Cóż, Opera 12 ze swoimi notatkami, wbudowanym klientem e-mail i RSS oraz możliwościami dopasowania interfejsu jest niezastąpiona, ale już nie tylko nowe mapy google, gmail czy outlok się z nią gryzą, nawet niektóre normalne strony łapią zadyszkę... Notatki przebolałem, maile też, a ponieważ w komentarzach na blogu opery, a potem na stronie z dodatkami znalazłem klienta RSS żywcem niemal skopiowanego z Opery 12, postanowiłem spróbować się przesiąść... Jednak na Chroperę (wiem, to tak jakby przeprosić się z dziewczyną, która przyprawiała wam rogi stukając sie z kim popadnie, ale skoro pozostałe dziewczyny w mieście urodą nie grzeszą... :P), bo mam przynajmniej speed-dial i gesty out of the box, a do zakładek jest neater bookmarks...
Ale czy ktoś - jesli ktoś używa Chropery - spotkał się z tym, że losowo, co kilka-kilkanaście wejść na strony googla/YT/Gmaila etc. a przede wszystkim przy wyszukiwaniu z paska adresu ładowanie googla trwa i trwa? Na 12 nie zdarzało się to nigdy, tutaj jakby coś sie zacina. Specyfika Blinka? ChromePortable zdaje się nie cierpieć na tę przypadłość, ale jednak używałem go chwilę...
Masz jakieś dodatki, toolbary, przyśpieszacze czy coś takiego?
Bawiłeś się w proxy, zmianę DNSów?
Wiem ze to nie odpowiedz, ale ja czekam na nastepna wersje FF, ma byc niby duzo nowosci.I powinien wyjsc w ciagu paru tygodni.
Z ciekawosci zainstalowalem niedawno najnowsza wersje chropery,i..... po 5 minutach jej nie bylo;) Ndal jest to masakra, i nie widze sensu w uzywaniu jej, to juz lepiej jest zainstalowac chrome.
No właśnie proxy, DNS-y - nic z tych rzeczy, poza tym Chrome zdaje się działać lepiej, że o Operze czystej nie wspomnę. Mam tylko Neater Bookrmarks, Smart RSS i AdBlocka z podstawowymi filtrami, Ale bez nich było to samo.
Andre Linoge - FF próbowałem, ale ciężko nawet o sensowne gesty czy tym bardziej speed-dial, a w chroperze przynajmniej to mam w standardzie. Plus zapamiętywanie haseł, choć nie działa na oulook.com... :/ ale można jednak się obejść bez LastPassa... bo jest coś innego niż LastPass?
Ale u ciebie czemu to była masakra? też chodziło o działanie, czy "tylko" o to, co zrobili z Operą?
O to co zrobili z opera.Przechwalaja sie w changelogu ile to super rzeczy dodaja w kazdej wersji, a po wejsciu w opcje dalej pusto :/ Ja tez uzywam mousegestures,i bez nich dla mnie przegladarka nie istnieje, i wiem, ze na pewno w FF mozna znalezc takie gesty, ktore daja sie skonfigurowac jak w starej operze.Nastepny ff Bedzie niby rewolucyjny- zobaczymy;)
Imo na 99% mozesz znalezc kazdy plugin, ktory zrobi z FF stara opere, ale po prostu musisz na to poswiecic mase czasu.
mnie wkurza tez sam wygląd tych pluginów, te ich okienka opcji, każdy wuj na swój stój, jak to mówią. Z Ff już próbowałem, ale jakoś się odbiłem, żaden speed-dial nie był dokładnie taki, jak chciałem, albo przekombinowany, albo z jakimiś dodatkami, RSS-ów fajnych nie było wcale (a Smart RSS chyba tylko na Chrome'a wyszło) Co prawda w Operze nie ma zakładek... :) ale jakbym miał wybierać chrome czy Chropera, wolałbym to drugie, tylko eni kumam, czemu nie działa jak powinno, skoro i to i to na Blinku...
Ja korzystam aktualnie z bety nowego FF, gdzie nowy wygląd już jest. Świetna przeglądarka, bardzo plastyczna i w końcu ma porządną usługę synchronizacji (niczym w Chrome). Można spokojnie wracać do liska.
to cudownie, ale póki co wolałbym jeszcze spróbować rozwikłać problem z Chroperą. Może i z FF jeszcze spróbuję.
