Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: LG Swift GT540 - warto?

05.04.2011 13:40
QamilekQ
1
QamilekQ
106
Wisła Kraków

LG Swift GT540 - warto?

Witam. Chce zakupić w/w telefon. Warto? Jak chodzi android?

05.04.2011 13:43
2
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

zalezy za jaka cene, ale telefon jest na prawde b. dobry, szybki i ma ogromne wsparcie uzytkownikow

05.04.2011 13:46
QamilekQ
3
odpowiedz
QamilekQ
106
Wisła Kraków

Cena (ok. 250zł) jest dla mnie osiągalna, i szukam czegoś z androidem i WiFi. Ma ktoś ten telefon i może się wypowiedzieć?

05.04.2011 13:48
4
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

za te cene bierz bez zastanowienia

05.04.2011 13:54
Silvestris
👍
5
odpowiedz
Silvestris
38
Konsul

250 zł za telefon z androidem to dobra cena. Ja bym kupił.
Miałem już kilka telefonów z androidem na pokładzie i chyba już nie przesiądę się na inny system operacyjny:)

05.04.2011 13:59
QamilekQ
6
odpowiedz
QamilekQ
106
Wisła Kraków

A mam nokie e65 + 100 dopłaty do swifta z gwarancją producenta?

05.04.2011 14:01
7
odpowiedz
zanonimizowany61948
99
Legend

Oczywiście że warto, ten telefon zjada na śniadanie cała konkurencję która jest pozycjonowana nie tylko mu równoważnie (Spica, Wildfire), ale i o klasę wyżej (Hero, Desire) - jeden z najlepszych modeli jakie w ogóle powstały.

Nokia do LG to zupełnie inna epoka wogóle.

05.04.2011 14:07
QamilekQ
8
odpowiedz
QamilekQ
106
Wisła Kraków

No to biorę. Jak kupię - zdam relacje. Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

05.04.2011 14:10
😊
9
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

titanium

no z Desire to przesadziles

05.04.2011 14:15
milanista
10
odpowiedz
milanista
113
Brother Of Metal

Mam tego smartphone'a od około dwóch miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Za 250zł nawet bym sie dwa razy nie zastanawiał

Co do zalet to główną jest sam system - Android jest bardzo przyjazny dla użytkownika i jest na niego tysiące aplikacji, przez co mozliwości platformy są ogromne. Do tego masz to co w każdym smartfonie - WLAN, 3G, Bluetooth, GPS, odtwarzanie filmów i muzyki itd.
System chodzi żwawo, ale to zalezy co się robi. Bez problemu można słuchać radia z shoutcasta i przeglądać neta, ale jak jeszcze w tym samym czasie zacznie się instalować aplikację to trzeba bedzie chwilę poczekać na reakcję.

Co do wad:

- ekran ma 3 cale czyli nie jest za wielki, i jest to ekran rezystancyjny. Reaguje na dotyk bardzo dobrze, ale nie ma multitoucha, co glownie przeszkadza w grach.
- brak obslugi flasha - do YT jest osobny app, inne stream video czesto dzialaja w skyfire.
- Oficjalny Android to dośc leciwy już 2.1, ale mozna wgrać nawet nieoficjalny 2.3. Sam w tak daleko idące modyfikacje się jeszcze nie bawiłem, więc nie napiszę jak to działą. Na dzień dzisiejszy w zupelności starcza mi Eclair.
- procek to o ile dobrze pamietam ARM v6 - niektóre aplikacje wymagaja v7 jak np. mobilny Firefox i najbardziej zlozone (co nie znaczy że najlepsze) gry.
- Pieta achillesowa Swifta to mało miejsca na aplikacje, tylko ~120MB. Problem można rozwiazać rootując telefon i instalując Apps2SD, co gorąco polecam zrobić, mi miejsca zabrakło drugiego dnia uzytkowania Marketu :P
- przeciętny aparat - 3Mpix bez flasha, ale z autofocusem. Do robienia zdjęc musi być dobre oświetlenie.
- dośc cichy głośnik
- minimalna gwarantująca działanie liczba fizycznych przycisków, nie mówie tu o braku fizycznej klawiatury ale tez o braku d-pada czy innego kontrolera.

