Wiem, że wyglądam jak jakiś sekretny pracownik Aliora, ale serio, złożyłem u nich wniosek o konto parę dni temu, bo nie mają żadnych opłat, za kartę, za wypłaty ze wszystkich bankomatów w Polsce i na całym świecie, dodatkowo jeszcze featursy jak darmowe przelewy błyskawiczne, normalny live chat a nie zasrana mLinia ale ja nie o tym.
Dziś musiałem zapłacić za serwery w USA, kwota całkiem spora bo przeszło 2000 USD.
I sobie myślę - kurna, ten Alior na czymś musi przycinać, opłacę to normalnie kartą mBanku, ale wejdę na chat Aliora.
Po dzisiejszym kursie powinno to być koło 6438 PLN.
2000 USD kartą mBanku:
Najpierw PLN przewalutowuje Visa na EURO po kursie 4.36.
Potem EURO na USD przewalutowuje mBank po kursie 1.32.
Dodatkowo 3% prowizji za dokonanie płatności zagranicznej.
Dodatkowo 3% prowizji za dokonanie płatności w USD.
Koszt całkowity - 7002 PLN.
Prowizja banku - 564 zł PLN.
Alior robi to tak:
Przewalutowuje PLN na USD.
0 prowizji.
0 bullshitu.
Koszt całkowity - 6760 PLN.
Prowizja banku: 322 PLN.
Nie są to i tak jakieś zawrotne kwoty, bo płatność po drugiej stronie świata i w obcej walucie, ale mBankowi serio już podziękowałem. Firma mi przeciągnie te serwy (MediaTemple <3, i nie jeździe mi tu, że ciulowy hosting, nie są moje) i czekamy aż mi karta przyjdzie :D
Wciąż drogo.
Sprawdź polbank u nich wygląda to tak:
Waluta transakcji > złotówka po kursie visa/mc.
Kurs niższy/ równy nbp.
Też planuję zrezygnować z mBanku dla Aliora, mam już podpisaną umowę, muszę tylko wycofać się z mBanku.
Alior Sync jest włoski, jeśli mamy się ściśle trzymać. :)
Odpisałem ci już w innym wątku i to podtrzymuję:
Nie ma się coś oburzać na podwyżki cen czy odejście od darmowości. To jest trend, który jest teraz wszędzie i nie mam wątpliwości, że np. darmowy Alior Sync też w końcu wprowadzi opłaty. Taka kolej rzeczy niestety. Zresztą to nie jest jakiś potworny wydatek, nie rozumiem narzekanie o te dajmy na to 20 zł na rok - więcej ludzie wydają na papierosy i alkohol.
http://www.bankier.pl/wiadomosc/W-tych-bankach-zaplacisz-wiecej-za-konto-2842195.html
Dwa pierwsze akapity wszystko wyjaśniają. :)
I to podtrzymuję. Nie ma się co czarować, w bankowości jest jak jest. Alior Sync wygląda teraz świetnie, ale jest strasznie młody, 14 czerwca będzie obchodził pierwsze urodziny. Chyba nie myślisz, że wszystko na zawsze pozostanie cacy i darmowe? :D
I to podtrzymuję. Nie ma się co czarować, w bankowości jest jak jest. Alior Sync wygląda teraz świetnie, ale jest strasznie młody, 14 czerwca będzie obchodził pierwsze urodziny. Chyba nie myślisz, że wszystko na zawsze pozostanie cacy i darmowe? :D
Narazie jest darmowe, jak wprowadzą opłaty to będę się zastanawiał.
Również chciałem się przenieść do "Aliora" - jest nawet opcja podpisania umowy online. Jednak jestem człowiekiem bardzo podejrzliwym.. i jeżeli widzę "dużo za darmo" to wydaje mi się że gdzieś musi być haczyk. Ostatnio głośna sprawa z AmberGold - ludzie potracili fortuny, a to wszystko przez chęć zysku. Nie boicie się ufać takim "nowym" instytucjom i powierzać im swoje pieniądze ?
edit. wiem - jestem dziwny
@E_G300
Alior sync to jest bank z gwarancja bfg a nie józek, staszek i irena obiecujący inwestycje z zyskiem 50% w złoto.
https://www.bfg.pl/banki-objete-gwarancjami
To bank a nie SKOK. Do tego chyba nikt o zdrowych zmysłach nie wpłaca na konto bankowe fortuny, to ma być przecież do bieżących operacji.
