
[173] i tu sie mylisz, polecam na przyszlosc
zanim sie napisze glupotki
http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=62267
2 punkt
Stra, dla Cię ----->
[164]
nie grałem, ale po wpisie na Jawnych Snach raczej nie sięgnę
[165]
Wszystkie gazety na wyspach piszo, że Ferguson kończy karierę :(
Nie wierzę, Ferguson skończy jak Mark Sandman.
[176]
(choc podatki byly nizsze)
Nie ma takich rzeczy, których nie możesz osiągnąć jeśli masz w dupie pewną grupę ludzi.
ed.
"Nie mam pojęcia o futbolu, ale niedawno do mnie zadzwonili, że potrzebują około 30 osób na 10 dni, mogą być spoza kraju, ale lepiej Hiszpanie, przed wyjazdem z Valdebebas, żeby czekali na piłkarzy i trenerów. Płacą 36 euro za dzień i dostarczają szaliki, zeszyty długopisy i takie tam" - jeden z uczestników akcji, w której w ostatnich dniach Mourinho jest codziennie obrażany przy wyjeździe z ośrodka treningowego.
Sir Alex Ferguson rezygnuje z roli managera ManUtd!!!
Dziś koniec pewnej epoki, najsmutniejszy dzień mojego krótkiego życia.
http://www.manutd.com/en/News-And-Features/Football-News/2013/May/sir-alex-ferguson-to-retire-as-manchester-united-manager.aspx
Fergie! Jesteś najlepszy! Dzięki za wszystko!
Szacun dla Fergiego za to co robił. Aczkolwiek nie będę udawał, że mnie ten fakt (jego odejścia) nie cieszy.
Choć i tak na pewno przez parę najbliższych lat będzie tak mocno związany z klubem, że United na tym nie ucierpi.
A jednak. No to teraz zacznie się giełda trenerów - Giggs, Mou, Moyes, kto jeszcze? Może Heynckes?
Najbardziej chciałbym by trenerem został Giggs, z tego co pamiętam ma szansę zdobyć licencję pozwalającą mu być jednocześnie menadżerem oraz zawodnikiem. Ale wg przecieków to Moyes ma największą szanse.
Tylko najwiekszy z trenerow i nie ma innej opcji, mendes juz zaciera rece
Paudi dzisiaj niejednego sznapsa wychyli [']
Jesteśmy w czarnej dupie.
Proszę, tylko nie Moyes. Gościa promuje się tylko dlatego, że jest stabilnym szkotem, wygrał jeden Puchar Anglii i jakoś nie łączy się go z posadą trenerską innych topowych klubów na świecie.
Też jestem w szoku. Za gumożujem nigdy nie przepadałem ale zawsze doceniałem jego zasługi dla klubu. Odchodzi w wielkim stylu po wygraniu ligi z dużą przewagą. Pewna epoka się kończy. Natomiast okienko transferowe zapowiada się naprawdę ciekawie. Nie wiem czy w lecie bardziej będzie wrzało za sprawą piłkarzy, czy raczej trenerów.
Szkoda, że kończy karierę, chyba najbardziej rozpoznawalny trener ostatnich kilkunastu lat. Wiele sukcesów, tytuł szlachecki nie wziął się z przypadku.
Pytanie tylko, kto pójdzie w miejsce Fergusona do United? Murinho byłby ciekawą opcją, ale on nie pasuje mi jakoś do Czerwonych Diabłów.
Nieeeee!!! Kur***, nieeee!!! Przecież Sir jeszcze nie skończył budowania swojego dziedzictwa... Zawsze mi się wydawało, że przy nie tak znowu mocnym składzie to własnie Ferg robi różnicę i sprawia, że drużyna gra praktycznie powyżej swoich możliwości. Obyśmy nie znaleźli się teraz w czarnej dupie...
Szacun, dzięki za wszystko, ale imho to nie jest ten właściwy moment na odejście.
PS. TYLKO NIE MOURINHO, BO SIĘ ZASTRZELĘ.
Najgorszą opcją dla United będzie chyba właśnie Mou, posiedzi kilka sezonów i zniknie zostawiając bajzel, szczerze powiedziawszy to nie jestem w stanie przytoczyć kto dobrze zastąpił by SAF-a, bo który z trenerów z takim składem zrobiłby ich Mistrzów Anglii ?
