Mam takie pytanie który telefon wybrać. Miałem parę androidów ale nigdy ios-a. Kilka razy bawiłem się iPhonem 3Gs i mi się nawet podobał. Który wybrać. Myślę o iPhonie ale sam nie wiem zawsze coś o nim słychać że coś w nim jest nie tak.
Przede wszystkim wez pod uwage to, ze ios ma bardzo zamknietą "strukture" a Note II jest wielkosci kafelka łazienkowego
po pierwsze wielkosc - Note II jest gigantyczny, nie miesci sie w kieszeni, nie obsluzysz go jedna reka, dla mnie osobiscie jest po prostu za duzy.
Jak Ci to nie przeszkadza - to idziemy dalej:
iOS - zamkniety calkowicie bezobslugowy i bezproblematyczny system, wszystko smiga i dziala jak ta lala, bardzo dobry support apple
Android - system otwarty, zasobo i bateriozerny, potrafi sie wylozyc czy walnac errorem, nieszczegolny support samsunga, updaty pewnie sie pojawia bo Note to flagowy model ale z kilkumiesiecznym opoznieniem
Sam wybierz, na serio najpierw wez do reki Note - bo potem sie przestraszysz.
Osobiście polecę iPhone'a, nie bardzo wiem co może być "nie tak". Szybkość działania, prostota użytkowania, od dużego ekranu i do zabawy w grzebanie mam laptopa.
Skoro się zastanawiasz między takimi skrajnościami, tzn że nie masz pojęcia czego chcesz, potrzebujesz - i żadne rady ci nie pomogą... cokolwiek weźmiesz to albo się zachwycisz, albo szybko sprzedasz...
Sprzęt Apple, prosty i bezproblemowy taki jaki powinien być każdy smartfon, niektórzy mówią że to zamknięty system, ja wciąż nie rozumiem o co konkretnie chodzi bo przecież w appstore jest multm aplikacji, gierek i czego tam jeszcze zapragniesz, sam system w niczym nas nie ogranicza (no może oprócz podłączenia do itunes), pamiętaj że telefony z androidem o wiele szybciej robią się szmelcowate, ten iphone spokojnie starczy ci na 3, 4 lata, a taki note na ile? Znając politykę Samsunga to za 4 lata będzie Note 7 i 100 modeli pokroju note mini, note mega, note mp3 itp.
Note 2, zaufaj mi. Rozwiązanie pomiędzy smartfonem a tabletem jest tutaj kluczowe. Rozmiar ma znaczenie. Jestem użytkownikiem Note w wersji pierwszej od dłuższego czasu. Z iPhonem nie miałem do czynienia.
Przy takiej różnicy wielkości przede wszystkim sprawdź, czy Note II nie jest dla ciebie za duży.
mam i iPhone5 i Note II, i Note II jest multikomórką, fakt, że trzeba od razu do niej dokupić jakiś skórzany futerał (ale jest ich sporo do wyboru na rynku). Co do noszenia to jest duża, ale od czego mamy kieszenie w marynarkach garniturów ? Co do iPhone5 to też jest niezły, ale moim zdaniem Note II deklasuje go we wszystkim, ale przede wszystkim w wielkości. 5.5" ekran do tego wszystko takie duże i fajne :] iPhone5 za to jest mały i można nim rzucać :] Na plus Note II to ryski do pisania notatek, oraz dość wytrzymała bateria. Dobrze też działa przeglądarka spokojnie można bez męczenia wzroku przeczytać większość stron nawet bez powiększania w poziomie. Dobrze działa też aparat jak ktoś lubi robić zdjęcia. Generalnie nie znalazłem jeszcze wady w Note II. Polecam.
Note 2 jest gigantyczny, jeśli masz go w ręku przez pięć minut w Media Markcie. Po kilku dniach nie ma z jego obsługą żadnych problemów, w opcjach można, zresztą, włączyć tryb obsługi jedną dłonią, co skaluje podstawowy interfejs. Nie mniej - przeciętna męska dłoń nie będzie miała żadnych problemów nawet przy pełnoekranowej klawiaturze. Tak samo między bajki włóż to, że nie mieści się do kieszeni - spokojnie wchodzi do dżinsów, czy marynarki.
