Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: LemON z Must be the music - co sądzicie?

30.04.2012 16:44
Kamikaze_man
1
Kamikaze_man
115
Korwin zjedz mielone
Wideo

LemON z Must be the music - co sądzicie?

http://www.youtube.com/watch?v=__sj9_KNYhM

Po pierwszym wystepie w programie, bardzo ich polubilem, a po wczorajszym stali się moimi faworytami. Cholera, to jest piękne! Brakuje mi takiej muzyki...wiekszosc dzisiaj to straszny chłam, az chce sie wspolczuc jej tworcom...

30.04.2012 18:44
2
odpowiedz
zanonimizowany807355
1
Generał

Fanie grali, nawet oddałem na nich głos sms:)

01.05.2012 13:36
Kamikaze_man
3
odpowiedz
Kamikaze_man
115
Korwin zjedz mielone

upnę :<

01.05.2012 21:17
Kamikaze_man
4
odpowiedz
Kamikaze_man
115
Korwin zjedz mielone

up [2]

01.05.2012 22:21
😍
5
odpowiedz
zanonimizowany807355
1
Generał

no widzisz..ale taka muzyka nie trafia do plebsu

01.05.2012 22:23
6
odpowiedz
Kherlon
63
Senator

Aż się zmusiłem i odsłuchałem do końca. Strasznie nijaka ta piosenka jak i zespół.

01.05.2012 23:26
Kamikaze_man
7
odpowiedz
Kamikaze_man
115
Korwin zjedz mielone

Krew mnie zalewa jak widzę taki bullshit! Ta piosenka ma w sobie cos niesamowitego, nie mozna przestac sluchac.
W polskiej muzyce nie ma juz czegos takiego, ale jak wolisz słuchac pierdół w radiu, to droga wolna.

01.05.2012 23:42
ppaatt1
8
odpowiedz
ppaatt1
95
Obieżyświat
Wideo

Nie widzę nic w tym takie fajnego. To właśnie dla mnie przykład piosenki, która czasem sobie może w radiu lecieć.

W polskiej muzyce nie ma juz czegos takiego
Pieprzenie. Polska muzyka ma się aktualnie wyjątkowo dobrze. Duże możliwości, każdy jeden głupi może stworzyć dziś zespół. Kwestia promocji.

A jeśli chodzi o Lemona to skojarzyła mi się Fonetyka. (teksty Wojaczka FTW!)
http://www.youtube.com/watch?v=-a8TwbE_r8M

Wrzucę jeszcze cold wave'owe "Już nie Żyjesz"
http://www.youtube.com/watch?v=Xvf-FfoZGBU

Jak chcesz więcej polskiej muzyki mniej znanej to zapraszam do mojego cyklu gameplay'owego "Polska muzyka"
http://gameplay.pl/temat.asp?TAG=6030-polska-muzyka

02.05.2012 01:03
Kamikaze_man
9
odpowiedz
Kamikaze_man
115
Korwin zjedz mielone

Wiekszosc sluchajacych muzyki, na pytanie "jaki gatunek muzyczny lubisz najbardziej?" odpowiada "hip hop". Taka muzyka nigdy nie bedzie czyms sluchanym powszechnie, wiec nigdy nie powiesz, ze ma sie dobrze. Zyje wlasnym zyciem, ale nie jest znana, chyba, ze ktos bardzo gleboko szuka. Dlatego jest dla mnie jeszcze bardziej atrakcyjna.
Uwielbiam muzykę Lemon, a piosenki z [8] przesłucham za chwilę

02.05.2012 01:23
Kamikaze_man
10
odpowiedz
Kamikaze_man
115
Korwin zjedz mielone

Fonetyka bardzo mi się spodobała, ale "Już nie żyjesz" jakoś niespecjalnie. Cóż, zajrzę jeszcze z rana na gameplay.

02.05.2012 08:38
ppaatt1
11
odpowiedz
ppaatt1
95
Obieżyświat
Wideo

Wiekszosc sluchajacych muzyki, na pytanie "jaki gatunek muzyczny lubisz najbardziej?" odpowiada "hip hop".
Pytanie się o gatunek jest strasznie głupim pytaniem. "Jakiej muzyki słuchasz?" już lepiej. Choć nawet przy tym pytaniu mam trudności z odpowiedzią. Nie wiem w jakim środowisku się obracasz, ale ja zadając podobne pytanie moim znajomym prędzej usłyszałbym odpowiedź "rock/metal", "techno" (mając na myśli elektronikę) albo "pop". A dlaczego ludzie słuchają hh albo popu? Bo to łatwa muzyka. Duża cześć hh ma bardzo prosty i jednoznaczny przekaz. Łatwo trafia w i nie trzeba wysiłku, aby zrozumieć przesłanie autora. Nie zmienia to faktu, że i w hh istnieją wykonawcy godni uwagi z jakichś względów. Sam żyłem długi okres czasu z przeświadczeniem, że hh to gówno. Dziś nawet lubię niektórych wykonawców. (ale tylko specjalnie wyselekcjonowanych. Wciąż większość hh do mnie nie trafia i pewnie nigdy nie trafi).