Jak chcesz coś konkretnego wiedziec to postaram się napisać

05.04.2011 14:19
LU2864J
👍
11
odpowiedz
LU2864J
53
Konsul

QamilekQ - pierwsze co zrobisz po kupnie telefonu to obowiązkowo zmieniaj Androida z 1.6 na 2.1
Potem możesz się zagłębić w różne flashowanie. Ja na moim LG z 1.6 wytrzymałem tydzień, po tygodniu załadowałem oryginalnego Androida 2.1 a potem to już jak leciało, podręcanie pamięci RAM, podkręcanie procesora, ogólne przyśpieszenie, dostęp do pełnych opcji systemowych w telefonie, przenoszenie aplikacji na SD i cała masa innych programów.
Polecam stronę http://www.androidapps.pl/
A gdybyś zdecydował się na modowanie telefonu to pooglądaj sobie te filmiki http://forum.androidapps.pl/viewtopic.php?f=61&t=938

A tak po za tematem... http://www.euro.com.pl/telefony-komorkowe/lg-swift-3d-p920.bhtml

[14] W takim razie bierz ten telefon bez zastanawiania się ;)

05.04.2011 14:20
12
odpowiedz
Jo Joro
48
Pretorianin

Wadą jest jeszcze nieprecyzyjnie działający dotyk.
Mam porównanie, ponieważ posiadam i gt540 i samsung wave. W wave szybkość działania systemu, precyzyjność dotyku itp jest nieporównywalnie większa. Dużo lepszy ekran, nic się nie tnie.

Ale gt540 ma androida. I to jest jego największa zaleta.

05.04.2011 14:22
13
odpowiedz
zanonimizowany61948
99
Legend

Valem --> w żadnym wypadku, mam codzienne porównanie obu. O czym nie raz wspominałem, LG bardzo mocno przewyższa Desire funkcjonalnością, precyzyjnością ekranu (przepaść), funkcjonalnością stricte telekomunikacyjną (przepaść), nieco mocą a przede wszystkim stabilnością. Egzemplarze Desire z którymi mam styczność w czasie intensywnej pracy silnie się przegrzewają i notorycznie wpadają w pętle ciągłych resetów. LG tak samo traktowany nie ulega tego typu kaprysom. Słyszałem że inna wersja oprogramowania Desire niby rozwiązuje ten problem, ale opieram się na tych wersjach z którymi sam pracowałem i w każdym przypadku była to jedna wielka wtopa.

05.04.2011 14:22
QamilekQ
14
odpowiedz
QamilekQ
106
Wisła Kraków

[11] on ma wgrane 2.1 już :)

05.04.2011 14:43
kubicBSK
15
odpowiedz
kubicBSK
67
Legend

titanium - czyli co czyni Swifta lepszym od Spicy?

05.04.2011 14:53
16
odpowiedz
zanonimizowany61948
99
Legend

kubicBSK --> nieporównywalnie lepszy ekran i dopracowane oprogramowanie. Strona softwearowa Spicy roi się od błędów i niedopracowanych elementów z brakiem sterowników do grafiki na czele. LG zawiera pełną moc i funkcjonalność układu Adreno 200, nie ma tu mowy o kastracji typowej dla Spicy.

05.04.2011 15:01
17
odpowiedz
zanonimizowany726050
0
Generał

Największa wada:

- wytrzymałość baterii

Innych nie zauważyłem.