Zawsze mi się wydawało, że nie przy tak znowu mocnym składzie to własnie Ferg robi różnicę i sprawia, że drużyna gra praktycznie powyżej swoich możliwości. Obyśmy nie znaleźli się teraz w czarnej dupie...
+1
Mam nadzieje że nie będziemy drugim Liverpoolem.
ostatnio moje przewidywania mają kiepską sprawdzalność, ale to może być tylko Mourinho
Nieeeee!!! Kur***, nieeee!!!
uuu... podwójny potrójny wykrzyknik, jest nieciekawie
Paudi nie chce ci wypominac, ale jeszcze 2-3 sezony temu sam namaszczales Wielkiego Mou na nastepce Fergusona :-P
be careful what you wish for
Tak było, zanim na chłodno przeanalizowałem styl prowadzenia drużyny w więcej, niż jednym klubie.
Ostatnio czytałem gdzieś artykuł, że Klopp może zastąpić SAF. Co o tym sądzicie? Jest to możliwe czy należy traktować tę informację jako zwyczajną plotkę?
Nowy trener ma byc ogłoszony w ciągu kilku dni, wiec będzie niezła jazda teraz w mediach...
Jest to możliwe czy należy traktować tę informację jako zwyczajną plotkę?
zasadniczo jedno nie wyklucza drugiego
Voodoo Neutma nie zadziałało :(
Nowego trenera poznamy w ciągu 48h, albo nawet szybciej. Na 90% będzie nim Moyes.
Skoro nowy trener ma być ogłoszony w ciągu dwóch dni to pewnie będzie to Moyes.
SAF ma sprawować funkcję dyrektora więc odejście Runiego nie jest takie pewne, poza tym jestem ciekawy jak Moyes wyda te 60 mln od Glazerów, jeśli wgl teraz tyle dostanie.
W takim momencie można powiedzieć tylko jedno:
spoiler start
Następny sezon zapowiada ciekawie. Więc wygrają na tym kibice. THX SAF :)
spoiler stop
Skiter16 [ gry online level: 59 - Man Utd ]
SAF ma sprawować funkcję dyrektora więc odejście Runiego nie jest takie pewne, poza tym jestem ciekawy jak Moyes wyda te 60 mln od Glazerów, jeśli wgl teraz tyle dostanie.
Kupi Fellainiego ;)
Moyes to chyba najlepszy wybór ? Bez większej kasy potrafi od kilku sezonów utrzymać stabilna pozycję, robi całkiem niezłe transfery. Czego więcej chcieć. Mourinho ? Tak jak ktoś napisał, posiedziałby kilka sezonów a potem zostawił bajzel.
Czego więcej chcieć.
Trofeów. I żeby nie było, Mourinho także mi nie odpowiada. W zasadzie to nikt mi nie odpowiada :(
Voodoo Neutma nie zadziałało :(
Za mało pesymistycznie pisałeś. Natomiast co do samego Fergusona ->
W niezłej dupie United z Moyesem jest, chyba nawet gorszej niż Bayern z Guardiolą.
Moi!!
[206]
W sumie jest jedno nazwisko, które by mnie trochę utuliło w żalu, niestety nie do spełnienia - Capello.
No zaskoczyła mnie ta informacja, myślałem, że jeszcze kilka lat będzie trenerem. MU nie był moim ulubionym klubem, ale zawsze szanowałem Fergusona.
W sumie pierwsze z czym mi się kojarzy Manchester to postać sir Alexa Fergusona. Dopiero później przychodzą na myśl różni piłkarze: Giggs, Beckham, Rooney itd.
Czemu nikt nie typuje Solskjaera? Pasuje jeśli chodzi o potwierdzenie nowego trenera w ciągu 48h.
Swoją drogą SAF nieźle pojechał, liczyłem na jeszcze 2-3 sezony spokoju. A tu taki zawód i to w urodziny :(
A w tym wątku też nieźli wywrotowcy :D przez pół sezonu czytałem o tym, żeby SAF jak najszybciej szedł na emeryturę, bo ma demencję starczą. A teraz płacz i panika w oczach.
No niestety, ale z tym składem bez SAFa ManU może wylecieć z pudła pierwszy raz od jakichś dobrych 20 lat. Obym był złym prorokiem.
Mourinho byłby ok, gdyby zapewnił, że się zakotwiczy na +10 sezonów. Wtedy może nie zrobi tak szybko burdelu w drużynie.