A sam telefon jest bezbłędny, duży ekran ma same plusy, rysik to rewelacyjny patent i rozpoznawanie polskiego pisma działa bez zarzutu. Inną świetną opcją, której nie uświadczysz nigdzie poza Note 2 i SGS3 jest multiwindow - dwie aplikacje jednocześnie na jednym ekranie. Wydaje się być zbędnym ficzerem, a w praktyce to bardzo przydatna rzecz.
Jeśli dokupisz do niego stację dokującą, to możesz z Note zrobić właściwie pełnoprawny komputer. Stacja ma wyjście HDMI na monitor i kilka gniazd USB na peryferia. Niedługo samsung wypuszcza też przystawkę do gier dedykowaną flagowym modelom (dwa analogi, guziki jak na padzie od xboxa itp). To w połączeniu z masą emulatorów sprawi, że można będzie z komórki zrobić zajebisty handheld, gdy znudzą się gry dedykowane androidowi. Sam mam na swoim emu N64 i gry, które mam jeszcze na cartridge'ach i wyglądające jak kupa odpalane na hdtv tu są prześliczne i dzięki rozmiarowi ekranu (ponownie :) ) nawet z wirtualnymi guzikami narysowanymi na ekranie nadal widzisz prawie cały obraz.
No i ostatnia rzecz - ze względu na swój gabaryt Note 2 eliminuje właściwie potrzebę posiadania tabletu 7"/8", jeśli kiedykolwiek rozważałeś zakup takiego urządzenia.
Jeśli miałbyś wybierać między SGN2 a Iph5, to jeszcze można myśleć i rozkminiać, ale skoro alternatywą ma być4S, to nie ma nawet dyskusji.
Note to nie telefon. To mikrokomputer. I tak trzeba go traktować.
I to jest pierwsze urządzenie które jest funkcjonalne w tej roli. Bo ma RYSIK!!!
NIe wiem jak ludzie mogą bez rysików żyć z ekranami dotykowymi.
bardzo dobry support apple
Mowisz o tym supporcie, ktory nie reaguje nigdy i na nic? Poczytaj sobie artykuly jak wspaniale, mimo wielu zgloszen, reaguja na falszywe aplikacje w iTunes. Albo o problemach z bateria i WiFi po zainstalowaniu iOS 6.1.3.
@uo Dokładnie. Po ostatnich wpadkach Apple z nowszymi wersjami iOS i ich sławnymi mapami (:D) ja bym się mocno zastanowił na zakupem. Pomijając jeszcze fakt, że 4s już dla Apple jest 'przestarzały', bo przecież po co kupować go, skoro jest iPhone 5.
Mam oba, zdecydowanie pod każdym możliwym względem note2 wygrywa. Wbrew wcześniejszej gadanie, bez problemu obsługuje się go jedna ręką a wielkość jest idealnie wyważona. Nie wierz jednak w bajki o przydatności multiwindow, to się nadaje tylko do wyłączenia.
Szczególnie nie należy wierzyć w całkowicie wymyślone bajki użytkownika wiosna idzie.
Arayan -- a ja właśnie widzę masę zastosowań oraz olbrzymią wygodę w multiwindow. Z niecierpliwością czekam na Premium Suite dla Note 1 w którym ta funkcja się pojawi.
Jakich zastosowań konkretnie? :)
Chociażby edytowanie dokumentów, brak konieczności przeskakiwania pomiędzy oknami w przypadku konieczności przepisania lub przekopiowania jakiś treści.
BTW, note2 to jeden z nielicznych telefonów który nie zestarzeje się przez lata. Jako jedyny posiada absolutnie fenomenalny, uzależniający całkowicie rysik bez którego nie da się już funkcjonować. Wiadomo już też ze długo będzie miał wsparcie. Zagrozić mu może tylko jego następca ale ten z zapowiedzi nie zapowiada się dobrze.
john_himself
Niby jakim cudem skoro żaden edytor nie działa w tym trybie?
Działają jedynie niektóre proste notatniki i rzeczywiście da się tego użyć np przy pisaniu postów na forum, nie jest to jednak praktyczne z uwagi na klawiaturę która zasłania oba okna, szybciej i sprawniej jest się posłużyć klasycznym oknem wielozadaniowosci.
