Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Nielegalny Windows po powrocie lapka z serwisu

22.05.2012 12:57
1
zanonimizowany166342
98
Senator

Nielegalny Windows po powrocie lapka z serwisu

Witam!

Mam problem z Windowsem i jego pomocą techniczną. Oddałem mojego laptopa do serwisu, wymieniono w nim płytę główną, chłodzenie i porty USB. Po odzyskaniu kompa wszystko śmigało ładnie pięknie dopóki nie pojawił mi się komunikat o nielegalnym Windowsie. Jak to nielegalny - pomyślałem. No tak, wymiana płyty głównej może pociągnąć za sobą takie konsekwencje. Wchodzę więc ochoczo na pomoc techniczną MS i...droga przez mękę. Aby cokolwiek zrobić, potrzebuję seriala, to oczywiste, z tym, że ktoś inteligentnie wymyślił, że naklejka z serialem znajduje się...na dolnej stronie laptopa i oczywiście już dawno została starta ;/ Przed oddaniem laptopa do serwisu permanentnym flamastrem wypisałem sobie cały kod na tej naklejce (miałem zabezpieczony na osobnej kartce), ale...W SERWISIE MI GO STARLI! Kartka zaś leży w domu. To nic, zadzwoniłem do domu, rodzice podali mi kod przez telefon, wpisuję ochoczo - nie działa. Myślę sobie coś jest nie tak. Sprawdzam kod mojego komputera za pomocą jakiegoś programu - całkiem inny. W serwisie musieli mi zainstalować pirackiego Windowsa! Co gorsza, ani jeden ani drugi kod nie działają przy podawaniu ich w pomocy technicznej, przez co jestem tej pomocy KOMPLETNIE pozbawiony. Telefony do Microsoft nic nie dają, bo gadam tylko z komputerem, który nie wskazuje drogi pomocy, a nie mam pieniędzy na dzwonienie w tej sprawie.

Co gorsza - nawet kontakt mailowy nie jest możliwy bez podania serial numbera.

Wkur**ny siedzę i mam ochotę napluć całemu Microsoftowi w twarz, że tak utrudnia procedury. Co ja mam teraz zrobić? Serwis do którego oddałem kompa (Primakomp Wrocław) już nie istnieje, kontaktować się z Acerem? Przecież oni nic do tego nie mają.

22.05.2012 13:16
ollbrzym
2
odpowiedz
ollbrzym
39
Pretorianin

Wina MS że w serwisie Cię wur*chali :D Myślę że jeśli kupowałeś Win z laptopem kontakt z Acerem może pomóc. Nawet jeśli nie dadzą Ci od razu rozwiązania, powiedzą co zrobić.
W szczególności że wersje OEM są dla tego tańsze że MS przenosi pomoc techniczną i wsparcie z siebie na dostawcę, w tym wypadku Acera.

P.S
Myślę że acer też się będzie wykręcał gdyż nie dokonywałeś naprawy za ich pośrednictwem.

22.05.2012 13:20
3
odpowiedz
zanonimizowany166342
98
Senator

Wina MS że nie ma infolinii w której idzie to łatwo wyjaśnić. Mam już dość, siedzę godzinę nad czymś, co powinno być rozwiązane w 5 min. Strona ACER też nie umożliwia mi złożenia zgłoszenia - odsyłają na infolinię, do której numeru próżno szukać ;/

Naprawa była w oficjalnym serwisie Acera w Brnie, mam wszystkie papiery.

22.05.2012 13:33
4
odpowiedz
zanonimizowany30338
137
Legend

Mnie ciężko tutaj uwierzyć w startą naklejkę zawierającą kod, ale różnie bywa. Telefon do Acera powinien załatwić sprawę. Jeśli naklejka nie jest na tyle zniszczona, iż widać numer seryjny laptopa, to powinieneś na jego podstawie dostaniesz działający klucz zastępczy.

/edit/
Samsung i HP umozliwiaja odzyskanie kluczy systemu w ten sposob, wiwc nie sadze aby Acer robil w tym przypadku problemy.

22.05.2012 13:35
ollbrzym
5
odpowiedz
ollbrzym
39
Pretorianin

Masz wersje OEM, w której MS przenosi obowiązki na dostawcę w Twoim przypadku Acer. Więc to nie wina MS. Nie wiem jak szukałeś tego numeru, ja znalazłem po 3 sekundach http://www.acer.pl/ac/pl/PL/content/service-point

Goozys[DEA]
Co za podejrzliwość :D U mnie też się starła całkowicie i również uważam pomysł z umieszczaniem tam naklejki za idiotyczny. Gdyby nie to że kiedyś w ostatniej chwili przed reinstalacją to zauważyłem, też miałbym problem.

22.05.2012 13:36
kubinho12
6
odpowiedz
kubinho12
117
kubiszubidubi

[4] U mnie też starta jest cała, co w tym w ogóle dziwnego?