Byłem pewien, że jeszcze pociągnie kilka sezonów. Ciekawe czy miał dość,
czy ktoś w klubie mu tę emeryturę "zasugerował".
Dziwnie będzie wyglądała ławka United bez Fergusona.
Co do następców to może Benitez? ;P
[211]
Sprawdź, które jest Molde w lidze... Geez
MU z żadnego pudła nie wyleci. Raz, że Ferguson nadal będzie z drużyną, a dwa jest to najlepiej prowadzony klub w Anglii. Nie ma bata, żeby przez najbliższą dekadę coś takiego się zdarzyło.
Aha, Nie wiem skąd skiter wziął te rewelację z 60 melonami, ale to też jakaś bujda. Kasa jest, ale nigdy nie padały konkretne kwoty.
A Ty bólzaj to widziałem, że chciałeś pokazać polską wersję "Upadku" wbijając z axem na Wawel.
calkiem dziwne to bedzie uczucie ogladac bpl bez Fergusona
mimo, ze kibicuje The Reds to dla mnie dosc smutna wiadomosc
interesujace czy jego niechec do mediow pozostanie na obecnym poziomie i bedzie silniejsza od gor hajsu, ktore pewnie beda SAFowi oferowane za ekspertowanie w angielskich telewizjach
smokinhobo -> Że się nie wydaję? :P Dzięki. :)
Smutna ta wiadomość o odejściu Fergusona. Trener-instytucja, drugiej takiej osoby w piłkarskim świecie obecnie nie było. Już jest żywą legendą, a może na dyrektorskim stołku zajdzie jeszcze dalej? Na pewno odchodzi godnie i w dobrym momencie, tak jak pisałem wcześniej - nie można pracować wiecznie.
Co do następcy, to osobiście myślę, że najlepszym wyborem byłby ktoś z Wysp Brytyjskich. Może David Moyes, a może Neil Lennon?
Szkoda odejścia Fergusona, robił naprawdę niesamowite rzeczy w United. Co do następcy, to potencjalnie najlepszy byłby Mourinho, jednak nie chciałbym go w United, bo to trener który jest w klubie maks.3 lata i zostawia potem niezły burdel. Wydaje mi się że następcą Fergusona będzie Moyes z Evertonu.
ma demencję starczą. A teraz płacz i panika w oczach.
Bo miewa demencję, jedno nie wyklucza drugiego.
bez SAFa ManU może wylecieć z pudła pierwszy raz od jakichś dobrych 20 lat. Obym był złym prorokiem.
Na szczęście Ferg pozostaje w klubie, jest to jakieś pocieszenie i iskierka nadziei na to, że nie będziemy drugim Liverpoolem (sorry Trael i reszta :p).
Ciekawe czy miał dość,
czy ktoś w klubie mu tę emeryturę "zasugerował".
Nie wyobrażam sobie, aby ktokolwiek mógł mu coś sugerować. Nie z jego pozycją.
Ostatnio czytałem gdzieś artykuł, że Klopp może zastąpić SAF
Chyba z kartą przetargową w postaci Reusa pod jedną pachą i Gundogana pod drugą, inaczej tego nie widzę :>
Zastanawia mnie dlaczego wszyscy próbują szukać United kogoś "na lata". Wbrew pozorom sytuacja, w której jakiś typ siedzi w klubie więcej niż 5 lat i odnosi dosyć często sukcesy nie jest w futbolu powszechna. Mourinho jest na 3 lata max? No dobra, ale w prawie każdym prowadzonym przez niego klubie były to 3 lata obfite w sukcesy. Powiedzmy sobie szczerze: na palcach jednej ręki można policzyć trenerów, którzy mają więcej niż 5-6 lat z rzędu w jednym klubie i do tego spektakularne sukcesy. A skoro tak, to może niech United poszuka jak wszyscy inni na świecie - kogoś z kontraktem na 2-3 lata, jak wypali to przedłużyć na 5, jak się okaże ujowy to bez sentymentów wywalić na zbity pysk.
Tu nawet nie chodzi o trenera na lata, chodzi o trenera z odpowiednim podejściem do prowadzenia drużyny. Mou nim nie jest i nie ma to nic wspólnego z tym, że nie prowadzi jednego klubu przez przynajmniej dekadę.