Ja bym chyba wziął iPhone'a. Kwestia do czego się potrzebuje. Ja mam Galaxy S+ 4" i dla mnie to już kloc. A od zabawy z dużym ekranem mam iPada.
Nie działają? To żeś mnie zaskoczył. Po za tym przypominam, ja mam pierwszego Note, jeszcze tej funkcji u siebie nie mam.
Z tego co widziałem swego czasu w necie to jest taka funkcjonalność. Zobacz nawet na screenie obok, na Note 10.1 można Office na połowie okna odpalić.
Po za tym na pewno można odpalić 2 okna przeglądarki, a to już ułatwia np. robienie nowych niezdefiniowanych przelewów.
Ano właśnie, ta funkcja fajnie wygląda na screenach w necie i tylko tam, realnie jest konieczna do wyłączenia, do niczego się nie nadaje, a samsung przypisał ją w bardzo głupi sposób do przycisku cofania, przy okazji blokując jego funkcję. Dlatego ogromną ulgą było gdy któraś aktualizacja przyniosła możliwość wyłączenia multiwindow i odblokowała tym samym nieszczęsny przycisk.
Screen pokazuje jakąś specjalną (tabletową?) wersję Polarisa, a to nie jest szczególnie dobry pakiet i nawet w ogóle nie ma go w markecie. Wszystkie inne nie działają.
W trybie multiwindow działają tylko wybrane aplikacje i jest ich zdecydowanie za mało. O dziwo dużo jest polskich aplikacji, ale np nie ma GG co jest niezłym absurdem. W sumie jedyna aplikacja która naprawdę powinna tam być.
Sens multiwindow miałby tylko wtedy gdyby każda aplikacja tak działała. To z kolei jest możliwe ale tylko z rootem i modyfikacjami systemu.
Natomiast prawda że działają dwa okna przeglądarki, ale to jest bezwartosciowe, bo na każdym androidzie można odpalić dowolną ilość okien przeglądarki na raz obok i wcale nie trzeba do tego multiwindow.
Z Androidów - Note II, Galaxy S3, S4 po premierze, Nexus 4 i Xperia Z. Ios'a nie polecam :)
O nie wiedziałem iż blokowany jest button return. Na szczęście w przypadku podpięcia myszki można klikać rolkę w lewo i prawo aby mieć << i >>. :)
Nie no cofać się da :) ale zablokowane było przytrzymanie, które odpowiada za zamykanie aplikacji. Poza tym w note2 w ogóle głupota jest z przyciskiem cofania, bo nie reaguje na rysik czyli w zasadzie jakby w ogóle nie działał. Co za tym idzie koniecznością jest dodatnie przycisku wirtualnego cofania, na wzór Nexusa.
Myszkę używałem w starych komórkach, w nowych nie widzę takiej potrzeby od kiedy obraz jest streamowany bezprzewodowo po WiFi direct. Lepiej wtedy telefon mieć za pilota / myszkę niż myszkę.. :)
W Note 1 też przyciski nie reagują na rysik, ale są skróty "rysikowe". Np. button w rysiku i w lewo po ekranie to "return" a w górę to "menu".
Na myszce grałem kiedyś w jakaś strategię oraz FPP'a, całkiem fajnie :) Teraz myszkę oddałem żonie i używa jej z Tab2 10.1.
Wifi Direct jeszcze nie miałem okazji używać. Przez Wifi steruje kompem. M.in. synkowi wyłączam kompa jak za długo gra w drugim pokoju i nie słucha zdania "do mycia i spać". Wtedy robię klik a z drugiego pokoju dobiega "ej no...." :)
Przycisk i gesty są całkowicie bezwartosciową pomyłką. Po pierwsze dlatego ze przycisk jest w złym miejscu, za nisko i jego używanie jest absolutnie sprzeczne z ergonomicznym chwytem rysika. Po drugie narysowanie gestu jest o wiele za wolne do codziennej ciągłej pracy. Całkowicie niepraktyczna pomyłka. Tak samo kompletnym nieporozumieniem jest wywoływanie ciągle używanego menu wielozadaniowosci poprzez długie przytrzymanie przycisku fizycznego. To wszystko za długo trwa, spowalnia prace i irytuje, jest ergonomicznym Bezsensem. Na szczęście wirtualne przyciski cofania, menu i wielozadaniowosci przywracają możliwość pracy na sensownym poziomie :)
Sterowanie kompem to poezja, szczególnie przy pełnym podglądzie ekranu oraz obrazu z kamery danego komputera :) ale to nie ma nic wspólnego z WiFi, bo równie dobrze działa po 3g z dowolnego zakątka świata. A WiFi direct to szybka komunikacja bezpośrednia (przesyłanie plików lub obrazu tak jak kiedyś po hdmi/mhl) pomiędzy dwoma urządzeniami z pominięciem routerów i jakiejkolwiek sieci. Jedna z najważniejszych i najbardziej przydatnych funkcji nowych komórek.
