Witam wszystkich GOLowiczów w nowym roku :)
Jestem już od 6 dni pełnoletni (ahh musiałem czekać praktycznie rok dłużej od niektórych moich znajomych ;) ), więc trzeba powoli wkraczać w dorosłe życie. Jednym z wielu kroków ku temu będzie założenie konta bankowego w jednym z banków, także mam kilka podstawowych pytań.
Czym kierować się przy wyborze? Jaki bank ma najlepszą ofertę? Co powinienem Wam napisać, abyście mogli mi pomóc?
Też ostatnio robiłem research na ten temat i najlepiej wypadł popularny Mbank. Napisz ile środków będziesz trzymał na koncie, możesz wolić coś z oprocentowaniem.
Napisz też gdzie mieszkasz? W Mbanku do wpłacania pieniędzy możesz używać wpłatomatu, którego może nie być w mniejszych miejscowościach.
mBank.
Dostęp internetowy, zdecydowana większość usług za darmo. Karta darmowa.
Co powinienem Wam napisać, abyście mogli mi pomóc?
Czego oczekujesz od konta?
Czy ma to być konto na oszczędności, czy konto do użytku codziennego?
A można założyć konto w mbanku w placówce naziemnej czy tylko przez internet?
Santhix--> jak nie ma, jak są...
zoloman -> nie ma żadnych placówek, tylko przez internet.
No jeżeli chodzi o placówki w stylu "Centrum finansowe" to tak.
Hmm oczekuję np. możliwości przelewów internetowych (Allegro itd.).. co jeszcze mógłbym chcieć z dostępnych ''funkcji'' takiego konta? Z resztą nawet nie wiem co jest przydatne i dostępne dla klienta...
Konto raczej do użytku codziennego, środki ok. 3k zł na początek.
też polecam mbank (może mnie polecisz ?:)) masz tam wsyzstko, ja osobiście mam 5 różnych kont w dodatku konto maklerskie więc warto. No i masz masę kart do wyboru a za konto nic nie płacisz ani nie musisz mieć żadnych wpłat.
Centrum finansowe są to fakt, tam Ci konta nie założą ale w mkiosku już prędzej, no i tam też wszystkiego się dowiesz. I też za darmo zadzwonisz do banku :)
Gorąco polecam Bzwbk <30. Najlepsze konto, dla ludzi w naszym wieku. Nie płacimy za prowadzenie konta, karta zbliżeniowa za darmo, darmowe przelewy.
SilentFisher -> a jak wygląda sprawa z bankomatami i płatnościami kartą w necie?
Jest to Visa, zero problemów. Wszędzie jest akceptowana, za granicą także oraz w każdym sklepie internetowym czy aukcjach.
[10]
Ale za darmo pieniądze wypłacisz tylko w bankomatach bz wbk, których jest jak na lekarstwo.
Konto e-direct to nowoczesne, bezpłatne konto osobiste
(tzw. ROR – rachunek oszczędnościowo-rozliczeniowy) przeznaczone dla osób pełnoletnich.
Wygodna obsługa przez internet, telefon stacjonarny i komórkowy zapewnia dostęp do rachunku z dowolnego miejsca przez 24 godziny na dobę.
Konto e-direct to same korzyści:
* 0zł za otwarcie i prowadzenie konta (Pakiet Standard)
* 0zł za przelewy wewnętrzne i zewnętrzne przez internet
* 0zł za realizację zleceń stałych przez internet
* 0zł za wydanie wznowienie karty Visa Electron
* 0zł za wypłaty kartą Visa Electron z bankomatów w Polsce od kwoty 400 PLN
* 0zł za token zapewniający najwyższe bezpieczeństwo
* 0zł za wyciągi z rachunku co miesiąc
Ponadto dostępne:
* wysokooprocentowane lokaty
* wygodny limit kredytowy w koncie
* karty do płatności w internecie
* bogaty pakiet ubezpieczeń w ramach kart płatniczych
* usługa Visa cash back
* doładowania telefonu komórkowego
* spłacanie i monitorowanie Twojego kredytu samochodowego w systemie transakcyjnym
* profesjonalna obsługa na bezpłatnej infolinii 0-800
* możliwość ustanowienia pełnomocnika do rachunku wraz z określeniem zakresu uprawnień
http://www.vwbank.pl/konto-osobiste-szczegoly.html
Może to ci pomoże wybrać odpowiednią ofertę http://www.online-banki.pl/konta_osobiste.php
mirencjum jak zwykle poleca konto, gdzie minimalna darmowa wypłata z bankomatu to 400 pln.
Ale pieniądze zamierzasz na nie wpłacać fizycznie, czy będziesz dostawał głównie/tylko przelewy?
Jeśli to drugie - na pewno mBank, jeśli to pierwsze - sprawdź czy mieszkasz w pobliżu wplatomatu :D
Konto dobre, bo darmowe - 0 za prowadzenie, za kartę ( Visa lub MC ) za przelewy...
Konto w banku można mieć od 13-go roku życia, więc nie wiem na co czekałeś.
Ja wczoraj założyłem konto w mbanku, wysłałem te całe podanie a tu nagle dziśaj do szkoły dzwoni mi jakaś Pani że nic nie wysłałem... nie wiem o co biega .....
SanthiX -> czego wprowadzasz ludzi w błąd ?! Jak nie ma placówek jak są.
Najlepszy według mnie mbank. Oczywiście w większym mieście to tym bardziej.
Zakładasz konto albo przez neta, albo w placówce, mi pani osobiście wypełniała to jakieś 15min.
Karta Visa, eKonto, czyli pełny dostęp do neta, jak przelew to kody na telefon komórkowy przychodzą. Płatność kartą za darmo, prowadzenie konta za darmo, przelewy za darmo, bankomaty Euronet, Eurocash, BZWBK za darmo, jak chcesz mieć wszystkie to 5zł miesięcznie, jedynie co mogą chcieć Ci wcisnąć to ubezpieczenie karty 2zł? za miesiąc, ale to jest nieobowiązkowe. Mam od 1,5roku i jak na razie nic mnie to nie kosztowało.
Upne, bo sam mam podobny 'problem'.
Wplata poczatkowa bylaby ok. 2k PLN, pozniejsze wplaty/wyplaty raczej nieregularne... Gdyby znalazlo sie cos, gdzie przelewy+wyplaty z bankomatow byly by darmowe, a i jakies szczatkowe % by lecialy, przy zalozeniu, ze za samo prowadzenie konta nic sie nie placi - 'That'd be just awesome' :p ;)...
Wieczorny, a za razem ostatni, up... ;)
od poniedziałku wchodzą nowe konta w PKO BP - również dla 'młodych', warto sprawdzić ofertę bo jest atrakcyjna.