Tam już kij z tym Mourinho, ale wystarczy spojrzeć na nazwiska jakie się przewijają w spekulacjach. Moyes i Klopp to wyraźne wsadzanie United trenera, który potencjalnie miałby zagrzać tam miejsce na dłużej. Tymczasem pierwszy tak naprawdę wciąż musi udowodnić swoją klasę, a drugi jest dosyć mocno zakorzeniony w Dortmundzie i wcale nie musi przybiec do Manchesteru, jak mu pomachają kością owiniętą w funciaki. Tym bardziej, że trzeba pamiętać o tym, jak wielka presja będzie ciążyć na następcy Fergusona, przecież każde potknięcie będzie wywyższane do skali skandalu i upokorzenia tysiąclecia.
chodzi o trenera z odpowiednim podejściem do prowadzenia drużyny.
No właśnie, jakim?
Edit: Czyli typa, który zbuduje coś swojego od zera.
Klopp podoba mi się ze względu na to, jak prowadzi Borussię. Ja bym mu właśnie dał kontrakt na 2-3 lata i zobaczył, co z tego będzie. Bo na Capello nie liczę, podobnie jak na wystąpienie Ferga, w którym padają słowa: It was a joke, people. Pretty good one, huh?
No właśnie, jakim?
Edit: Czyli typa, który zbuduje coś swojego od zera.
Trenera wychowawcę z wizją drużyny na lata, a nie sezonowego zakupoholika, którego elementy będą banglać przez 2-3 sezony, a potem przyjdzie robić remont kapitalny.
A ja nie widzę w United człowieka z zagranicy. Może nie tyle z Anglii, co z całej Wielkiej Brytanii, ale jednak. Nie wyobrażam sobie United pod wodzą Niemca czy Portugalczyka.
Ale chwilę, z tego co kojarzę to za czasów Kloppa to Dortmund nakupował zawodników od cholery, kto tam nie jest efektem dobrego skautingu i polityki transferowej? Goetze i Grosskreutz? Waidenfeller i Kehl byli już wcześniej. Reus wychowanek, ale za młodu odpalony do Gladbach, trzeba było odkupić.
Edit: Nie mówię, że sukcesy Dortmundu nie są zasługą Kloppa, ale nie da się ukryć tego, jak wiele cały sztab BVB włożył w doprowadzenie do złożenia takiego, a nie innego składu. Wykrzesanie z nich 100 czy nawet 120 procent to już zasługa Kloppa, teraz pytanie: czy da radę zrobić to samo w United pracując pod ogromną presją i z innymi ludźmi?
Tej drużyny nie może przejąć niedoświadczony coach ze świeżego narybku (Keane, Giggs). Gdzieś wyczytałem o kandydaturze AVB, ale to dla niego chyba jeszcze za wysokie progi. Z drugiej strony szkoda pakować kasę w ludzi, którzy od lat są wypaleni (Capello, Benitez). Moyes wydaje się najrozsądniejszym wyjściem, ale istnieje obawa, że przywiezie ze sobą zaciąg z Evertonu.
jestem mega zaskoczony ta informacja. nie przepadalem za fergusonem, ale szacunek do niego mam za to co zrobil dla united.
ciekawe kto go teraz zastapi. mysle, ze skoro ma to lada dzien zostac ogloszone to bedzie to moyes. inne nazwisko nie przychodzi na mysl.
kto w ogole wymyslil tego moyesa, gdzie taki typek do united? przeciez tam musi byc ktos z autorytetem i sukcesami zeby byl posluch w szatni, a nie jakies typki na dorobku
Ale chwilę, z tego co kojrzę to za czasów Kloppa to Dortmund nakupował zawodników od cholery
A nie było tak, że kupił młodych i zdolnych? Przy czym są to elementy absolutnie do siebie pasujące, oparte na pewnym pomyśle, a nie na nazwiskach.
Dortmund kupił w oparciu o wytyczne Kloppa co do typu piłkarzy jakich potrzebuje. To Niemcy a nie Anglia.
http://www.transfermarkt.co.uk/en/borussia-dortmund/transfers-alle/verein_16.html
Z tego co widzę to piłkarzy przewinęło się całkiem sporo, powiedziałbym że jakaś połowa to udane transfery.
Skoro musiał bazować na tym, co dostał i sprawił się całkiem nieźle, to przyjmuję (może nieco na wyrost), że w przypadku większej autonomii ten bilans mógłby być jeszcze lepszy.