Miałem Note I i II w ręku bo mój kolega zmienia prawie cały czas. Jak wyjdzie Note III to go kupi miesiąc później. Nawet dawałem radę jedną ręką coś na nim robić.
14 - mówią o bardzo dobrym supporcie apple, a nie o ciągłych problemach z androidem, braku aktualizacji do nowszej wersji, z problemami (a jest ich MASA) latasz jak ping-pong - od producenta telefonu do google i od google do producenta telefonu. Podziękowałem za to coś.
Arayan - czego używasz do podglądu kompa?
Ja kupiłem Note II niemal wyłacznie w celu używania zdalnego pulpitu.
Dzięki rysikowi działa perfect.
Btw, zna ktoś dobrą fizyczną klawiaturkę do nota?
Rii mini
Ja do podglądu ekranu kompa używałem Team Viewer, obecnie odinstalowany. A do sterowania kompem Unified Remote, mam podpięte wszystkie kompy w domu, wybieram stację i kontroluję każdą jak chcę.
Co do klawiatury, może coś takiego:
http://allegro.pl/oryg-klawiatura-bluetooth-do-galaxy-tab-2-note-i3124233543.html
http://allegro.pl/oryginalna-klawiatura-bluetooth-galaxy-s3-s-iii-i3119858135.html
Wiosnaidzie
Bzdury kompletnie wyssane z palca waćpan gadasz.
graf_0
GPP z racji jego obsługi kamery.
Klawiaturę fizyczną BT mam, ale nie używam, w dobie algorytmów predykcyjnych fizyczna klawiatura nie ma większej racji bytu.
żadne bzdury - niestety ale miałem "przyjemność" posiadania dwóch telefonów na androidzie. I trochę z tym szajsem się nawalczyłem ;)
Widzisz Wiosnaidzie, ty miales 'przyjemnosc' posiadania androida, a inni mieli 'przyjemnosc' uzywania iTunes, czy probowali wrzucic wlasny dzwonek na iPhona - i tez troche sie z tym szajsem nawalczyli...:)
Trochę dziwią mnie zachwyty nad rysikiem, przecież to ani trochę nowy wynalazek... właśnie zanim pojawiły się dotykowe szajsungi, spv/htc miały je w standardzie (tylko typ dotyku inny;)
Arayan - fajny program, ale to nie to czego jak potrzebowałem.
A klawiaturki szukam takiej aby miała wielkość note'a. Ale z tego co widzę, wszystkie klawiatury bluetooth są upośledzone - na andku nie działają jak zwykła klawiatura komputerowa.
Maviozo - z rysikiem sprawa wygląda następująco.
Ja uzywam rysika indukcyjnego na komputerach od około 2008 roku. Zaczynałem od tableta Fujitsu-siemens.
Rysiki rezystancyjne - czyli te naciskowe, są fajne w zastosowaniach przemysłowych, ale nie są tak wygodne jak indukcyjne. Używam rysika na laptopie (jest dużo wygodniejszy niż touchpoint, o touchpadzie nie wspominam nawet), przydaje się gdy trzeba wykonywać dużo precyzyjnych kliknięć, a nie trzeba ze sobą myszy nosić i nie zawsze jest miejsce aby ja rozłożyć.
Dlatego długo czekałem aż zastosują takie rysiki w smartphonach.
Teraz czekam tylko na gesty myszy w androidowym firefoxie i będę szczęśliwy.
Aha - Podejrzewam że iphone będzie lepszym telefonem od notea.
[35] Zlota zasada Androida: Nie kupuj czegos co nie kosztowalo ponizej 2000zl podczas premiery.
Mi SGSIII sluzy od samej premiery i nie moge na niego narzekac. Idealny telefon do pracy jak i do zabawy.
