Może to dziwne, ale pierwszy raz korzystam z paczki pocztowej priorytetowej. Więc przejdę do rzeczy: chce zamówić kuzynowi(jako prezent na święta wielkanocne) grę "Gran Turismo 5" i mam do wyboru tylko formę przesyłki paczką pocztową priorytetową. I oto moje pytanie: czy jak zamówię to i poproszę o przesłanie paczką pocztową priorytetową to czy będę musiał zapłacić przelewem czy płacić przy odbiorze ? I jeszcze jedno pytanie: w ile taka paczka dojedzie ? przed świętami wielkanocnymi będzie?
To nie lepiej po prostu kurierem zamówić i gra będzie na drugi dzień, niż liczyć na naszą kochaną pocztę polską?
Jak zamówisz priorytetową to jest szansa, że przed świętami dojdzie. Jest chyba możliwość płacenia przy odbiorze, ale wychodzi dużo drożej. Zależy jeszcze czy sprzedający respektuje taką formę zapłaty. Nie lepiej przelewem ?
U mnie zawsze się sprawdza zasada:
- jeśli wyślę paczkę przed 14-15, to następnego dnia dojdzie do odbiorcy,
- jeśli wyślę paczkę po 15 dojdzie po 2 dniach.
Przekonałem się na własnych doświadczeniach i przynajmniej w moim przypadku się sprawdza.
[2] ale paczka pocztowa priorytetowa to jedyna forma zapłaty. I jak uzgodnić z sprzedającym czy zapłace przy odbiorze czy przelewem ? Na aukcji nic takiego nie piszę jaką życzy sobię forme zapłaty.
Paczka dojdzie max do srody.
Nawet jak zaplacisz jutro
up.
dokładnie tak. ja osobiście jak mam do wyboru kuriera czy priorytet to biorę to drugie.nie wiem czemu ale z tymi kurierami to zawsze wychodzę na szaro.wszyscy tak narzekają na pocztę ale nie jest tak źle.
ps.mam nadzieję że nie wykrakałem nic bo właśnie też zamówiłem paczkę priorytetem i oby nie szła do mnie tydzień.
zadzwoniłem do sprzedającego i chodzi mu o przelew więc zamykam temat.
Dzięki za pomoc
Od dłuższego czasu PP działa bardzo szybko, aż za szybko, bo nie znajdują czasu żeby wręczyć mi przesyłkę, a zamiast tego kładą ją na skrzynce pocztowej. Ale czas dostawy jest b. krótki (1-2 dni), nie wiem skąd te narzekania.
wszystko pewnei zalezy od pracownikow oddziału i miejsca. Podobnie z kurierami, twój rejon moze obslugiwac ktos całkie w porzadku albo partacz i potem sie czyta, ze UPS/DHL/GLS są do bani :)
Ja z poczta nigdy nei miałem problemow, a parę gier i innych rzeczy zamawiałem.