Zresztą u Ferga też różnie bywało z trafnością zakupów. Jak już wspomniałem, chodzi o pewną filozofię budowania drużyny z perspektywą.
trafne zakupy fergusona to chyba na palcach jednej reki mozna zliczyc przez te wszystkie lata...cr7, runi, stam, vidic?? ;-)
ja tam go najbardziej podziwiam za prowadzenie tych mlodych zdolnych, okielznanie cantony i przede wszystkim za wyprowadzenie krystyny z pizdeczki na zajebistego wymiatacza
http://www.realmadrid.pl/index.php?co=aktualnosci&id=45332&kom=ok
Valem w euforii
Nie no, o transferach to nie ma co mówić, bo na tym polu to SAF zawsze kulał. Ale to, że w ostatnich latach odnosił sukcesy z takim nędznym składem to jest już mistrzostwo świata.
Przerzucanie się nazwiskami nie ma większego sensu, bo najzwyczajniej w świecie nie ma nikogo kogo można by ze Szkotem porównywać. Każdy kolejny trener to zmiana na gorsze i fani ManU muszą się z tym pogodzić.
A ciężar odpowiedzialności udźwignąć jest w stanie tylko jeden typ, akurat ten, którego większość by nie chciała.
wow, naprawde niezly news z tym safem, jak tak sie zastanowic to nastepny sezon dla wielu klubow moze byc albo cudowny albo fatalny, real z nowym trenerem, manu tak samo, sprawdzian guardioli w bayernie...
Valem w euforii
ja tez
adrem - A skończy się tak, że Barca wygra LM dwa razy z rzędu i pogodzi wszystkich :D W końcu ostatnia seria tak by wskazywała: półfinał, wygrana, półfinał, wygrana, półfinał, półfinał... i?wygrana, wygrana ;)
a co to ma wspolnego z czymkolwiek??
adrem
"jak tak sie zastanowic to nastepny sezon dla wielu klubow moze byc albo cudowny albo fatalny"
Schmeichel niby napisał już na twitterze, że to Moyes. Chyba, że to reakcja na artykuł The Times?
Jeśli Szkot weźmie ze sobą Bainesa i Fellainiego to United może wyjść na tym całkiem nieźle.
ech, chodzi mi o to ze szykuja sie duze transfery w wielu klubach, zarowno w sferze zawodnikow jak i trenerow, a ty mi tutaj z barcelona wygrywajaca lm wyjezdzasz, no na boga :D zrozumialbym jakbys napisal ze nie wiem, vilanova pewnie wyleci czy cos, a tak to nie potrafie tego odczytac inaczej niz jakies dziwne wychwalanie barcy kiedy sie da
Branie jakichkolwiek piłkarzy z Evertonu, gdyby przyszedł tam Moyes, mija się z celem. Najpierw niech ogarnie materiał, który ma, zamiast zajmować się "pupilkami trenera". A jeśli to prawda - moim zdaniem to dobry wybór.
trzymam kciuki za United, juz wolalbym Mou na lawce trenerskiej barcelony niz chelsea, to jest naprawde dupowaty klub
o loon, jestem wzruszony, to mile ze jest jakis klub gorszy od katalunii
po pierwsze, wcale tego nie powiedzialem
po drugie, jest wiele gorszych klubow niz katalunia, na przyklad lech poznan
po trzecie Mourinho zrobilby z katalunią porządek
po czwarte, naprawde nie lubie Chelsea, jak ostatnio trenowal ja Mou to jeszcze nie lubilem ich obojga, ale teraz bedzie mi ciezko
ten moyes to bedzie mega fail, pamietajcie ze pierwszy o tym napisalem :-)
nie jaraj sie na zapas draco, oto co widze w mojej szklanej kuli
Piłka nożna cz. 678
Loon: heh, a jak mówiłem w 1987 że Moyes kiedyś trafi do ManU to się kompletnie nie sprawdzi, oczywiście wtedy wszyscy się nie zgadzali, ale jak zwykle miałem rację :))
ten moyes to bedzie mega fail
Też mi się tak wydaje, jednak to chyba jeden z najpoważniejszych kandytatów na to stanowisko.
adrem buraku jak chcesz byc hejterem, to chociaz bazuj na faktach, bo w ten sposob grasz w lidze co najwyzej tomka frankowskiego
kazdy trener united to bedzie mega fail, teraz czas na okres przejsciowy
A niech ktoś się kiedyś jeszcze zaśmieje z Busiego: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GRsqM6FYGNs#!