Pewnie pod koniec roku tez zmienie go na SGS4.
Trochę dziwią mnie zachwyty nad rysikiem
Bo gowno wiesz dlaczego on w ogole sie tam znalazl i jakie ma zastosowanie.0
tldr jestes niedouczony i na sile probujesz wciskac do tematu swoj bezwartosciowy post.
Wiosnaidzie
Fige miałeś :) gdybyś miał jakieś rzeczywiste informacje na temat prawdziwych problemów to byś pisał o konkretach, a nic konkretnego nie napisałeś. A nawet jeśli kiedyś miałeś przez chwile jakiś model w ręku (chyba w sklepie :)) no to gratulacje - ja mam cały czas całą szafę modeli i znam je na wylot. I powtórzę, swoje gadanie z palca wyssałeś. No chyba że napiszesz jakiś rzeczywisty konkret, póki co, nie widziałem.
Maviozo
No i nawet ekrany oporowe z rysikiem obsługiwało się lepiej niż pojemnościowe bez rysika. No nie mniej, nie można tamtej technologii porównywać z obecną. Rysik zresztą nie działa nawet pojemnościowo (nie zadziała z żadnym innym ekranem) , to technologia oparta o specjalny rodzaj pola magnetycznego, co pozwala na obsługę telefonu całkowicie bezdotykowo. Rysik jest wykrywany tak samo jak w tabletach graficznych, bardzo precyzyjnie z uwzględnieniem siły nacisku, oraz również w znacznej odległości od ekranu. Zupełnie odmienia to nawigację na stronach www (masz normalny kursor na który reagują elementy stron np listy rozwijane, a strony przewijają się bez żadnego dotykania i miziania ekranu, wystarczy mały gest wykonany ponad ekranem, bardzo łatwo tez trafić w małe przyciski różnych okien - szczególnie typu popup), rysik na codzień tez zapobiega palcowaniu się ekranu, pozwala na jego przyjemną obsługę nawet w warunkach zewnętrznych, z brudnymi rękoma które normalnie dawały by duży i nie przyjemny opór dotyku, nie mówiąc o syfie na ekranie. Rysik świetnie się też sprawdza w programach graficznych - wbrew pozorom w mobilnym Photoshopie bardzo dobrze obrabia się zdjęcia. Jest obsługa RAW (nawet z bezpośrednio podpietego aparatu lub bezpośrednio z czytnika kart) , narzędzia typu klonowanie czy healing, warstwy, maski, histogramy, krzywe, transformacje, różnego rodzaju pędzle z obsługą 255 poziomów nacisku, czy bezpośrednia obsługa druku po USB i setki innych narzędzi. Precyzyjny Rysik, którego przycisk zresztą działa jak alt (np pozwala próbkować) sprawdza się fenomenalnie. Ogólnie nie przepadam tez za technologią swype, ale rysik jest jedynym przypadkiem który nadaje jej sens. Z rysikiem "pisze" się dużo płynniej i szybciej w trybie pionowym (ekran ma znacznie mniejszy opór dla rysika niż nawet dla idealnie czystego palca, a ruch dłoni jest dużo mniejszy) . Rysik ułatwia tez zaznaczanie tekstu, operowanie kursorem, pozwala na dokonywanie odrecznych zaznaczeń czy notatek (i to w każdym miejscu systemu) . Fajnie wypada tez opcja rozwiązywania ręcznie zapisanych równań matematycznych, które ciężko było by zapisać klawiaturą. To tylko parę przykładów ogólnie, palcami to ja już nigdy nie dotykam ekranu i nigdy bym nie chciał dotykać, w innym przypadku niż pisanie poziome. Palce zwyczajnie zbyt często nie są idealnie czyste przez co ekran daje nieprzyjemny opór i pokrywa się syfem nawet przy warstwach ochronnych. Już nie mówiąc o absolutnej tragedii telefonów bez warstw ochronnych jak np xperia Z.
graf_0
Jeżeli chodzi Ci o alt i klawiaturę programisty, to klawiatury fizyczne jak najbardziej działają w ten sposób, o ile tylko mają stosowny klawisz. Jak jednak powiedziałem, dla mnie taki sposób wprowadzania tekstu to przeżytek. Mam klawiaturę fizyczna bt i nie używam (nie wspominając że Android obsługuje każdy typ urządzenia przez USB, klawiatury też) . Ekran dotykowy + algorytm predykcyjny jest szybszy i sprawniejszy, a polskie litery wstawia sam. Cały ten post jest napisany dotykowo, klawiatura kurzy się leżąc obok.
