Nokia X5-01 - opinie
http://www.mgsm.pl/pl/katalog/nokia/x501/Nokia_X501.html
Co myślicie o tym telefonie? Jak działa?
Ew. co innego w podobnej cenie z fizyczną QWERTY i WiFi? System nie jest istotny.
To kolejny z tych telefonów widmo.
Nie wiem jaką cenę ma w u nas w kraju więc ciężko dać coś w podobnej cenie.
siwy346 ->a jesteś w stanie coś o nim powiedzieć(nie licząc ceny?)
Up. Zależy mi. Pomijając już kwestie telefonów podobnych cenowo, jest ktoś w stanie powiedzieć coś na temat Nokii?
a jaką on ma cenę, bo nigdzie nie da się tego sprawdzić? Nikt nie poda Ci podobnego telefonu gdy cena jest tajemniczym widmem. Ogółem w ofercie tanich telefonów z qwerty są dużo ciekawsze modele...
Nie, nie nie jestem wstanie nic o nim powiedzieć więcej niż to co pokazują dane na internecie, na you tube znajdziesz trochę filmików z nim, ale nawet jak się do niego przekonasz to ciężko ten model dostać. Więc prościej będzie upatrzyć sobie coś innego np. coś z samsungów(corby pro [GT-B5310] bądź chat335 [GT-S3350 ] - oba spełniają wymagania).
[5] -> telefon jest już na rynku od pewnego czasu - ktoś na pewno go kupił i wie ile kosztuje.
[6] -> dzięki. Corby Pro całkiem fajny.
Zastanów się czy fizyczna QWERTY jest ci na pewno potrzebna. Często zwiększa zużycie baterii i tak np. w Samsungu Galaxy 551 (jest ich kilka jeśli pomyliłem model to przepraszam) bateria potrafi paść po 1 dniu gdzie podobno w wersji bez QWERTY (chyba galaxy S i S2) trzyma bez problemu kilka dni.
Qwerty powoduje zwiększenie zużycia baterii, wow !
Karls --> Posiadam 551 i trzyma dokładnie tyle ile inne androidy, teza o zużywaniu baterii przez qwerty jest nieprawdziwa. Natomiast komfort obsługi telefonu i pracy z nim to jest całkowicie inny poziom.
Ponadto wersja 551 bez qwerty to galaxy gio. Zestawianie go z S'kami to całkowite nieporozumienie. Zbyt wielkie różnice są na poziomie mocy podzespołów, wielkości ekranu, pojemności baterii itp
Co ciekawe, 551 kosztuje tyle ile corby pro a jest o niego o niebo lepszy. Mimo zbliżonej ceny zestawianie tych dwóch również byłoby nieporozumieniem.
Co ciekawe, 551 kosztuje tyle ile corby pro a jest o niego o niebo lepszy. Mimo zbliżonej ceny zestawianie tych dwóch również byłoby nieporozumieniem.
>>porównywanie bezsystemowca do telefonu z Androidem to czysta hipokryzja, więc... :)
[8] -> tak, jest mi potrzebna. Mam bloga, a jako, że często nie mam dostępu do kompa, to mógłbym pisać przecież z telefonu - stąd mojego wymagania odnośnie WiFi i fizycznej QWERTY. Natomiast to co napisałeś o baterii - bzdura wierutna. Klawiatura nijak nie wpływa na długość pracy na baterii.
Miczkus --> na jakiej zasadzie hipokryzja? :) Posiadam oba (zarówno corby pro jak i 551) więc mam doskonałe porównanie :) Nie istnieje taka dziedzina w której corby pro sprawowałby się lepiej :)
W przypadku corby pro - nie licz na pisanie blogów, ani właściwie żadnych dłuższych sensownych tekstów
[12] -> hipokryzja, ponieważ pomimo podobnej obudowy i tego samego producenta te telefony mają nieco inne możliwości wykorzystania, ze względu na system. Galaxy 551 ma znacznie więcej tegoż niż Corby Pro i powinieneś o tym doskonale wiedzieć, skoro oba posiadasz.
no ok, ale właśnie o to chodzi - dalej nie rozumiem czemu nie można ich porównywać i jak możnaby w ogóle rozważać corby pro gdy w tej samej cenie może mieć 551 :) A chyba o to chodzi w tym wątku - o porównanie dostępnych możliwosci i wybór? :) Jak nie o to to o co chodzi? :)
Poza tym, system sam w sobie nie daje większych możliwości. W czasach kiedy corby pro wychodził, komórki systemowe, szczególnie androidowe przebijał jakością i możliwościami bardzo mocno. I dlatego wybierając wtedy miedzy np ówczesną androidową spicą a nim, wybrałem corby pro. I był to wtedy doskonały wybór - znacznie lepszy od systemowki. ale komórki systemowe poszły obecnie bardzo mocno do przodu i obecnie nie ma już czego porównywać. Dopiero obecnie :) System sam w sobie to jeszcze nie wszystko :)
[12] W czasach kiedy corby pro wychodził, komórki systemowe, szczególnie androidowe przebijał jakością -> Przypominam, że telefon wyszedł na rynek pod koniec 2009 roku, kiedy Android był jeszcze bardzo młodym i nie dość rozwiniętym systemem. Ale jesteśmy w teraźniejszości, mamy 2011 rok i Android ewoluował. I jest zdecydowanie lepszy.
Oprogramowanie Corby Pro nie daje takich możliwości jak Android w 551, dlatego, że m. in. na Androida są aplikacje, których nie znajdziesz na Corby Pro. Przez co na Galaxy 551 możesz zrobić więcej rzeczy.
System sam w sobie to jeszcze nie wszystko -> ależ oczywiście, telefon jako sprzęt również się liczy. A 551 to jeden z wydajniejszych telefonów z QWERTY w tej cenie.
wybierając wtedy miedzy np ówczesną androidową spicą a nim -> ale porównanie. Spica nie miała wtedy nawet sterowników do akceleratorów 3D(co mocno ograniczało ten telefon - nadal jest średniakiem, choć trochę lepszym po aktualizacji systemu, z którą udostępniono rzeczone sterowniki), a w dodatku nie ma fizycznej QWERTY, przez co m. in. porównywanie jej do Corby Pro czy Galaxy 551 mija się z celem - no bo jeśli ktoś potrzebuje w telefonie fizycznej QWERTY(i tylko ona się liczy), to bierze Corby Pro(albo coś innego z fizyczną QWERTY), a jeśli nie - Spicę(albo cokolwiek innego bez fizycznej QWERTY).
Akurat Corby pro był lepszy od Spicy nawet gdy ktoś nigdy qwerty nie używał :)
Ale ogółem nie rozumiem o co Ci chodzi w tym watku - w większości powtarzasz słowo w słowo moje posty, a o co w tym chodzi - dalej nie wiadomo :)
[12] -> raczej potwierdzam część twoich stwierdzeń. Ale na pewno nie powtarzam twoich postów. Tym bardziej słowo w słowo :)
O co mi chodzi? Powiedziałem, że porównywanie Corby Pro i Galaxy 551 to hipokryzja - ty zapytałeś w jakim sensie hipokryzja. No to ja starałem się wytłumaczyć najlepiej jak umiem o co mi chodzi.