Osobiście nie rozumiem, dlaczego na niektórych te opłaty działają jak płachta na byka. Jak ktoś ma wiele kont to ok, ale jak to jest konto główne, którego i tak używa? W gruncie rzeczy wszystkie są bardzo podobne, a ludzie więcej wydają na używki, więc... :)
Dzisiaj sobie otworzyem konto Sync po wielu latach w mBąku.
[4] Nie ma się coś oburzać na podwyżki cen czy odejście od darmowości. To jest trend, który jest teraz wszędzie i nie mam wątpliwości, że np. darmowy Alior Sync też w końcu wprowadzi opłaty. Taka kolej rzeczy niestety. Zresztą to nie jest jakiś potworny wydatek, nie rozumiem narzekanie o te dajmy na to 20 zł na rok - więcej ludzie wydają na papierosy i alkohol.
Zamknięcie konta to kilka sekund. Jako typowy zwykły Kowalski, któremu ROR jest potrzebny tylko i wyłącznie do tego aby odbierać pensję mam bardzo głęboko moją więź z bankiem. Wprowadzą opłaty to skończą jak mBąk od którego wszyscy się odwrócili i przeszli do Syncu.
Jak Alior będzie tak głupi jak BRE to skończy tak samo. A darmowych kont nawet teraz jest z 5 czy 6 więc problemu nie ma.
Banki to żyją tylko dzięki obecnym 40-50-60 latkom, którzy z jednym bankiem wiążą się na całe życie.
Ja cały czas śmieje się z siostry, która w PKO płaci 10 zł za prowadzenia konta, 5 zł za kartę i 5 zł za wypłatę z bankomatu i uparcie nie chce banku zmienić.
Alior Sync ma beznadziejne kursy, a Ty sie jeszcze tym jarasz? :)
Alior Kantor walutowy*, konto równie darmowe co Alior Sync, wpłaciłbyś pieniążki tam, zrobił przelew, zapłaciłbyś za wszystko 6440zł. Bez prowizji. Po "dzisiejszym" kursie :)
Gratulacje, możesz doliczyć sobie 320zł jako opłatę za głupotę.
PierwszyWolnyJestZajęty -> Po pierwsze to nie pisz mBąk, bo to takie strasznie niedojrzałe, naprawdę. ;) Po co się z siostry śmiejesz? Jest przywiązana, to ma - chce to proszę bardzo.
Kont darmowych jest coraz mniej, ten trend będzie postępował, zajrzyj do linku z Bankier.pl, który podawałem. W ogóle strasznie dużo błędów masz, po kolei...
Wprowadzą opłaty to skończą jak mBąk od którego wszyscy się odwrócili i przeszli do Syncu.
Sprawdź sobie ostatnie statystyki. mBank ma obecnie 16,58 razy więcej otwartych kont niż Alior Sync, więc coś nie widać tych "wszystkich". :)
Jak Alior będzie tak głupi jak BRE to skończy tak samo. A darmowych kont nawet teraz jest z 5 czy 6 więc problemu nie ma.
Głupotą to jest doprowadzenie się do takiego stanu, że się nie zarabia. Nie znasz tak naprawdę tych realiów, nie wiesz co jest głupotą, a co nie itd. Darmowe konta się kurczą, te minimalne opłaty są.
Banki to żyją tylko dzięki obecnym 40-50-60 latkom, którzy z jednym bankiem wiążą się na całe życie.
Banki to żyją dzięki kredytom, ale co kto lubi. Stopy NBP są faktycznie niskie, więc żeby zwiększyć zarobek, powiększane są opłaty za konta.