Przeglądarka systemowa Note obsługuje gesty, wyskakuje specjalne okrągłe menu. Niezależnie od obsługi gestów krawędziowych przez system (które działają w każdej aplikacji) oraz gestów rysika. Firefox na Androidzie to badziewie.
denialidamagecontrol
Również jeden z największych mitów z którym się nie zgadzam :) Mam też pod ręką obok Note, Nexusa, sgs2 i desire z, także słabsze modele typu xperia j, ace2, galaxy mini2, a nawet starsze jak 551. Zawsze tylko uśmiecham się gdy słyszę że dobry Android to drogi Android. Tanie też sprawdzają się dobrze. Zdarza się ze lepiej od droższych. Wystarczy nie przeginać z aktywnymi tapetami, wybrać dobry launcher zamiast producenckich badziewiów (touch wiz nawet w note2 to megabadziewie) a już broń Boże przed telefonami brandowanymi. I gitara gra.
mialem kilka podejsc do note, ale odreczne rysowanie, czy pisanie na tym bylo porazka, mozliwe, ze note 2 jest lepszym rozwiazaniem, bo ma duzo mocniejszy procesor.
Procesor Nota w zasadzie nie jest na chwile obecną wykorzystywany w zasadzie przez nic (co innego GPU). Ciekawe jest to że nawet najbardziej wymagające gry typu Real Racing 3 czy aktywne tapety szczytowo dobijają max do 40% obciążenia, zazwyczaj wystarczy im 20%. Dlatego na chwilę obecną jestem przeciwnikiem wprowadzania A15 do świata mobilnego - za dużo wad i problemów a na tą chwilę one są zwyczajnie zbędne. Nadganiać muszą GPU a nie CPU. Z kolei płynność GUI przede wszystkim zależy od optymalizacji nakładki i np Galaxy Nexus przewyższa tutaj Note2, o Nexusie 4 nie wspomniawszy.
Chociaż nie wiem czy niektóre aplikacje nie używają większych obciążeń przez np mikrosekundy, na wykresach to nie wychodzi.
Niezależnie od tego, ręczne pisanie to jest porażka i podobnie jak w przypadku multiwindów - w ogóle nie rozumiem ludzi którzy tego używają. Owszem, często warto sobie zanotować krótkie notki ręcznie jeżeli wymagają jakichś rysunków poglądowych (szczególnie że Note 2 rozpoznaje figury geometryczne i wyrównuje je, więc bardzo łatwo tworzy się diagramy, "wektorowe" rysunki poglądowe itp), jakichś zaznaczeń na screenach itp. Jak wspomniałem fenomenalne jest też rozwiązywanie równań matematycznych ręcznie zapisanych. No nie mniej trzeba być szaleńcem by na co dzień pisać ręczenie. Algorytm temu służący w Note 2 jest do kitu, a nawet gdyby był idealny, to takie pisanie jest przerażająco powolne i niepraktyczne. Korzystanie z tej funkcji to absurd - ona nadaje się do natychmiastowego wyłączenia. Tym bardziej że blokuje alternatywne klawiatury a samsungowa qwerty nadaje się na śmietnik nawet pomimo użycia w niej najlepszego "silnika".
Co do rysowania to nie wiem, bo nie potrafię i nie zamierzam rysować. Widziałem jednak jak niektórzy ludzie tworzyli od zera prawdziwe cuda, tutaj raczej nie ma przeszkód ani ograniczeń technicznych. Ja używam rysika do obróbki grafiki i tutaj jest świetnie.
graf_0
A z ciekawości, czego Ci brakuje w GPP? Ja go używam do pary z PC Monitorem, który jest programem dającym dostęp nie tyle do pulpitu co bezpośrednio do komponentów systemowych, no i świetnie sprawdza się informacyjnie - wysyłą powiadomienia push o każdym zdefiniowanym zdarzeniu na danym PC. Mam też Team Viewera ale nie widzę w nim nic ciekawszego niż w GPP.