05.04.2011 15:15
kubicBSK
18
odpowiedz
kubicBSK
67
Legend

Prawie wszystkie te Samsungowe niedociągnięcia można łatwo wyeliminować poprzez wgranie root-a. Nadal trudnym problemem do rozwiązania są sterowniki 3d. Ktoś podjął próbę napisania ich od podstaw, ale lepiej się nie łudzić. Wątpię, aby zmieniło to diametralnie osiągi w 3d. Jeżeli chodzi o ekran, to przeżyłem przeskok wymieniając Swifta na Spice. Opór doprowadzał mnie szewskiej pasji. Nie wiem, jak jest teraz, bo ponoć coś w tej kwestii zmieniono. Mówię tylko o tym, co było i co doprowadziło do tego, że zamieniłem Swifta na Spice.

wytrzymałość baterii

Urok smartfonów.

05.04.2011 15:17
milanista
19
odpowiedz
milanista
113
Brother Of Metal
Wideo

titanium ---> Mnie ostatecznie przekonał ten test ( i następne jego części), głównie wyniki w grach:
http://www.youtube.com/watch?v=pWyOoIu6rgE

Bateria w Swifcie nie jest zła, na 48h wystarcza - o ile nie korzysta sie z GPS.

05.04.2011 16:23
20
odpowiedz
zanonimizowany61948
99
Legend

kubicBSK --> wybacz, ale będę to twierdził zawsze i wszędzie - jeżeli ktokolwiek twierdzi że Spica ma lepszy ekran od Swifta to nie ma kompletnie pojęcia o czym mówi :) Jakość ekranu dotykowego Swifta jest jego główną zaletą i odsadza spicę o całe lata świetlne :) Precyzja ekranu spicy jest w pełni dosłownie jakieś pareset razy mniejsza. Z jednym się zgodzę - między nimi jest owszem, szokująca wręcz różnica. Z każdym dniem używania obu typów ekranów czuje się tą różnicę bardziej.

I też jednak nie każdy ma ochotę bawić się w roota. A Swift tak naprawdę nawet na 1.6 jest świetnym telefonem i w ogóle nie potrzebuje żadnych poprawek ani nawet update do wyższego (pomijając kwestię miejsca na programy). Nad spica trzeba spędzić całe dni by to w ogóle dało sie używać a 3d i tak nie będzie.

Problem natomaist z baterią ogółem w smartfonach rozwiązuje akumulator zewnętrzny gdzieś na dnie kieszeni i dzięki niemu, można o temacie zapomnieć. Smartfony ciągną całe tygodnie bez gniazdka.

milanista --> :) Ale niestety właśnie kwestie zasilania Swifta są z kolei największa jego wadą, przy prawdziwym używaniu sprżetu nie da rady dociągnąć 24h (z wyłączonym gps), a większym problemem jest to, że swfit ciągnie niestandardowe napięcie z usb i z większością aku jest niekompatybilny. Największy i arcypotężny minus tego telefonu.

05.04.2011 16:57
siwy346
😍
21
odpowiedz
siwy346
106
addicted to music

wybacz, ale będę to twierdził zawsze i wszędzie - jeżeli ktokolwiek twierdzi że Spica ma lepszy ekran od Swifta to nie ma kompletnie pojęcia o czym mówi :)
Ktoś inny może powiedzieć, że jest odwrotnie.
Powiedz po prostu, że to ekran oporowy ma wyższość nad pojemnościowym tylko twoje osobiste odczucia.

Precyzja ekranu spicy jest w pełni dosłownie jakieś pareset razy mniejsza.
Ty na pewno miałeś kontakt ze Spicą? :| Mówimy tu o modelu I5700? Może jest uszkodzony model.

I też jednak nie każdy ma ochotę bawić się w roota. A Swift tak naprawdę nawet na 1.6 jest świetnym telefonem i w ogóle nie potrzebuje żadnych poprawek ani nawet update do wyższego (pomijając kwestię miejsca na programy). Nad spica trzeba spędzić całe dni by to w ogóle dało sie używać a 3d i tak nie będzie.
Sądzisz, że Android 1.6 ten w LG jest lepszy niż 2.1 w Spicy?

Zwyczajnie przesadzasz w tych porównaniach, coś czuje, że w pewnych kwestiach nigdy się nie dogadamy.