To naprawdę nie jest jakaś wojna, że jak ktoś wymaga tych 20 zł na rok dajmy na to, to jest zły i niedobry. To naprawdę taka fortuna? Nie wierzę. Więcej rozwodzenia się nad błahym tematem tak naprawdę.
mikam22, wiem, że są na pewno tańsze banki, ale przecież nie będę zakładał w nich konta dla 1 przelewu w roku :)
Stra Moldas, ja rozumiem, ale rozumiem też jedną rzecz - że zmiana banku to jak pstryknięcie palcami, i od dzisiaj będę leciał tam, gdzie jest za darmo. Następnego dnia. Żałuję, że tyle lat siedziałem w mBanku. Widzę w tym temacie i na forum mBanku, że jest nas więcej :) Myślę, że nigdy nie zabraknie choć jednego banku, który oferował to co mBank czy teraz Alior - z prostej przyczyny - łatwo tak pozyskać klientów.
W odpowiedzi na art z Bankiera jak się to robi w USA: http://samcik.blox.pl/2011/11/Wow-Pod-presja-oburzonych-klientow-bank-wycofal.html ]:->
E_G300, mBank też miał wszystko za darmo kiedyś :P
Wiewiórk, no właśnie. I mimo beznadziejnego kursu jest w nim 2x taniej, niż w mBanku :D
Coolabor, jakbym mógł zrobić przelew to bym zrobił... :) Zresztą - chyba tam też doszłoby do przewalutowania? I to raczej nie po kursie NBP? :P
to jeszcze nic... dziewczyna ostatnio zainteresowała się kredytem gotówkowym w WBK na 23 000zł rozłożone na 6 lat. Babka jej wyliczyła że miesięcznie będzie płacić 590zł... to nawet już nie można nazwać prowizją dla banku a przegiętą lichwą :)
nie wiem jak to jest z kredytami, czy każdy pracownik narzuca oprocentowanie według własnego widzimisię w myśl zasady "im więcej klient zapłaci tym więcej się nachapię prowizji na złapanego jelenia", ale jeśli tak właśnie jest to nie można złożyć jakiejś skargi u dyrektora placówki? bo to jest jawna kradzież, z Kredytu na 23 tys przez 6 lat przy takiej racie to blisko 43 tys. do spłaty
to jeszcze nic... dziewczyna ostatnio zainteresowała się kredytem gotówkowym w WBK na 23 000zł rozłożone na 6 lat. Babka jej wyliczyła że miesięcznie będzie płacić 590zł... to nawet już nie można nazwać prowizją dla banku a przegiętą lichwą :)
20tys w wbk na 5lat - do oddania równe 40 xD
i gratis konto wydajesz i zarabiasz za 5zł miesiecznie karta + 50gr przelew
i drugi gratis: karta kredytowa visa silver akcja pajacyk z limitem 2000zł.
a to wszystko przy zarobkach 1100zł.
-
na tym zarabiają banki a nie jakieś 4zł za karte czy konto
b212 -> No i spoko, rób co uważasz. Ja tego za wielką fortunę nie uważam, więc jestem w stanie określoną kwotę na miesiąc wyłożyć, póki nie jest przegięciem. Jak teraz Alior Bank (rozróżniajmy Sync od niego, bo w sumie to fioletowi są "główni") - 17 zł na miesiąc wychodzi praktycznie...
Pozyskać może i łatwo, ale potem trzeba jakoś na nich zarabiać. :)
Bez sensu zamykać mbank, najlepiej go zostawić na lepsze czasy, tylko wypowiedzieć teraz kartę. Mam konta w 10 bankach, nigdzie nic nie płacę, a niektóre banki mi nawet dopłacają 50 PLN/miesiąc jak BGŻ czy teraz BZWBK. Nie mówiąc już o jakichś cash-backach.
A do transakcji zagranicznych jest KK Polbank T-Mobile lub karta z Kantora Walutowego Aliora.
Żaden bank nie ma idealnej oferty, do różnych celów trzeba korzystać z rożnych banków.
Jak kogos zaprosze do Aliora to dostane 50zl ktos sie skusi? :) (moge sie podzielic sumą)
Nie ma się czym chwalić, chyba jesteś nieświadomy innych możliwości przewalutowania.
Na biegu policzyłem, że całość kosztowałaby mnie nie więcej niż 30-50 zł (łącznie z prowizją banku), więc jak chcesz taniej to szukaj dalej. Byłoby jeszcze taniej jakby nie prowizja banku, więc na upartego można szukać tańszych przelewów, chociaż nie spotkałem się z tym jeszcze w ofercie dla firm.