Swoją drogą, możecie polecić jakieś dobre dodatki do Chrome'a i Foxa?
Do Chrome'a/Chropery nic lepszego niż Smart RSS i Neater Bookrmarks chyba nie ma. Do Foxa nie potrzeba niczego do zakładek, ale zostają RSS-y, SpeedDial i gesty. SuperStart i FireGestures? Czy coś innego?
mam podobny problem z operą, co dziwne bo nie mam prawie żadnych dodatków zainstalowanych na niej (oprócz adblocka ;)
Ja sie poddalem, ale na Operze, z bolem serca przeszedlem na Chrome. I Chroperze pierwsze slysze, zaraz ja sprawdze :)
Herr Pietrus to sie tak nie da ;) bo kazdy ma swoje przyzwyczajenia, i niestety trzeba sprawdzic samemu kazdy plugin.Jedyny tip jest taki, ze nie wystarczy szukac na ich stronie z pluginami, czasami lepsze efekty sa, jak wyszukujesz w google.
Z tego co czytalem to wystarczy troche pokombinowac, i da sie zrobic tak, zeby wszystkie chromowe dodatki dzialaly w operze.
Nawet nie ma juz gdzie zapytac, bo cale dawne forum opery praktycznie nie istnieje.Opera dla komputerow juz jest martwa,taka jest prawda, nie wiem po co probuja jeszce reanimowac trupa.
Mam podobny problem w Chrome dzisiaj, w zasadzie tylko z googlami, albo nie ładuje wcale strony albo ładuje baaaardzo powoli.
Z tego co czytałem to wystarczy trochę pokombinować, i da sie zrobić tak, żeby wszystkie chromowe dodatki dzialaly w operze.
No o tym to wiem, inaczej nie używałbym przecież Neater Bookmarks. Jest specjalny dodatek do "Opery"
Forum martwe, wiem o tym, ale w komentarzach pod wpisami na blogu trochę się dzieje. :P
Chropera to pogardliwe określenie na nową Operę, także chyba niektórzy będą niepocieszeni, bo nihil novi...
Na 12.16 wszystko smiga jak ta lala, zadnych zwolnien.
^Ta? 12.16 bywalo juz tak niestabilne i kaprysne, ze upgrade nie byl kwestia wyboru a koniecznosci.
Ja mam dziś taką zmułę na Firefox, nic nie grzebane, raptem 2 pluginy dodane, świeży system.
no, w sumie.... ale przynajmniej można ustawić domyślne powiększenie bez bawienia się z dodatkami... :)
postanowiłem troche posprawdzać Chrome'a i Chroperę i... dziwne, często jest tak, ze jednak lagi łapie jedna i druga. Chroperze mimo wszystko zdarza się to częściej, ale sam już nie wiem, może to wina dostawcy internetu... sprawdzę jeszcze Foxa, ale pewnie go nie wybiorę.
Wszystko na tle Opery 12 to niedorobione produkty z jakimiś fikuśnymi, w większości biednymi dodatkami na poziomie miernych appek na WP czy Androida...
Poczekaj, za pol roku dostaniesz przycisk z zakladkami w nowej chroperze, to bedziesz skakal z radosci jak male dziecko!
Opera 12.16 muli na wielu stronach ale pierwsze słyszę by gryzła się z google maps.
Mozecie podac kilka stron ktore wam mula?Uzywam tylko 12, nie mam praktycznie zadnych problemow ze stronami, gmaps smigaja , inne strony tez.Nie wiem wtf , bo caly czas czytam ze cos komus zle chodzilo na starej operze.Moze mam jakies cudowne filtry z blokowaniem reklam?Albo pluginy ktore eliminuja mulenie? Nie wiem.
Aż sprawdziłem z ciekawości... u mnie najnowsza Opera śmiga bezproblemowo na google maps. Nie ma też problemów z ładowaniem stron. Za to Firefox średniawo działa a po zalogowaniu na Facebooka zaczyna mulić (zabawna sprawa, bo to Opera 11 czy 12 mi przez pewien czas niemiłosiernie zacinały się na Facebooku.. pomogła dopiero któraś aktualizacja).
Andre Linoge
U mnie największe problemy są na poczcie na Yahoo (w nowej wersji) ale oni uczciwie przyznają się do rasizmu przeglądarkowego. Muli też Gamespot.