05.04.2011 18:15
22
odpowiedz
zanonimizowany61948
99
Legend

siwy346 --> owszem, może powiedzieć że jest odwrotnie - jak najbardziej KAŻDY, pod warunkiem że w ogóle nie używa klawiatury qwerty i nie pisze nic ponad smsy świąteczne do rodzinki raz na ruski rok. Takich ludzi jak najbardziej jest przecież bardzo dużo. Po co niby takim precyzja? A choćby MT się przyda. Względnie to samo może powiedzieć ktoś kto dajmy na to - kupił sobie fizyczną klawiaturę BT lub ma ją wbudowaną. Albo posiadacz dużego ekranu rzędu 4 cali gdzie precyzja nie jest istotna, względnie posiadacz iphone który jest jedynym telefonem który ma naprawdę porządną i niezawodną klawiaturę pojemnościową. Przy okazji jedynym telefonem obok ewentualnie modeli Nokii z porządną jakością matrycy.

Jeżeli natomaist używa się klawiatury ekranowej chociaż co jakiś czas poważniej i nie ma się któregoś z powyższych wyjątków - nie ma możliwości twierdzić inaczej. Różnica w precyzji obu typu ekranów jest zbyt ogromna, zbyt przepastna, a szczególnie właśnie w przypadku spicy. Cokolwiek nie wymyślisz nie przeskoczysz nigdy tego że ekran oporowy pozwala na precyzję wskazania dokładnie równą milimetrowi, a pojemnościowy to już rząd centymetra. Taka technologia. Każde twierdzenie inaczej będzie przykro mi - kłamstwem. I nie nie są to moje osobiste odczucia, otóż mam zwyczaj nie mieszania ich do niczego. Widzisz, forum to jest taki specyficzny świat gdzie istnieje specyficzne kółko wzajemnej adoracji i wiele osób wierzy świeci i niezbicie w najróżniejsze mity (często kompletnie absurdalne) myśląc że skoro na forum każdy z wątkowego kółeczka poklepie po pleckach - to cały świat wygląda tak samo. Jest tu też powszechne zjawisko przytakiwania, gdy jedna osoba rzuca chwytliwe (choć śmiechu warte) hasełko i potem setki osób powtarzają to za nim przez miesiące wzajemnie się nakręcając i utwierdzając w pierwotnie bezmyślnym hasełku. A niestety czy stery życie realne poza forum często bywa zupełnie inne. Znam pełno ludzi w realnej rzeczywistości którzy mają dokładnie identyczne odczucia z moimi i sprzeczne z tymi głoszonymi na forum, na bardzo wielu płaszczyznach które tutaj znalazły by tylko krytykantów :) Wiec swoje teorie o subiektywizmie to wiesz gdzie możesz i co z nimi zrobić :) Ja wolę opierać się na własnych i innych ludzkich doświadczeniach z codziennego życia niż na mędrkowaniu internetowych speców.

Spica bynajmniej uszkodzona nie była.

I oczywiście że uważam że andek 1.6 w LG lepiej wypada od 2.1 w Spicy. Ba, tego w Desire (dobra maszynka maszynka ale do smażenia jajek na śniadanie i perpetum mobile wiecznego restartu) też na łopatki rozkłada.

Przesadzam? Może raczej przede wszystkim używam na poważnie. I nie ja jeden, pełno osób. Każdy z własną niezależną opinią. Get a life.

Druga sprawa, że z każdym dniem coraz bardziej się przekonuje że systemy operacyjne są jeszcze szalenie niedojrzałe i pod wieloma względami proste komórki nonOS biją Androida na głowę w podstawowej użyteczności. Ale to inny temat.

05.04.2011 19:05
AloneInTheDark
23
odpowiedz
AloneInTheDark
58
AITD

Z Desire to Cię poniosło. Porównujesz telefon za 300 zł z telefonem za 1200 zł, piszesz, że ten za 300 jest lepszy i liczysz, że ktoś potraktuje Cie poważnie.