Taka muzyka nigdy nie bedzie czyms sluchanym powszechnie
Zależy co rozumiesz przez słowo "powszechnie". Znajdziesz na pewno spore grupy ludzi, którzy słuchają podobnej muzyki. Powszechnie to ludzie zawsze lgnęli do najprostszych rzeczy i nie warto patrzeć na "wolę ludu" przy filmach, grach, muzyce, książce czy sztuce. Bez względu w jakiej dziedzinie siedzimy i tak musimy w dzisiejszych czasach poszukiwać. A jest czego. Internet dał niesamowite możliwości, wystarczy tylko chcieć. Problemem stał się z kolei przerost materiałów. Życia nie starczy, jeśli ktoś chce ogarnąć samą polską scenę muzyczną. Osobiście nie słucham radia (chyba, że przypadkiem gdzieś będąc/przechodząc)), ani nie oglądam telewizji. Internet zapewnia mi odpowiednią dawkę wszystkiego. Nienawidzę wyselekcjonowanych rzeczy przez super duper ekspertów, którzy mają mi mówić co ma mi się podobać, a co nie. A rzeczy ambitniejsze (choć do sztuki niektórym to daleko) zawsze miały ciężko na świecie. Zawsze.

Fonetyka bardzo mi się spodobała
Jak się podoba to polecam sprawdzić całą płytę "Requiem dla Wojaczka". Zaskakująco dobrze im wyszło połączenie poezji Wojaczka z ich specyficzną muzyką. (zważając na to, że np. ja nie lubię tego typu wokalu).

Jeśli chodzi o hh to sprawdź
Hansa - Gość dojrzewał muzycznie i tekstowo przez całe życie. Jak pierwsze płyty 52 Dębiec nie trafiają do mnie w odróżnieniu od ostatnich projektów. A apogeum jego twórczości jest... w rockowej Luxtorpedzie. :D
http://www.youtube.com/watch?v=Y2yOsiLGavM

L.U.C - Gość próbuje tworzyć ambitniejszy hh. Tworzy naprawdę ciekawy projekty (komiksopłyta albo "Zrozumieć Polskę 39/89). Masa ukrytych nawiązań w tekstach (świetne gry słów!), który z początku wydają się bezsensowne.
http://www.youtube.com/watch?v=f3POeMZahj4
Łap jeszcze fragment jego projektu "Zrozumieć Polskę 39/89" z genialnym teledyskiem stworzonym przez Platige Image.
http://www.youtube.com/watch?v=WPzBLDpLYa8

02.05.2012 09:07
kamyk_samuraj
12
odpowiedz
kamyk_samuraj
126
Legend

"Jakiej muzyki słuchasz?"

Tej, która mi się podoba. Proste. Chyba już pytanie o gatunek muzyczny (mimo, że strasznie nieprecyzyjne) jest lepsze.
Chyba najlepiej sformułowane pytanie brzmiałoby: "Jacy są przykładowi wykonawcy muzyki, której słuchasz?". Oczywiście w niektórych przypadkach to pytanie także może być nieprecyzyjne bo niektórzy artyści w różnych okresach swojej twórczości tworzyli np. różne odmiany swojego gatunku (a niektórzy nawet wychodzili poza jego ramy). Ale przynajmniej mamy jakiś punkt zaczepienia. Później wystarczy zadać pytanie o np. ulubiony okres działalności idola - i wiemy czym jara się rozmówca

02.05.2012 09:12
ppaatt1
😜
13
odpowiedz
ppaatt1
95
Obieżyświat

kamyk_samuraj --> Najlepiej to poprosić o link do konta last.fm :D

02.05.2012 17:53
14
odpowiedz
Child of Pain
191
Legend

Jakos mnie nie rusza zeby przesluchac, nie ujmujac wartosci muzycznej ktorej nie moge oceniac szkoda, ze wokalista wyglada jak wymoczek z jakas hipsterska fryzura? Dla forumowych alkoholikow i gitarzystow, ichni szarpidrut gra na kolaboracji hagstroma z absolutem, gitara jest zamiast lakieru wykoczona grafika autora rysunkow pracujacego w absolucie.

02.05.2012 17:55
15
odpowiedz
zanonimizowany751041
21
Generał

Jeden z milionów. Dla mnie niczym się nie wyróżnia od innych.

04.05.2012 12:26
Kamikaze_man
16
odpowiedz
Kamikaze_man
115
Korwin zjedz mielone

ppaatt, dzieki za nowy tekst na gameplay.pl xD

jakby ktoś chcial link do mojego lastfm: http://lastfm.pl/user/Kamikaze_man

12.05.2012 22:50
Kamikaze_man
17
odpowiedz
Kamikaze_man
115
Korwin zjedz mielone

Ktoś ma coś podobnego?

12.05.2012 22:55
mefsybil
18
odpowiedz
mefsybil
12
Legend

W tym Must Be The Music akurat występuje wiele fajnych zespołów. Z tych popularniejszych chociażby Enej czy Eris Is My Homegirl. Szkoda tylko, że wszyscy są tak hejceni, zupełnie niezasłużenie.

12.05.2012 22:59
19
odpowiedz
zanonimizowany631395
120
Legend

Chyba bym się pochlastał gdybym musiał czegoś takiego słuchać. Kompletnie nie trafia w mój gust.

12.05.2012 23:03
Igierr
20
odpowiedz
Igierr
87
Helter Skelter

Nie mój gust, ale talent mają.

12.05.2012 23:22
21
odpowiedz
zanonimizowany520587
72
Senator

Chłopcy kontra Basia FTW!

15.05.2012 15:07
👍
22
odpowiedz
ROBOT-X
21
Centurion

trzeba przyznać, że LemON błyszczał najjaśniej wśród wykonującego oklepaną muzykę, motłochu biorącego udział w tym programie. ogromny szacun ze strony mej...

Forum: LemON z Must be the music - co sądzicie?