W pewnym wątku pisałem, że narzekam na prędkość działania systemu i chyba wiem co jest przyczyną..
W menadżerze zadań jest pełno procesów svchost (12) i każdy z nich pobiera mi dość pokaźną ilość pamięci..
Teraz tylko pytanie jak je usunąć?
Co dziwne komputer jest świeżo po formacie, jedynie wgrałem parę programów.
Ale przed formatem tego nie miałem (tylko jeden taki proces), więc chyba nie każdy
Miałem, ale 1 może 2, ale na pewno nie 12 lub więcej
Dobra już wiem jak się tego pozbyć. Trzeba wejść w panel sterowania -> narzędzia administracyjne -> usługi
Te całe svhosty to zazwyczaj jakieś windowsowe aktualizacje itp. pierdoły, które są mi niepotrzebne, powyłączałem je..
Masz wirusa i jedynie usunięcie folderu C:\Windows\System32 może naprawić system!
Ja mam 15.
In the Windows NT family of operating systems, svchost.exe (Service Host, or SvcHost) is a system process which hosts multiple Windows services.[1] Its executable image, %SystemRoot%\System32\Svchost.exe or %SystemRoot%\SysWOW64\Svchost.exe (for 32-bit services running on 64-bit systems) runs in multiple instances, each hosting one or more services. It is essential in the implementation of so-called shared service processes, where a number of services can share a process in order to reduce resource consumption.
http://en.wikipedia.org/wiki/Svchost
[6] Jaaasne. Aż taki głupi to nie jestem
Te całe svhosty to zazwyczaj jakieś windowsowe aktualizacje itp. pierdoły, które są mi niepotrzebne, powyłączałem je..
Pewnie, po co aktualizacje, lepiej mieć dziurawy system, może jeszcze bez SP1 jedziesz? :D
Jest taki fajny microsoftowy program - processexplorer.
Ściągnij - podejrzysz jakie usługi odpowiadają za te procesy i czy warto je wyłączyć.
Ja mam 8 svchostów. Ale z drugiej strony programy w moim menu start zajmują CZTERY kolumny na ekranie, więc przy okazji parę usług pobocznych się zainstalowało.
Najsmieszniej jest, kiedy laicy zaczynaja ogladac systemowe procesy, wylaczac na slepo serwisy (bo im 'niepotrzebne'), kasowac 'zbedne' pliki z katalogu windowsa, grzebac w rejestrze, itd.
graf_0 --> svchosty nie maja wiele zwiazku z iloscia zainstalowanych programow, zwykle jest ich kilkanascie od razu po zainstalowaniu systemu - w zaleznosci od tego ile systemowych serwisow windows uzna za potrzebne na danej konfiguracji.
Wysiak - wiele usług warto ustawić na ręczne uruchamianie - włączą się kiedy trzeba.
Ale z drugiej strony... Teraz mamy tyle GB ramu że te 100 czy 200mb(na 20 procesach) wielkiej różnicy nie zrobi
Od siebie dodam, ze svchost uruchamia uslugi wylacznie dla swojego procesu ladujac je z plikow dll. Gdyby jeden svchost kontrolowal wszystkie uslugi, to w przypadku jego zawieszenia system calkowicie by sie posypal.
@Arxel
Jesli usluga, lub grupa uslug nalezaca do svchost.exe ma attrybuty ukryte, to svchost je obslugujacy jest takze niewidoczny w menadzerze procesow.