Owszem - Swift jest pod pewnymi względami lepszy od i5700 i Wildfire, ale Desire to jest dla Swifta nieosiągalny poziom. Ja wiem, że masz Swifta i się cieszysz, bo to dobry telefon, ale zejdź na ziemię.

W kategorii tanich Androidów Swift jest dobry, ale Desire/Desire HD/SGS to zupełnie inny świat.

A wydaje mi się, że pomylił Ci się Desire z Wildfire. Wildfire to faktycznie badziewie, ale Desire to świetny telefon. A o przewyższaniu mocą to już w ogóle...Desire ma Snapdragona, który jest gorszy obecnie tylko od procesora SGSa (zapomniałem nazwy).

06.04.2011 17:38
kubicBSK
24
odpowiedz
kubicBSK
67
Legend

titanium - ok, jest bardziej precyzyjny, ale na pewno mniej czulszy. Jedyną rzeczą, w której przyda się spora dokładność to pisanie sms-ów, ale tu również jest mi to niepotrzebne, ponieważ używam swypa. Root w spicy, to kwestia paru minut, a żeby polepszyć jej osiągi 3-4 krotnie wystarczy hmm, godzinka? Jeżeli ktoś decyduje się na telefon z systemem, to myślę że podoła i prostemu procesowi rootowania. Co do gier, to moim zdaniem granie na 3 calowy ekranie w bardziej wymagające gry 3d mija się z celem. Oczywiście, 3d to plus dla Swifta, ale uważam to za mało funkcjonalny bajer. Mi osobiście wystarcza to, że Angry Birdsy działają bardzo dobrze.

Reasumując - ocena telefonu zależy od indywidualnych potrzeb:)

06.04.2011 18:02
25
odpowiedz
zanonimizowany61948
99
Legend

AloneInTheDark -->

Bzdura z palca wyssana :)

1. Nie posiadam Swifta i posiadać nie zamierzam. Kariery wróżki Ci nie wróżę. Nie wiem czemu pożal się boże "obrońcy" dziwnych teorii wymyślają bajki mniejsze czy większe bujdy zamiast odnosić się do faktów. Więcej na Desire pracowałem jak na Swifcie. Na wejściu się pogrążasz.

2. Każdy telefon stabilny nawet Nokia za 100zł z Javą, będzie lepszy od badziewia które się notorycznie wiesza przy używaniu i bynajmniej nie w jednym tylko egzemplarzu (co zawsze mogło by być przypadkiem). Jeśli dla Ciebie kryterium klasy sprzętu to nazwa procesora i ilość bajerów to proszę bardzo. Ja stawiam na użyteczność i stabilność. Swift to poziom całkowicie nieosiągalny dla Desire.

NA przykładzie samsunga z linka wyżej masz jak Byk że moc procesora swoja drogą, moc układu jako całości - swoją. I teraz pytanie z logiki. Jeżeli oba telefony posiadają TEN SAM układ graficzny (QSD8x50 i MSM7x27 mają tego samego Adreno 200) ale jeden z nich posiada zasobożerną nakładkę sense (która wcale nie jest ładniejsza ani funkcjonalniejsza od tego w co można wyposażyć LG) i znacznie większą rozdzielczość ekranu to który będzie mulił bardziej?

Jeżeli logika to za mało, weź oba do ręki jednocześnie i porównaj.

Dla Twojej też wiadomości SGSposiada S5PC110 (A8) vel Hummingbird oraz PowerVR SGX540 co daje wydajność ponad 4x większą. Obecnie znalazły by się układy nie tylko równe ale nawet momentami wydajniejsze. Chociażby Adreno 205.

kubicBSK --> mniej czulszy na opuszek palca - zgoda. :) Ale już pracując jak należy z ekranem oporowym - paznokciem (działającym punktowo) - o mniejszej w praktyce czułości mowy w ogóle nie ma. :) Po prostu oba typy ekranów się obsługuje inaczej. Bez sensu jest obsługa oporówki opuszkiem tak samo jak bez sensu obsługa pojemnościówki paznokciem. Inny typ pracy. Jak ktoś podchodzi o do oporówki z opuszkiem i obu ekranów używa tak samo to pogratulować inteligencji :)