[13] Jest przywiązana, to ma - chce to proszę bardzo.
Nie chce, ale boi się nowoczesnych rozwiązań. Nasłuchała się jakiś bzdur, że jej koledze hakiery weszli na konto i zrobili przelewy na kilka tysięcy. Nie potrafi zrozumieć tego, że takie coś jest niemożliwe bo jakim sposobem ktoś zdobył tokeny?
Kont darmowych jest coraz mniej, ten trend będzie postępował, zajrzyj do linku z Bankier.pl, który podawałem.
Takie smuty to możesz wkręcać dzieciom z podstawówki. Coraz więcej banków ma darmowe konta bo jedyna rzecz, która przyciąga typowego Kowalskiego.
Głupotą to jest doprowadzenie się do takiego stanu, że się nie zarabia. Nie znasz tak naprawdę tych realiów, nie wiesz co jest głupotą, a co nie itd.
Bank nie zarabia na darmowych rorach? Czyli twoim zdaniem nie obraca moimi pieniędzmi, które się na nim znajdują? To ja jako klient g. z tego mam bo każdy chyba wie, że rory mają zerowe oprocentowanie. I właśnie dlatego ROR to bardziej wirtualny portfel i mi jako klientowi coś się za to należy. Na pewno nie mam zamiaru do tego dopłacać.
Banki to żyją dzięki kredytom
Ja pomijam oczywistą oczywstość. Ale pomyśl o przykładzie mojej siostry - oddaje ona bankowi 15 zł miesięcznie i oprócz tego wszystkie swoje pieniądze trzyma na rorze czyli ona na nich nie zarabia, ale bank tak. I takich ludzi są setki tysięcy - więć jak się to pomnoży to już zyski są.
Bank 24/7 operuje twoimi pieniędzmi i zarabia na nich.
wymaga tych 20 zł na rok
Jak by nie liczyć 20 zł ale miesięcznie za samo konto i kartę. Doliczyć do tego średnio 6 wypłat z bankomatu i nagle mamy 50 zł miesięcznie czyli: 600 zł rocznie, a to już jest trochę grosza.
Pierwszy wolny - nie przadzałbym z tym "obracaniem pieniędzmi".
Naprawdę banki na twoich pieniądzach na rorze majątku nie robią.
Co innego prowizje - na tym się zarabia.
Takie smuty to możesz wkręcać dzieciom z podstawówki. Coraz więcej banków ma darmowe konta bo jedyna rzecz, która przyciąga typowego Kowalskiego.
No, właśnie widzę jak coraz więcej, 7 banków podnosi koszty konta osobistego w wakacje, a jak dobrze policzyłem, to kilka usunęło w ciągu roku warunki darmowego konta i te symboliczne kwoty bierze. Ładne mi smuty. :P
Nie chce, ale boi się nowoczesnych rozwiązań. Nasłuchała się jakiś bzdur, że jej koledze hakiery weszli na konto i zrobili przelewy na kilka tysięcy. Nie potrafi zrozumieć tego, że takie coś jest niemożliwe bo jakim sposobem ktoś zdobył tokeny?
O, to jak z kradzieżami z kart kredytowych/debetowych, które kiedyś zdarzały się na co drugiej karcie, a nagle przestały. :O Porządny urban legend.
Banki w przypadku kont osobistych, nie licząc opłat za prowadzenie, to zarabiają na prowizji dla siebie od przelewów i prowizji od płatności kartą (część dla banku, część dla operatora karty, Visy lub MasterCarda). Wziąłeś w ogóle pod uwagę koszty utrzymania rachunku? Za darmo to przecież też nie wisi.
Tutaj jest sporo opinii klientów o alior sync:
http://bankowe-konta.info/
http://konto-w-banku.pl/
Alior jest rzeczywiście najtańszy pytanie jak długo...
a ja sobie zmienilem teraz bank z citi (mam tez konto mbank) na BGZ. 50PLN miesiecznie mi beda przelewac ot za samo przelewanie pensji.
z reguly tylko banki daja jakas mala kase za przejscie do nich, a tutaj...
ciekawe kiedy to zmienia