Nie mam żadnych problemów z Opera 12.16, nie wiedzę sensu zmiany czegoś co jest prawie doskonałe.
May na Operze 12 są w starej wersji, nie obsłużysz WebApss od MS (co akurat mi niepotrzebne), ale do niedawna nei obsłużyłeś też w pełni kontaktów i wysyłanie plików na OneDrive było w innej wersji - nie wiadomo, kiedy znowu namieszają - w Gmailu od prowadzenia nowego okienka tylko raz na kilkanaście kliknięć w tekst maila kursor ustawia się tam, gdzie powinien (a akurat gmaila używam), czasem ucina też przy niestandardowym powiększeniu to rozwijane menu pod adresem maila, w Deezer nie działa, a przynajmniej długo nei działał, teraz nie kojarzę jak jest, suwak do przewijania utowru, łapało tylko strzałki z klawiatury, GP - tak, nieużywalne na PC, ale czasem chce się czegoś poszukać i nie gapić ekran smartfona - też działa "płynnie"... na ipli film raz odpala, trzy razy nie.
Wiem, zmowa google, poza tym wszystko śmiga, ale akurat ipla jest dla mnie ważna od pewnego czasu :P, i z webowego Gmaila tez korzystam. Ach, niektóre nowoczesne strony, np g.r.a.m czy choćby i gamespot też dzialały już dobrze na starej Operze... Ach, no i mBąk :D
A da się jakoś edytować gesty myszą w Chroperze?
Wyborny żart! :P
Choć... nie, nie wyborny... :(
x68- dokladnie:)
Dagger- o , to jest dobry przyklad, gamespot muli, ale slysze ze po prostu procesor zaczyna chodzic na 100%, pytanie czy to tylko tak muli na operze, czy na wszyztskich innych przegladarkach.Wyglada na to, ze strona jest beznadziejnie zrobiona, i chyba korzysta jakos z flasha.Kiedys podobnie dobreprogramy byly zwalone, ale na szczescie naprawili to jakies pol roku temu.
fakt, an gamespocie zwłaszcza player, ale nie tylko, podkręca obroty :), Widzę jak rośnie temperatura na CPU i napięcie też często maksymalne. Ale na 12 nie jest przecież inaczej, zaś an Chroperze przynajmniej jakoś to działa
Moze bym tak eni pisał, gdyby nie krzaczyło mi się też to, czego używam, bo na gamespota nie wchodzę akurat... w koncu to strony powinny byc dobrze pisane i nie udziwniane... tylko... no tak, świat schodzi na psy.
To dołujące, jak swiat przeglądarek się cofa, ale co zrobisz, ze większość używa dwóch-trzech kart - do Facebooka, newsów na onecie i poczty? Po co im gesty, notatki, zakładki, dostosowanie przycisków...
Po tym jak ci idioci z ms zlikwidowali przcisk start w windowsie, to juz mozna sie spodziewac doslownie wszystkiego.W najgorszym slowa tego znaczeniu;)
ja przestawiam sie powoli z 12 na maxthona. Najbardziej funkconalnie bliski starej dobrej operze i wszystko jest out of the box, gesty rowniez, dzilaja o niebo lepiej niz pluginy do chrome.
Jak duzo stron dziala zle, lub gorzej niz na innych przegladarkach mozna dowiedziec sie dopiero jak sie zacznie korzystac z innych przegladarek.
Z Opery korzystam od wersji 6 i zawsze uwazalem, ze funkcjonalnie to najlepsza przegladarka, ale od bardzo dawna stabilnosc byla na zenujacym poziomie. Opera 12.16 (i poprzednie niedawne wersje) 2 rozne dobre kompy, 2 rozne systemy i konfiguracje i problemy prawie zawsze w tych samych miejscach (np. youtube, ostatnio prawie nie do ogladania).
Owszem; 20 w porownaniu z 12 to ubogi krewny, ale majac do wyboru stabilnosc albo funkcjonalnosc wybiore stabilnosc.
Lutz - juz tu kiedyś pisałem, z nieznanych mi przyczyn na stronach z flashem bodaj maxthon mielił mi dyskiem, jakby przeprowadzał defragmentację przy 90% zajętej powierzchni i tyluż fragmentacji plików...