Loon, lubisz mnie, Macca
musze przyznac, ze ryzykowne stwierdzenia :D
A podobno we wloszech teatrzyk dopiero po faulu!
plus taki ze przynajmniej sie nie smial jak ten baran z chelsea
de rossi juz od 2 sezonow jest przymierzany do ligi hiszpanskiej, wiec widocznie postanowil wziac sprawe transferu w swoje rece
"Those are the sort of things we’ll be looking at. Clearly he has to have the requisite football experience, both in terms of domestic and European experience, so I think it’s a small pool but we’ll move forward."
Moyes mi tu nie pasuje.
PS.
https://twitter.com/Cristiano/status/332090503648649218
https://twitter.com/RvN1776/status/332083523651510272
Nieźle De Rossi to zrobił, widać że bardzo chce grać w katalunii. Pewnie ma nadzieje że dzięki temu Vilanova dostrzeże że takiego zawodnika karły właśnie potrzebują, a nie jakiegoś Neymara.
hehehe spoko drako, lepszy chrystian tello nurkujacy w pucharze krola grajac z 3 ligowcem i wygrywajac 8-0 xDD
Co się dziwisz, gdzieś przecież muszą te "umiejętności" szlifować.
hehehe spoko drako, lepszy chrystian tello nurkujacy w pucharze krola grajac z 3 ligowcem i wygrywajac 8-0 xDD
CHONOR!!!
To moze odrzucimy na bok zlosliwosci i przeanalizujemy kto jest do wyjecia?
Z czolowki odpada tak naprawde jedynie Guardiola, Wenger i Mancini tez, choc to chyba nawet mniejsza czolowka od Pepa
- Capello?
- Villas-Boas (meeeh)
- Redknapp?
- Mourinho
- Ancelotti (malo prawdopodobne)
- Benitez (nie sadze, zeby united bylo tak szalone)
Wychodzi na to, ze ktos z troji Redknapp, Capello, Redknapp
- Capello?
- Villas-Boas (meeeh)
- Redknapp?
- Mourinho
- Ancelotti (malo prawdopodobne)
- Benitez (nie sadze, zeby united bylo tak szalone)
Capello by mi nawet pasował.
Villasa-Boasa nie chce w United, wole już Moyesa.
Redkanpp również by mi pasował.
Mourinho nie chciałbym w United.
Ancelottiego też nie widze w MANU.
A Benitez to by była największa porażka w całej historii United.
Tworcy FM chyba uwazaja Moyesa za naturalnego nastepce SAF-a, bo kiedy w 2015 roku odszedlem do United (bo SAF przeszedl na emeryture), to Moyes poszedl do Arsenalu po szyberdziestu latach w Evertonie
Widze bull ze pozazdrosciles loonowi troll konta balsamisty i sprowadziles na swiat blackdebila
hehe jaroslaw "draco" kaczynski
A Benitez to by była największa porażka w całej historii United.
mysle, ze rywalizacja o to miano z bebe i ericiem djemba-djemba bylaby calkiem zacieta
[257]
to był Kłenka, ale już jest w Ajaxie wiec prosze nie utożsamiac z Barca
bull nawet nie odroznia jednego katalunczyka od drugiego co za upokorzenie
mam to samo z murzynami
koobon
mam nadzieje ze galata jednak go kupi, no bo kur....
jezu, De Rossi wygrał internety; poważnie, żenada do sześcianu
na miejscu kibiców ManU to chyba wolałbym jednak Moyesa niż Redknappa
a tak w ogóle skąd ta zmiana klimatu? siakieś dwa/trzy sezony Moyesa mianowano tu na następcę Fergusona
[266]
no wiesz, kibice Barcy też już się pewnie w tych następcach Xaviego i Iniesty gubią
zresztą co za różnica który to był ananas?
Valem -->
Mnie to ryba, byleby zrobił miejsce dla jakiegoś napastnika z prawdziwego zdarzenia.