Swype to dla mnie tylko całkowicie niepojęty i pusty śmiech. Jeden z najlepszych dowodów na to że klawiatury qwerty na ekranach pojemnościowych (poza iphonem) to straszna nędza. Skoro w tak komiczny sposób trzeba się ratować... :) Dla mnie to mówi wszystko :)

A jak te ekrany po używaniu swype wyglądają, matko... :)

3D to nie tylko gry, są jeszcze całkiem niezłe nawigacje w pełnym 3d z teksturowaniem wszystkich budynków dużych miast (przydatne wbrew pozorom bo ułatwia to orientacje), czy aplikacje rzeczywistości rozszerzonej 3d. Co do gier, mają sens na 3 calowym ekranie ale pod warunkiem że sa dobrze napisane i dostosowane. Przyznam że Androida nigdy jeszcze takiej nie widziałem. W porównaniu do Windows Mobile Andek w grach 3d to straszna nędza jest... Do niedawna w nawigacji zresztą też. A w multimediach też nędza do dzisiaj.

Tyle jeżeli chodzi o mnie w tym wątku.

06.04.2011 19:51
kubicBSK
26
odpowiedz
kubicBSK
67
Legend

titanium - jedna podstawowa kwestia, a mianowicie - jak ktoś poza kobietą może używać paznokcia do nawigowania w telefonie?

Nie wiem, dlaczego swype wywołuję u Ciebie uśmiech. Pogratuluję, jeżeli napiszesz sms-a szybciej od mnie na dotykowym qwerty. Nieważne, czy to IP, czy najlepsza oporówka. Naprawdę szybki, a zarazem inteligentny wynalazek:)

Z 3d przyznaje racje. Osobiście mi to nie przeszkadza, ale zdaję sobie sprawę, że wielu ludziom zawalone sterowniki w spicy uprzykrzają mocna korzystanie z wielu funkcji oferowanych przez system.

06.04.2011 19:55
27
odpowiedz
zanonimizowany61948
99
Legend

dodam tylko jeszcze ze wogole niezlym dowcipem samym w sobie jest fakt ze telefon za 300zl ma dokladnie ten sam uklad grafiki co pare razy drozszy desire "najwydajnieszy na rynku", heh :) no ale ludzi latwo sie doi na marketingowy belkot mega/gigahercow ktore kompletnie nic nie znacza... :) czy innych badziewiow na naiwnych klasy oled :)

kubicBSK --> a bez dobrej wydajnosci ukladu grafiki nawet angry birds nie dzialaja czego przykladem jest wlasnie spica i starsze modele htc gdzie ta gra sie nawet nie uruchamia :)

paznokiec jest dziesiatki razy szybszy i nie trzeba byc kobieta, wystarczy posiadac zmysl praktyczny, logiczny :) nie ma tu kompletnie nic kobiecego jest praktycznosc.a paznokcie mozna miec calkowicie obciete. Smsa napisze bez wapienia o wiele szybciej, pisze ich dziesiatki tysiecy, cale maile i ksiazki. Tego posta i inne tez :) Nie masz szans na przebicie :)

no ale jak mowilem tyle ode mnie w tym watku bo zwyczajnie niestety nie mam czasu juz tu siedziec. Pozdrawiam :)

06.04.2011 20:06
kubicBSK
😊
28
odpowiedz
kubicBSK
67
Legend

titanium - max godzinka i każda część Angry Birdsów działa bardzo dobrze. Spica bez roota jest telefonem ułomnym. Decydując się na ten telefon i chcąc czegoś więcej, niestety trzeba przez to przebrnąć.

Może nie mam zmysłu praktycznego i logicznego po prostu. Wyrobiłem już inne nawyki do użytkowania telefonu i jednak dobrze mi z tym.

Ja też już kończę offtop. Pozdrawiam

Forum: LG Swift GT540 - warto?