22.05.2012 13:39
7
odpowiedz
zanonimizowany30338
137
Legend

W jaki sposob trzeba uzytkowac laptopa, aby zatrzec naklejke z kluczem?

graf_0
8
odpowiedz
graf_0
117
Nożownik

Wersja OEM nie uprawnia do pomocy telefonicznej MS.
Zresztą nie rozumiem dlaczego zgłosiłeś się do MS, ja bym do serwisu uderzał. Bo wgrali albo pirata albo niewłaściwie aktywowali/mieli złą wersję/nie wymienili systemu na rescue partition.

Uderzaj do serwisu, bo to ich wina.

kubinho12
9
odpowiedz
kubinho12
117
kubiszubidubi

[7] W normalny, nie tylko na biurku/łóżku. U mnie niby kody jeszcze wszystkie widać, ale naklejka jest mocno styrana. W nowych lapkach teraz robią lekkie wgłębienia i zaklejają specjalną folią, żeby nic się nie zdarło, z tego co widziałem. Czyli jednak ludzie się skarżyli na takie problemy.
[8] Przecież napisał, że serwis już nie istnieje.

Spróbuj może do centrali Primakomp się odezwać.

22.05.2012 13:40
ollbrzym
10
odpowiedz
ollbrzym
39
Pretorianin

Kolega wspomniał że firma w której naprawiał już nie istnieje.

22.05.2012 13:41
Shilka the Red
11
odpowiedz
Shilka the Red
121
Mad Scientist at work

jesli ci tylko o oryginalnosc chodzi to olej to i jedz na piracie, w sumie to "piracie"

kupiles legalnie? kupiles, probowales wyjasnic? probowales, dolozyles jakichs staran? dolozyles, jestes w porzadku wobec nich? jestes

nikt ci nic nie zrobi szkoda czasu, to oni kombinuja, chyba ze masz kompa do pracy i mozesz miec jakas kontrole no to musisz sie pobujac z tym chyba

22.05.2012 13:50
12
odpowiedz
Tuminure
106
Senator

Mnie ciężko tutaj uwierzyć w startą naklejkę zawierającą kod, ale różnie bywa
Sam mam jednego takiego laptopa - bardzo mocno się grzeje w miejscu, w którym jest naklejka. O ile sama naklejka jest ok, o tyle już klucz a nawet pasek zabezpieczający już nie.

22.05.2012 14:05
13
odpowiedz
Sage
155
Arbiter Elegantiae

Dlatego od razu po zakupie zrobiłem zdjęcie tejże naklejki i w kilku miejscach i formach zachowałem. Na dysku w laptopie, na stacjonarnym, wydrukowane, w telefonie.. Oczywiście w miejscach tylko mnie wiadomych.

Daj znać jak rozwiążesz już ten problem, jestem ciekawy.

22.05.2012 14:29
14
odpowiedz
zanonimizowany166342
98
Senator
Image

Mnie od razu odesłało do centrum serwisowego, napisałem im maila, czekam na odpowiedź.

Dobrze wiedzieć, że MS Windows za OEMki nie odpowiada, nie wiedziałem tego. To by wyjaśniało czemu mój kod nie działał jak próbowałem się z pomocą techniczną skontaktować..

Telefonu do serwisu nawet nie mam, nie będę z resztą do Czech dzwonił.

Goozys ->

22.05.2012 15:01
Tymbarkus
15
odpowiedz
Tymbarkus
66
ubersok

W moim Acerze też starta, wygląda na to, że Acery tak mają. Faktycznie naklejka jest w dość mocno grzejącym się miejscu, pewnie temperatura jej nie pomaga.

22.05.2012 16:28
16
odpowiedz
zanonimizowany166342
98
Senator

Information To Customer:
Szanowny Kliencie,

Opisany problem kwalifikuje się do naprawy w naszym centrum serwisowym, proszę o zgłoszenie sprzętu do serwisu za pomocą formularza:
https://customercare.acer-euro.com/customercare/Default.aspx?CID=PL
lub pod numerem naszej infolinii 22 471 07 77*

*Koszt za minute rozmowy zgodnie ze stawką lokalnego operatora. Przykladowo, dla abonentów TP S.A. koszt wynosi 0,25 gr za minute połączenia.
Infolinia jest czynna od poniedziałku do piątku w godzinach od 8 do 17.
Z poważaniem
Centrum Serwisowe Acer

03.06.2012 16:28
👍
17
odpowiedz
zanonimizowany737870
70
Legend

Jestem pełen podziwu iż fan DB jest tu tule lat i to aktywny. Zawsze jak spotykam użytkowników z tym motywem zakładają konta, aby dać 2 lub 3 posty pod jakąś grą związaną z Dragon Ball'em. Sorry iż nie na temat.

Forum: Nielegalny Windows po powrocie lapka z serwisu