W Galacie pewnie awansowałby w oczach Stry.
to był Kłenka, ale już jest w Ajaxie wiec prosze nie utożsamiac z Barca
Jest w Ajaxie, ale tylko na wypożyczeniu. Ajax nie ma żadnej klauzuli umożliwiającej mu wykupienie Isaaca, więc po sezonie wróci on do Barcy.
a tak w ogóle skąd ta zmiana klimatu? siakieś dwa/trzy sezony Moyesa mianowano tu na następcę Fergusona
Everton wyszedł wtedy z grupy w Lidze Europy, w której grał dzięki zajęciu 5 miejsca w lidze w sezonie 08/09, Moyes ojcem największych sukcesów od lat!!!!!111~~!
koobon, Valem -> Przecież Galatasaray ma Drogbę i Yilmaza, mają kim grać w ataku, po co im jeszcze drogi Higuain?
Który to już strzelony gol z karnego przez Balo odkąd trafił do Milanu ?
Mierzejewski strzelił karnego na raty i jeszcze dołożył dwa gole :)
koobon, Valem -> Przecież Galatasaray ma Drogbę i Yilmaza, mają kim grać w ataku, po co im jeszcze drogi Higuain?
Drogba już najmłodszy nie jest, więc taki Higuain mógłby im się przydać. Jeśli byśmy założyli że Higuain by poszedł do Galaty, to z trójki Drogba, Yilmaz, Pipita byłby on najmłodszy. A nie wiadomo też na jakim poziomie będzie grał Drogba, w związku z tym że ma 35 lat, więc transfer Higuaina nie byłby aż tak głupim pomysłem.
Stra -->
To jest pytanie nie do mnie, a do informatorów Asa.
Poza tym, [276]
No niby tak, chociaż równie dobrze o miejsce w składzie mogą walczyć Elmander czy Bulut. Wbrew pozorom łatwo nie będzie.
krotko mowiac, jakby higuain poszedl do galaty to zanosiloby sie na ostra rywalizacje
Nie wiem czemu zakładasz, że Turcy nie mogą któregoś opylić.
Nie wiem kim jest Bulut, a Elmander ma 31 lat i zwykle połowę sezonu spędza w szpitalu.
[279]
Przy okazji ostrej rywalizacji to Chelsea - Tottenham za godzinę, zachęcać chyba nie trzeba?
koobon -> Umut Bulut jest na wypożyczeniu z Touluse, ale znakomicie sprawdza się w roli czarnego konia. Myślę, że będą chcieli go wykupić.
To chyba ostra rywalizacja na dajwy pomiędzy zgrywusem, a tytusem.
Wolę Real z Malagą.
dzisiaj jeszcze lazio-inter, biorac pod uwage ostatnie mecze obu ekip to sie zanosi na ostry wpierdol dla ulubiencow loona
moi ulubiency sa w szpitalach, nie znam za bardzo pilkarzy grajacych ostatnio w Interze, o niektorych istnieniu dowiaduje sie w trakcie meczu
ale glupia instytucja przedawnienia http://www.tvn24.pl/berlusconi-przegral-apelacje-wyrok-4-lata-wiezienia,324246,s.html
http://www.youtube.com/watch?v=lUqdFMGsCQs
Teoria nurkowania po faulach w serie a jednak się sprawdza.
zwazywszy na to, ze to chyba pierwszy taki filmik z serie a od szybernastu lat i wklejacie go w tym watku juz z piaty raz, to chyba sie nie sprawdza, w przeciwnym wypadku przyjelibyscie to z hiszpanskokatalonskim spokojem
Był kontakt? Był, sprawdza się. W Katalonii nie potrzeba tego magicznego kontaktu między piłkarzami zwanego faulem by wyrżnąć o glebę w teatralnej pozie.
Zresztą ten filmik pokazuje, co się faktycznie stało, a tamten robił z derossiego drugiego busquetsa.
Edit: bronię serie a i jeszcze źle :/
Posłuchałem sobie studia u angoli i zauważono tam rzecz straszną... Benitez obejmował dwie ostatnie drużyny, które zdobyły LM w uczciwy sposób. Chyba zacznę się modlić o wpierdziel od BVB w finale.
ale te hiszpanskie panienki powinny sobie poogladac wycinek takich akcji jak jonathan przed chwila, ktory jeszcze z urwanym ramieniem biegl za napastnikiem
dislocated shoulder
czyli stramaccioni musi wejsc na boisko, bo na lawce nikogo juz nie ma :D
Pierwszy raz cieszę się, że Real Madryt nie zdobył bramki. Ronaldo perfidnie wymusił rzut karny w meczu z Malagą, Sanchez dostał czerwoną, ale Cristiano nie wykorzystał jedenastki. :D
Dla Caballero byłoby lepiej gdyby tego karnego nie obronił.