Wiecie co? Jednak ta 20 nie jest taka zła. Oczywiście, wielu rzeczy wciąż brakuje (aczkolwiek ja nie tęsknię za wszystkim tak samo), a drzewo zakładek, głupie dodawanie zakładek inaczej niż przez przycisk na pasku zakładek oraz czytnik RSS są tylko dzięki rozszerzeniom, ale ze wspomnianym Smart RSS, Neater Bokmarks, AdBlockiem, Classic Tabs, Add Bookmark for Opera i dla fantacji Quick Shortcuts da sie żyć... Tylko te lagi. Część to na pewno jednak jakieś problemy z moim internetm, bo zauważyłem ostatnio także chwilowe zerwania połączenia i często google tak samo nie łąduje się w Operze Next, jak i w Foxie, ale część to jednak coś z Operą, bo Fox ładuje jakąś stronę, a Opera nie chce.
Niemniej dzięki pojawieniu się tylko kilku dodatków, głównie Smart RSS, Neater Bokmarks i Add Bookmark for Opera jednak zostanę z Operą 20.
Przewaga na chrome?
- wbudowany speed dial
- wbudowana opcja ustawienai domslnego powiększenia dla stron
- wbudowane gesty myszy, działające także na stronach konfiguracyjnych i "nowej karcie"
- proste przejście ze starszej wersji - import zakładek, haseł z mangera, stron speeddiala
ale brakuje mi jednak
- sporadycznie - grupowania kart
- notatek - choć na nie nie liczę...
- paska wyszukiwania
- mimo wszystko przycisku do zamkniętych akrt, choć można na szczęście rzywracać je po kolei przez PPM - przywróć ostatnią kartę...
- trochę jednak sesji, choć całkiem dobrze zastępuje je zapisywanie kart do folderów speed diala... mogliby dodać ewentualnie oddzielną stronę dla takich sesji, a oddzielną dla naszych stron szybkiego dostępu.
może opera tak całkiem nie umarła, choć fakt, mocno dzięki dodatkom.
Działa wam dobrze na Operze 20 Youtube? U mnie od paru dni jakieś dziwne glitche przy próbach manipulowania odwtarzania i ogólnie problemy z płynnym odtwarzaniem. Próbowałem otworzyć te same filmiki na Firefoksie i jest ok także to nie wina Flash Playera. Na Operze bezproblemowo działają inne strony wykorzystujące Flasha, np. Dailymotion czy Tvgry.
cały czas mam problem o którym pisałem, ale YT, jeśli sie strona załaduje, działa raczej normalnie. Nic złego z odtwarzaniem się nie dzieje.
No nic, może przeglądarka popsuła się sama z siebie. Jestem zbyt leniwy żeby przeinstalowywać a już wkrótce wyjdzie Opera 21 to sama się przeinstaluje. ;)
U mnie nowa Opera działa jak marzenie. Korzystam tylko z LastPass'a i Adblock'a Plus... i żadnych zwieszeń. Działa o wiele razy bardziej wydajniej od Chrome'a. Może problem leży w kondycji Twojego PC? Przeczyść adwcleaner'em i CCleanerem, zmień może DNS'y na Google? Poszperaj w ustawieniach. Włącz przyśpieszenie sprzętowe i dopasowanie speed dialu do wolniejszych komputerów. Usuń może te inne dodatki do zakładek, skoro jest obecny pasek? Wiem, wiem... niektórzy narzekają, że to pasek, a nie menadżer. W ustawieniach znajdź coś takiego, żeby nie pobierało w tle wiadomości do "Odkrywaj". Możesz włączyć aktywację wtyczek po kliknięciu i dodać kilka stron do wyjątków, jak np. nie będzie działać jakaś strona poprawnie. Nie zapomnij wyłączyć niepotrzebnych. :P
Znalazłem te porady w necie i się spisują, tu daję plik: [link]
Ano wyszedl nowy firefox 29.Musze powiedziec ze smiga doskonale, jestem totalnie zaskoczony .
Odczuwalnie jest lzejszy niz stare wersje.Brac i testowac ;)
Hehe, Youtube sam się naprawił, za to Google się popsuło i ładuje teraz domyślnie stary layout.
http://forums.opera.com/discussion/1833710/google-search-result-changed-display-
Ręce już normalnie opadają. ;) Jakby ktoś miał podobny problem to pomaga wtyczka User-Agent Switcher.