Ładny mecz, trochę sparing, ale dobrze się ogląda.
Ed.
Kurczę, teraz będzie, że jestem Labogą :|
swietny mecz, szkoda tylko ze cristiano taka nedze gra (pozytywnie wyroznilbym tylko ozila)
oby tylko druga połowa nie straciła za dużo na tempie, bo mecz jak na razie jest świetny, chociaż czuć, że o nic nie grają
1. Dlaczego Pana zdaniem cały stadion oklaskiwał w przeszłości nasze transparenty kierowane do władz klubu?
2. Dlaczego poddano w wątpliwość umiejętności tych samych lekarzy, z którymi wygrywaliśmy przecież Triplettę?
3. Dlaczego projekt mający na celu odmłodzenie drużyny polega na sprzedawaniu młodych piłkarzy już grających w pierwszej drużynie bądź występujących jeszcze w Primaverze?
4. Jaki sens ma ciągłe sprzedawanie naszych piłkarzy?
5. 2010-2013. Z samego szczytu gwałtownie spadliśmy do sytuacji, w jakiej się teraz znajdujemy. Biorąc za przykład inne europejskie kluby myśli Pan, że winę za to wszystko należy przypisać tylko piłkarzom i trenerom?
6. Dlaczego klub, jak nigdy, jest tak bierny wobec każdego ataku ze strony mediów?
7. W Interze zawsze jest jeden winny, który odpowiada na wyciek wszelkich informacji na zewnątrz. Jest to rzecz, jakiej nie ma żadnym innym klubie. Nie lepiej byłoby sprowadzić kogoś z silną osobowością, który byłby w stanie wszystko wyjaśniać, rozwiązywać wszelkie klubowe sprawy i wychodzić do mediów, by stawać w obronie klubu?
8. Dlaczego nigdy nie została podana prawdziwa przyczyna odsunięcia od klubu Orialego?
9. Dlaczego zawsze mówi się, że Inter to jedna wielka rodzina, skoro rzeczywistość pokazuje coś dokładnie odwrotnego? Nie zdaje sobie Pan sprawy, że każdy w tym klubie myśli tylko o sobie i o swoim krzesełku?
10. Jak mógł Pan pozwolić, by druga koszulka Interu miała czerwony kolor, skoro jesteśmy Interistami?
11. Mówiło się, że Pana marzeniem było wygranie Ligi Mistrzów, podobnie jak Pana ojca...teraz mówi się, że Pana marzeniem jest nowy stadion...w porządku, ale co z Interem?
12. Dlaczego każdy kto opuszcza Inter wypowiada się dobrze o Panu...ale źle o Interze?
Kurczę, teraz będzie, że jestem Labogą :|
Haha, właśnie o tym pomyślałem, jak porównał ten mecz do sparingu. :D
Ale ogólnie mecz spoko, rzeczywiście nie ma większej presji, jednak dzięki temu możemy podziwiać niezłe akcje i bramki.
[303]
13. Dlaczego prowadzi Pan interesy z Milanem, skoro zawsze na nich wychodzimy gorzej?
eee, to jest takie pitolenie oparte na micie pirlo
Zajebiste spotkanie w Lądku. Walka na całego, ale mecz bardzo czysty.
Swoją drogą szkoda, że Adebayor nie potrafi utrzymać tego wysokiego poziomu, dziś oglądało się go naprawdę zajebiście.
[303] Zasrani kibole. Człowiek chce obejrzeć mecz to mu przed oczami szmaty jakieś wystawią. Żadnego szacunku dla klubu
Odegranie Adebayora przy drugiej bramce też palce lizać. Minimalny spalony był ale to nie zmienia faktu, że koleś od zawsze miał papiery na klasę światową. Problemem był zawsze słabo pofałdowany mózg.
Chelsea trochę dała ciała ale przynajmniej status quo został zachowany.
A jak finał obstawacie? Śledzę na http://serwisbukmacherski.com/ typu bukamcherów i mało kto stawia na Borussię, większość za Bayernem. Ale ja typuję zdecydowanie Borussię, kursy lepsze ;-)